Zoekplaatje 2250 

Inzender: Sjaak Boone Uitleg

Gegevens: Deze foto is onderdeel van een verzameling van opnamen op plaatsen waar schilders van de Haagse School hebben gewerkt. Mijn inschatting is dat deze foto's tussen 1895 en 1899 zijn gemaakt. Uiterst links lijkt een torenspits te zien. Op een melkbus zijn de letters BAW zichtbaar. Links achter de hondenkar is een telefoonpaal zichtbaar. De boerderij of het landhuis heeft kennelijk rond 1900 de beschikking gehad over een telefoon.
Er is een opname (zie tweede foto) gemaakt van het gebied rechts van het gebouw. Daar is een melkende boer te zien met een weiland met duinen op de achtergrond.
Naar aanleiding van de foto heb ik contact opgenomen met Frits van Ooststroom, de expert op het gebied van Zuid-Hollandse boerderijen. Hij schrijft over de boerderij voor het zoekplaatje: "Met de monumentale boerderij op pagina 28 heb ik wat moeite. De schuur (stal of tasruimte) achter de 'villa', heeft zogenoemde 'uleboerden' als nokbeëindiging. Dit zijn verticale, driehoekige borden waar vroeger een gat in zat om uilen op de zolder toe te laten. Zo'n bord is meestal fraai versierd met een gesneden makelaar, gesteund door gestileerde zwanen. Uleborden komen vooral voor bij Friese boerderijen, maar je ziet ze ook wel in noordwest Overijssel en in aansluitende delen van Drenthe. De foto is dus hoogst waarschijnlijk in Friesland gemaakt. Boerderijen in Zuid-Holland hebben meestal een punt- of tuitgevel, of een schuin aflopend vlak(je), een zogenoemd wolfeind."
Beide foto's zijn te zien op de tentoonstelling "Avonturen op het land" in het Haagse Fotomuseum.

Datering: circa 1897    Formaat: 8 x 11 cm   Extra beelden: vergroting  tweede foto  

Geplaatst: 22 januari 2016


 Reacties op Zoekplaatje 2250 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

"De Groote Bontekoe", Brédyk, Jelsum

Norman (Leeuwarden): We zien hier op de achtergrond het café en uitspanning "De Groote Bontekoe" bij Leeuwarden (Brédyk-Jelsum). Het voorgebouw bestaat vandaag de dag nog wel, hetzij flink veranderd. Of de tweede foto hier ook is dat weet ik zo even niet, maar naar alle waarschijnlijkheid wel!
Website: https://historischcentrumleeuwarden.nl/beeldbank/8 [...]
Zaterdag 23-1-2016 06:32:28  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):