Zoekplaatje 3007 

Inzender: s van wijngaarden Uitleg

Gegevens: Grote groep mensen, waarvan velen met een Scheveningse/Katwijkse klederdracht. Genomen op binnnenplaats van een ziekenhuis/instelling ? gezien de zusters op links. Op achtergrond een park. Liefdadigheid /inzameling ..grabbelen 0.15 ct ? Zat bij kaarten Den Haag.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: ca. 1925 ['ca.' toegevoegd 29-7-2019 - red.]    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 26 juli 2019


 Reacties op Zoekplaatje 3007 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Bethesda-Sarepta, Hazepaterslaan, Haarlem

van wijngaarden (Haarlem ): wat een verassende uitkomst , is het in mijn stad Haarlem .Dat maakt zoekplaatjes nu zo leuk ..Dank aan alle meedenkers/oplossers..Knap werk !

Maandag 24-2-2020 16:05:27Dibbler (): Nde de tweede postcardsfrom.nl van Erwin was er voor mij geen twijfel meer. Bijgaande foto toont de boom en uitbouwtjes in één beeld.
Ik denk dat de fotograaf op de eerste verdieping staat van het gebouw dat op de luchtfoto achter de boom direct links achter Nieuw Bethesda zichtbaar is.
Website: https://api.europeana.eu/api/v2/thumbnail-by-url.j [...]
Maandag 24-2-2020 15:44:33E. Petter (Den Haag): Martin, die tweede postcardsfrom.nl foto die ik gelinkt heb, laat het gebouw van de zijkant zien, inclusief die ronde deuropening in een smalle uitbouw. Wat betreft de positie van de fotograaf kom ik dan in een boom terecht. Blijkbaar een sportieve fotograaf ?
Maandag 24-2-2020 13:26:35Martin Snuverink (Voorburg): Bethesda-Sarepta in Haarlem (nieuwe Bethesda) is een gave vondst van Erwin met de regenpijp, die draagsteun en de omheinde boom. Dit kan eigenlijk niet missen. Het is dus niet Meer en Bosch te Heemstede, maar Haarlem, ingesloten door Wagenweg, Florpark, Floraplein en Hazepaterslaan. De dubbele villa met toren in châletstijl Florapark 12-13 bestaat nog en is op de luchtfoto goed herkenbaar.
Voor het ultieme bewijs zouden we nog de positie de fotograaf op enige meters hoogte moeten beschrijven. Op de verdieping van een ander gebouw(tje)?
Maandag 24-2-2020 11:27:21E. Petter (Den Haag): Het zoekplaatje toont het gebouw centraal op de luchtfoto, vanaf de andere zijde. Als het goed begrepen heb, zijn de gebouwen er niet meer. Ze stonden aan de Hazepaterslaan.
Maandag 24-2-2020 08:21:50Theo van Gijlswijk (De Zilk): op de website van Meer en Bosch staat deze luchtfoto van het terrein Bethesda-Sareptain Haarlem.
Website: https://ilibrariana.files.wordpress.com/2018/05/lu [...]
Maandag 24-2-2020 07:13:44Theo van Gijlswijk (De Zilk): Website van epilepsiecentrum "Meer en Bosch" in Heemstede. De voorloper hiervan was in Haarlem gevestigd. Hieronder de link naar de website.
Website: https://ilibrariana.wordpress.com/2018/05/03/bekno [...]
Maandag 24-2-2020 07:11:44E. Petter (Den Haag): Zie ook hier. Nieuw Bethesda, niet in Haarle, maar in Haarlem.
Website: https://www.postcardsfrom.nl/index.php?action=view [...]
Zondag 23-2-2020 23:14:34E. Petter (Den Haag): Bethesda Sarepta in Haarlem lijkt me kansrijk. Zie link met boom en gebouw met regenpijp op de hoek en balkon.
Website: https://postcardsfrom.nl/index.php?action=viewcard [...]
Zondag 23-2-2020 23:06:16Stefan de Leeuw (Andalucia): Of een andere plaats, vermoedelijk niet al te ver weg. Vanaf 1926 gold voor "Onze dag" in ieder geval: "Een populair uitje in die tijd was ‘Onze Dag’. Een dagtocht voor Scheveningse vrouwen, vrijwel allemaal in klederdracht, die een bezoek brachten aan een zeepfabriek of een leuk stadje. ".
Website: https://www.ad.nl/den-haag/scheveningse-grensverle [...]
Zondag 23-2-2020 22:06:33Wim de Koning Gans (Den Haag): Dan is er mogelijk een verband met een andere foto met Scheveningers in Heemstede.
Website: https://haagsgemeentearchief.nl/mediabank/beeldcol [...]
Zondag 23-2-2020 15:06:21Bert van Gelder (IJzendijke): Volgens de beheerder van de Facebooksite 'Scheveningen van Vroeger' is dit 'Onze Dag' in Heemstede. Vanaf begin 1900 organiseerde 'De Macht van het Kleine' speciaal voor collectanten en bestuurders jaarlijks deze 'Onze Dag' in Heemstede.

'De Macht van het Kleine' was de (christelijke) voorloper sinds 1893 van het Epilepsiefonds. [Wikipedia]
Zondag 23-2-2020 14:47:35d.kralt (): Martin, ik denk niet dat dit een RK feestje is. Er zouden dan veel meer geestelijken prominent aanwezig zijn. Ook de non trek ik in twijfel. Diaconessen kleedden zich ook niet al te opgewekt en vooral ouderen hielden zich lang aan die traditie. Ik wil aan je analyse nog wel wat toevoegen.
1. De tussen de aanbouwtjes zitten twee openslaande deuren. Dat lijkt mij meer een school, kerk, o.i.d.
2. Ik heb in de openbare ruimte ook niet van die hekwerkjes gevonden. In een particuliere tuin verwacht ik ze ook niet. Blijft over b.v. een school voor hoger onderwijs, verenigingsgebouw, e.d.
3. In 1930 richtte Lambertus Schut het Lazarusfods op dat tot doel had om voor de Gereformeerde gezindte een ziekenhuis te bouwen, overigens kon iedereen zich in het ziekenhuis laten opnemen. Voorafgaand aan de stichting van het fonds werden al jaren gelden in gezameld voor dit doel. Ik heb gezocht in de periode 1925-1930 maar niets kunnen vinden
4. Tenslotte zitten er steunen in de muur die wijzen op een balkon of een overkapping
Intrigerend plaatje.

Website: https://www.utrechtaltijd.nl/bekijken/detail/utrec [...]
Donderdag 5-9-2019 10:47:40Martin Snuverink (Voorburg): Ervan uitgaande dat dit – gezien de klederdracht – in Scheveningen is, hebben bijna alle mogelijkheden de revue gepasseerd en zijn terzijde gelegd. Voor mij is er nog één mogelijke plek overgebleven. Daartoe heb ik nog eens een analyse van de foto gemaakt. Ik zie helemaal achterin in het midden een katholiek geestelijke en uiterst rechts een non. Er zijn ook ten minste 10 dames met een wit schort voor, een kraagje en sommige met een kapje op. De dames kunnen verpleegster of inrichtingsassistente zijn. Een ziekenhuis hoeft niet. Zij kunnen ook tot een verzorgingsinrichting behoren.
Ondanks de overwegend protestantse bevolking had Scheveningen toch wel degelijk een katholieke gemeenschap. De kern ervan lag bij de Antonius Abtkerk aan de Scheveningseweg. De huidige kerk dateert van 1927, maar had op dezelfde plaats een kleinere voorganger.
De bebouwing links maakt de indruk gebouwd te zijn tussen 1910 en 1920. De boog doet een beetje denken aan de gemeentearchitect J.J. Gort, maar ook niet meer dan dat. In ieder geval gaat het niet om woningen.
De boom hoeft geen wilhelminaboom te zijn. Het hekje in het plantsoen herken ik niet als gemeentelijk, maar zal eerder particulier zijn. Dus het is geen openbaar plantsoen. Toch lijkt er aardig wat groene ruimte.
Dit alles plus wat getuur op kaarten doet me vermoeden dat dit wel eens in het plantsoen ingesloten door de bebouwing van Scheveningseweg, Kerklaan tot de Ooststraat, Cornelis Jolstraat en Rusthoekstraat kan zijn.
Dit complex werd geheel ingenomen door katholieke instellingen: kerk, pastorie, klooster De Voorzienigheid en scholen, waaronder die van de Cornelis .Jolstraat (Cordi Sacratissimo). Dit laatste gebouw van 1906 is het enige gebouw van voor 1927 dat is blijven staan.
Ik vermoed dat hier een feestelijke actie gaande is in de tuin van dit complex, die toegankelijk moet zijn geweest vanaf de hoek in de Rusthoekstraat. Op deze plaats staat nu Huize Royal Stichting Ons Thuis, Rusthoekstraat 38. De actie zou te maken kunnen hebben met de bouw, oplevering of inwijding van de kerk in 1927.
Foto 2.03161 van de Haagse beeldbank geeft linksonder een indruk van het bedoelde lommerrijke terrein in 1974. Een deel van de bebouwing is inmiddels weer gesloopt.
Website: https://haagsgemeentearchief.nl/mediabank/beeldcol [...]
Woensdag 4-9-2019 12:12:24Paul (Rotterdam): Oorijzers duiden op Scheveningen!
Let op de uitsparing boven op het hoofd.
Oorijzers in Katwijk staan ook verder uit elkaar.
Website: https://i.pinimg.com/736x/6e/70/bc/6e70bc0ec1a9895 [...]
Maandag 2-9-2019 23:48:32Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Nog niet genoemd zijn de zeehospitia die zich bevonden in de omgeving van Den Haag en Katwijk. Ik ken de gebouwen van toen niet, en wat er te Katwijk van resteert, is het zeker niet. maar misschien komt iemand anders op een idee?
Maandag 2-9-2019 21:44:50Klaas Verbaan (Noordeloos): t Is misschien ver gezocht, maar gezien het jaar van de foto zou de boom in het ronde hek een Wilhelminaboom kunnen zijn.
Maandag 2-9-2019 20:57:11Stefan de Leeuw (Andalucía): Naar ik vermoed hebben ook andere (Den Haag) speurders de afgelopen tijd naarstig gezocht naar deze locatie, maar hem net als ik niet gevonden. Allerlei ziekenhuizen, (kraam)klinieken, inrichtingen van diverse pluimage, kerken, villa’s, vrouwenbonden en dito clubs zijn bij mij de revue gepasseerd. Een boom met een hekje, hoofdzakelijk vrouwen in beeld, een ingang met een luifel of balkon erboven, een poort met een hekje, een grabbelton; een curieuze verzameling. Het lage hekje in het park herken ik overigens niet direct als Haags, maar het kan natuurlijk niet-gemeentelijk zijn.

Niet onvermeld wil ik onderstaande link laten, een foto van sociaal-democratische vrouwenclubs die in juni 1928 een dagje naar Amsterdam gaan om daar verschillende inrichtingen te bezichtigen. En als iets dergelijks hier het geval is, dan zal de Haagse beeldbank verder weinig soelaas bieden.

Website: https://tinyurl.com/y3hmuxtx [...]
Woensdag 21-8-2019 11:09:03nicole schouten (haarlem): Mij valt een boom op omgeven door een hek, het zou een Wilhelminaboom kunnen zijn. Misschien is dat een extra aanwijzing?
Zaterdag 17-8-2019 10:47:35Tuinstra (Den Haag): Misschien ergens bij het Rode Kruis ziekenhuis dat tijdens de oorlog is afgebroken? De achtergrond is zo te zien een parkachtige omgeving en dit ziekenhuis was gesitueerd in een vergelijkbaar gebied. Deze foto moet dicht bij een ziekenhuis zijn genomen want er staan wel erg veel verpleegsters op afgebeeld. De vraag is nu werden deze uniformen gedragen door het Rode Kruis personeel? Kan iemand daar meer duidelijkheid over geven?
Vrijdag 16-8-2019 22:51:35van wijngaarden (Haarlem ): 1925 is een schatting

Zaterdag 27-7-2019 20:37:59Theo.B. (Den Haag): Waar is de datering van 1925 op gebaseerd?
Zaterdag 27-7-2019 14:48:49Hans de Haas. ('s-Gravenhage): Prinsessegracht bij het Rode Kruis, is ook nog een mogelijkheid.
Zaterdag 27-7-2019 12:53:06Hans Klomp (Antwerpen): Voorterrein van Gouden Wieken?
Zaterdag 27-7-2019 11:22:37Joris van Rooden ('s-Gravenhage): Doet me wel denken aan de Nieuwe Badkapel in Scheveningen. Zie foto van kerk en hekje ervoor. Ik kan die kleine uitbouw er alleen niet goed in plaatsen
Website: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6 [...]
Zaterdag 27-7-2019 11:05:24Martin Snuverink (Voorburg): Nebo, Zuidwal, Rode Kruis, Westeinde, Antoniushove en Rosenburg zijn het niet.
Het huidige Bronovo was in 1928 in aanbouw. Het oude Bronovo op de Laan van Meerdervoort had een grote achtertuin en zou het kunnen zijn. Ik heb echter alleen afbeeldingen van die tuin gevonden uit 1907 (HGA) en die zijn te oud.
Overigens heb ik op de foto meer dan 40 Scheveningse klederdrachten gezien, maar geen enkele Katwijkse ontwaard. Het zoekgebied lijkt me Haags.

Zaterdag 27-7-2019 10:43:44Dirk krommenhoek (Nieuw Zeeland): Ik begin een beetje te tweifelen aan het NEBO ziekenhuis; alhoewel er in de jaren 30 al sprake was op Scheveningen voor een Gereformeerd ziekenhuis, werd NEBO pas NA de oorlog verwezelijkt; ook zie ik DIACONESSEN tussen de mensen staan; dat zou kunnen wijzen op BRONOVO ziekenhuis. Dat ziekenhuis bestaat al veel langer en veel Scheveningers van HERVORMDE huize gingen daar heen.
Zaterdag 27-7-2019 09:50:44Dirk krommenhoek (Nieuw Zeeland): Nebo ziekenhuis?? Overigens zie ik geen kattekers ; wel is de dracht van de oudere dame anders, maar dat was de oudere muts die je na de oorlog niet meer zag.
Website: diolnana@xtra.co.nz [...]
Zaterdag 27-7-2019 00:13:24  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):