Inzender: Twan Urselmann    

Gegevens: . Digitale afdruk van een ernstig vergeeld glasnegatief ( 9 x 12 cm. ). Bewegwijzering linksboven geeft waarschijnlijk aan ...ORT 20 (of 28) km. Voor degene die weet waar en wat dit is, is een kopie van het digitale bestand ( 34 x 45 cm., 300 dpi ) beschikbaar.

Datering:  ?  Formaat: 9 x 12 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 24 februari 2004


 Reacties op Zoekplaatje 322 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Putten

Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Een bewijs voor de bewering van de heer G. Buter dat het hier om Putten gaat, is te vinden op de beeldbank Gelderland in Beeld. Zoeken op Putten en Dorpsstraat. Op pagina 5 van de serie staat een schitterende opname van ongeveer dezelfde plek genomen. Prachtig dat de heer Buter dit lastige zoekplaatje heeft opgelost!

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Website: http://www.gelderlandinbeeld.nl
Woensdag 10-11-2004 20:44:21G.Buter (Putten): Het is in Putten bij de oude kerk en de pomp. Het is op woensdag, want er is markt. De veldwachters zijn vermoedelijk van de Kleut, Bouterse en Kleinendorst. ORT betekent inderdaad Amersfoort, want dat ligt op 20 km.van Putten. Het pand links vooraan is de oude winkel van van Ganswijk. Rechts ziet men nog het eeuwenoude restaurant "de Heerd" dat door de Duitsers tijdens de razzia oktober 1944 in brand is gestoken.In de verte links ziet men nog een trapgevelwoning die er nu nog is.
Woensdag 10-11-2004 19:36:48M.V. Wesstein (Den Haag): Het is marktdag, dit is een iets grotere plaats. Bewijs is het stenen gebouw achter de marktkramen: grondoppervlak zo'n 8x20 meter, volledig opgetrokken uit baksteen met decoratieve hoekstenen (dure steensoort), dit is een belangrijk gebouw! Bv een bank of politiebureau. Mbt de wegwijzer links: de aangegeven afstand is zeker 20 km of meer, 2 1/2 km lijkt me niet waarschijnlijk gezien de cijfergrootte. Gezien de belichting en het feit dat markten zich hoofdzakelijk in de ochtenduren afspelen is de kijkrichting noordelijk (lichtinval van rechts, in de ochtend is dat het oosten) waarmee de connectie Amersfoort-Harderwijk onwaarschijnlijk wordt. Ik kan me wel vinden in de aanduiding 'Amerfoort' op de wegwijzer zoals reeds aangegeven in eerdere bijdragen. Woudenberg zou een mogelijke oplossing kunnen zijn, maar ik ken die plaats niet, heb dus ook geen idee of er aldaar een dergelijk belangrijk gebouw staat/stond.
Vrijdag 11-6-2004 04:20:47van Haastert (Den Haag): Als ik het plaatje (uitvergroting) opsla in windows XP en uitvergroot, lijkt de 28 km. eerder 25 km. of 2,1/2 km. te zijn.

-Wat betreft de 5: Het onderste rondje is groter dan de bovenste en de openingen zitten ook daar waar je ze voor een 5 moet hebben.

-Wat betreft de 2,1/2 km.: De 2 lijkt groter dan het laatste getal. Was dit normaal om een tiental aan te geven of gebruikte men destijds uberhaubt geen halve kilometers in de bewegwijzering?

Zaterdag 1-5-2004 23:57:20Martin Snuverink (Voorburg): De afstand van Harderwijk (Smeepoort) tot Amersfoort (Kamperbinnenpoort) is 30 km over de oude weg door Nijkerk. Dit wijkt m.i. te veel af van 28 km om van een onnauwkeurigheid te spreken. De vele foto’s van Harderwijk die te vinden zijn in http://www.gelderlandinbeeld.nl/index.php leveren geen herkenning op. Daarom moeten we het waarschijnlijk en helaas elders zoeken. Tenzij een Harderwijk-kenner het beeld herkent....
Zondag 11-4-2004 10:50:54René Walhout (Purmerend): De onderste regel van de wegwijzer is in het grootste toenmalige lettertype aangegeven, dus moet het een verwijzing naar een grote stad betreffen en niet naar een kleinere plaats.
Grote steden met een dergelijke naams-uitgang zijn er niet veel, dus ook ik ondersteun dat het op zo'n 20-28 km van Amersfoort ligt.
Harderwijk zou m.i. dan ook als fotolocatie niet uitgesloten moeten worden.
Website: www.autosnelwegen.nl
Dinsdag 6-4-2004 16:56:47Sicco Fockens (Groningen): Ik zit dezelfde richting als Martin Snuverink op te denken, Amersfoort lijkt me de meest voor de hand liggende plaats die eindigt op ..oort, om op ±20 km afstand naar te verwijzen. Santpoort, Westervoort, Montfoort, Zandvoort lijken me allemaal wat te klein daarvoor.
Aan de andere kant zou ik de klederdracht van de twee vrouwen bij de marktkraam in het midden, in de Veluwe plaatsen of ten noorden ervan.
Woensdag 25-2-2004 09:33:33Martin Snuverink (Voorburg): ...ORT zou Amersfoort kunnen zijn. De afgebeelde markt ligt in een stedelijke omgeving. Dit kan Utrecht zijn, dat op ca. 20 km van Amersfoort ligt. Ik zou het dus eerst in Utrecht zoeken.
Natuurlijk zijn er nog meer plaatsen op ...ORT, zoals Zandvoort, Montfort, Montfoort, Nieuwpoort (en zelfs Europoort!), maar die liggen minder voor de hand.
Harderwijk is net iets te ver weg.
Woensdag 25-2-2004 01:09:42Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.