Zoekplaatje 2861 

Inzender: Frans Martens Uitleg    Beschikbaarheid: wel te koop of te ruil maar niet via Zoekplaatjes Uitleg

Gegevens: Achterkant is onbeschreven. Tekst aan voorzijde: Huizen nabij de Gemeentereiniging te Breda.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: onbekend    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 2 november 2018


 Reacties op Zoekplaatje 2861 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Slingerweg, Breda

Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Op de luchtfoto die Leo R. inzond, staat dit huizenblokje langs het spoor goed zichtbaar. Het gebied ten westen ervan, als woonwijk later Tuinzicht genaamd, stond als weidegebied regelmatig onder water. Dat staat hier bekend als het gevolg van overtollig spoelwater van Het Jammeke, de fabriek ten noorden van de Haagweg, die fruit inmaakte. Ik kan niet beoordelen of die verklaring juist is. Die fabriek had ooit een spooraansluiting die als enige in dat gebied droog bleef, vandaar dat ik dat weet.
De lunet die later de vuilophaaldienst diende, was in het verleden de opslag geweest van de stadsmest die uit de huizen werd opgehaald. Hier is zelfs nu nog een stenen restant te vinden van de verdedigingswerken van de stad. En vandaar de naam Lunetstraat aan de zuidzijde van de lunet.
De woningen zijn dus gelegen aan de Slingerweg, met de achterzijde tegen het spoor. Het spoor kent daar een spooraansluiting naar de toenmalige Boerenbond. Ik heb ondanks speurwerk geen bewijsfoto van de begane grond kunnen vinden. Op de oudere foto die Martin instuurde, staat het huizenblokje ook, als je je oriënteert op de aansluiting van de Boerenbond. Het is links daarvan; er staan naar ik meen twee populieren voor.
Zaterdag 3-11-2018 23:05:28Martin Snuverink (Voorburg): Overstroming van de Mark? Zie ik links van de huizen een schoorsteen van de Suikerfabriek?
Op de topokaarten van 1900 t/m 1935 staat aan de zz van de spoorlijn bij een parkachtig terreintje een langgerekt bouwblokje dat het zou kunnen zijn. Op de luchtfoto van de link (1925-1935) was dit gebied tussen spoorlijn en Tramsingel al geïndustrialiseerd.
Website: https://nimh-beeldbank.defensie.nl/beeldbank/indel [...]
Zaterdag 3-11-2018 08:35:06Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het ziet ernaar uit dat deze huizen stonden aan de Slingerweg, met de achterzijde tegen de spoorweg.
Vrijdag 2-11-2018 22:12:02Leo R. (De Bilt): Volgens het telefoonboek van 1950 zat de gemeentereiniging in Breda destijds op Tramsingel 73, en het telefoonboek van 1915 plaatst op de Tramsingel de directeur van de gemeentereiniging. Zie ook de luchtfoto in de link.
Website: https://stadsarchief.breda.nl/collectie/beeld/film [...]
Vrijdag 2-11-2018 20:04:51  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):