Zoekplaatje 2405 

Inzender: Jan Dekker Uitleg

Gegevens: Ik heb op deze foto geen enkel belangwekkend detail aangetroffen. Kaart is niet verzonden.

Datering: circa 1910    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 26 augustus 2016


 Reacties op Zoekplaatje 2405 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Wijnand Bloemink (Holten): De afwerking met blokken op de hoeken, vaak van pleister, heet een 'hoekketting'. Ook dat komt in die periode overal in Nederland voor. Ik vind het wel opvallend dat het huis geen omlopend schilddak heeft maar een zadeldak. De zijgevels zijn klaarblijkelijk niet zo belangrijk, mogelijk omdat het huis opgenomen is in een rij vergelijkbare huizen. In de bomen die boven het dak uitsteken is wel een ritme te herkennen wat wijst op een straat. We zouden dan tegen de achterkant aankijken. Tenslotte kan ik van de weerspiegeling in de ruiten ook niet veel maken. Ik zie het somber in
Zaterdag 10-9-2016 11:07:50



Wijnand Bloemink (Holten): Ik voel me gevlijd dat mijn deskundigheid zo hoog wordt aangeslagen, maar ik kan met dit plaatje niet zo veel. Ik zie hier een landhuisje in een sobere classicistische stijl van rond 1880 en dan zijn we het streekeigen bouwen toch al aan het verlaten. Voor mij kan dit huis overal in Nederland staan. Linksdekkende pannen zie je inderdaad niet veel, maar ook daar kan ik nauwelijks conclusies aan verbinden. In Zwolle kom je die bijvoorbeeld vaker tegen en in Deventer helemaal niet om maar eens een zijstraat in te slaan. Maar ook daar komen we niet verder mee. Ik zie weinig houvast om in een bepaalde richting te gaan zoeken.
Zaterdag 10-9-2016 10:50:44



Martin Snuverink (Voorburg): Het dakvlak is voorzien van (oud) Hollandse holle pannen. Het bijzondere eraan is dat dit linksdekkende pannen zijn, die tegenwoordig nog zeer zeldzaam zijn. Dit duidt op hoge ouderdom en doorgaans op een onbeschoten dak. Het zegt ook iets over de overheersende windrichting. Die komt van rechts en waarschijnlijk kijken we dan naar de noordgevel.
Eerder zinspeelde ik op de naar binnen draaiende ramen, die – historisch gezien – in ons land buiten Limburg nauwelijks voorkomen. Voor het overige zie ik in dit huis eigenlijk niets Limburgs. Of het zouden de natuurstenen hoekstenen moeten zijn. Misschien kunnen bouwhistorici als Dick Zweers en Wijnand Bloemink hier iets over zeggen.
Vrijdag 9-9-2016 07:41:33



Ingrid Evers (Maastricht): Wat dit pand betreft: het is redelijk groot en vrijstaand, maar het lijkt op de begane grond te zijn opgedeeld in twee woningen. De bovenverdieping lijkt mij in zijn geheel bij het linker pand te horen. De centraal gelegen voordeur daarvan heeft rechts op de deurpost een bel. Niet dat ons dit veel verder brengt.
Woensdag 31-8-2016 02:22:23



Ingrid Evers (Maastricht): Stefan is een beetje cryptisch, dus ik wijs er ook maar even op: naar binnen draaiende ramen wijzen vaak op een (Zuid-)Limburgse bouwstijl, al is het geen wet van meden en perzen.
Eigenlijk jammer dat we in 'het kenniscentrum' in de 'balk' bovenaan deze pagina's nooit een paragraaf aan bouwstijlen hebben gewijd, al heeft Dick Zweers een aanzet gegeven met 'panden met de nok evenwijdig aan de straat'. Je zou behalve aan ramen (met hogere of lagere wisseldorpel: nét op zoekplaatjes.nl geleerd!) ook kunnen denken aan schoorstenen met dekplaten, uilenborden, mansardedaken, boerderijstijlen en meer van die regionaal bepaalde kenmerken. Er is daarover al veel vermeld in individuele draadjes, maar het is nog niet bij elkaar gezet.
Woensdag 31-8-2016 02:14:24



Stefan de Leeuw (Andalucía): @Pieter: Oud-Hagenaar/Voorburger, dito Heerlenaar en Zwollenaar en nog steeds leek op deze website: (Zuid-)Limburg.
Dinsdag 30-8-2016 20:52:38



Pieter Valk (Amsterdam): Beste Martin. Ik ben heel benieuwd wat dat betekent. Is dat iets specifiek voor een streek? Ik zie jou veel reageren en je lijkt bijzonder veel te weten van dergelijke interessante feiten. heel leuk om mee te lezen als ZP-leek/beginner!
Dinsdag 30-8-2016 18:15:30



P de Neeff (Hellevoetsluis): Vlaardingen?
Zaterdag 27-8-2016 16:52:01



Martin Snuverink (Voorburg): Naar binnen draaiende ramen, dus ...
Zaterdag 27-8-2016 09:54:35



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):