Zoekplaatje 2717 

Inzender: Demarteau Uitleg

Gegevens: Tweeonderéénkapwoningen huisnummers 20 en zeer waarschijnlijk 21 (1 is zichtbaar naast paal met bordje). Beide woningen hebben zo'n paal voor het huis staan. Geen tekst oid hierop. Huisnr. bordje is ovaal. De muren of wanden van de woningen hebben een planken of betonplaten motief. Ansichtkaart werd gekocht op een brocantemarkt te Groningen. Betreft fotokaart.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1950    Formaat: 8,8 x 13,8 cm   Extra beelden: vergroting  detail  

Geplaatst: 19 januari 2018


 Reacties op Zoekplaatje 2717 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Ingrid Evers (Maastricht): Sorry, kreeg de foto niet geplaatst, maar het is ook een dood spoor ((:)). Inderdaad hebben die huizen (Spoorstraat 3-5) een voltreffer gehad, maar ze zijn kennelijk met dezelfde indeling weer opgebouwd.
Website: http://westbrabantsarchief.nl/collectie/beeldbank/ [...]
Zaterdag 3-3-2018 12:07:00



Ingrid Evers (Maastricht): De huizen deden mij denken aan twee dienstwoningen die in Roosendaal langs een weg op het NS-terrein staan, parallel aan de daarbuiten gelegen Spoorstraat. Volgens Google Maps heet het daar Stationsplein 5, maar heet dat doodlopende stukje weg eveneens Spoorstraat. Bij beide heb ik mijn twijfels. Ik heb in oktober bijgaande foto gemaakt (een vriendinnetje woonde vroeger in het rechter pand). Duidelijk is, dat de opbouw afwijkend is, met de voordeuren aan de buitenzijde van de voorgevel. Maar naast het huis links staat nog steeds zo'n uitbouw en ik herinner me dat ik altijd langs de zijkant binnenkwam.
De huizen lijken me nu tamelijk jong. Het station ving in de Tweede Wereldoorlog wel een paar bommen, dus misschien zijn ze van na de oorlog en zag het er eerder uit zoals op het zoekplaatje?


Website: https://www.google.nl/maps/@51.5400043,4.4609113,3 [...]
Zaterdag 3-3-2018 12:04:40



Demarteau (Heeze): Beste Sjoerd, Mijn schatting van de leeftijd van deze AK is gebaseerd op de kleding van de vrouw op de achtergrond en de kinderen. Het stepje dat het kleinste kind vasthoudt is mi zo'n jaren '50 speelgoed. De elektriciteitsvoorziening van de twee woningen is kennelijk al ondergronds en niet meer met bovenleidingen. Mijn schatting blijft desalnietemin maar een gok; waarom ik ook het woord circa gebruikt heb. Als u van mening bent dat deze fotokaart van eerdere datum is kan ik me daar best in vinden.
Vrijdag 2-3-2018 21:29:04



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik heb de afgelopen dagen verkend welke plaatsen in aanmerking komen voor dit ZP. Daarnaast ben ik nog eens apart uitgegaan van de vindplaatsen van witte ovale huisnummer bordjes met zwarte cijfers.
De eerste tocht bracht mij langs de volgende plaatsen: nogmaals Feienoord, IJsselmonde, Roosendaal, Boxtel, Eindhoven (oud), Roermond, Zwolle, Groningen (diverse plekken) en Apeldoorn.
De tweede tocht bracht mij terug nabij Groningen (veel omliggende plaatsen zoals Hoogkerk hadden ook die bordjes), en Aalsmeer.
Nog steeds vind ik Feienoord zuidwestzijde een prima plek, hoewel dat in de periode die aan het Zp is toegedicht, volgens een al getoonde bewijsfoto niet te verwachten is. Daarom vroeg ik de inzender al eerder om de reden waarom hij het ZP dateert rond 1950. Ik twijfel aan dat jaartal wegens het remmershuisje op één van de goederenwagens. Die waren na WO II wel zowat verdwenen. Die dienden voor remmers toen de doorgaande treinleiding met Westinghouserem (uitgevonden in 1869) nog niet algemeen was. Lang voor WO II reed er in ons land geen trein meer zonder doorgaande remleiding.
Ik heb voor na WO II geen geschikte locatie gevonden. Ik heb gezocht naar plekken waar wagens overstonden, zeg maar opgesteld. Ik ga de zoektocht herhalen voor het interbellum als de inzender heeft gereageerd.


Vrijdag 2-3-2018 17:24:26



Paul Blanken (Rotterdam): Passend: Ovale huisnummerbordjes, palissade van spoorbielzen, metalen hekwerk overeenkomstig, houten woning(en), kijkrichting naar het noorden, bomen op de achtergrond, laagbouw tussen de wagons.

Niet passend: De volgorde van de huisnummering (?1, 21), oneven -én even nummers door elkaar.

Indien het zp aanzienlijk eerder dan 1950 is te dateren, is er wellicht nog een optie aan de noord zijde van de Hilledijk, t.h.v. de Martinus Steijnstraat:


Website: http://collecties.stadsarchief.rotterdam.nl/Publie [...]
Vrijdag 9-2-2018 00:08:53



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Andere kant op...
Website: http://fotovanrotterdam.nl/fotoframe.php?foto=z804 [...]
Donderdag 8-2-2018 14:45:09



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Hier dus. Dat is het dus niet.
Website: http://fotovanrotterdam.nl/fotoframe.php?foto=z812 [...]
Donderdag 8-2-2018 14:43:49



Sjoerd Eeftens (PRINSENBEEK): Ik denk juist dat hij de woning bedoelt rechts van de knik in de straat. Op het ZP ligt die knik in de straat namelijk links van de woning. Ofschoon de plattegrond van dat pand op de tekening niet helemaal overeenstemt, vind ik de situatie redelijk kloppend. Op de achtergrond op het ZP zijn wellicht de bomen van de Rosestraat te zien. Hiertussen lag nog wel de Spoorweghaven en de Handelsterreinen, waar de schoorsteen op het ZP gelegen zou kunnen zijn.
Foto's van de straatzijde zouden wellicht opheldering kunnen geven.
Donderdag 8-2-2018 13:43:09



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Bedoel je de twee dienstwoningen op deze kaart (net rechts van de Paul Krugerstraat)?
Website: http://www.feijenoordsemeesters.nl/Feijenoordse%20 [...]
Donderdag 8-2-2018 12:10:07



Paul Blanken (Rotterdam): Wat betreft de pg moet dit zijn linksonderin...
Donderdag 8-2-2018 10:08:13



Paul Blanken (Rotterdam): Persoonlijk dacht ik hier eerder aan een locatie aan de noordzijde van de Hilledijk in Rotterdam zuid. Daar hebben een aantal panden gestaan, waar erg weinig meer over bekend is.
Rechts op de foto uit de bijlage, langs de bomenrij, zie je de Parallelweg in oostelijke richting.
Die verder naar boven, overgaat in de Hilledijk (inzoomen met: "ctrl +")
Vanaf de kruising met de Bre(e)de Hilledijk staan er aan de linkerzijde panden waarvan ik vermoed dat die van hout zijn.

Het lage pand op het zp, zichtbaar tussen de wagons door zou dan van een loods zijn.
De schoorsteenkap die daar zichtbaar op is, heb ik ook eerder gezien op een foto (locomotievenloods?)

https://beeldbank.rws.nl/Photos/2505/375811.jpg


Zie verder plattegrond helemaal rechtsonder in:


Website: http://collecties.stadsarchief.rotterdam.nl/Publie [...]
Donderdag 8-2-2018 10:03:40



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Dat het hek in Groningen klopt, wil niet zoveel zeggen. Alom in den lande werden afgedankte dwarsliggers als een gepunte palissade rechtop geplaatst. Dat werd gedaan als andere afzettingen niet voldeden; in de regel bij woningen waar kinderen te verwachten waren.
De woningen staan links dichter bij het spoor dan rechts; de weg zal links buiten beeld een knik maken. Gezien de zonwering, kijken we globaal naar het noorden; het spoor ligt iets zuidwest - noordoost. De wagen met het opschrift Nederland was geschikt voor grensverkeer naar bijvoorbeeld België of Duitsland. Daardoor kan de foto ook in bijvoorbeeld Duitsland zijn genomen. De wagen links met remmershuisje zal ik proberen op te zoeken in de materieelboeken, maar dat zal niet echt helpen voor nadere plaatsbepaling omdat de foto ruim na de fusie tot de NS is genomen.
Ik vraag me af waarop de inzender de datering 1950 baseert. Wellicht de kleding van de kinderen?
Maandag 22-1-2018 22:30:52



Johan Mulder (Zuidhorn): Groningen Stationsweg oostzijde past bij mij nog niet. Daar stond tot in de jaren de van Gend en Loos loods en vertrokken de streekbussen. Ook de loods op de achtergrond en schoorsteen passen dan niet.
Zaterdag 20-1-2018 10:08:54



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Er waren houten huizen aan de Stationsweg oostzijde in Groningen. Zie de foto. Ik heb het betreffende pand nog niet gevonden, maar het hek klopt ook.
Website: https://hdl.handle.net/21.12105/08d825f8-0ee7-19a8 [...]
Vrijdag 19-1-2018 23:31:01



Demarteau (Heeze): Johan dat is heel scherp gezien. Mijn fantasie liet me hier in de steek om er goederenwagons in te zien. Inderdaad zijn de eerste twee letters zeker "NE" Lager en iets nar rechts is nog iets van enkele letters of cijfers te onderscheiden. Vandaar de wel heel gedegen schutting tussen de tuin (met kinderen) en het vermoedelijke spoor
Vrijdag 19-1-2018 21:43:35



Johan Mulder (Zuidhorn): Achter de boom zie ik een hoge schoorsteen. Links achter het huis zie ik meerdere goederenwagons, één met een verhoogd remmersbordes de andere met bijna leesbare tekst 'Nederland'.
Vrijdag 19-1-2018 18:36:01



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):