Zoekplaatje 2422 

Inzender: Haags Gemeentearchief Uitleg

Gegevens: Albuminedruk. Achterzijde? huis aan het water (zie het bruggetje). Dakkapellen met hijsbalk. Op achterzijde in potlood, "L Voorhout 32 huis van Alexine Tinne?" (doorgestreept), en: "onbekend". Aanwinst 1954/174 (geen andere foto's met zelfde aanwinstnummer aangetroffen).

Datering: circa 1860    Formaat: 10 x 9 cm   Extra beelden: vergroting  detail  

Geplaatst: 16 september 2016


 Reacties op Zoekplaatje 2422 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Achterzijde van Zusterplein 16-18, Zeist

Wim de Koning Gans (): Na 62 jaar is dan toch duidelijk geworden dat het geen foto uit Den Haag is maar uit Zeist. Veel dank aan Dennis en Jan!
Zondag 18-9-2016 19:02:30



Jan Spoolder (Utrecht): Hoewel de bebouwing aan de Broeder- en Zusterpleinen bij Slot Zeist een uniforme uitstraling heeft, is het welbeschouwd een bonte verzameling 18e- 19e en 20e-eeuwse bouwdelen met diverse formaten vensters en raamindelingen. Zeker aan de omgrachte achterzijde van de panden is door de jaren heel wat her- ver- en bijgebouwd. Na een korte omsingeling en een expeditie door woest struweel gaf dit plaatje zich dan toch gewonnen: het is de achterzijde van Zusterplein 16-18, aan de kant van de Waterigeweg. Dennis had het ondanks de veranderingen dus toch juist gezien, gefeliciteerd! (Bewijsfoto verzonden aan de redactie.)
Zondag 18-9-2016 17:37:08


Foto door Jan Spoolder - red.



Jan Spoolder (Utrecht): Er is in het verleden heel wat afgegoocheld met de ruitjes in het broeder- en zusterhuis in Zeist. Waar ik op doelde is dat er op het ZP in één gevel/bouwdeel vensters voorkomen van 6 ruitjes breed en 4 ruitjes breed. Bovendien heeft het bouwblok met de 4 schoorstenen een risaliserend middendeel. Dat heb ik op andere foto's nog niet kunnen ontdekken. Maar ach, het is droog en niet koud, Wat (met hoofdletter!) let mij om eens even naar Zeist te fietsen voor een nauwkeurige inspectie ...
Zondag 18-9-2016 13:44:53



Dick Zweers (BERGEIJK): Er is toch veel te zeggen voor de suggestie van Dennis. Ik doel op de schoorsteen (midden foto) die in Zeist vrijwel identiek zijn. Niet alle middenkappen van dit complex zijn daar mansardekappen. Ook de combinatie van originele kleine ruitjes en jongere grote ruiten komt in dat complex nog altijd voor.
Website: http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/alle-afbeeldi [...]
Zaterdag 17-9-2016 11:56:58



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het dak lijkt rechts inderdaad te eindigen maar zo abrupt dat ook sprake kan zijn van een verminking van de afdruk. Je verwacht immers een topgevelbescherming van steen of zink naast de laatste rij dakpannen. De nok loopt heel even omhoog; ook al vreemd. Maar de dakbeëindiging is in nevelen gehuld.
Dat er aan de vermeende achterzijde een volwaardige verdieping is, maakt een halve verdieping aan de voorzijde niet onmogelijk. Veelal betreft het aan de achterzijde een dienstingang die voor de bevoorrading heel wel een volledige hoogte kan hebben, waarbij zich aan de voorzijde een kelderachtige bouwlaag bevindt waarboven een halfverhoogde entree is gemaakt.
Zaterdag 17-9-2016 11:24:43



Wim de Koning Gans (): Ik heb een detail toegevoegd van de vrouw (dienstbode?) bij de donkere deuren.
Het gebouw (althans het dak) houdt rechts op. Hier is sprake van een volwaardige begane grond, terwijl er in Zeist een souterrain is. Niettemin is de overeenkomst heel treffend.
Zaterdag 17-9-2016 09:38:50



Jan Spoolder (Utrecht): Ik ben er nog niet helemaal zeker van. Op het zp hebben de meest rechtse vensters een afwijkende breedte, dat heb ik in Zeist nog niet gezien. De vleugels van het broederhuis hebben mansardekappen.
Vrijdag 16-9-2016 21:01:05



E. Petter (Den Haag): Bravo Dennis, hier zijn we pas nog met zijn allen geweest, maar je moet het maar herkennen. Exacte match heb ik ook niet gevonden, maar ben wel overtuigd dat het klopt.
Website: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Achterzi [...]
Vrijdag 16-9-2016 20:51:44



Dennis de Waart (Heemskerk): Het watertje of slootje met bruggetje doet niet erg aan een Amsterdamse situatie denken, ondanks de Amsterdamse bouwstijl en de hijsbalken. Het lijkt mij, omdat vooral de dakkapellen, hijsbalken, gevelopbouw en halfronde opening in de schoorsteen in het midden, dat we hier van doen hebben met de achterzijde van het Herrnhutterscomplex in Zeist, gezien vanaf bijvoorbeeld de Kapervijver. Exact matchende afbeeldingen van de situatie op het zoekplaatje zijn zo goed als niet te vinden op het net door mij, maar de details kloppen precies. Weet iemand een matchende afbeelding te vinden om mijn idee te ondersteunen?
Vrijdag 16-9-2016 19:54:12



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):