Zoekplaatje 2020 

Inzender: Ben Verhagen Uitleg

Gegevens: Optocht van mensen met donkere vlaggen in straat in stad. Links een Café ".otzicht" en garages onder woningen. Rechts een autogarage en rijwielstalling met een benzinepomp ervoor.
Deze foto stond tot voor kort als G 1991 op Onbekend in Nederland. De foto is digitaal door mij bewerkt - red.

Datering: ?    Formaat: ?   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 19 februari 2015


 Reacties op Zoekplaatje 2020 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Nicolaasstraat, Zaandam

Dennis de Waart (Heemskerk): Peter, wat een prachtige oplossing uit jouw hoed weer. Je had je hier eerder ook al mee beziggehouden en bleef je vastbijten tot dit mooie eindresultaat. Bedankt weer!
Maandag 9-3-2015 19:25:15



Martin Snuverink (Voorburg): Weer een prachtige oplossing met reconstructie en verhaal! Café Vlotzicht, hoe bedenk je het!
Bravo, Peter, voor je oplossing én je toelichting.
Vrijdag 27-2-2015 11:30:16



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Zeker. Sociëteit Trouw aan Verbintenissen (achteraan rechts) is uit 1910 (zie link). Ik vermoed dat de panden met het café niet lang daarna zijn gebouwd, en daarna pas de panden rechts met de garage en de panden links achter het café. Dus ja, vermoedelijk had je vanuit het café enige jaren lang uitzicht op de Houthaven.

Afijn, "De Propeller" had ook geen uitzicht op Schiphol :-)
Website: http://archief.zaanstad.nl/beeldbank/detail/b8f50f [...]
Vrijdag 27-2-2015 10:22:16



Leo R. (De Bilt): Of Bootzicht :-) Het terrein van de Nicolaasstraat en de achtergelegen Dam is aangeplempt in ongeveer 1910, volgens de topografische kaarten van watwaswaar.nl. Mogelijk is er tijdens de veranderingen van de jaren 1910-1930 een korte tijd geweest dat je vanuit het café ook echt uitzicht had.
Vrijdag 27-2-2015 10:15:24



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Uit de cafénaam ben ik ook nog niet. Ik vind in de jaren dertig een A. Tilburg op dit adres een gelegenheid uitbaten. Al vrij snel daarna heet het café "De Propeller" (of "De Propellor"), en dat heeft het nog heel lang geheten.

Mogelijk "Vlotzicht" (met de houthaven in de buurt)?
Vrijdag 27-2-2015 09:11:41



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Uiteindelijk vond ik 't via het gebouwtje op de achtergrond, dat ik wel op een tramgebouwtje, politiepost of havenkantoortje vond lijken. Ik vond een foto van het havenkantoor in Zaandam, met dit gebouwtje op de voorgrond (het was dus niet eens zelf een havenkantoor!). Toen was het snel bekeken.
Website: https://eriksgaap.files.wordpress.com/2013/11/have [...]
Vrijdag 27-2-2015 09:07:51



Peter Heuseveldt (Helmond): Geweldige oplossing! Ben inderdaad ook benieuwd hoe je het gevonden hebt...
Vrijdag 27-2-2015 08:37:04



Bart van Leeuwen (Den Haag): @Peter: Hulde! Ik ben benieuwd hoe je in Zaandam verzeild raakte! De andere raadsels van de foto zullen nu ook wel snel opgelost kunnen worden. De naam van het cafe bijvoorbeeld :-)
Vrijdag 27-2-2015 08:28:13



Ingrid Evers (Maastricht): Glad vergeten Peter Smaardijk te feliciteren! Wat betreft die stoet: die vertrok om 9:00 uur 's-morgens, dus dat zou het gebrek aan toeschouwers kunnen verklaren. Bovendien viel 1 mei 1927 op een zondag, dus alle brave burgers zaten achter de gordijnen of in de kerk. En alle socialisten liepen mee. :-)
Vrijdag 27-2-2015 00:00:02



Ingrid Evers (Maastricht): Mogelijk ging het om de 1 mei-viering van het Revolutionair Mei-comité Zaanstreek in 1927, waarbij de Zaandammers net vertrokken waren vanaf de Burcht (achter de stoet), voor een tocht naar de Markt. Daarbij trok de stoet over sluizen in de Zaan, die het open karakter in de achtergrond, en het 'wachthuisje' (sluiswachtershuisje) verklaren.
Website: http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&que [...]
Donderdag 26-2-2015 23:52:33



Redactie (): Geweldig Peter! Een pak van mijn hart.
Donderdag 26-2-2015 23:14:34



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Eindelijk!

De Nicolaasstraat in Zaandam.
Website: http://goo.gl/maps/puyBi [...]
Donderdag 26-2-2015 22:58:45



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Er staat "Auto garage rijwiel stalling".

Ikzelf heb hier geen Amsterdams gevoel bij. Dan denk ik nog eerder aan Rotterdam. Wel Nederland.

Verder is het overduidelijk een vrouwendemonstratie; ik zie alleen mannen als vlaggendrager (plus een vrouw), en een man die duidelijk niet meeloopt maar begeleidt. Uiteraard is het dan voor de hand liggend dat dit socialisten of communisten zijn.
Donderdag 26-2-2015 21:58:58



Bart van Leeuwen (Den Haag): @Yancito: De periode 1936-1940 is bij mij ook weer eens onder de aandacht gekomen dankzij dit plaatje en de vele bronnen waar ik inmiddels doorheen ben gewaad. Dat is ook het mooie van deze - en andere - zoekplaatjes. Het is voor mij niet alleen de locatie en de momentopname maar ook wat ervoor en erna is gebeurd. Als de mensen op de foto toen wisten wat ze voor ellende ze te wachten stond...... en idd vandaag de dag zie je deze vorm van strijdlust en solidatireit niet.
Deze optocht / demonstratie / betoging / manifestatie blijft nog een raadsel. Waarom van een plein achtige ruimte een relatief smalle en onbetekenende straat in? Dat de straat leeg is kan met de dag te maken hebben (Zondag) of met eventueel verwachte problemen. Ik ken Amsterdam redelijk goed, maar kan deze foto toch niet plaatsen. Wellicht nog ergens rond de Nieuwmarkt, Waterlooplein of de Weesperstraat maar dat begin 20ste eeuwse pand op de hoek met het plein kan ik niet plaatsen (evenals het plein zelf eigenlijk). Gezien het internationale karakter van de socialistische / anti fascistische beweging sluit ik ook niet uit dat de foto wellicht in België genomen is. De nederlandse afvaardiging in optocht door de stad. Het bordje rechts met Auto garage heeft daaronder iets met " stalling" staan denk ik. Het is jammer dat het plaatje niet "gestoken scherp" is. Wellicht lopen er nog wat prominenten vooraan die met andere foto's gematcht kunnen worden.
Donderdag 26-2-2015 21:53:03



Hans Klomp (Antwerpen): Het ontbreken van aanduidingen boven de deuren zou er op kunnen wijzen dat deze ruimtes tot één bedrijf behoren, waarvan de hoofdingang op of om de hoek zit.
Donderdag 26-2-2015 18:33:38



Peter Heuseveldt (Helmond): Zou kunnen, Martin, maar dan verwacht je toch eigenlijk (als het ruimtes van neringdoenden betreft) dat er ergens een aanduiding op/boven de deur zou staan (Bijv. "Melkhandel Vrolijk"o.i.d.) Juist door het volledig ontbreken van dit soort aanduidingen dacht ik niet direct aan neringen, maar aan garages o.i.d.
Donderdag 26-2-2015 17:49:41



Wijnand Bloemink (Holten): Nee, maar wel bijzonder is de architectuur van dat gebouw. Met zijn uitgebouwde vensters op de tweede verdieping en zijn erker geheel rechts op de hoek. Typisch de wat strakkere variant van de Amsterdamse School uit de tweede helft van de jaren twintig die je vooral in Amsterdam West ziet, Jan Evertsenstraat en omgeving. Maar elders in Amsterdam komt dit soort architectuur ook wel voor, maar buiten Amsterdam nauwelijks. Groningen zou eventueel ook nog kunnen waar een heel eigen Amsterdamse School variant is gebouwd. Ik denk het in Amsterdam is, waar een dergelijke demonstratie ook wel is te verwachten. De oplossing zal moeten komen van de stedebouwkundige situatie. Aan het eind van de rechte straat gebeurt klaarblijkelijk iets heel anders. Een plein of gracht?
Donderdag 26-2-2015 14:45:52



Martin Snuverink (Voorburg): Links zijn waarschijnlijk geen garages, maar magazijnen, opslagruimten, eventueel met werkplaats, bijv.meubelstoffeerderij. Er waren talloze mensen die hun negotie op straat of aan huis aan de man, of nog vaker de vrouw, brachten: melkventers, groenteboeren, kruideniers, enzovoort. En erboven wonen. Wat wil je nog meer?Niets bijzonders.
Donderdag 26-2-2015 13:51:25



E. Petter (Den Haag): Onder "Garage" staat volgens mij "stalling". Zeer gebruikelijk in die tijd en het helpt ons niet echt verder..
Donderdag 26-2-2015 13:00:07



Peter Heuseveldt (Helmond): Er is een aantal dingen dat me intrigeert aan dit zoekplaatje.

Ten eerste de vrijwel totale afwezigheid van toeschouwers. De paar voetgangers/fietsers die gepasseerd worden door de stoet, lijken er nauwelijks aandacht aan te besteden, er kijkt niemand uit de ramen van de huizen, het personeel van de garage lijkt zich er ook weinig van aan te trekken (er is tenminste zo te zien niemand naar buiten gekomen om te kijken), enz. En dat terwijl er militant wordt gemarcheerd en zo te zien, ook wordt gezongen of leuzen worden geroepen.

Ten tweede de huizen aan de rechterkant, naast het café met de raadselachtige naam. Zo te zien bestaat bij het hele rijtje huizen (5 ŕ 6 stuks) de begane grond uit een garage met daarnaast een voordeur naar de bovengelegen woonetages. Tenminste, ik zie het voor garages aan, werkplaatsen of winkels zijn het in elk geval niet. Dat is voor die tijd (toen autobezit nog dun gezaaid was) een merkwaardige wijze van bouwen, want de huizen op zich lijken niet echt gericht op de autobezittende klasse van destijds.

Ten derde (en ik neem aan dat dat al is geprobeerd): is er van het uithangbord van de garage iets te maken? De bovenste regel tekst luid “Autogarage”, daaronder zou een naam of aanduiding kunnen staan die ons verder zou kunnen helpen.

Donderdag 26-2-2015 12:43:46



Martin Snuverink (Voorburg): Aan de Gronausestraat 169 in Enschede is een dierenkliniek Slotzicht. Hier blijkt een Huize Slotzicht te hebben gestaan op het hoogste punt van Enschede, van waaruit men bij gunstig weer het slot van Bad Bentheim kon zien.
De geestige kastelein kan zijn uitzicht op de garage genoemd hebben naar de eigenaar ervan...
Een slot kan ook een sterk besloten deel van klooster zijn.
Kortom, ik vrees dat we met de naam niet zo veel verder komen.
Donderdag 26-2-2015 12:31:14



Leo R. (De Bilt): Misschien is het café naar de straat vernoemd. Café Slotzicht in de Slotlaan, zoiets...
Donderdag 26-2-2015 11:48:47



Ingrid Evers (Maastricht): Maastricht heeft al decennialang een café Zeezicht (Stenenbrug 6), al is er natuurlijk geen zee te zien! Dus 'zicht' hoeft er niet echt te zijn aan de overkant.
Donderdag 26-2-2015 10:01:55



Wijnand Bloemink (Holten): Wat mij fascineert in de naam van het café is het woordje 'zicht'. Zicht waarop dan? Dat moet toch meer zijn dan de overkant van de straat. Staat daar wel 'zicht'?
Donderdag 26-2-2015 09:33:33



Yancito (Vélez de Benaudalla): de tekst café: qua centrering van letters lijkt het ..tzicht plaats te geven voor 2, ev. 3 letters. Slotzicht komt veel voor, lijkt me t meest aanvaardbaar.
De donkere vlaggen zijn wsch. rood. Opvallend het grote aantal vrouwen in de optocht, dus zeer wsch. een progressief ev. communistisch geöriënteerde manifestatie. De huizenbouw minder dan 3 verdiepingen, dus wsch. geen A'dam of R'dam. Middelgrote stad dus.
Kleding: lijkt 1934-37, op valt veel dames zonder hoed of muts, de dame in eerste linie naaldhakken. Kan dus ook later zijn, zelfs ná 1940.
Wel een mooi beeld van onze voorouders,die zoals zichtbaar met kennelijk plezier ook ergens voor de straat opgingen, niet bang om zich te laten zien.
Ik gok op de "Rode Hulp", organisatie voor hulp aan slachtoffers van het nazi-fasciscme, dus vaak ook Spanje, waar het fascisme zijn eerste grote slag binnenhaalde als voorloper van WO-II.
Hitler & mussolini steunden de putschist Franco en Cie. die de democratische regering aanvielen, gedekt door Engeland.
Veel Nederlanders zagen dat en steunde deze Rode Hulp, mijn oom Nico viel in 1937 in Spanje als een van de 40.000 vrijwilligers die het gevaar van Hitler ecc. in zijn opmars naar WO-II zagen. De Rode Hulp hielp vluchtelingen uit Duitsland en deed hulp voor de gebombardeerden in Spanje én andere landen waar het fasciscme al heerste.
Donderdag 26-2-2015 03:53:02



Henk Huls (): Vlot Slot Grot Krot Spot Boot Goot
En nog een paar mindere kanshebbers via wordfeudzoeken.nl

Woensdag 25-2-2015 00:48:01



E. Petter (Den Haag): Wat zou er nu voor "otzicht kunnen staan? Waarop heeft dit cafe uitzicht? Ik kan alleen maar "Gootzicht" bedenken...
Dinsdag 24-2-2015 23:49:21



Bart van Leeuwen (Den Haag): Voor die benzinepomp zou ook destijds al een Hinderwet vergunning nodig zijn geweest. En misschien is er een Shell archief waarin verkooppunten terug zijn te vinden? En zou de wijze van bestraten ons nog iets kunnen opleveren over de plaats?
Dinsdag 24-2-2015 19:59:18



Bart Hilhorst (Amsterdam): De benzinepomp is van Shell. Zie link voor foto's met zo'n pomp. Ben bang dat het verder niet heel erg helpt in de zoektocht.
Website: https://hetnoordwijkblog.wordpress.com/2014/05/28/ [...]
Maandag 23-2-2015 14:55:56



Bart van Leeuwen (Den Haag): Dat is wel weer een aanknopingspunt. Zou er een relatie zijn met de Hulp voor Spanje? In dat kader zijn er ook verpleegsters richting het zuiden gegaan. En dan nog dat café.... als cafe centraal boven **f/t-zicht staat is er ruimte voor 2/3 letters.
Zondag 22-2-2015 21:56:17



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Ik kan nog toevoegen (ik heb deze informatie eertijds van Dennis gehad) dat de fotograaf van dit plaatje W. Fortuin is, Wijttenbachstraat 71 II in Amsterdam (O). In de catalogus van het IISG (dit genre foto's zouden daar toch allereerst te vinden moeten zijn) zijn inderdaad foto's van deze fotograaf opgenomen, helaas zonder de desbetreffende foto's zelf online...
Zondag 22-2-2015 21:15:29



Bart van Leeuwen (Den Haag): Tenzij iemand het tegendeel bewijst, lijkt mij dit niet in Alkmaar geschoten. Zou deze (anti-fascistische?) betooging de krant hebben gehaald. Ergens in voor- of najaar tussen 1933 en 1940 (gezien de jassen). Zou het aantal vrouwen in de voorste gelederen nog een spoor zijn? En dan dat lage gebouwtje op het plein... een wachtje, paviljoen, badhuis?
Zondag 22-2-2015 20:57:37



Martin Snuverink (Voorburg): De straatlantaarn is van een Alkmaars type (zie kenniscentrum). Maar dit in Alkmaar?
Zondag 22-2-2015 14:40:43



Bart van Leeuwen (Den Haag): Weer een intrigerend plaatje! Het is een niet zo heel brede straat (meter of 15?) die uitkomt op een plein. Dat plein lijkt best groot. Vaag op de achtergrond zie ik de contour van de pleinwand. Het complexje naast het cafe lijkt mij een iets latere invulling (jaren 20-30) dan de andere panden (begin 20ste eeuw). Autostalling met benzinepomp en een smal café duiden mijn inziens op niet echt het beste stuk van de stad. Ik ben benieuwd of iemand die straatlantaarn kan plaatsen. Dan moet de oplossing toch snel gevonden zijn!
Zondag 22-2-2015 11:05:58



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Café Hofzicht wellicht. Dat gebouwtje daarachter doet inderdaad denken aan een tramhalte aan de Koningskade te Den Haag.
Vrijdag 20-2-2015 11:22:15



Ingrid Evers (Maastricht): Misschien heette het café 'Potzicht', met een mogelijke verwijzing naar een verblijf in Oost-Indië. Op Delpher heb ik het niet gevonden. Er bestond een café 'Slotzicht' aan de Tilburgsche weg in Oosterhout, maar dat lijkt mij hier geen optie.
Website: http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22pot [...]
Vrijdag 20-2-2015 09:25:19



Ingrid Evers (Maastricht): In aanvulling op de beschrijving: naast de benzinepomp rechts een straatlantaarn die ons misschien verder brengt. Ook loopt het (socialistische/communistische?) gezelschap op een bocht in de weg af, gezien de doorgetrokken streep die achter de eerste rij op houdt. In de achtergrond een laag gebouwtje dat mij aan een wachtruimte voor de tram of het veer doet denken.
Vrijdag 20-2-2015 09:06:14



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):