Inzender: Arnold Tak     Te koop of te ruil? te ruil, te koop voor € 28

Gegevens: Niet gelopen, details zijn helaas niet te lezen zoals kenteken auto, plaatsen op richtingbord. Twee borden met rijwielpad met diagonale beschildering op de staanders, rechts brievenbus tegen kerkgebouw?

Datering: ± 1928   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 14 oktober 2003


 Reacties op Zoekplaatje 281 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Vriezenveen

Jan de Jong (Vriezenveen): Nou, ik weet het wel zeker!
Dit is Vriezenveen. Vanaf de brug genomen.
Rechts vooraan Zaal Zandwijk, daarnaast Slagerij Aalderink.
Vrijdag 7-5-2004 22:25:20Robert Kemper (Haarle): Hallo,
Dan was mijn veronderstelling toch juist. Ik meende oude foto's te kennen van de Dorpsstraat. In het Jaarboek Twenthe nr. 7 staat rond blz. 100 een artikel over deze Vriezenveens straat. Daar staat ook een oude afbeelding bij (inclusief de brug).
Geachte heer Tak,
Zou ik van u een reproductiefoto kunnen krijgen?
Met vr. groet,
Robert Kemper
Website: http://go.to/deSprengenberg
Woensdag 17-12-2003 18:14:23Albert Stegeman (Vriezenveen): Vanmorgen zoekplaatje 281A gevonden. Dat was echt niet moeilijk omdat we daar maar 500 meter vanaf wonen en uiteraard de foto voor ons zeer bekend is.

De foto is genomen in oostelijke richting vanaf de brug die over het kanaal Almelo-De Haandrik ligt vlak bij het station van Vriezenveen dat direct westelijk van het kanaal ligt.

Martin Snuverink en Robert Kemper zochten het in de goede richting 'Het heeft wel iets weg van Vriezenveen' en dat is inderdaad waar.

Het gebouw rechts is restaurant Zandwijk, Kanaalweg Zuid 1 hoek Westeinde, gebouwd in 1907, opgetrokken uit grote grijze stenen, een soort dat nergens anders in Vriezenveen is gebruikt.

De man met snor is de grootvader van de tegenwoordige eigenaars de gebroeders Winkel, de man rechts op de foto.
Hun moeder was een dochter van deze man.
De oude brievenbus staat er nog wel maar is niet meer in gebruik,
de nieuwe bus staat er nu naast.

Het volgende huis is een slagerij. Op het witte bord op de hoek van het huis staat:

Joh. Jansen
Rund en varken
slager.

Deze slagerij bestaat al langer dan 100 jaar en wordt is tegenwoordig slagerij Aalderink.
Daarnaast, in hetzelfde huis, zit een computerzaak.

Tegenover 'Restaurant Zandwijk' een kruidenierszaak die gedreven werd door een broer van de man met snor. Het volgende huis, achter de bomen, was toendertijd Cafe de Boer.


Woensdag 17-12-2003 13:15:44Martin Snuverink (Voorburg): In Vriezenveen staan de panden (kavels) schuin op de hoofdstraat. Vriezenveen is bovendien niet echt Twents en is dus onwaarschijnlijk.
Op mijn suggestie van Neede heeft niemand gereageerd en ik ga er inmiddels van uit dat dit niet in Neede is.
Verdere bestudering van de topografie brengt mij op Tubbergen: de Almeloseweg vanaf de Grotestraat naar het westen gezien. Aan de Almeloseweg 8 staat nu (nog steeds?) het postkantoor. De situatie ter plaatse is overigens nu heel anders en waarschijnlijk niet of nauwelijks herkenbaar.
Kom Tukkers, is dit Tubbergen of niet?
(P.S. ik heb Tukkers bloed!)
Zondag 7-12-2003 21:44:48Robert Kemper (Haarle): Het heeft ook nog wel iets weg van Vriezenveen, is er niet iets af te leiden van de straatnaambordjes?
Website: http://go.to/deSprengenberg
Zondag 7-12-2003 13:40:55Martin Snuverink (Voorburg): Ik heb het vermoeden dat deze foto wel eens kan zijn genomen in Neede, Borculoseweg in westelijke richting, ongeveer vanaf de hoek met de Rapenburg/Oudestraat.
Donderdag 23-10-2003 10:43:08Martin Snuverink (Voorburg): Dit lijkt mij een dorpje in Twente of de Achterhoek. Dit leid ik af uit de geveltekens op de huizen links; waarschijnlijk zijn dit katholieke geveltekens. Zie hiervoor: http://www.geocities.com/twentschgenootschap/geveltekens.htm#Katholieke%20geveltekens.
Eerst dacht ik dat het gebouw rechts een kerk was, opgetrokken uit Bentheimer zandsteen, wat veel voorkomt in Twente. Maar een brievenbus tegen een kerk is raar en getuigt van weinig piŽteit. Verder is de vorm van het gebouw niet passend bij een kerk. De stenen zijn eigenlijk ook te klein voor Bentheimer zandsteen. Het steensverband is duidelijk kruisverband, maar de stenen zijn van een merkwaardig groot formaat, waarschijnlijk Duits NF of zelfs kloostermoppen. Mogelijk is het een postkantoor. Rechts is de noordzijde van de (hoofd)straat.
Hoewel ik redelijk bekend ben in Twente heb ik het dorp nog niet kunnen vinden.

Maandag 20-10-2003 22:42:49Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.