Zoekplaatje 2597 

Inzender: IJsbrand Verveer Uitleg

Gegevens: De kaart is verstuurd vanuit Rotterdam naar Nieuwland bij Leerdam. Op de achterzijde staat: Hiermede berichten wij U dat wij woensdagmorgen bij U aankomen om de foto's over te maken. Hoogachtend C. Schenk Raaphorststraat 84a Rotterdam. De opname zou dus van...Rotterdam, of ... Nieuwland... kunnen zijn?

Datering: ?    Formaat: 8,5 x 13,5 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 16 juni 2017


 Reacties op Zoekplaatje 2597 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Klok (Oostvoorne): De klederdracht van de oudere vrouw, kan mogelijk helpen.
De dikte van de witte rand en de grote witte slippen duiden op een haakmuts en geen kanten muts of katoenenmuts
De opvallende hoge rand moet in een bepaalde regio herkenbaar zijn.

Dit is hoogstwaarschijnlijk een door de weeks net mutsje.

Dit type muts kom je zo ver ik weet niet op de zuid Hollandse eilanden Voorne-putten of Goeree -Overflakkee n tegen.

Zelf schat ik in dat dit type muts meer noord rotterdam en evt noord oost mogelijk voorkwam

Dinsdag 18-7-2017 22:08:32



Klaas Verbaan (Noordeloos): Vier verschillend geklede vrouwen : v.l.n.r: een meisje op haar paasbest, een dienstmeid, de vrouw des huizes en een burgervrouw ? (van een dominee of dokter?) Zomaar wat gedachten.
Dinsdag 27-6-2017 23:53:51



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Op de kopgevel aan het einde staat een gevelmakelaar; op de zichtbare kopgevel staat er waarschijnlijk ook één, want de aanzet is net zichtbaar. Sommige zijn streekeigen.
Zondag 25-6-2017 18:41:20



Martin Snuverink (Voorburg): Hans, wat voorgevel en zijgevel is, maak je niet duidelijk. Beter is het te spreken van kopgevel en langsgevel. Jouw voorgevel is dan de langsgevel.
Ik denk ook dat dit waarschijnlijk vier woningen in één bouwvolume zijn en dat er in de andere kopgevel ook een voordeur zit.
De schoorsteenplaten zijn beslist niet van het soort dat je in Gr/Fr/Dr aantreft. Aan deze schoorstenen kunnen we geen regionale indicaties verbinden.
Er is nog iets merkwaardigs aan de hand. De langsgevel is opgetrokken uit gele ijsselsteentjes (of eventueel rode rijnsteentjes) in kruisverband, terwijl de kopgevel gemetseld is uit waalstenen in Vlaams verband. Voor 1920 werd in NL niet of nauwelijks Vlaams verband toegepast, zodat de kopgevel veel jonger is dan de langsgevel.
Het gevelteken op het verlengde huis intrigeert ook, maar kan ik niet thuisbrengen.
Het venster uiterst rechts lijkt van een opkamer, typisch Zuid-Hollands of Staphorsts.
Ik zie vier vrouwen die allen totaal verschillen gekleed zijn.

Zondag 25-6-2017 17:01:19



Hans Klomp (Antwerpen): Het aantal woningen in dit complex is niet geheel duidelijk. Nummer 1 heeft de ingang aan de zijgevel. Nummer 2 is de deur in de voorgevel met de vrouw ervoor. Nummer 3 heeft als ingang de lastig zichtbare deur verderop in de voorgevel. Nummer 2 en 3 delen ook de dubbele schoorsteen. De achterste drie ramen van de voorgevel lijken niet bij huis nummer 3 te horen. Mogelijk is er nog een ingang in de andere, hier niet zichtbare zijgevel. En dan is er nog het bouwvolume dat aan de achterzijde haaks staat op de voorgevel. Mogelijk is dit woning 5 met de bewoonster uiterst rechts?
Zondag 25-6-2017 15:24:04



Paul Blanken (Rotterdam): Schoorsteenplaten verwijzen heel vaak naar een locatie boven de grote rivieren.

Op de nok aan de achterzijde een windwijzer?

De muts van de zittende vrouw is vast wel streekgebonden. Een floddermuts of keuvel? Of alleen een doordeweekse ondermuts?
Website: http://www.goedopstreek.nl/Site/Mutsen.html [...]
Zondag 25-6-2017 11:39:01



Klaas Verbaan (Noordeloos): Als ik naar achter kijk zie ik een scheiding tussen donkere en lichte stenen, dit is er later aangebouwd? een bedrijfsgedeelte?
Zaterdag 24-6-2017 23:27:43



Winfried Gall (Zutphen): Opvallend is dat bij het achterste huisje de dakpannen vervangen zijn door riet. De dakgoot zit er nog! Maar dit riet wijst vooral naar het rivierengebied en niet naar de stad (R'dam).
Zaterdag 24-6-2017 23:01:55



Klaas Verbaan (Noordeloos): Had al een vermoeden van een gedeelde schoorsteen, ik had de deurpost over het hoofd gezien.
Zaterdag 24-6-2017 15:42:53



Gijs van Kranenburg (Buurmalsen): ik zie wel degelijk 3 huisjes, achter het 4e raam is duidelijk een deurstijl te zijn, de achterste schoorsteen is dubbel uitgevoerd. Muurankers of schieters zijn niet streekgebonden, de exemplaren hier gebruikt zijn van gietijzer en waren (zijn) overal te koop.
Zaterdag 24-6-2017 13:41:57



Klaas Verbaan (Noordeloos): Zijn de muurankers streekgebonden? Van dat soort zijn er nog genoeg te vinden.
Zaterdag 24-6-2017 13:29:27



Klaas Verbaan (Noordeloos): De luiken aan de voorkant en opzij zijn verschillend en het luik boven weer anders: met platte planken/latten. Er zijn wel luiken met schuine latten bekend, maar zo'n luik bovenin zul je niet overal tegenkomen.
Zaterdag 24-6-2017 12:25:31



Martin Snuverink (Voorburg): Heb nog eens naar de luiken zitten turen en kom tot de conclusie dat dit geen typisch Alblasserwaardse/ Vijfheerenlandse luiken zijn. Zulke luiken bestaan eenvoudigweg uit 2 tot 4 verticale planken en 3 klampen, zoals bij zp 546 in Giessen-Oudekerk. Op de zoekfoto zien we paneelluiken. Op deze 'regel' zijn uitzonderingen.
Of het ronde raam vlak onder de nok streekeigen is weet ik niet; zp 546 heeft het ook.
Zaterdag 24-6-2017 10:24:59



Klaas Verbaan (Noordeloos): Vanmiddag de Smal- en Breezijde in Nieuwland gereden, maar ik herkende het niet. De Zouwendijk en Bazeldijk in Meerkerk kunnen we vergeten, want zo'n lang huis staat niet in de dijk, misschien de Broekseweg, maar ik kan het daar ook niet zo gauw verzinnen en ben zelf toch een echte Meerkerker.
Vrijdag 23-6-2017 16:39:13



Klaas Verbaan (Noordeloos): Drie huizen in één is best, maar ik zie maar twee deuren en twee schoorstenen en ik mag aannemen dat de weg voor langs loopt; achter is het verhoogd/verhard? of loopt er een zandrug waar opgebouwd is? En die loopt door de hele Alblasserwaard. Volgens mij is er rechts een aanbouw.
Maandag 19-6-2017 22:26:38



Leo R. (De Bilt): Het zijn in feite drie huizen achter (naast) elkaar en de gevel met het ronde raampje is dus slechts de zijgevel. Een en ander suggereert een enigzins dorpse setting. Ik mag wel zeggen dat ik Nieuwland vrij goed ken, en ik herken dit dorp niet in dit ZP. Meer kans geef ik dorpskernen als Meerkerk, Leerbroek, Hoornaar, maar daar kon ik het met Streetview zo gauw niet vinden.
De tekst achterop is een kattebelletje van een fotograaf (?), die wellicht gewoon een willekeurige prentbriefkaart uit zijn assortiment heeft gebruikt; en daardoor kan het inderdaad overal (in een ruimte straal rond Rotterdam?) zijn.
Zondag 18-6-2017 23:27:09



Klaas Verbaan (N): 't Zou overal en dus ook Nieuwland kunnen zijn,ik zag hem vanmiddag op de Geer niet staan, of het moet afgebroken zijn, maar de Breezijde en de Smalzijde zijn er ook nog.
Zaterdag 17-6-2017 17:25:44



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):