Zoekplaatje 2903 

Inzender: Cees Walgaard Uitleg    Beschikbaarheid: blijft in eigen verzameling Uitleg

Gegevens: Ik heb deze kaart sinds enige tijd in mijn bezit, op de achterzijde staat geschreven 1921 9 april, fietstocht naar Dordrecht, rust Dubbeldamsche weg. Ik zou willen weten vanwaar deze fietsclub "de Zwaluw" afkomstig is en waar op de Dubbeldamsche weg gestopt zouden kunnen zijn.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: 1921    Formaat: 9 x 13,5 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  detail  

Geplaatst: 25 januari 2019


 Reacties op Zoekplaatje 2903 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Dubbeldamseweg Zuid 68, Dordrecht

Cees Schuller (GEERTRUIDENBERG): Detail bij deze foto : het pet embleem van de man met de vlag komt overeen met het revers embleem van de man met pet rechts en de man rechts onder terwijl de beide dames een ander petembleem hebben.
Dinsdag 5-2-2019 10:40:24Cees Walgaard (Dordrecht): Wat een geweldige site is dit, binnen korte tijd voor beide door mij ingestuurde foto's een oplossing gevonden. Mede door de inzet en deskundigheid van de vele speurders op deze site. Hartelijk dank allemaal.
Dinsdag 5-2-2019 09:54:46Redactie (): Eens met Martin dat het is opgelost. Wat de juiste naam van de RTC De Zwaluw betreft verwijs ik naar de allereerste reactie, van Piet Molema, waaruit ook blijkt dat ze in 1922 al bestonden.
Maandag 4-2-2019 21:41:01Martin Snuverink (Voorburg): Nou Erwin, dat bewijs heb je knap gevonden! Weliswaar wijken de verticale maten een beetje af, waarschijnlijk door slordigheid van de tekenaar, maar de overeenkomsten zijn zo treffend, dat er geen toeval kan zijn.
Er was dus geen dubbele deur, maar een deur met raam, samen van de keuken.
Wat mij betreft is het plaatje opgelost. Het gaat uiteindelijk alleen maar om de locatie en niet over het verhaal erachter.
Maandag 4-2-2019 20:42:22E. Petter (Den Haag): Als ik deze bouwvergunning uit 1932 zo bekijk, dan zou het best kunnen kloppen. Ik zie de dubbele deur en het raampje links.
Website: http://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/archief/zo [...]
Maandag 4-2-2019 15:12:57Rob Helleman (Piershil): Al zou het niet echt verder helpen met de oplossing en er ook van uitgaande dat de informatie op de achterkant niet klopt.RTC de Zwaluw als zijnde Rotterdamsch Touring Car de Zwaluw opgericht in 1926. Want achter/boven de vlag lijkt toch echt een man met chauffeurspet en uniform en ook bijna rechts twee vrouwen in witte blouses met twee petten op met logo!? Dus ook vooral qua kleding een busreis het meest aannemelijk en als dat dan inderdaad niet correspondeert met informatie achterzijde kan het weer overal zijn....
Maandag 4-2-2019 09:32:48Martin Snuverink (Voorburg): Ondanks mijn scepsis (zie vorige reactie) zie ik toch een mogelijkheid aan de Dubbeldamseweg en wel nummer 68, waar nu (2018) de tapperij De Blokkies zetelt. De foto moet dan zijn genomen aan de onooglijke noordelijke zijde van het gebouw, waaraan een serre zat die nu een blinde groen geverfde ruimte is (zie streetview). Aan deze zijde van het etablissement ligt grenzend aan het spoor een driehoekige tuin die gedeeltelijk is onteigend voor de fietsentunnel onder het spoor. Dit alles correspondeert goed met de zonstand.
In de bovenlichten van de dubbele deur op het zoekplaatje weerspiegelen zich dan de takken – op 9 april zijn loofbomen doorgaans nog kaal - van het geboomte in die tuin. De onduidelijke verticale constructie uiterst rechts kan van de serre zijn.
Zie behalve de link ook:
http://www.dubbeldamseweg.nl/Foto's/Dubbeldamseweg_1910_overweg.htm
http://www.dubbeldamseweg.nl/Foto's/Dubbeldamseweg_ca1935.htm
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/03590154045438BFD0740ADBE1E0A4F5/showbrowse
Op de volgende foto is links een deel van de noordelijke zijkant van het café in 1970 te zien, maar nog niet voldoende als sluitend bewijs.
https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/E254D39DF8873BC74F071C0B0F688C0E/showbrowse
Helaas is met google maps en streetview de zijkant van het café niet goed te zien door de grote boom. Daarom lijkt het me nodig om door waarneming ter plaatse het bewijs (of de weerlegging) rond te maken.
Op zaterdag 9 april 1921 werd het in De Bilt 17,2b0C. bij matige oostenwind en 46% zon. Op zondag 10 april werd het 20,7 0C bij matige oostenwind en 82% zon. Er was geen neerslag.
Overigens geloof ik nog steeds niet in een fietstocht, maar eerder aan een rit met de trein. Het station ligt op 500 m.
Website: http://www.dubbeldamseweg.nl/Foto's/Dubbeldamseweg [...]
Maandag 4-2-2019 08:33:56Martin Snuverink (Voorburg): De foto zelf liegt niet, maar het geschrevene aan de achterkant misschien wel. Ik kan en ander niet met elkaar rijmen, wat me sceptisch maakt.
1. Als datum wordt genoemd 9 april 1921. Dit was een zaterdag, in die tijd nog een halve werkdag. Ik kan me niet voorstellen dat men ruim 60 volwassen mensen op de fiets kan brengen voor een tocht van Rotterdam naar Dordrecht v.v. van een halve dag: 2 x 22 = 44 km (kortste route met 2x veer Zwijndrecht).
2. Alle mensen zijn feestelijk en netjes gekleed. Niet zoals je bij een fietstocht verwacht.
3. Er is zelfs een peuter bij.
4. Een rustpauze aan de Dubbeldamseweg is raar. Vanuit R’dam moest je dan eerst de hele stad door voordat je daar was. Dit is onlogisch.
5. Als je in 1921 met een gezelschap van 60 mensen bij een uitspanning aanlegt, moet die uitspanning een flinke capaciteit hebben. Dit moet haast op afspraak zijn.
6. Het gezelschap bevindt zich op een grasgazon. Dit kan niet aan de Dubbeldamseweg Noord zijn geweest en zeker niet op de hoek met de Markettenweg.
7. Het meenemen van vaandels en vlaggen lijkt me lastig op de fiets.
De vrouw links met de clubvlag zit geknield op een klassieke terrasklaptafel. De vrouw links ernaast staat op een terrasklapstoel.
Ergo, ik geloof niet in de juistheid van de achterzijde van de foto.
Zondag 3-2-2019 17:14:31Cees Walgaard (Dordrecht): In de eerste plaat wil ik Piet Mollema bedanken voor de oplossing van de vraag waar RTC de Zwaluw vandaan komt. De suggestie van de andere inzenders dat het bij het in de oorlog gebombardeerde panden zou kunnen zijn lijkt mij niet juist. Op een foto van voor de oorlog staan de panden maar ik zie geen enkele overeenkomst. Omdat de vrouwen links op de foto op terras stoelen zitten ga ik meer mee met de suggestie van Natas dat het aan de zij of achterkant van een café of een uitspanning moet zijn. Alleen de vraag welke
Website: https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/sea [...]
Zondag 3-2-2019 10:42:47Natas (): En op wat voor paal staat die linker man op.. Je had daar genoeg cafés of uitspanningen maar ik zie geen overeenkomsten met het zp..
Je had bv nieuw Dordrecht (nu blokkies) langs het spoor, aan de andere kant van het spoor had je zomerlust, later het paviljoen. In dubbeldam had je Corpelijn en eiijk en donk.. Dan op dubbeldamscheweg noord hergerg crooswijk.. En wellicht zaten er nog veel meer.

Zaterdag 2-2-2019 21:02:26Leo R. (De Bilt): Wat zien we rechts in beeld? Een veranda-achtige uitbouw, het terras van een café?
Zaterdag 2-2-2019 18:42:18Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik moet zeggen dat ik ook aan dit punt heb gedacht: de samenkomst van de Markettenweg en de Dubbeldamseweg. De Markettenweg bestaat nog en ligt aan de oostzijde van het station ten zuiden van het emplacement, nabij de toenmalige drukke overweg. De bebouwing hier is van later datum; op de hoek zat een sigarenwinkel waar je ook je verzamelingen kon aanvullen; ik heb daar in de jaren 60 mijn series sigarenbandjes en luciferetiketten aangevuld. Precies op deze hoek zou een gebouw als van het ZP kunnen hebben gestaan. Er is daar behoorlijk wat verwoest.
Ik meende links op het ZP spoorachtige gebouwen te zien, maar ik kan ze niet rijmen met de foto's die ik daarvan heb. Het is typisch een plek waar je bijv. als fietsclub even zou rusten. Een km buiten de stad, naar Dubbeldam toe, was de omgeving al snel agrarisch.
Vrijdag 1-2-2019 23:25:46Lenie Baptist (): Zou het hier kunnen zijn?
Website: http://www.dubbeldamseweg.nl/Foto's/Dubbeldamseweg [...]
Vrijdag 1-2-2019 21:43:07Piet Molema (Zoetermeer): Rotterdamsch nieuwsblad van 20-04-1922 in ww.delpher.nl spreekt van "de R'damsche Toeristen Club R.T.C De Zwaluw. (gezocht op RTC Zwaluw).
Website: https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=RTC+Z [...]
Vrijdag 25-1-2019 17:21:27  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):