Zoekplaatje 2026 

Inzender: Groeten Uit Uitleg

Gegevens: Autoshow ?
Deze foto stond tot voor kort als G 2199 op Onbekend in Nederland. De foto is digitaal bewerkt - [red.]

Datering: ?    Formaat: ?   Extra beelden: vergroting  tweede vergroting  lantaarnpaal  Geplaatst: 27 februari 2015


 Reacties op Zoekplaatje 2026 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Wedren, Nijmegen, met op de achtergrond de Bijleveldsingel

Peter Hesueveldt (Helmond): Echt leuk dat dít plaatje is opgelost! Ik gok dan dat dit tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is, waar men van heinde en verre op afgekomen is en waarbij de Wedren als parkeergelegenheid werd gebruikt.
Woensdag 14-12-2016 09:07:21E. Petter (Den Haag): @Paul Voor gastkaart G3593 op onbekendinnederland.nl werd deze locatie (Wedren) voorgesteld. Bij het bekijken van foto's van de Wedren - vooral die van de dame met paard - moest ik onmiddelijk denken aan dit zoekplaatje. Op andere foto's zag ik bovendien ook nog tentoonstellingen van automobielen op dit terrein.
Woensdag 14-12-2016 09:04:58Paul Blanken (Rotterdam): Super! Wat bracht je nu op het idee om hier te zoeken, Erwin?
Woensdag 14-12-2016 08:50:09Redactie (): Wow! Wat leuk dat dit nu gevonden is.
Woensdag 14-12-2016 07:44:48E. Petter (Den Haag): Het pand bestaat nog, nummer 70.
Website: http://www.street-view-maps.nl/51.8411029977,5.863 [...]
Dinsdag 13-12-2016 23:54:19E. Petter (Den Haag): Het huis staat ook links naast de vrouw op deze foto.
Website: https://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xm [...]
Dinsdag 13-12-2016 23:48:56E. Petter (Den Haag): De huizen op de achtergrond staan aan de Bijleveldsingel in Nijmegen. In de link het huis met de ronde geveltop. De auto's staan op de Wedren.
Website: https://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xm [...]
Dinsdag 13-12-2016 23:43:46Leo R. (De Bilt): Als dit slechts de parkeerplaats van een wielerwedstrijd is, dan trekken de auto's wel buitensporig veel aandacht. Nee, dit is eerder een auto-evenement. Merk ook op dat er enkel in het midden van de foto publiek staat. De mensen staan dus niet langs de kant van een parcours, maar kijken wel degeljk naar de tentoongestelde auto's.
Het gebouw in het midden heeft veel kenmerken die het m.i. in België plaatsen (Jugendstil, hoog smal pand zonder buurpanden). Op de achtergrond is een gebouw met een torentje te zien.
Mijn idee zou zijn: een villawijk in (de buurt van) Antwerpen of Brussel, evt. Oostende oid. Mogelijk toen in ontwikkeling: de voorgrond is wel erg rommelig voor een sjieke buurt. Dat we twee panden van de zijkant zien, wijst op zijstraten.
Woensdag 23-12-2015 12:58:06Jan Spoolder (Utrecht): Precies midden op de kaart piepen 2 torens boven de bomen uit. Die heb ik eerder al eens eerder aangezien voor die van het Rijksmuseum Amsterdam of het Ooglijdersgasthuis in Utrecht.
Woensdag 23-12-2015 12:44:17Paul Blanken (Rotterdam): Nu vallen me pas de rij mensen op, vlak voor het huis op de achtergrond (linksuithetmidden). Zij staan parallel langs de weg te kijken. Mogelijk zelfs aan beide zijden dus tegenoverelkaar. In dat geval is er wel erg weinig ruimte over, voor het passeren van vierwielers gedurende een evenement.

Maar wel voor tweewielers zoals fietsen. Tussen de rij mensen zie ik zelfs een voorwiel.

Daarmee dringt bij mij de gedachte, de gedachte zich op, aan een tweewielerevenement (wedstrijd?). En dan wel eentje weaarbij mensen zelfs met de automobielen naar toe gingen.
M.a.w.: Is dit de finish plaats van een belangrijke fietswedstrijd?
Woensdag 23-12-2015 08:56:54Redactie (): Vandaag was ik bij Han Ruyters en heb ik de kaart kunnen bekijken. Heb er ook foto's van gemaakt, die niet helemaal naar mijn zin zijn maar ik heb ze toch toegevoegd.
Dinsdag 22-12-2015 21:05:54Peter Heuseveldt (Helmond): Ik ben het met degenen eens die hier geen vordering in zien. Het lijkt eerder een genoeglijke gelegenheid. Dat er weinig dames te zien zijn, is niet zo gek: in die jaren was autorijden en autohobby nog voornamelijk een aangelegenheid van de "heren", en de dames waren hooguit af en toe passagier (uitzonderingen daargelaten). Zelfs Koningin Wilhelmina heeft lang gewacht voordat zij zich per auto liet vervoeren; zij heeft nog lang het rijtuig geprefereerd.

Gezien de auto's, zal dit niet later dan 1920 zijn. Ik meen zelfs (maar mijn ogen kunnen me bedriegen) een charabanc (een kruising tussen auto en autobus) te ontwaren. Op de achtergrond, bij de villa's, is een aardige mensenmassa te zien, dus blijkbaar was er toch iets te doen.

Toertochten en rally's en dergelijke kwamen sinds pakweg 1900 al regelmatig voor, zowel in België als in Nederland. De nummers van de deelnemers werden destijds veelal op de radiator bevestigd/geschilderd, en aangezien die niet zichtbaar zijn op het plaatje, kan het dus best zijn dat ze wel aanwezig zijn, alleen niet zichtbaar op de foto.

De architectuur (voor zover zichtbaar) doet me naar Zuid-Nederland of België neigen.
Zondag 8-3-2015 19:17:46Ingrid Evers (Maastricht): Persoonlijk neig ik ertoe om bij dit ZP te denken aan een betrouwbaarheidsrit, behendigheidsrit, wegwedstrijd, autorally of toertocht. En die waren er, alles bijeen genomen, op locaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau vele. Probleem is hierbij, dat ons hedendaags taalgebruik niet altijd strookt met dat van honderd jaar geleden, dus dat zoektochten op Delpher en andere sites bestaan veel uit trial and error.

Ik vond een 'verkooprit' die in 1910 werd georganiseerd door de (K)NAC. Twaalf wagens waarvan de eigenaren ze tweedehands wilden verkopen, reden mee (per wagen een controleur). Het parcours was ruim tweehonderd kilometer lang, begon in Utrecht (Boterhal) en slingerde via alle soort van 'wegen' over de Veluwe. De dagtocht bestond uit zeven etappes met eindpunten in Amersfoort (militair hospitaal), Ermelo (Hotel Mecklenburg), Apeldoorn \(Hotel Bloemink), Zutphen (Hotel Du Soleil), Arnhem, Amerongen en Utrecht (Hotel du Pays-Bas'. Niet op alle posten werd gestopt; soms was er gewoon een tijdscontrole.
Ik heb deze route nagelopen maar geen relatie tot het ZP gevonden (hetgeen niet betekent dat die er niet kan zijn).

In het bericht over deze verkooprit wordt gesproken over een 'Zeeuwse tocht´ die van dinsdag 28 juni tot vrijdag 1 juli zal plaats hebben. Mij ontbreekt de tijd om dit spoor verder te vervolgen. Wel verwijs ik graag nog naar de website van CONAM. Ik denk echter dat dit ZP gemakkelijker geduid kan worden aan de hand van de architectuur, dan aan het voorgenoemde automobielgebeuren.
Website: http://www.conam.info/volgnummers-1898-1906/rijksn [...]
Zondag 8-3-2015 13:21:29Leo R. (De Bilt): Sorry Hans, ik zie nog steeds geen enkele reden om aan te nemen dat dit een autovordering zou moeten zijn.
Zaterdag 7-3-2015 22:22:49Hans Klomp (Antwerpen): Het boek "Nederland in den oorlogstijd", uitgegeven in 1920, omschrijft de gebeurtenissen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hfdst. 1, "De mobilisatie van de landmacht" blz. 21; meldt dat er eerst vordering van personensauto's waren in "'s-Gravenhage, Rotterdam, Arnhem, Baarn, Nijmegen e.d.". Later kwamen aan bod "Amsterdam, Haarlem, Utrecht, enz." omdat "de daar aanwezige voertuigen ter beschikking moesten blijven van de stellingen".
In het totaal werden 506 personenauto's gevorderd.
Zaterdag 7-3-2015 16:02:35Ingrid Evers (Maastricht): De 'man in toga' draagt denk ik slechts een ruime lange (stof)jas met forse jaszak (handig voor moersleutels en zo); voor een toga is dit kledingstuk aan de te korte kant. Leo R's opmerking maakte me er wel op attent, dat er massa's mannen en jongens te zien zijn, maar dat het vrouwelijk geslacht schittert door afwezigheid. Behalve - misschien - net achter de eerste wagen links. Terwijl vrouwen toch ongetwijfeld ook geïnteresseerd waren in automobielen. Zitten ze ergens aan de thee, mét hun begeleiders, de eigenaren van de wagens?

Een mogelijkheid voor deze verzameling wagens: zien we hier misschien een eindpunt of stopplaats in een autorally? Ik heb een scan van een rijtje wagens dat in ca. 1910 in Maastricht op het Vrijthof poseerde ter gelegenheid van een Belgisch/Nederlandse rally. Men gebruikte nog geen rally-nummers, want die tien- tot twintig auto's waren gemakkelijk uit elkaar te houden.
Donderdag 5-3-2015 07:20:31Redactie (): Heb Han al gevraagd om een detailscan van de lantaarnpaal en het huis in het midden. Zijn reguliere mailbox zou echter vol zijn, daarna nog een ander adres geprobeerd maar ik weet niet of het bericht inmiddels aangekomen is.
Woensdag 4-3-2015 21:57:12Leo R. (De Bilt): Ik geloof niet in een autovordering. Er kuieren allerlei burgers rond, er zijn geen soldaten, er staat geen hek omheen, en waarom zou je daar een foto van maken? Het is meer een gezellige zomerse dag. Bij de voorste auto lijkt een man in toga te staan. Iets met studenten?
Woensdag 4-3-2015 18:44:34Ingrid Evers (Maastricht): We kijken geloof ik van west naar oost en het is nazomer, want de zon staat al lager.
Een automobielevenement of parkeerplaats lijkt me heel aannemelijk. De weinige uniformen die ik zie, zijn mijns inziens particuliere chauffeurs.
De laan op de achtergrond (in het midden) is omgeven door hoge huizen: ik zie midden links een torentje, rechts een hoog zadeldak.
Kan iemand iets met de lantaarnpaal die bij vergroting tamelijk duidelijk staat afgetekend tegen de witte gevel van het huis rechts?
Woensdag 4-3-2015 17:28:58Paul Blanken (Rotterdam): Gezien het tijdsbeeld (rondom WOI), wel erg veel automobielen bijelkaar. Wellicht net ingezameld en klaar om omgebouwd te worden tot vrachtauto (1914-o.a. Vitters-Schiedam). En ok, weliswaar een enkel uniform maar verder geen militaire aanwezigheid zoals in de link van Martin.

Mogelijk is het gewoon een soort clubdag van een automobielvereniging. Of een parkeerplaats van de auto-RAI (tot 1922 in het Paleis voor Volksvlijt!).

Het lijkt me zinvol dus te bepalen of er militairen op het zp zijn. Zou een detailscan van een geuniformeerde daartoe uitsluitsel kunnen bieden?

Website: http://www.conam.info/images/stories/carrosseriebo [...]
Woensdag 4-3-2015 16:32:02Martin Snuverink (Voorburg): Ik krijg hier een sterk Belgisch gevoel bij: de stijl van het grote huis en de typisch Belgische blinde zijmuren. Gebeurde het vorderen van auto’s in WOI ook in het neutrale Nederland? Ja, zie de link.
Website: http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/ba554999- [...]
Woensdag 4-3-2015 07:24:19Hans Klomp (Antwerpen): Beste Ingrid. Geen speculatie over automobielen, maar een poging de datum te benaderen van de foto. Mijn suggestie "Eerste Wereldoorlog" zou mooi aansluiten op de blinde zijmuren van de beide huizen. Want naar ik vermoed heeft hier de crisis van de oorlog toegeslagen en is de verdere ontwikeling van de bebouwing daarmee tijdelijk gestopt. Naar ik vermoed is later de bebouwing afgerond, zijn de panden met de blinde zijmuren ingesloten door bebouwing die dan weer aansloot op het pand dat naar de fotograaf is gericht. Zo zou dan ook "het plein" op de voorgrond geheel verdwenen kunnen zijn, want voorzien van bebouwing.
Zaterdag 28-2-2015 15:18:15H. de Haas. (Den Haag): Vroeger, ik meen op de site van Arnold, is een zoekplaatje geweest van auto's op een open, onverhard terrein in de buur van een spoorweg. Dat bleek in Bussum te zijn. Misschien hier hetzelfde?
Zaterdag 28-2-2015 15:11:14Ingrid Evers (Maastricht): Het tafereel is intrigerend, maar vruchtbaarder dan een speculatie over de automobielen lijkt mij de bebouwing. We zien in het midden één pand met een bijzondere bouwstijl, (mogelijk) en face naar de open ruimte gericht. Die ruimte is een plantsoen, marktplaats, plein, mogelijk zelfs een militair terrein? De bomen zijn loofbomen, die een van links naar rechts lopende weg lijken te markeren. De twee overige panden hebben waarschijnlijk een woonfunctie, maar zijn gericht naar het midden van de foto: een laan? Waarom hebben zij beide een blinde muur naar het 'plein'?
Zaterdag 28-2-2015 14:35:21Hans Klomp: Wellicht betreft het het vorderen van auto's aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Er zijn geuniformeerde heren te zien.
18-11-2013  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):