Inzender: Jan Vieveen    

Gegevens: Gemeentehuis? Neorenaissancegebouw omringd door openbaar groen; voor de deur een fontein. Links op de achtergrond een muziektent.

Datering: ± 1915   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 21 juli 2003


 Reacties op Zoekplaatje 261 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Oss

J. Smits (Berkel-Enschot): Het is inderdaad zoals de heer wijmenga zegt, het is thans in gebruik als Museum. Mijn vraag aan hem betrof de vestigings- en vertrekdatum van de Filles de Notre Dames, aangezien die pas in 1904, uit Franrijk gevlucht, in Oss kwamen.Ik houd mij aanbevolen voor de geschiedenis van deze congregatie in hun Osse jaren. Zij hadden ook een klooster in Asten en in Tilburg.
Maandag 17-1-2005 15:17:41R Vissers (Oss): zonder twijfel Villa Constance

prachtig om te zien zo,n oude prent
Vrijdag 24-10-2003 17:20:16P.Wijmenga (Den Haag): Als geboren Ossenaar kan ik bevestigen dat dit het huidige Jan Cunen Museum is in Oss. De monumentale villa waarin het Museum Jan Cunen is gehuisvest, werd in 1888 gebouwd. Opdrachtgever was Arnold van den Bergh, zoon van de Osse margarinefabrikant Simon van den Bergh. Hij vernoemde het pand naar een van zijn dochters. In 1891 vertrok de familie uit Oss en werd de villa verkocht aan Anton Jurgens, eveneens margarinefabrikant in Oss. Hij veranderde de naam in 'Villa Johanna' en pas bij een opknapbeurt in de jaren zeventig werd de oorspronkelijke naam 'Villa Constance' herontdekt. De Franse kloosterzusters 'Religieuses Files de Notre Dame' kochten de villa toen ook Jurgens in 1899 uit Oss wegging. Na hun vertrek deed het gebouw van 1929 tot 1974 dienst als stadhuis, voordat het in zijn geheel als museum in gebruik werd genomen.

De bouwstijl van Villa Constance kan, vanwege de barok- en renaissance-elementen, neoclassicistisch worden genoemd. Omdat bij de bouw gewerkt is met onderdelen die kant en klaar zijn gekocht, spreekt men ook wel van industrieel neoclassicisme. Sinds augustus 2001 is het gebouw Rijksmonument.
Zaterdag 9-8-2003 10:46:27Martin Snuverink (Voorburg): Een prachtig voorbeeld van neorenaissance uit de 19e eeuw. Het lijkt inderdaad een openbaar gebouw, zoals een raadhuis. Maar het is dan merkwaardig dat een vlaggenstok aan het voorbalkon ontbreekt. Wel meen ik een paar masten op het dak te zien, die overigens niet het karakter van vlaggenstokken hebben. Dit maakt de functie van raadhuis weer twijfelachtig. Als het een raadhuis is, moet het van een niet al te kleine gemeente zijn.
Het is 9 uur en de zon staat dan in het zuidoosten. De voorgevel is dus ongeveer op het oosten gericht. De foto is van ca 5 m hoogte genomen, dus waarschijnlijk van de eerste etage van een schuin tegenoverliggend pand. De daklijst uiterst rechts op de foto is op ca 11 m hoogte; dit pand heeft dus 3 lagen en staat los van het pand van waaruit de foto is genomen.
Als het een gemeentehuis is of was, betwijfel ik of het gebouw nog bestaat. Het voldoet immers niet meer aan de eisen van deze tijd. Als representatieve ruimte is hergebruik nog mogelijk; als kantoor lijkt me niet aannemelijk vanwege het bewerkelijke onderhoud.
Als het pand nog bestaat, is het ongetwijfeld een monument.

Als ik al deze gegevens interpreteer en het is inderdaad een raadhuis, vermoed ik dat dit wel eens het oude raadhuis van Haren (Gr.) kan zijn. Haren heeft in 1886 een raadhuis gebouwd aan de Rijksstraatweg, hoek Meerlaan. Dit raadhuis werd in 1975 door een nieuw raadhuis vervangen aan de overzijde van de Rijksstraatweg. Ik vermoed dat het oude raadhuis daarna is afgebroken.
Mogelijk kan iemand aangeven of mijn vermoeden juist is.
Woensdag 6-8-2003 03:52:02Bert de Lange (Dordrecht): Lijkt op de Rozenhof in Dordrecht maar dat torentje maakt weer aan het twijfelen
Maandag 21-7-2003 16:30:39Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.