Inzender: Henk Leentjes    

Gegevens: Foto is gemaakt door fotograaf P.H. Haalman, Warmoesstraat 6, Groningen. Achterop kaart staat handgeschreven "oost-groningen".

Datering: 1920 ?   Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 maart 2004


 Reacties op Zoekplaatje 337 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Wildervank

Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik zou zeggen: geen twijfel mogelijk. Proficiat, Sicco!
Zondag 27-4-2008 19:46:53Sicco Fockens (Blijham): Volgens mij heb ik hem gevonden aan de Wildervanksterdallen. Aan de zuidwestkant van het water is het de eerste boerderij ten oosten van de N33.
Website: http://www.xs4all.nl/~sfockens/zoekplaatjes/Wildervanksterdallen%202.jpg
Zondag 27-4-2008 17:49:08John Schuurman (Wildervank): Inderdaad een Groningse boerderij van het Oldambster type dat in de loop der tijd natuurlijk geevolueerd is van zijn Duitse oorsprong naar latere varianten. In de ontginningsgebieden waar Groninger boeren hun boerderijen bouwden: Groningse Veenkolonien, Drentse Veenkolonien en Overijsselse Veenkolonien horen de boerderijen bij de periode van de ontginning van desbetreffend gebied.Des te jonger de ontginningen des te jonger de boerderijen. De getoonde boerderij op het zp is nog niet zo oud: inderdaad ongeveer twintiger jaren twintigste eeuws. De oude Veenkolonien: Hoogezand, Veendam, Pekela's, vallen dan af. Mogelijke locaties: omgeving Musselkanaal / Ter Apelkanaal, Drentse monden, Ontginningsgebied ten oosten van Vlagtwedde en omgeving Klazinaveen.
Donderdag 21-2-2008 21:07:09Gerrit Ekkel (Waalwijk): Als ik dit type boerderij vergelijk met een boek over Groningen dan zou dit mogelijk een Westerwoldse boerderij zijn. Echter het zoeken naar de begrenzing van Westerwolde lijkt mij wat vaag. Het lijkt op de hoek ten oosten van Winschoten -Blijham -Stadskanaal -Ter Apel. Dat is dan het oude land ten oosten van de Pekela's.
Als er veel tijd is zal ik eens met Google Earth kijken.
Woensdag 30-1-2008 17:38:45Lieuwe Durksz (Groningen): Staat deze boerderij ook in het "Boerderijenboek Oude Groningse Veenkoloniën"?
Donderdag 10-1-2008 18:26:14Henk Leentjes (Emmen): Ik heb ook van deze foto een betere scan geplaatst op mijn website http://www.stadsloten.nl onder de knop onbekend (serie2).
Website: http://www.stadsloten.nl
Maandag 12-12-2005 00:12:53dick zweers (bergeijk): De verschillen tussen het zoekplaatje en de te koop staande boerderij zijn te groot om ze uit een verbouwing te kunnen verklaren. Ik kan me wel voorstellen dat dezelfde architect beide boerderijen ontworpen heeft. Is dat een weg die ons verder helpt?
Dinsdag 6-9-2005 00:52:06Sicco Fockens (Groningen): De boerderij in Stadskanaal is te koop, zie bijgaande link. Op kleine details is de te koop staande boerderij toch anders dan het zp.
Website: http://www.smit-veendam.nl/toonwoning.php?id=641
Woensdag 31-8-2005 12:49:24Sicco Fockens (Groningen): Tussen Nieuwediep en Stadskanaal vanmiddag langs de oostkant van het Stadskanaal een boerderij gezien die hier erg op leek. Wel een rechtse erker, maar 3 ramen op de eerste verdieping, en het stookhok ontbreekt. Ik heb meerdere boerderijen in deze stijl gezien, en dit was degene die het meest overeenkwam. Jammer genoeg waren de batterijen van m'n camera leeg.
De oostzijde van het Stadskanaal is op het moment voor het verkeer de belangrijkste kant, ik vraag me af of het mogelijk is dat deze weg vroeger zo minimaal was als op het zp.
Boven-Pekela - Nieuwe Pekela - Ommelanderwijk was verder negatief.
Zondag 17-7-2005 18:17:47Johan Mulder (Haren (gn)): Ik zit aldoor te denken aan de weg Stadskanaal - Nieuwe Pekela. Ik heb even op een 1:25000 kaart gekeken, maar dat kan niet: bijna alle huizen die aan de oostkant staan (is de kant zonder de brede weg) staan scheef op het kanaal. Ik zal binnenkort dat gebied eens bezoeken, m.n. de plaatsen Ommelanderwijk en Zuidwending. M.i. moeten we echt zoeken ten oosten van Stadskanaal.
Donderdag 7-7-2005 20:07:16Martin Snuverink (Voorburg): Dit lijkt mij een typische veenkoloniale boerderij uit ca 1920. Zoekgebied is inderdaad Groningen en Drenthe (Oostermoer), aan een veenkolinial kanaal. Dat zijn er vele. Dus voorlopig niet elders zoeken. Dus Stadskanaal en ten oosten en westen ervan.
Zondag 26-6-2005 21:46:33dick zweers (bergeijk): Het type is geheel Gronings. Buiten Groningen (provincie) komt het sporadisch voor in koloniestreken als Vroomshoop of De Krim (gem. Gramsbergen (beide Ov.) en zelfs in de Brabantse Peel. Naar mijn indruk steeds als Groningers zich daar gevestigd hebben. In dit geval vast niet De Peel, wsch. gewoon Groningen.
Vrijdag 24-6-2005 12:50:48Alard (Zevenaar): Sicco,
Wat ik wel weet dat de tekst bij de foto niet altijd klopt.
De boerderijen in Groningen beginnen vaak met een herenhuis met daarachter de boerderij. Ik bedoel de grote hereboeren.
Deze boerderij lijkt ook wel een grote te zijn.
In Staphorst komen zulke boerderijen met zo'n opbouw voor.
Ik doe maar een suggestie hoor.

Donderdag 16-6-2005 00:24:24Sicco Fockens (Groningen): Alard, wil je je opmerking wat verduidelijken?
Probleem bij dit zoekplaatje is dat er verder nauwelijks informatie over de verdere locatie van deze boerderij te vinden is, waarschijnlijk staat hij aan een vaartje.
Deze stijl van bouwen werd echter regelmatig gebruikt, ik heb al een keer of vijf het idee gehad dat ik deze boerderij gevonden had, om er later achter te komen dat het net niet het zoekplaatje was. Het gaat dan om plaatsten als Schipborg, Ees, Exloo, Exloermond, en de omgeving van Vlagtwedde.
Combinatie van 'Oost-Groningen' op het zoekplaatje, en de plaatsen waar ik zussen van deze boerderij heb gezien, geeft als zoekgebied de streek ten oosten van Stadskanaal. Noordelijker, omgeving Winschoten-Nieuweschans, zou ik deze boerderij niet zoeken.
Website: http://home.hetnet.nl/~henkenzwaanstaal/gnm/schl/schl266.jpg
Dinsdag 14-6-2005 23:49:50Alard Roose (Zevenaar): Staan in Staphorst de boerderijen niet allemaal achter elkaar

Dinsdag 14-6-2005 09:45:48  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):