Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Vier panden aan het water met zes voordeuren. Geen straatnaambordje, geen huisnummerbordjes, naast de derde deur rechts zijn drie bordjes aangebracht, zijn echter niet te lezen. Opvallend van het linker pand is de vorm van het dak. De rechter dakkapel heeft een driehoekige punt, de linker niet. De kadewand op de voorgrond lijkt van beton te zijn gemaakt. Opvallend onder de rechter dakgoot is het metselwerk in verschillende verbanden. Aan het pand rechts is porcelein bevestigd voor telefoonontvangst. Rechts op de achtergrond lijkt iets zichtbaar dat wijst op een zijstraat die schuin op deze kade uitkomt. Kaart is niet gelopen.

Datering: ± 1915   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 14 oktober 2003


 Reacties op Zoekplaatje 286 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Leiden

Martin Snuverink (Voorburg): Frits Roest, lof voor de gouden tip!
Aan de Jan van Goyenkade in Leiden had ik wel gedacht, maar al te voorbarig verworpen.
De foto toont de Leidse Vliet in Leiden ter hoogte van de voormalige Neksluis. De huizen zijn Jan van Goyenkade (v.l.n.r.) 4, 3, 2, 1a en 1. De meest rechtse deur is ongenummerd en geeft alleen toegang naar achteren. Rechts zien we met moeite de achterzijde van de huizen Witte Singel 99 en 100, die door gebladerte worden gemaskeerd. Daardoor heb ik me laten misleiden: van een stadswal is geen sprake. De rest van mijn analyse van 20-10-2003 was juist.
De huizenrij is uiterlijk nog vrijwel ongeijzigd aanezig; slechts de jaloezieen zijn er niet meer.
De huizen Jan van Goyenkade 4, 3 en 2 en de huizen aan de Witte Singel 99 en 100 zijn gebouwd tussen ca 1895 en 1899. Het rechterpand 1/1a is gebouwd in 1902/1903, nadat een eerder huis is afgebroken.
Veel informatie is te vinden in:
Jan W.M. Vellekoop et al. "Van "Spawijk" tot Vreewijk - De geschiedenis van een stadsuitbreiding, Leiden 1999".
Hierin staat op pag. 66 een foto uit ca 1895, en op pag. 67 een foto uit 1987 van de Neksluisbrug met het pand 1/1a.
Uit dit boekje:
"In 1930 werd de Jan van Goyenkade verbreed over een lengte van 285 m. De aannemer moest dennen damplanken van 7 cm dik en 3,5 m lang inheien en volledig verankeren en daarbinnen betonbeschoeiing maken ..."
Op de foto zien we deze voor die tijd merkwaardige en moderne beschoeiing.
Hieruit concludeer ik dat de foto niet ouder is dan van 1930.


Zaterdag 7-2-2004 18:24:34



Frits Roest (Bennekom): Jan van Goyenkade in Leiden?
Woensdag 28-1-2004 20:44:24



Martin Snuverink (Voorburg): Rechts van de bebouwing is een open ruimte zichtbaar, met een talud dat omhoog loopt: een 5 tot 6 meter hoge dijk of oude stadswal of een 1 tot 2 meter hoge wal met beplanting. Daarachter weer bebouwing. Vanwege de bomen ligt een stadswal meer voor de hand dan een dijk.
Als het om een vestingstad gaat, kan de waterweg zowel binnen als buiten de stadswal liggen. Dit is niet te zien.
Als de vaart binnen de stadswallen ligt, kijken we naar het oosteinde. In het andere geval naar het westeinde. Ik heb de indruk dat dit beeld eerder buiten de stadswallen moet worden gezocht.
Het kanaal is duidelijk een vaarwater. Dit is af te leiden uit de degelijke bekading en de meerpaal linksonder. Het kleine niveauverschil tussen kade en waterspiegel wijst op een Hollandse polderstad.
Restanten van hoge aarden stadswallen (ook wel “wandeling” genoemd) vindt men bijvoorbeeld in Hoorn, Woerden, Delft (Nieuwe Plantage), Zaltbommel, Nieuwpoort (gereconstrueerd), Woudrichem, Alkmaar. Ik kan het plaatje echter moeilijk plaatsen in het gebied van de grote rivieren en in het deltagebied en evenmin in genoemde steden.
Het linkerpand bestaat uit twee verenigde afzonderlijke panden. Het rechter deel is ouder en bestaat uit één woning. Het linker huis is er iets later tegenaan gebouwd en bestaat uit twee appartementen. Het meest rechtse pand met de hoog opgetrokken voorgevel bestaat waarschijnlijk uit een breed benedenhuis en twee dubbele bovenhuizen.
Geheel links op de foto is een klein stukje van een pand te zien dat volgens mijn waarneming een flauwe hoek maakt met het rijtje. Dit is te zien aan de daknok van dat pand, die duidelijk niet evenwijdig loopt met de daknok van het meest rechtse pand. Uiterst links vertoont het kanaal dus een knik. Deze knik verklaart ook de merkwaardige dakconstructie en de merkwaardige indeling van het pand met de appartementen. Immers dit pand is dan aan de voorzijde breder dan aan de achterzijde.

Maandag 20-10-2003 23:00:59



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.