Zoekplaatje 2093 

Inzender: Frans Martens Uitleg    Beschikbaarheid: wel te koop of te ruil maar niet via Zoekplaatjes Uitleg

Gegevens: Achterkant onbeschreven. Alleen met potlood geschreven Bergschenhoek of Zevenbergschen Hoek. Rechts: Diaconiehuis.

Datering: onbekend    Formaat: 14 x 9 cm   Extra beelden: vergroting  detail 1  detail 2  

Geplaatst: 8 mei 2015


 Reacties op Zoekplaatje 2093 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Kerkstraat, Strijen

Leen Monster (Strijen): Lijkt inderdaad veel op het eind van de Kerkstraat in Strijen, maar is het volgens toch niet.
Vrijdag 7-8-2015 20:43:05Martin Snuverink (Voorburg): Leo R., ook van mij de complimenten voor deze mooie en lastige vondst. Naast een aantal andere Overmase dorpen had ik ook Strijen bekeken, maar er sloeg geen vonk over. De fotograaf moet dus in de kerktoren hebben gestaan en hebben gekeken naar de begraafplaats aan het eind van de straat. Daarachter lag het water van de Keen. Onder de verste vlag zie we nog juist een stukje gevel met muuranker van het nog bestaande ijsselsteentjeshuis Nieuwestraat 1.
Zondag 10-5-2015 13:36:55E. Petter (Den Haag): Mooi gevonden Leo. Ik had dit stukje straat nota bene al bekeken met streetview, maar er waren te veel panden weg om het direct te herkennen...
Zondag 10-5-2015 13:08:34Frans Martens (Teteringen): Bedankt Leo, fraaie oplossing.
Zondag 10-5-2015 12:39:13Leo R. (De Bilt): De huidige situatie.
Website: https://maps.google.nl/maps?q=kerkstraat+strijen&h [...]
Zondag 10-5-2015 12:20:19Leo R. (De Bilt): Kerkstraat in Strijen, zie foto 1 in de link. Een groot deel van de panden links op het zp staat er nog, o.a. het trapgeveltje en het huis met de hoge ramen op de begane grond. Ook het tuinhek aan de rechterkant van de straat is er in een moderne vorm nog te bewonderen.
Website: http://www.europese-bibliotheek.nl/de/Bucher/Strij [...]
Zondag 10-5-2015 12:17:01Leo R. (De Bilt): Het lijkt me sterk dat een optocht door een doodlopende straat zou trekken. Waar zouden ze moeten keren? Dus aan het einde is er wel degelijk nog een mogelijkheid om naar links of rechts te gaan, f geheel links buiten beeld is nog een zijstraat. Of een plein.
De straat maakt vooraan een bocht naar links, aan de straatklinkers te oordelen.
Zondag 10-5-2015 11:32:34Jan Spoolder (Utrecht): Het verspreidingsgebied van de keuvels is veel groter dan het Overmase; ook op het Eiland van Dordrecht (Dubbeldam)werden ze gedragen.
Sommige vlaggen hebben een wimpel; dat kan duiden op een feestdag die met het koningshuis verband houdt, bijvoorbeeld de verjaardag of een jubileum van de koningin.
Zondag 10-5-2015 11:18:52Ingrid Evers (Maastricht): Dank voor de scans; jammer dat ze ons niet verder brengen. En nog even een correctie op mijn eerste posting. 'Doorlopende' straat moet zijn 'doodlopende' straat.

Wat betreft het Overmase: dat is waar het keuvels betreft groter dan men zou denken. Niet alleen de Zuid-Hollandse eilanden, maar ook het Zeeuwse Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Tholen kenden keuvels in de dracht. Naar het schijnt reikten die op Noord-Beveland tot aan de taille. Zo lang zijn de keuvels op deze foto niet, ze reiken tot over de schouderbladen.
Zondag 10-5-2015 09:15:22Martin Snuverink (Voorburg): Optocht gelegenheid van 100 jaar onafhankelijkheid in 1913, vermoed ik.
De positie van de fotograaf intrigeert. Hij heeft de lens op ruim 4 meter hoogte. Vanuit de etage of zolder van een huis?
Merkwaardig is dat deze oude dorpsstraat plotseling eindigt (op een rand- of rondweg?).
Zondag 10-5-2015 07:47:13Leo R. (De Bilt): 'Van Nelle's koffie, Van Nelle's thee' ben ik bang.
Zaterdag 9-5-2015 14:07:01Redactie (): Frans Martens stuurde supersnel de gevraagde detailscans. Die zijn nu te bekijken.
Zaterdag 9-5-2015 12:09:06Ingrid Evers (Maastricht): We zien een doorlopende (?) straat die afgesloten wordt door een lage heg. Achter de heg ligt een waterloop en dan de polder.
Het is een een half dorpse, half stadse omgeving, een deel van de bevolking draagt klederdracht, een (groter?) deel niet. De mannen dragen petten, zomerse strohoedjes, bolhoed of zelfs een Borsalino. De dames en meisjes dragen kleding en hoeden van lang voor de pothoedenmode. Alle panden hebben een vorm van 'topgevel'. Het huis rechts draagt, zoals al aangegeven, de tekst 'Diaconiehuis'. Een tehuis voor ouden van dagen? Er zitten wat oudere traditioneel geklede mannen en vrouwen op het bankje voor de deur. Het pand ernaast is waarschijnlijk een winkeltje: op de ramen staat mogelijk de tekst 'Van Nelle's thee'. In het bovenlicht boven de deur staat in minder helder schrift waarschijnlijk de naam van de eigenaar. Op de bovendorpel van de deur een huisnummer (wit op zwarte ondergrond). Misschien dat een detailscan wat oplevert?
Dat is misschien ook mogelijk voor het opschrift op het huis dat links van het midden de straatwand beindigt. Hier staan ter hoogte van de dakgoot grote letters: 'ON' en 'CI'. Een pension? Rechts van het pand staat een rijtuig met hoge kap.

De foto is erg in elkaar gedrukt, ik tel ter linker zijde vijf panden, waarvan het laatste links enigszins afwijkt van de rooilijn. Worden we hier vanuit ons gezichtspunt naar rechts geleid? In elk geval loopt de straat enigszins omhoog, naar de kijker toe, hetgeen goed te zien is aan de stoepen voor de huizen links. Ook is het buiten de rooilijn staande pand links hoger gelegen, tenzij het een heel hoge begane grond heeft (vergelijk de lange raam?-lijst aan de hoek).

In de straat hangen alle vlaggen uit en zijn twee huizen voorzien van groene guirlandes over de deurposten. De straat is vol toeschouwers, 'dorps' en 'stads'. Aan het einde rechts heeft men zelfs een stoel op straat gezet.
De twee ruiters lijken gekleed voor een historische optocht, maar dat geldt minder voor de deelnemers achter hen. De fiets van de dame rechts achter de rechtse ruiter heeft deze versierd met een soort Pino uit Sesamstraat: een witte ooievaar (?), naar het lijkt gemaakt van bloemen. Achter haar volgt een wagen in de vorm van een rank scheepje, waarin zich tenminste twee dames en twee heren bevinden als bemanning. Dat het om een scheepje gaat, is onder meer te zien aan de guirlandes die van de top van de 'mast' naar voren lopen.
Links van deze groep zit een meisje in (verouderde?) kleder- of streekdracht op de fiets. Deze is aan de voorkant versierd met groen, terwijl zich achter haar een hoge groene boog bevindt. Tussen haar en de linkse ruiter een dame in een laag voertuigje met zonnedak, hier een daar eveneens voorzien van groeisels.

De stoet staat te poseren (man houdt de fiets van het meisje in evenwicht) voordat men vertrekt. Rechtsonder zien we een man op de rug, die de wachttijd doodt met een trekharmonica. Men krijgt de indruk dat het hier gaat om een bijdrage van de bewoners van deze straat aan een groter geheel. Een bloemencorso?Zaterdag 9-5-2015 11:16:41E. Petter (Den Haag): Dit lijkt me niet in Bergschenhoek of Zevenbergschen Hoek. De vrouwen op de achtergrond dragen keuvels. Ergens in het "Overmase" dus.
Vrijdag 8-5-2015 19:37:08  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):