Zoekplaatje 2435 

Inzender: Jan Sietses Uitleg

Gegevens: Straatweg Beverwijk ; maar Beverwijk klopt niet volgens de kenners. Weet iemand waar dit is? Kan het Breukelen zijn soms?

Datering: ?    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 21 oktober 2016


 Reacties op Zoekplaatje 2435 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Wijkerstraatweg, Velsen-Noord

Herman Palm (Arnhem): Beste redactie
Excuses dat ik de indruk heb gewekt tot verder uitpluizen. Ik wilde slechts wat bijzonderheden geven bij dit zoekplaatje
Woensdag 26-10-2016 10:23:53Redactie (): Herman, het is inderdaad opmerkelijk dat dezelfde kaart door iemand uit Aagtekerke is gebruikt. Hoe dat in elkaar zit is niet iets dat we hier gaan uitzoeken, en misschien zit er ook niet veel achter. Ik vind het geen meerwaarde hebben dezelfde kaart nogmaals te plaatsen.
Dinsdag 25-10-2016 18:22:34Herman Palm (Arnhem): Nog enige aanvulling op deze kaart die in mijn verzameling Velsen-noord, Beverwijk enz. zit.
Deze dateert van 1905. Op dat moment rijdt de tram nog over de voetbrug over het Noordzeekanaal, die naast de dan nog grootste spoorbrug van Europa ligt. Deze voetbrug brengt de nodige problemen met zich mee voor deze tramlijn, maar ook belemmering van het scheepvaartverkeer. Locomotieven zwaarder dan 16 ton mogen niet over de brug. Passagiers moeten dus uitstappen en aan de overkant op een andere tram overstappen! Ook raakt de brug door aanvaringen geregeld in het ongerede. De gevolgen zijn stagnerende dienstregelingen. Oplossing: een pont met rails die de tram gaat overvaren. Jarenlange aanloopproblemen; bouw van achtereenvolgens raderponten, kettingponten, pontbruggen enz.enz. In 1906 is het dan eindelijk zover en ontstaat een voor ons waterrijke land unieke situatie; een stoomtram overgezet door een pont.
Op het zoekplaatje zien we dus de rails aan de linkerzijde naar de voetbrug lopen en lijkt er al rails te liggen achter het huisje voor de aanleg naar de pont, maar van een aftakking is, zoals goed zichtbaar, dan nog geen sprake.
Wel staat er al een wachthuisje net als aan de overkant van het Noordzeekanaal. Die situatie is zichtbaar op de tweede beeldbankfoto van Dick Kralt, maar die laat dus de situatie zien in Velsen-zuid.
Ik heb een scan meegestuurd van mijn kaart, omdat deze opmerkelijkerwijs gestuurd is door iemand uit Aagtekerke(Walcheren) en daar ook is afgestmpeld! In de tekst wordt met geen woord gerept over het feit dat een kaart wordt opgestuurd gesitueerd in Velsen-noord met het opschrift Beverwijk. Hoe heeft dat in elkaar gezeten
Scan wordt separaat opgestuurd naar de redactie
Dinsdag 25-10-2016 15:28:50Redactie (): De straat is de Wijkerstraatweg.
Website: http://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbank/ [...]
Vrijdag 21-10-2016 21:49:43d.kralt (m): Het spoor dat afslaat naar het wachthuisje leidt naar de pont.
Website: http://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbank/ [...]
Vrijdag 21-10-2016 19:34:54d.kralt (m): Dit is Velsen Noord, Zie: KNA001008766 Noord-Hollands Archief
Website: http://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbank/ [...]
Vrijdag 21-10-2016 19:30:00  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):