Zoekplaatje 2276 

Inzender: fons leferink Uitleg

Gegevens: Waarschijnlijk genomen tgv een jeugdmanifestatie, ca 1928. Ik ben niet op zoek naar de personen, maar waar deze foto is genomen. Kent iemand dat "gebouwtje". Op de achtergrond zou water kunnen zijn. Herkent iemand de plek?

Datering: circa 1928    Formaat: 10 x 15 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 12 februari 2016


 Reacties op Zoekplaatje 2276 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Nabij kruising Goorsestraat-Parallelweg, Haaksbergen

Ingrid Evers (): Wow, helemaal geweldig! Ik ben wel blij dat 'de muur' nog steeds een muur is. :-)
Zondag 21-2-2016 18:23:13



Wijnand Bloemink (Holten): Tsja.....
Zondag 21-2-2016 18:00:10



Theo.B. (Den Haag): Omdat de andere rechts buiten beeld staat?
Website: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spoorwegov [...]
Zondag 21-2-2016 16:30:33



Martin Snuverink (Voorburg): Razend knap gevonden en bewezen, maar ik begrijp iets niet: ik heb nog nooit een bewaakte overweg gezien met een slagboom aan slechts één zijde van het spoor.
Zondag 21-2-2016 16:12:35



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik heb mijn hoed alvast op het vuur gezet met goed veel peper en zout...
Per mail heb ik de webmaster de tekening van Haaksbergen gestuurd waarop het torentje zichtbaar is, waarschijnlijk als portiersloge van de ABTB. Het was zeker niet de overwegpost.
De kerels staan op de Weg van Goor en we kijken naar de muren van de fa.Frankenhuis en Zoon.
Fons, dank voor het zoeken, en misschien wil je een stukje van mijn hoed? Terug naar de serieuze kant van deze prachtige hobby!
Zondag 21-2-2016 14:27:29

Klik hier om de bijlage van Sjoerd Eeftends te zien - red.



Hans de Haas (Den Haag): Prachtig dat dit is opgelost en daarmee is weer bewezen dat verschillende ogen ook verschillende dingen zien, proficiat! Alleen weet ik nog steeds niet wat de functie van dat torentje is, wie?
Zondag 21-2-2016 14:26:03



GertJan van Gerner (Almere): Heb zojuist de foto van Fons op Facebook gezien. Lijkt inderdaad de Goorsestraat in Haaksbergen te zijn, met op de achtergrond weer de spoorboom. Op die plek is nu de MBS gevestigd (Museum Buurt Spoorbaan). Het voormalige spoor dat daar de Goorsestraat kruiste eindigt nu op een stootblok.

https://www.google.nl/maps/

Website: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1220043181 [...]
Zondag 21-2-2016 14:21:16



Leo R. (De Bilt): Ik vrees, gezien de foto die Fons op facebook heeft gepost (zie link), dat het klopt en ik wens de heren smakelijk eten :-)
Website: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1220043181 [...]
Zondag 21-2-2016 13:57:42



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Met het schaamrood op de kaken zal ik mijn hoed opeten als dit klopt. Ik ben benieuwd.
Zondag 21-2-2016 12:57:03



fons leferink (haaksbergen): Met enigszins gekleurde kaken moet ik bekennen dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de opnamen is gemaakt in Haaksbergen. Een foto van een allegorische optocht uit 1931 toont op de achtergrond eenzelfde stenen gebouwtje. De onduidelijke achtergrond moeten zeker wagons zijn, waar boven de bomen uitsteken van de Stationsstraat. Om een indruk te geven, een luchtfoto van de omgeving met de spoorbanenloop. (Het vliegtuig vliegt van zuid naar noord) Hoe kan ik de betreffende foto's laten zien? Ik zal ze in ieder geval plaatsen op de pagina van facebook Oude Haaksbergen. Dank aan u allen, die hebben meegedacht.
Zondag 21-2-2016 12:54:55

klik om te vergroten
Foto ingestuurd door Fons Leferink, tweede foto van KLM niet geplaatst vanwege auteursrecht - red.



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): In Haaksbergen was en is gelukkig geen rangeerterrein maar wel een stationsemplacement. In het uitputtende boek van Evert Heusinkveld over de GOLS staan enkele foto's van Haaksbergen, maar niet duidt op een decor als dat van het ZP.
Aan de westzijde van het station was een overweg in de toenmalige Weg van Goor, voorzien van bomen in de GOLS-spoorweg van Doetinchem via Ruurlo, Neede naar Hengelo. Hier lagen de fabrieksterreinen van Frankenhuis (katoen), de ABTB (boerenbond) en de CVL (landbouwerscoöperatie). Niet de omgeving van het ZP. De rustige overweg aan de oostzijde had geen bomen; het betrof immers een lokaalspoorweg.
Dat de muur bestaat uit twee ongelijk hoge (?) goederenwagens geloof ik niet: dat spul was toen van hout en had geen glad buitenoppervlak, maar wel luiken, opschriften, markeringen en daktorpedo's (ventilatoren) en die zie ik allemaal niet. Een tekening van station Haaksbergen (1938) is op verzoek leverbaar maar ik zie er het nut niet van in.
Inmiddels heb ik zowaar enkele foto's gevonden van treksluitbomen met hekwerk in ruststand die in rust even schuin staan als die van het ZP: afbeeldingen van "oude spoorboom" toont er slechts enkele; de meeste staan rechtop. De schuine hadden enkele trekking en moesten dus door het zwaartepunt heen staan en er stond dus spanning op de trekdraad; de meeste hadden dus dubbele trekking met twee draden. U heeft dus nog kans dat ik ongelijk krijg, maar zoals gezegd: ik laat me verrassen, maar zit beslist niet op dat spoor.
Dat het huisje deuren heeft op maaiveldhoogte had ik op 18-2 ook al gemeld. Het onderkomen van een marktmeester?

Zaterdag 20-2-2016 19:17:58



Wijnand Bloemink (Holten): Is dit niet gewoon in Haaksbergen zelf? Daar is een dergelijk rangeerterrein met spoorbomen.

Website: https://www.google.nl/maps/@52.1581074,6.737603,3a [...]
Zaterdag 20-2-2016 10:38:18



Wijnand Bloemink (Holten): De opmerking van Herman Palm dat de ´muur´ geen muur is maar twee goederenwagons lijkt me uitermate zinnig. Niet alleen het verspringen van de bovenzijde klopt daarmee, maar ook het feit dat links tussen 'koning' en huisje niets meer van de muur te zien is, terwijl de bomenrij op de achtergrond gewoon doorloopt. Dan het huisje. We zien twee vensters met luiken afgesloten. Er is waarschijnlijk ook een deur. Daar is onder het rechter venster tussen de twee pijlen nog net iets van te zien. Zo'n klein huisje met hoger geplaatste vensters rondom wijst op een plaats van waaruit toezicht werd gehouden over het terrein. Het is meen ik aldoor iemand genoemd. De luiken zijn misschien een aanwijzing dat het terrein niet dagelijks gebruikt werd of alleen op werkdagen. Markt? Fabrieksterrein? Als we de spoorboom combineren met de wagons dan zou er spraken kunnen zijn van een rangeerterrein, al dan niet bij een fabriek. Helemaal links is volgens mij trouwens nog de koplamp van een auto te zien.
Zaterdag 20-2-2016 09:10:45



Herman Palm (Arnhem): Zou de 'muur" een tweetal goederenwagons kunnen zijn?? Ik meen zelfs boven de helm een ijzeren kruis van een schuifdeur te zien.
Vrijdag 19-2-2016 21:42:04



Jan Spoolder (Utrecht): In Gronau heb ik al (virtueel) gezocht, niets gevonden. De wapens hebben een helmteken, zijn dus adellijke wapens, dit wapen komt in het Ned. Adelsboek niet voor. Het lijken me eerder bordkartonnen dingen die door de jongens zelf zijn geschilderd. Dus uit dezelfde feestartikelenwinkel als de costuums.
Vrijdag 19-2-2016 21:36:27



Leo R. (De Bilt): Samenvattend: de slagboom hoort waarschijnlijk niet bij een spoorwegovergang (ik ging overigens uit van een spoorlijn verderop, en zie het 'spoor' in de straat hoogstens als een tramspoor dat dan verderop de spoorlijn haaks kruist).
De slagboom is dus eerder een exemplaar dat toegang geeft tot een bepaald terrein (van een fabriek).
Of... we zijn niet in Nederland, maar even over de grens in Duitsland. Eerlijk gezegd vind ik de barokke wapenschilden niet erg Nederlands ogen. Gronau, anyone?
Vrijdag 19-2-2016 19:59:46



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Wipsluitbomen hadden om de redenen die ik heb uitgelegd in de regel geen traliewerk (omdat dit erg zwaar is en omdat daardoor het sluiten een zwaar werk zou worden). Ik ken dan ook geen afbeeldingen.
Wip- en treksluitbomen hadden een V-vormige stuit aan de overzijde waarin een veerpen stond om de boom op te vangen.
Leo: de opstelling van wipsluitbomen was door de constructie van de beweging met de wipsteunen tegenover elkaar aan weerszijden van het spoor. De opstelling van treksluitbomen was naar gelang er plek was; ze werden toch afzonderlijk bediend. De steunpunten konden recht tegenover elkaar of diagonaalsgewijze zijn opgesteld. De andere boom kan dus eventueel op het ZP goed rechts buiten beeld staan.
Hans: zoals ik al eerder opmerkte, heeft de rand in het plaveisel naar mijn idee geen spoorprofiel. Bovendien: als de spoorboom nodig is voor een spoorweg, waarom kan de fotograaf dan op het spoor staan en zijn onderwerp ook??
Ik zou niet weten waarom zo'n klein gebouwtje zo hoog zou moeten zijn als het een overwegpost zou zijn, en voor een seinhuis is het te klein; er past nauwelijks een bloktoestel in en waarom zouden er dan zoveel deuren in zitten??
Ik zie aan dit ZP echt niets spoors. Maar ik laat me verrassen.
Vrijdag 19-2-2016 18:41:13



E. Petter (Den Haag): Duiventil, puthuisje, pomphuisje zijn genoemd voor het torentje op het ZP. Omdat we nu een discussie over spoor hebben, wil ik daar graag nog de mogelijk van een "seinhuisje" aan toevoegen, volgens mij was het nog niet genoemd.
Website: https://www.nationalebeeldbank.nl/shop/products/22 [...]
Vrijdag 19-2-2016 16:15:26



Hans de Haas (Den Haag): Laat ik dan mijn visie geven, de slagboom staat volgens mij voor het linker spoor, moeilijk te zien, maar lijkt te liggen bij de rechter voet van de linkse persoon. Het tweede spoor ligt rechts op de foto waarvan alleen de linkse rail zichtbaar is. Dus trekken we dat door met een boog naar rechts, dan zal de tweede slagboom rechts buiten beeld vallen. Dus het spoor loopt niet achter langs, maar met een boog naar rechts, ook vanwege de muur.
Vrijdag 19-2-2016 15:55:48



Leo R. (De Bilt): Sjoerd, stonden bij die ouderwetse spoorbomen (wip- of treksluit-) de bomen altijd aan één zijde van de weg (zoals op de foto die ik instuurde)? Of ook weleens aan weerszijden, zoals tegenwoordig? Op het zp is immers maar één boom te zien.
Vrijdag 19-2-2016 14:12:34



GertJan van Gerner (Almere): Hier moet ik Sjoerd tegenspreken. Ook zgn Wipsluitbomen werden wel met traliewerk uitgevoerd. Zie bv onderstaande archiefstuk over baanvak Breda-Tilburg

Toch een spoorboom ??
Website: http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=2 [...]
Vrijdag 19-2-2016 13:54:27



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ok, dan maar wat vaktaal. De foto die Leo in de bijlage stuurt, toont wipsluitbomen. Deze zijn bedienbaar door de wachter door één van beide bomen naar beneden te drukken; de andere loopt mee, via een ketting onder de spoorweg door, en de naam zegt het al: dit zijn in feite wippen, de stand is in rust schuin, ze hebben geen traliewerk , zijn licht uitgevoerd, hebben geen windwerk, de wachter behoeft slechts één ervan naar beneden te duwen.
De slagboom op het ZP is een treksluitboom die bij de spoorweg door de wachter met een windwerk via een staalkabel kan worden bediend. De ruststand was verticaal omdat er anders spanning op de trekdraad stond. Treksluitbomen stonden bij belangrijker en bredere overwegen en gingen doorgaans vergezeld van overwegstoplampen, later rode knipperlichten. Die zie ik ook niet. Er is op het ZP ook overigens niets spoors te zien; ik vind de spoorwegassociatie daarom niet erg waarschijnlijk.
Onmogelijk dus niet, maar zeer onwaarschijnlijk.
Donderdag 18-2-2016 21:52:04



Leo R. (De Bilt): Op de beeldbank van Stadsarchief Enschede zijn diverse voorbeelden te vinden van overwegen met schuin staande slagbomen (die niet toevallig net aan het sluiten zijn). Zie de link voor een voorbeeld.
Als dit inderdaad een spoorwegovergang is, verkleint dat het zoekgebied in ieder geval aanzienlijk. Er is echter geen zwaarwegende reden waarom dit per sé Enschede zou zijn; het is heel goed mogelijk dat de twee knapen aan iets meedoen elders in den lande, want er werden genoeg manifestaties gehouden in die jaren, met name in het kader van de verzuiling (katholike manifestaties, hervormde manifestaties, socialistische etcetera).
Het kleine gebouwtje, en vooral de functie ervan, blijft fascineren. Zo smal en met zoveel raampartijen kan het nauwelijks erg hoog of stevig zijn, dus een slangentoren of iets anders enorms valt wel uit te sluiten. De luiken zitten te hoog om comfortabel van buiten iets van binnen te pakken, dus een pomp valt ook wel af. De enige zinnige functie lijkt om plaats te bieden aan iemand binnenin, bijvoorbeeld een verkoper, portier, opzichter, marktmeester, havenmeester. Aan een van de onzichtbare zijden zal dan ook waarschijnlijk een deur zitten.
Het idee van een markt- of fabrieksterrein, of van een groot plein blijft de meest logische: de deelnemers aan optochten moeten zich immers ergens verzamelen alvorens door de stad te defileren.
Hoogste vindkans: aan een spoorlijn bij een spoorwegovergang, aan de rand van een middelgrote historische stad (dit soort optochten vond je m.i. niet gauw in een dorp). De stad ligt waarschijnlijk achter en rechts van ons. Ervanuitgaande dat de heren op de openbare weg staan (leidt immers naar de spoorwegovergang) hoort het huisje bij een terrein aan de linkerkant. Merk verder op dat aan de andere kant van de spoorweg de openbare weg vermoedelijk niet rechtdoor loopt, vanwege de muur. Er ligt sowieso een parallelweg, anders was de stenen muur (of zijn het houten loodsen?) niet nodig.
Website: http://enschedepubliek.hosting.deventit.net/detail [...]
Donderdag 18-2-2016 21:30:19



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Dat het een spoorboom is, staat nog te bezien. Weliswaar is het model aardig volgens het aloude principe dat hier te lande overal werd toegepast (meestal van het fabricaat Alkmaarsche Seinindustrie), zoals ik op 14-2 al opmerkte, maar ik stelde toen ook al: ertegen pleit dat hij niet rechtop staat en dat er voorts niets spoors te zien is.
Daarnaast heeft het torentje of huisje aan de rechterzijde zo te zien wel degelijk lage deuren.
Het puthuisje te Den Bosch is een aardige suggestie. Wat Jung erover zegt is, zo als altijd bij hem, zeer vaag. Hoe ze in de tijd dat het ding gebouwd werd het middelpunt van die ster rond de stad konden prikken op de Markt in Den Bosch en daar een put sloegen, blijft natuurlijk even vaag maar dat is wel grappig. Een duiventil is op een stadsplein niet goed denkbaar.
Donderdag 18-2-2016 20:37:01



Jan Spoolder (Utrecht): Het lijkt mij nogal onhandig om, als dit een puthuisje was, er uitputtend uit te putten. Daarvoor zitten de luiken nogal hoog. Ik houd het toch op een soort electriciteits- of pomphuisje. In combinatie met de muur op de achtergrond, de spoorboom en het evt. raccordementsspoor wellicht op of bij een fabrieks- of evenemententerrein. In de Deurningerstraat in Enschede zag ik een vergelijkbare spoorboom.
Donderdag 18-2-2016 19:47:32



Martin Snuverink (Voorburg): Toen wij gisteren in Den Bosch van het station over de Markt naar de Jeroen Bosch-tentoonstelling liepen, trof mij het puthuisje midden op de Markt. Dit deed me denken aan dit zoekplaatje vanwege belangrijke overeenkomsten.
Het puthuisje stond zowaar afgebeeld op een schilderij uit ca 1530 (niet van Jeroen Bosch) op die tentoonstelling. Uit nader onderzoek bleek dat het puthuisje op de Markt een recente reconstructie is.
In deze discussie is de term "duiventoren" gevallen. Toevallig heeft het puthuisje de bijnaam 'duiventil' gekregen.
Maar mijn vraag is nu of het bouwwerkje op het zoekplaatje een puthuisje kan zijn? Uiteraard elders.
Zie de link.
Website: http://www.janvandereerden.info/puthuis-marktkruis [...]
Donderdag 18-2-2016 16:21:03



fons leferink (haaksbergen): @Ingrid Evers. De drie door mij beschreven jongens zijn geboren in Haaksbergen.(volledigheidshalve: RK)Of de overigen ook uit Haaksbergen kwamen, kan ik niet herleiden.De gezichten van de drie jongens, ben ik ook tegengekomen op foto's van jeugdbewegingen in Haaksbergen (Patronaatsjongeren, De jonge Wachter, KAJ.), m.a.w. ze kenden elkaar. Wanneer de foto werkelijk in 1925 genomen is, dan is de jongen Johan ten Asbroek hier, 13 jaar. Dit is de grootste drempel die mij tegen houdt om te zeggen dat het in Enschede is.
Donderdag 18-2-2016 14:57:53



Herman Palm (Arnhem): Ook mij lijkt het huisje geen decorstuk. Zwaar hang- en sluitwerk. Zou het een zgn slangentoren van de brandweer kunnen zijn? Ook valt mij op dat de achtergrond rechts veel lichter is dan links en ook op de muur na erg onduidelijk zonder dat daar fotografisch een reden voor is. Tenzij nou juist dit een geschilderde achtergrond is! De 'aansluiting' met het huisje ziet er merkwaardig uit tenzij de twee?? speren precies parallel in beeld zijn gekomen. Ook wil ik niet suggereren dat de spoorboom aan de fantasie van de schilder is ontsproten, maar de boom lijkt merkwaardig te sluiten tov het spoor, dat dan sterk naar rechts zou moeten afbuigen en ook tov de straat, tenzij we bijv. te maken hebben met een pontveer
Donderdag 18-2-2016 10:17:51



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik beweerde ook niet dat er sprake was van de Dierense Koningsmuur, evenmin van een Duiventoren, en ook niet van een landgoed, maar heb slechts vergelijkingsmateriaal aangedragen.
De ingrediënten van het ZP zijn moeilijk combineerbaar in welke omgeving dan ook.
Woensdag 17-2-2016 08:17:47



GertJan van Gerner (Almere): Sjoerd, inderdaad veel voorbeelden van "duiventorens" te vinden. Maar geen van allen met grote, met luiken afgesloten, muuropeningen. Ik denk nog steeds aan een decorstuk, maar bij een vast gebouw doet het mij meer denken aan een laad/los ruimte.
Woensdag 17-2-2016 06:59:41



Jermain Lurvink (Renkum): @sjoerd, ik kom dagelijks langs die muur in Dieren, voor mijn beleving is die muur ook lager en is het bovenste werk wat "lomper".
Woensdag 17-2-2016 03:25:41



Martin Snuverink (Voorburg): @Sjoerd, dit stedelijke plaveisel kan ik me nauwelijks op een landgoed voorstellen.
Dinsdag 16-2-2016 22:46:35



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Soms heb je het idee dat je iets eerder hebt gezien maar waar... Ik ging kijken op een oude vakantieplek, in Dieren, bij het voormalige Hof te Dieren, dat een band heeft met kasteel Twickel. Ik geloof niet dat het op één van de beide plaatsen is. Ik vond in Dieren wel een lange muur, de zogeheten Koningsmuur, met op een zekere plek een afdalend profiel, met een gemetselde rug, zoals op het ZP. De Dierense muur is lang, onlangs gerestaureerd, zie de volgende link:
https://www.takkenkamp.com/portfolio-item/restauratie-koningsmuur-te-dieren/
Er is nu een wijngaard; het Hof is in WO II uitgebrand. De toren deed denken aan die van het ZP, maar is het zeker niet. Bij veel landgoederen was een vrijstaande duiventoren aanwezig; daar doet het bouwwerk nog het meest aan denken. Wie dit woord googlet vindt ter vergelijking een verscheidenheid aan voormalige maar ook nog bestaande bouwwerken. Ik vind het geen decorstuk, maar acht een landgoed een goede ensceneringsmogelijkheid voor een schouwspel als dit. Het levert wellicht weer ideeën op.

Dinsdag 16-2-2016 21:43:59



GertJan van Gerner (Almere): Als ik Haaksbergen helemaal los laat en gewoon eens wat rond zoek naar "historische optochten omstreeks 1928" kom ik diverse foto's tegen. Wat mij daarbij opvalt is dat er nogal wat "bouwwerken" meegevoerd werden in zo'n optocht. Wat mij doet denken dat het torentje best eens een decorstuk zou kunnen zijn. (zie voorbeeld in Breda 1928 in de link)
Website: http://stadsarchief.breda.nl/collecties/films-en-f [...]
Dinsdag 16-2-2016 20:07:53



Ingrid Evers (): @Hans: De muur op de achtergrond is geen (middeleeuwse) stadsmuur. Zij verspringt in hoogte achter de ruiter en zal eerder een groot fabrieksterrein hebben omringd. Wat betreft het 'doorzicht' in het luik van het gebouwtje: dat is gezichtsbedrog. Er hangt daar een vlag slap omlaag, die wordt gedragen door de tweede staande figuur links in de voorgrond.
@Jan Dop: de kleding is zoals bijna altijd bij dit soort optochten pure fantasie: min of meer gehistoriseerde West-Europese, 'middeleeuwse' tenue.

@Fons Leferink: heeft u meer gegevens over geboorteplaats en het verblijf van de bekende jongens? Dat zij uit Haaksbergen zouden zijn, is momenteel voor ons niet zeker. Ze zaten daar bij de redemptoristen en zijn daarom vanuit die plaats vertrokken, maar ze hoeven er niet als kinderen gewoond te hebben. Als zij uit Enschede kwamen, zouden we althans met enige zekerheid kunnen aannemen dat deze optocht inderdaad daar speelde.
Dinsdag 16-2-2016 11:27:34



Jan Spoolder (Utrecht): Ook niet in Losser, Boekelo, Rijssen en Oldenzaal trouwens...
Maandag 15-2-2016 22:59:09



Jan Spoolder (Utrecht): Beeldbank Enschede en andere Enschede-sites doorgespit op zoek naar dit torentje, waarvan ik denk dat het hoort bij een fabriekscomplex. Niets gevonden. Ook niet in Goor (TSB, Jannink), Nijverdal, Almelo, Haaksbergen (Jordaan en Molkenboer).
Het zou een soort schakelkast op een evenemententerrein kunnen zijn (Zeggelt, Enschede). Het wapenschild berust m.i. op fantasie, is ook niet door alle jongens op dezelfde manier beschilderd.

Maandag 15-2-2016 22:07:48



fons leferink (haaksbergen): Op zoek geweest naar info bij de bieb in E'de. Had gehoopt iets te lezen in de Tubantia rond die datum, over wie hebben deelgenomen en waar ze vandaan kwamen. Helaas ... Ook het geillustreerde blad Van Eigen Erf, jaargang 1925, zat niet in de collectie. Misschien dat er nog wat zit in het foto-archief van Brusse, E'desche fotografen. We geven de hoop niet op.
Maandag 15-2-2016 21:49:39



Wijnand Bloemink (Holten): Voor een muur in plaats van water voelde ik wel. Maar als de slagboom te maken heeft met een brug of een pontje, in plaats van spoor, komt water toch weer in het zicht. Voor mijn part gecombineerd met een muur.
Maandag 15-2-2016 17:27:00



Jan Dop (): Wie heeft kennis aan klederdrachten? De oudere vrouw geheel links op de achtergrond draagt een (lange cornet-?)muts die wel herkenbaar moet zijn. Zag foto's uit Soest met er op lijkende, maar verre van deskundig dus kan ook Salland zijn of zo.
Maandag 15-2-2016 07:44:48



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik had het ding niet opgemerkt, maar ik moet toegeven dat het erg aan een spoorboom doet denken, zo met die verarming/verdikking en het eronder gemonteerde traliewerk. Wat er tegen spreekt is dat die dingen hier te lande verticaal stonden in geopende stand. Verder zie ik niets spoors, ook niet aan het gebouwtje met de deuren op niveau. De lijnen in de bestrating doen inderdaad aan straatspoor denken maar zekerheid hierover is niet te geven.
Zondag 14-2-2016 22:52:11



Hans de Haas (Den Haag): Nu men het zegt, ik meen ook tramrails te zien. Keien bestrating in het midden en baksteen tussen de sporen. Dat werd vrijwel overal gedaan, dus niet plaats gebonden. Dan zie ik links ook een spoor, want daar liggen de keien ook in een rechte lijn. Dus hebben we hier te maken met een dubbelsporig traject wat zo te zien niet meer in gebruik is en kan dat gebouwtje een baanpost geweest zijn. Misschien kan Sjoerd hierop zijn visie geven.
Zondag 14-2-2016 22:21:41



GertJan van Gerner (Almere): Dat leek mij ook Theo B., maar het leek me maar zo'n kort stukje
Zondag 14-2-2016 21:19:24



Theo.B. (Den Haag): En links van zijn voeten rails?
Zondag 14-2-2016 20:30:08



GertJan van Gerner (Almere): Misschien zie ik dingen die er niet zijn, maar mij lijkt het dat er op de achtergrond bij de staande jongen rechts (met speer) een openstaande (spoorweg-)slagboom met hek te zien is.
Zondag 14-2-2016 20:10:56



Hans de Haas (Den Haag): Volgens mij is de achtergrond geen water met een zichtbare kade, maar een stadsmuur. Het gebouwtje zou dan een geschutstoren kunnen zijn. Wat mij opvalt is, dat de deuren naar buiten open draaien en er door de dichte deur links een inkijk lijkt te zijn, vind ik vreemd voor een dichte deur. Op geheugen van Tilburg staat een dergelijk gebouwtje, weliswaar iets groter, maar het lijkt er op.
Zondag 14-2-2016 16:35:30



Leo R. (De Bilt): Het gebouwtje lijkt me wel degelijk echt. Mogelijk het soort kleine gebouwtjes dat wel op (vee)marktterreinen stond. (vgl. bv. veemarkt Doetinchem, zie link)
Website: http://www.mijngelderland.nl/beeld/Canons/Doetinch [...]
Zondag 14-2-2016 11:19:54



Ingrid Evers (): Het Enschedese stadsarchief heeft een fotobank op internet. Dit is het wel, of net niet?
Website: http://enschedepubliek.hosting.deventit.net/detail [...]
Zaterdag 13-2-2016 20:27:00



fons leferink haaksbergen (haaksbergen): Ik denk dat Ingrid Evers heel dicht bij de waarheid zit. Ik heb het artikel gelezen op Delpher, 6 sept 1925, Alg. Handelsbl., Het zou perfect passen in het verhaal, een Historische Folkloristische Optocht. Alle mijlpalen in de geschiedenis komen voorbij. Misschien dat het stadsarchief ons verder kan helpen, daar beschikken ze over een vracht foto's. Ingrid bedankt voor de tip.
Zaterdag 13-2-2016 15:26:11



Bernd O. (Hoogwoud): Ik krijg de indruk dat het hier een toneelgezelschap betreft. Misschien speelde men een middeleeuws stuk over een hofhouding, bijvoorbeeld Karel de Grote of de latere graven van Holland. Achterin de "koning" met links daarvan zijn vrouw, daarnaast een geestelijke. Verder edelen/ridders en vazallen. Mocht het "torentje" geen uitkomst bieden dan wellicht de drie rozetten(?) op de balk in het stads- of familiewapen. Het kan ook een fictief wapen zijn of een rondtrekkend gezelschap die een algemeen historisch stuk op voerde. Voorstaande is ook maar slechts een idee
Zaterdag 13-2-2016 14:49:54



Martin Snuverink (Voorburg): Een wat wild idee: zou dit iets te maken kunnen hebben met de zomerfeesten in Sint Isidorushoeve (gem. Haaksbergen)?
Zaterdag 13-2-2016 14:18:54



Ingrid Evers (): Ik vermoed dat het gaat om een historische optocht die op zaterdag 5 september 1925 werd gehouden in het kader van de viering van 600 jaar Enschedé. Een bewijsfoto heb ik nog niet gevonden.
Zaterdag 13-2-2016 13:08:15



Ingrid Evers (): Het raam heeft geen spiegeling, maar er hangt een vlag voor. In de groep staat een 'koning' (of keizer), dus het is een koninklijk gezelschap. Anderzijds is het wapen nogal simpel en op twee manieren afgebeeld. Ik vrees toch dat de groep het antwoord moet geven op de locatie en daarbij is de geboorteplaats/woonplaats in de jaren 1925-1929 de sleutel.

Kan het tafereel iets te maken hebben met de geschiedenis van het Oversticht?
Zaterdag 13-2-2016 12:45:34



Ingrid Evers (): Deze groep liep mee in een historische, historisch-religieuze of religieuze optocht. Ik denk ook dat dat torentje (?) bij de optocht hoort. De lange muur op de achtergrond wijst erop, dat deze foto is genomen op de plaats van opstelling of ontbinding van de stoet, meestal een open terrein in de stad of aan der rand ervan. Kijkend naar de ondergrond zien we echter van rechts naar links eerst typische 'trottoir'-bestrating, rijweg bestrating en vervolgens een onbestraat gedeelte. De toeschouwers links lijken op een verhoogde berm te staan, in het gras. Dat suggereert dat rechts buiten beeld toch bebouwing moet staan. Is er iets te doen met de spiegeling in het raam?

Als de heren verhuizen naar respectievelijk Amsterdam en Wittem, zijn ze 24 jaar. Wittem is synoniem voor het moederhuis van de redemptoristen. Zou het kunnen zijn dat zij beiden zijn ingetreden bij deze congregatie? In Haaksbergen hadden de redemptoristen een huis, waar zij als novice en postulant een opleiding kunnen hebben gehad. Omstreeks hun 24e hebben zij dan hun eeuwige geloften afgelegd en zijn de wereld ingestuurd om hun steentje bij te dragen, respectievelijk in Wittem en in Amsterdam.

Dit gegeven zou erop kunnen wijzen dat het hier gaat om jongelui die door de redemptoristen werden begeleid. Dus zijn deze jongens ook in Haaksbergen geboren en op school geweest?
Website: http://www.wegdamnieuws.nl/uit-de-oude-doos/item/1 [...]
Zaterdag 13-2-2016 10:30:53



Leo R. (De Bilt): Beste Fons, *waarvandaan* gingen de heren naar Wittem en Amsterdam?
Zaterdag 13-2-2016 08:43:03



E. Petter (Den Haag): Ik ben bang dat het "gebouwtje" een decorstuk is...
Zaterdag 13-2-2016 00:21:27



fons leferink (haaksbergen): Inderdaad: links JA ten Asbroek * 1912, daarnaast B. Put, Staand rechts EMH Meijerink * 1913. De 1ste vertrok in 1936 naar Wittem. Meijerink ging in 1938 naar Amsterdam. Ik vond het niet relevant, vandaar. Ik heb al diverse pogingen ondernomen: zoals "de jonge werkman", "de jonge wachters", patronaatsjongeren, etc. echter zonder resultaat. Ik denk dat het "gebouwtje" - ik heb geen idee wat de funktie is - de oplossing moet brengen. Het heeft even zijn tijd nodig, maar ik denk dat iemand dat moet herkennen. Dat wapen, ik weet het niet.
Zaterdag 13-2-2016 00:11:34



Leo R. (De Bilt): Wijzen de pijlen erop dat van die twee jochies bekend is wie het zijn? Dan zouden we die info natuurlijk graag krijgen.
Vrijdag 12-2-2016 23:16:21



fons leferink (haaksbergen): Dennis bedankt voor je reactie. Als aanvulling kan ik zeggen, dat het hier een groep katholieke jongeren betreft uit Haaksbergen.
Vrijdag 12-2-2016 20:52:03



Dennis de Waart (Heemskerk): De cornetmuts van de dame links op de achtergrond en de familiewapens? op de schilden zouden een weg kunnen wijzen.
Vrijdag 12-2-2016 20:31:48



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):