Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Niet gelopen kaart, vermoedelijk pastorie vastgebouwd aan kerk, afzender Jannetje Veldhuizen.

Datering: ± 1915   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 14 oktober 2003


 Reacties op Zoekplaatje 288 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Putsebocht 39a, Rotterdam

dick zweers (bergeijk): Proficiat met deze bijzonder knappe oplossing !
Dinsdag 11-1-2011 09:42:52Arnold tak (Waddinxveen): in één woord: FENOMENAAL. Ongelofelijk! (oh, toch twee). Wat ben ik blij met deze oplossing. Ook nu geldt weer: geduld is een schone zaak. Complimenten voor je opmerkingsgave (gelukkig liep er een streepje door).
Maandag 10-1-2011 22:08:58Joris van Rooden (Den Haag): Leuk om zo'n zoekplaatje na zeven jaar op te lossen. Voor de liefhebber; de bouwstijl van de kerk is inderdaad neoromaans en de kerk werd gebruikt door de protestante gemeente. Over de architecten J.A. Gijzen en A. van Wezel heb ik verder nauwelijks iets kunnen vinden.
Maandag 10-1-2011 21:57:58Redactie (Den Haag): Joris, complimenten voor je doorzettingsvermogen en zeer scherpe blik.
Maandag 10-1-2011 21:53:45Theo.B. (Den Haag): Briljant gevonden!
Maandag 10-1-2011 21:45:11Joris van Rooden (Den Haag): Opgelost!
Na een jaar zoeken ben ik er redelijk van overtuigd dat ik dit plaatje heb opgelost. Ik liep vanavond bij een hele andere zoektocht aan tegen de Putsche Kerk of Putsepleinkerk in Rotterdam - Hillesluis. De witte strepen op de kerk van dit zoekplaatje waren me bijgebleven en ik herkende de stijl in deze foto: http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/kerken/p75559-rotterdam-putsche-kerk.html. De overeenkomst is zo groot dat ik gezocht heb waar deze kerk stond en Reliwiki bood hulp: http://reliwiki.nl/index.php?title=Rotterdam%2C_Putseplein_-_Putsepleinkerk. Deze fraaie kerk is helaas in 1987 afgebroken en je zou verwachten dat het naastgelegen gebouw hetzelfde lot had ondergaan, maar tot mijn grote verbazing zie ik in Google streetview naast de lelijke flat die de plaats van de kerk heeft ingenomen, een Turkse garage die heel veel overeenkomsten vertoont met het gebouw op deze foto. De verdieping aan de linkerzijde is uitgebouwd, waardoor de gevel nu recht is. Het uitstekende deel aan de rechterzijde is ontdaan van zijn ornamenten en er is een garage op de begane grond ingebouwd. De rondbogen boven de oorspronkelijke vensters zijn echter duidelijk herkenbaar evenals het kelderraam linksonder. Het raam ernaast is uitgebouwd tot kelderdeur, maar nog herkenbaar. De doorlopende streep onder de ramen van de begane grond is ook nog aanwezig.

Conslusie, het pand op dit zoekplaatje staat aan de Putsebocht 39a te Rotterdam.
Website: http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&ge [...]
Maandag 10-1-2011 21:39:46dick zweers (bergeijk): Kennelijk een lastig zoekplaatje. Over de bouwtijd zijn we het allemaal eens en de stijl kunnen we verschillend interpreteren. Een kanttekening bij de inzending van Joris: Het is tè algemeen gesteld dat katholieke kerken destijds een kruisvormig grondplan hadden en dat het priesterkoor naar het oosten was gericht is een principe dat lang tevoren reeds verlaten was. Het werd misschien nog wel zo gedaan maar de uitzonderingen zijn dan te talrijk om nog van een regel te kunnen spreken. We weten inderdaad niet met zekerheid of we hier een pastorie zien of een gebouw dat aan het kerkgebouw in functie gerelateerd is, hoewel dat wel voor de hand ligt. De compactheid van de op elkaar aansluitende hoge gebouwen doet toch wel een stedelijke omgeving vermoeden.
Zondag 4-4-2010 16:59:28Joris (Den Haag): Het lijkt een neoromaanse kerk te zijn, een stijl die eind 19e, begin 20e eeuw al regelmatig werd toegepast bij katholieke kerken (Bleys, gebr. Margry). De man voor de "pastorie" hoeft ook geen pastoor te zijn. Ik vind de witte baan op de kerk rechtsboven opvallend. Ik heb nog geen architect gevonden die dat gebruikte. Wat ik van Tjeerd Kuipers heb gezien gebruikte hij dat niet. Gereformeerde kerken zijn over het algemeen toch iets soberder, dit lijkt mij wel een katholieke kerk al vraag ik me af wat we nu precies zien. Een katholieke kerk uit deze periode heeft standaard een kruisvorm, waarbij het transept in het achterste deel van de kerk is gepositioneerd. De apsis aan de achterzijde van de kerk staat zeker niet naast de pastorie, want daar is de weg. De apsis zou dan achter de pastorie moeten staan, maar daar lijken andere gebouwen tegen de kerk aan te staan. Dit zou betekenen dat de voorzijde van de kerk naast de pastorie is, maar dat maakt dat deze kerk een Griekse kruisvorm heeft die weer bij Protestantse kerken werd gebruikt. Mocht dit een katholieke kerk zijn waarbij de apsis achter de pastorie staat, dan is er een grote kans dat de achterzijde van de kerk in oostelijke richting wijst vanwege de oriëntatie van het altaar op Jeruzalem.
Zaterdag 3-4-2010 23:09:51dick zweers (): N.a.v. de opmerking van Jan Spoolder. Er zijn RK kerken die in neorenaissancestijl zijn gebouwd en calvinistische of lutherse kerken in neogotische stijl. Lang geleden heb ik in een reactie betoogd waarom me dit een protestantse kerk lijkt te zijn.
Woensdag 4-11-2009 00:41:51nicole schouten (haarlem): Dat de kerk geen neogotische kenmerken toont, hoeft helemaal niet te betekenen dat het geen katholieke kerk is. In Haarlem zijn de voormalige Liduinakerk (nu Adelbertus-) en de Zeven Smartenkerk (nu Mariakerk) allebei in een vrij sobere stijl. De laatste was dat in een poging de vroeg-Christelijke kerken na te volgen.
Dinsdag 3-11-2009 19:38:59Ingrid Evers (Maastricht): 'Bovendien, een pastoor zou zich nooit laten fotograferen met een "vrouwspersoon" ...'.
Da's een beetje erg boude uitspraak, Jan. Elke R.K. pastoor had vroeger een huishoudster, zijn moeder, een zus, tante, nicht, of nog heel iemand anders. Reken maar dat ze mee op de foto ging!
Dinsdag 3-11-2009 18:26:54jan spoolder (Utrecht): Dit ZP houdt me ook al maanden bezig. Het lijkt mij zeker een protestante kerk want er is geen enkel neogotisch detail aan te ontdekken. Bovendien, een pastoor zou zich nooit laten fotograferen met een 'vrouwspersoon' ... Ik heb zelf gedacht aan de architect Tjeerd Kuipers (1857-1942), die veel gereformeerde kerken bouwde. Zo'n rij 'tanden'langs de nok kom je bij hem vaker tegen.
Dinsdag 3-11-2009 16:55:12dick zweers (bergeijk): De kerk lijkt een beetje op de Gereformeerde Noorderkerk in Maassluis, die in 1943 verwoest is. Ik heb daar geen bruikbare afbeelding van, maar denk dat die het niet is. Misschien een bouwwerk van dezelfde architect? Dit was J.W. Meijer.
Dinsdag 3-11-2009 16:35:19H de Haas. (Den Haag.): Als dit aan de Koningin Emmakade in Den Haag zou staan, dan zal ik niet weten waar. Een ver gezochte vergelijking zou staan op de hoek van de Elandstraat en de Waldeck Pyrmontkade, de voormalige HBS. Ik kom dagelijks langs deze route en kan met zekerheid zeggen dat dit niet het pand is van het ZP. Ook Wateringen, Poeldijk en Voorschoten heb ik bekeken, die zijn het ook niet. Ook de verdwenen kerken aan de Hoefkade en de van Limburg Stierumstraat bleken geen match.
Vrijdag 11-7-2008 01:36:59Ron (Delft): Lijkt idd erg op Kon. Emmakade Den Haag. Ga er morgen/overmorgen kijken;-)
Donderdag 10-7-2008 22:32:21wijngaarden (haarlem ): tevens kan de naam gelinkt worden aan
noordwolde , meppel , vledde , ede , dokkum , lunteren , nootdorp en den haag.
de grote kerk in ede heeft er iets van weg , maar is het volgens mij niet .

Woensdag 11-6-2008 21:37:35wijngaarden (haarlem ): dit zoekplaatje staat al 5 jaar , ondanks dat het absoluut niet kansloos is ..
tot nu toe is er niets gedaan met de afzender ..terwijl dit wellicht vanuit de woonplaats van hem/haar moet zijn verzonden ..
de afzender is jannetje veldhuizen .
welke regio komt deze naam het meest voor ??
via google gevonden
jannetje veldhuizen geb . 10/11/1896 leusden
Woensdag 11-6-2008 20:25:02andre laarakkers (den haag): de pastorie van de elandstraatkerk had zijn ingang aan de da costastraat,het was een doorlopende huizenrij,de kerk op de foto lijkt inderdaad die van de elandstraat.maar het grote hekwerk toen ik er nog misdienaar was in de jaren 50 komt mij niet bekend voor.
Woensdag 30-1-2008 14:34:57E.Arndt (Den Haag): Het is al eerder opgemerkt door Ineke Schoof uit Zoetermeer, mij lijkt het ook de kerk op de hoek van de Elandstraat en de Koningin Emmakade in Den Haag
Zondag 20-1-2008 18:10:12Bastiaan (Diemen): Klopt... Ben het op de fiets gaan controleren; is inderdaad geen Duivendrecht. Hopelijk helpt een nieuwe aanwzijzing verder in de zoektocht naar de goede richting.
Vrijdag 31-8-2007 18:12:17Theo van Gijlswijk (De Zilk): Geen Duivendrecht.
Voor de ontkennende antwoorden zie de laatste twee berichten van Dick Zweers op dinsdag 13-6-2006 11:22:17 en van Theo van Gijlswijk maandag 21-11-2005 19:07:46. Tevens de link bij dit bericht.


Website: http://home.wanadoo.nl/sic/d/bordjes/index.html#b2
Woensdag 29-8-2007 22:53:24Bastiaan (Diemen): Het doet mij ook sterk denken aan de kerk in Duivendrecht bij het NS Station... Ik zal er vandaag met een print van de foto eens langsrijden.
Woensdag 29-8-2007 13:55:05dick zweers (bergeijk): De Cathrien van Eindhoven of de Urbanus van Duivendrecht sluit ik met zekerheid uit (ik zou ze herkend hebben). Als dit een RK kerk is dan zien we niet de hoofdingang want dan hadden we dunkt mij ook beelden gezien en/ of een bord waarop de missen worden aangekondigd. De sluitsteentjes in de vensterbogen en de driehoekige timpanen op de steunberen (beide rechts van de ingang) wijzen op de neo-renaissance. Die stijl komt bij RK kerken weinig voor met uitzondering van werken van architect Bleys die o.m. in Hoorn en Amsterdam kerken gebouwd heeft.
Dinsdag 13-6-2006 11:22:17Theo van Gijlswijk (De Zilk): Helaas, er is enige gelijkenis, maar het lijkt mij niet de R.K. Kerk van de Heilige Urbanus in Duivendrecht. Zie http://www.dorpsraadduivendrecht.nl/histor/bordjes/#b2 en klik op Sint Urbanuskerk.
Website: http://www.dorpsraadduivendrecht.nl/histor/bordjes/#b1
Maandag 21-11-2005 19:07:46M.V. Wesstein (Den Haag): Bij het opruimen van oude email correspondentie kwam ik mijn eerdere reacties op deze website tegen. Zo ook van dit plaatje. Het is een wilde gok, maar naast het (huidige) station Duivendrecht staat een redelijk grote kerk waar in mijn herinnering ook zo'n pastoriegebouwtje naast staat. Wellicht kan iemand uit de omgeving daar eens gaan kijken?
Maandag 21-11-2005 15:45:38bas (Obdam): Ik ben even op qoop aan het rondneuzen geweest en heb gezocht op trefwoord pastorie.
in kleinere dorpen is het meestal een gebouwtje met 2 ramen, een deur en weer twee ramen en op de eerste verdieping 4 of 5 ramen en dan begint het schuine dak. Wel vond ik een kaart van eindhoven, de catharinakerk en pastorie. het is 'm niet, maar het begint er op te lijken. Volgens mij is het wel een rk kerk en geen NH, deze kerken zijn meestal kleiner en geref kerken beginnen vaak met een schuin dak vanaf de eerste verdieping.
Wellicht is het inderdaad geen pastorie wat naast de kerk staat maar inderdaad een kosterswoning.
Mijn gevoel gaat nu ook uit naar Brabant.
Website: http://home.quicknet.nl/qn/prive/bmsuiker
Donderdag 17-11-2005 02:00:12dick zweers (bergeijk): Door knippen en plakken is er per ongeluk een stuk tekst van Sjoerd in de mijne blijven staan. Ware het een pastorie (waarom niet?) dan zou de dominee en z'n echtgenote op de trap kunnen staan. Alles maakt een compacte en dus stedelijke indruk.
Zondag 4-9-2005 14:34:33dick zweers (bergeijk): Als reactie op de inzending van Sjoerd Eeftens. Ik veronderstel dat in Zeeland veel gereformeerden wonen en dat ze in grotere plaatsen een forse kerk hebben of hadden. In Goes bijvoorbeeld staat een grote gereformeerde kerk uit de jaren 1930 (jonger dus dan deze die wsch gesloopt is). De ingang rechts in beeld is wellicht geen hoofdingang maar wel vrij fors. Het ontbreken van heiligenbeelden etc. steunt me in m'n gedachte dat het geen RK kerk is. Overigens was Zeeland ook maar een idee. Ik geef het voor een beter. Aan Limburg denk ik bepaald niet, maar ik sluit het ook niet uit. De pastorie, of wat het moge zijn is van ca 1890. De kerk zou enkele decennia ouder kunnen zijn. Zie ik achter de pastorie een slanke toren en is de flank van de kerk rechts in beeld? In het boek Gereformeerde kerken in Nederland (Steensma) komt deze kerk niet voor, andere verdwenen exemplaren wel.
Hoe de kerk staat is niet helemaal duidelijk. Staat hij evenwijdig aan de straat en kijken we naar het rechte koor achter de pastorie, met een rond klaverbladraam? Is de zij-entré aan de straat in de linkerzijbeuk en is er dan een plein met toren rechts buiten beeld?
Of zitten we fout en is de entré aan de straat en komen we in een hallenkerk zonder koor en van Hervormde snit, wellicht zonder toren?
Kan iemand een bouwjaar benaderen? Dat geeft me een ingang.

Zondag 4-9-2005 14:31:05Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Blijkens één uit een viertal boekjes over gemeentelijke bezienswaardigheden zijn de kerken in Zeeland over het algemeen Nederlands Hervormd of Katholiek, niet gereformeerd. Maar ik zit toch ook meer aan een pastorie te denken, gezien de versieringsrijkdom. Volgens Dick wijst het raam op Zeeland maar kan de rij apart gemetselde bakstenen (heet dat een gemetselde kroonlijst?) niet wijzen op Noord-Limburg? Daar heeft bijna elk huis zo'n rand.
Hoe de kerk staat is niet helemaal duidelijk. Staat hij evenwijdig aan de straat en kijken we naar het rechte koor achter de pastorie, met een rond klaverbladraam? Is de zij-entré aan de straat in de linkerzijbeuk en is er dan een plein met toren rechts buiten beeld?
Of zitten we fout en is de entré aan de straat en komen we in een hallenkerk zonder koor en van Hervormde snit, wellicht zonder toren?
Kan iemand een bouwjaar benaderen? Dat geeft me een ingang.
Woensdag 31-8-2005 21:54:14Olaf Schiltmans (Ravels): Nee, op Archimon is deze kerk zeker niet te vinden. Ik heb werkelijk geen flauw idee wat dit is, daarvoor biedt de foto te weinig informatie.
Website: http://www.archimon.nl
Zondag 31-7-2005 14:45:24dick zweers (bergeijk): Herstel; geen archined (ook boeiend) maar archimon.
Website: http://www.archimon.nl/
Zaterdag 30-7-2005 11:03:59dick zweers (bergeijk): De vrij forse kerk (met bijgebouwen) van dit ZP dateert van na 1880. Van Waterstaatsstijl is in die dagen geen sprake meer. Over deze term bestaan overigens veel misverstanden. In die tijd was het zeer gebruikelijk te citeren uit oudere stijvormen. De ene keer vrij consequent (neostijlen), de andere keer als mengvorm van verschillende stijlen (eclecticisme; ook weer een term die misverstanden oproept). Argument voor de mogelijkheid dat het een RK kerk is, dat ik hier een heel complex van gebouwen meen te te zien die op een of andere manier bij elkaar horen. Ertegen pleit het argument dat binnen de RK kerk in die periode vooral de neostijlen (met voorkeur voor neogotiek) werden aangewend. Deze kerk lijkt min of meer in neorenaissancestijl te zijn gebouwd en dan kom je al gauw in de gereformeerde of remonstrantse hoek terecht. Eerstgenoemd kerkgenootschap bezat zeker grote kerkgebouwen. De details van de drie raampjes boven het kerkportaal doen denken aan details van de gereformeerde kerk in Maarssen (1889; die het niet is). Ik stel voor om verder te zoeken in het werk van T.E. Kuijpers die vooral gereformeerde kerken bouwde. In het boek '150 jaar Gereformeerde Kerken', R. Steensma/ C.A. van Swigchem, Kampen 1986 kom ik geen afb van deze kerk tegen. 'De 19e eeuwse kerkelijke bouwkunst in Nederland', H.P.R. Rosenberg, Den Haag 1972, heb ik ook geraadpleegd. Opsommingen van het werk van verschillende architecten komen in dit werk voor, maar deze architect moet het met 1 vermelding stellen; Heeg (Friesland; is het niet). Misschien biedt de website Archined uitkomst?
Zaterdag 30-7-2005 11:00:41dick zweers (bergeijk): Heel voorzichtig (niet geschoten is altijd mis): laten we het eens in Zeeland proberen venster in de linkertop van woonhuis. Onder de gereformeerde kerken aldaar?
Vrijdag 15-7-2005 10:38:19dick zweers (bergeijk): correctie op vorig bericht. Zo zeker ben ik er niet van dat dit een RK kerk is.
Vrijdag 24-6-2005 13:57:31dick zweers (bergeijk): Ik weet het niet maar kan wel 2 dingen uitsluiten die eerder zijn gesuggereerd: 1 het is beslist in Nederland (details v.h. woongebouw) 2 het is geen waterstaatsstijl maar duidelijk neo- (-gotiek of -romaans), wsch. neogotiek. Conclusie een RK kerk met woning (vermoedelijk pastorie).
Vrijdag 24-6-2005 13:55:46Arnold Tak (Waddinxveen): Berry, ik heb de kaart er nog eens bijgepakt om je vraag te kunnen beantwoorden. Er zijn geen aanwijzingen dat het Nederland is, maar ook dat het geen Nederland is. Qua bouwstijl komt het op mij toch wel erg "Nederlands grondgebied"-achtig voor, met een hekje rond de pastorie. Er zijn natuurlijk heel veel van dit soort kerken "gesneuveld" in de loop der jaren. Ik vermoed dat hij dan ook niet meer overeind staat. Ik heb nog wel een detail ontdekt. Op de witte paal links is bovenaan een rond bordje bevestigd, waarop vermoedelijk cijfers staan vermeld.
Website: www.wieweetwaar.photosite.com
Donderdag 9-6-2005 22:32:42Berry Meester (Apeldoorn): Wat ik mij al heel lang afvraag: kijken we hier wel naar een Nederlands plaatje?? Ik heb het idee dat deze foto anders allang opgelost zou zijn. Kan dit niet ergens in Belgie zijn? Zijn er kenmerken waardoor we kunnen zeggen dat het toch Nederland is?
Donderdag 9-6-2005 22:14:53Martin Snuverink (Voorburg): D. Rams bedoelt waarschijnlijk de R.K. kerk O.L.V. ten Hemelopneming aan de Laan van Nieuw Oost Einde in Voorburg. Deze kerk is niet die van het zoekplaatje en dateert van 1915 of iets later. Er bestaan volop foto’s van.
Donderdag 10-3-2005 00:35:23d rams (apeldoorn ): daar ik op zoek ben naar een foto van de kerk waar mijn ouders zijn getrouwd dacht ik dat het de kerk is die langs de snelweg ligt waar je voorburg inrijd en rechts beneden lijkt er veel op als ik het zeker weet stuur ik nog een mail
Woensdag 9-3-2005 18:31:13Martin Snuverink (Voorburg): Aanwijzing: deze kerk moet een Waterstaatskerk zijn, gelet op de typische classicistische ornamenten.
Woensdag 29-12-2004 16:49:19Martin Snuverink (Voorburg): Uit de foto's van het Haags Gemeentearchief wordt duidelijk dat dit niet de kerk van O.L.V. Hemelvaart te Loosduinen is. De pastorie op het zoekplaatje ontbreekt op alle archieffoto's.
Website: http://www.gemeentearchief.denhaag.nl/...
Vrijdag 11-6-2004 13:44:40M.V. Wesstein (Den Haag): Gezien de "uitbouw" aan de achterzijde v/d kerk is dit mogelijk de kerk op de hoek Lisztstraat/Hoofdstraat/Oude Haagweg in Loosduinen. In mijn herinnering stond er achter deze kerk (toen nog niet omgeven door woningbouw, de oude WSM tram/busremise stond er nog, de rest was een kale zandvlakte) een kostschool-achtig gebouw wat duidelijk bij de kerk hoorde. De open ruimte links laat ruimte voor de sloot waaraan nu de Burg. Hovylaan ligt. De pastorie op die plaats kan ik me niet herinneren, maar dat kan de leeftijd zijn ;-) Andere opties: Brabant of Limburg gezien het formaat v/d kerk ism het achterliggende gebouw (klooster?) en de traditioneel grote katholieke gemeenschappen aldaar.
Vrijdag 11-6-2004 03:53:33Martin Snuverink (Voorburg): Als men deze foto vergelijkt met de foto's in http://home.kabelfoon.nl/~koesveld/andreaskerk.html,
dan blijkt dat dit niet in kwintsheul kan zijn.
Woensdag 24-3-2004 23:00:35G. Borsboom (Maassluis): Ik ben niet helemaal overtuigd, maar dit doet mij sterk denken aan de RK kerk te Kwintsheul.
Zondag 21-3-2004 23:42:23Redactie (): Veel Hagenaars halen de Koningin Emmakade en de Waldeck Pyrmontkade door elkaar. Ineke bedoelt dus de hoek Elandstraat-Waldeck Pyrmontkade. Daar staat de voormalige HBS, en aan de Elandstraat een dichtgemetseld gebouwtje waar ooit een openbaar toilet was. Beide gebouwen lijken niet op wat we op het zoekplaatje zien. Ik heb ook nog even gekeken naar de Elandstraatkerk, maar die wordt niet geflankeerd door een kosterswoning. Helaas terug bij af.
Maandag 3-11-2003 16:03:49Ineke (Zoetermeer): Dit is het pand op de Kon. Emmakade in Den Haag hoek Elandstraat.
Maandag 3-11-2003 12:07:38Arnold Tak (Waddinxveen): de reactie van de heer Lohuis is begrijpelijk, omdat de pastorie van de Remonstrantse Gemeente te Rotterdam er inderdaad iets van weg heeft. Maar helaas is dit niet het juiste antwoord en zien wij nieuwe reacties en de oplossing met belangstelling tegemoet.
Zaterdag 18-10-2003 12:12:04D.Lohuis (Delden): Zou dit de pastorie kunnen zijn die staat (stond?) tegenover museum booymans v beuningen in Rotterdam.
Zaterdag 18-10-2003 00:52:56  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):