Zoekplaatje 2009 

Inzender: Rob Helleman Uitleg    Beschikbaarheid: blijft in eigen verzameling Uitleg

Gegevens: Gekocht als Krimpen a/d Lek maar ik kan hem niet plaatsen. Misschien Krimpen a/d IJssel? Poststempel Krimpen ... 3-8-1904. Zie scan achterzijde.

Datering: circa 1904    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  detail

Geplaatst: 13 februari 2015


 Reacties op Zoekplaatje 2009 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Nijverheidstraat, Capelle aan den IJssel

Cees Hoogendijk (Wierden): Hierbij nog een mooie zij-aanblik
Website: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NIMH_-_201 [...]
Donderdag 31-8-2017 01:38:45Martin Snuverink (Voorburg): Mooi en verrassend opgelost, al wilde ik het eerst niet geloven. Maar ook toen lagen de buitendijkse gronden een stuk hoger dan de binnendijkse en dus dichter bij de kruin van de dijk.
Van hieruit voer lange tijd een voetveer naar de grote werf van Van der Giessen in de Stormpolder voor het personeel.
De scheepswerf waarvan we even verder een glimp zien is de werf van Vuyk, die tot 1979 heeft bestaan en veel lange ijzeren rijnsleepschepen bouwde zoals er een op de foto te zien is.
Maandag 16-2-2015 23:20:34E. Petter (Den Haag): Mooie oplossing. Ik vond nog een tweede foto van de locatie van het ZP, zoeken met CAPGM-882 in de beeldbank Capelle, zie link.
Website: http://capelle.hosting.deventit.net/atlantispublie [...]
Maandag 16-2-2015 22:43:43Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Daar ga ik met mijn - afgezien van de stenen huisjes - toch nog niet zo gekke recente suggestie. Gelukkig komt de oplossing van een andere Sjoerd. Proficiat!
Maandag 16-2-2015 18:47:01Sjoerd van Kooten (): Tja, als de redactie hem zo op de stip legt ...
Website: http://members.ziggo.nl/th.j.f.schalke/capelse.htm [...]
Maandag 16-2-2015 18:38:10Redactie (): Deze kaart heb ik voor Rob Helleman gescand en nog niet teruggestuurd. Ik denk te zien (10x loep) ..PELLE X IJSEL. De X lijkt rond, als twee halve cirkels tegen elkaar. Maar oordeel zelf, een detail is toegevoegd. Op de stuurhut van het schip valt niets leesbaars te ontdekken.
Maandag 16-2-2015 18:27:49Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Wat ik niet zo goed begrijp is dat er tot nu toe in de buurt van Krimpen gezocht is terwijl de combinatie zeeschip en geen getij uitstekend past op de Zaan en omgeving. Een fotograaf uit Krimpen schoot dit plaatje en stuurde het terug naar Zaandam.
Ik ben het niet eens met de stelling dat de palen recht staan. Over de boeg van het linker schip loopt een zwarte streep die in de spiegeling in het water vrijwel rechtdoor loopt. Als we mogen aannemen dat het water horizontaal staat, staat deze streep dus verticaal. Dan staat ook de gevel van het huisje verticaal. De palen zullen door de wind wat naar het oosten scheef staan, in dit geval naar links. Ook het roer van het rechterschip volgt ter linkerzijde de verticaal en zelfs de kinderen staan rechtop als je door hun lichaam een echt verticale streep trekt.
Van de teksten kan ik niets maken, maar wellicht dat een detailscan nog helpt.

Maandag 16-2-2015 13:03:08Leo R. (De Bilt): Volgens mij staat er een tekst op de viskar(?) op de straat, en ook op het 'huisje' op het rechter schip. Kan iemand er chocola van maken? Mijn eerste associatie is verder trouwens die van een Zuiderzeestadje of dorpje, hoewel een aantal daarvan afvallen vanwege de klederdracht. En tja, dat poststempel Krimpen...
Maandag 16-2-2015 11:56:15Paul Blanken (Rotterdam): Intrigerend zoekplaatje met een driemaster.
Dergelijke zeilschepen lijken me vooral zeegaand.
Dus dit zp is op een locatie aan een rivier, die toegankelijk is voor een zeegaand schip.
Maar of het dan ook (nog) getijde water betreft, betwijfel ik. Het ligt niet op een handige locatie om te laden en lossen. Een scheepswerf?

De donkere achtergrond boven de kinderen lijkt me te duiden op een verhoging in het land.
Waarmee een locatie aan de Nederrijn met op de achtergrond bijvoorbeeld de Utrechtse heuvelrug, aannemelijker lijkt.
We zouden dan naar het noorden kijken. Globaal tussen het eiland van Maurik en Rhenen.
Wat mij betreft staan de huizen scheef en zien we houten palen voor een separate telefoon- en electrischeverbinding.
Die laatste kwamen op zulke locaties toch nog niet zoveel voor in 1904 en zullen dus vrij nieuw zijn geweest (en logischerwijs relatief recht staan).
Maandag 16-2-2015 09:14:04Martin Snuverink (Voorburg): @Mar, nabij de Sliksloot is rond 1920 het woonbuurtje de Nijverheidstraat gebouwd met arbeiderswoningen. Hiervan zijn volop foto's te vinden. In deze buurt is het dus niet.
Maandag 16-2-2015 08:50:58Mar Struis (): @Martin, je hebt gelijk, in 1904 was de Sliksloot nog afgesloten door een vaste houten brug en bovendien te ondiep. Later werd het pas een toegankelijke haven. Hoewel vooral aan die kant woningen zijn beschreven, kan het ZP daar dus niet zijn. Voor woningen aan de Schaardijk kant heb ik (nog) geen spoor.
Maandag 16-2-2015 00:44:25Martin Snuverink (Voorburg): Een prachtige gedetailleerde kaart, Mar. Om van te smullen. Maar nee, ik bedoel niet de situatie iets ten ZO van het MOTORGEMAAL. Dat is aan de Sliksloot. Deze plek was niet bereikbaar voor de robuuste schepen die op het ZP te zien zijn. Er was immers een (houten) vaste brug, die de doorgang van zulke schepen belette. En aan de overzijde was geen industrie.
De situatie die ik bedoel is, uitgaande van eerdergenoemde vaste houten brug over de Sliksloot, naar het ZW over de dijk (= Schaardijk), en dan ongeveer even voor de eerste houten steiger. Daar maakt de Schaardijk een flauwe knik.
Nu is de situatie van de kaart zon 30 jaar jonger dan van het zp. Het dubbele, scheef weggezakte huis van het zp maakt niet de indruk dat het t nog 30 jaar uithoudt. (Maar even oppassen: staan de huizen e.d. nu scheef of de elektriciteits- of telegraafpalen?).
Zondag 15-2-2015 23:13:26Mar Struis (): Zie kaart van Stormpolder 1933, mogelijke locatie ZP iets ten zuidoosten van het Motorgemaal?
Website: http://www.rijkswaterstaat.nl/apps/geoservices/geo [...]
Zondag 15-2-2015 13:10:51Martin Snuverink (Voorburg): In 1940 telde Stormpolder nog circa 40 gezinnen. maar er was geen kerk en geen school. Tot die tijd liepen vrijwel alle inwoners van Krimpen aan de IJssel, waartoe Stormpolder sinds 1855 behoorde, op klompen, wat bij het zien van dit zoekplaatje niet zal verbazen.
Zondag 15-2-2015 12:22:47Martin Snuverink (Voorburg): Hiervoor had ik opgemerkt dat het niveauverschil tussen dijkkruin en waterspiegel wel ongebruikelijk klein is voor de benedenrivieren. Toevallig is er in Krimpen een uitzondering op de regel en dat is de Stormpolder, die met lage dijken is omgeven en dan ook wel tienmaal overstroomd is geweest.
Als het hier is dan moeten we zoeken aan de Schaardijk ter plaatse van de tegenwoordige Penitentiaire Inrichting Krimpen aan de IJssel. Hier is ontzettend veel grondverzet geweest. Ook is de Stormpolder op 1-1-1953 volledig overstroomd geweest. Er is hier niets meer herkenbaar.
Als ook anderen dit zoekgebied zien zitten, heeft het zin om contact op te nemen met de Historische Kring Krimpen.
Zaterdag 14-2-2015 13:18:16Martin Snuverink (Voorburg): @Cees, de kinderen en de telegraafpalen staan op de kruin van een dijk. Het niveauverschil tussen de kruin en het water is volgens mij te klein voor een rivierdijk van de Krimpenerwaard. Dit is vragen om ongelukken. Ik neem aan dat de gebouwen (oorspronkelijk) woningen waren en die bouwde men ook toen niet buitendijks anders dan tegen de kruin van een hoge rivierdijk.
Bedrijfsgebouwen van scheepswerven en steenovens kwamen wel buitendijks voor.
Rond de Krimpenerwaard heb ik geen beelden gevonden van situaties met zo'n klein niveauverschil. Maar in deze omgeving kan ik echter ook geen wateren vinden met geregeld niveau die toegankelijk zijn voor deze schepen.
Of misschien toch waaghalzerij? Het lijkt wel of de hele boel langzaam het water in het water aan het glijden is. Boeiende foto.
Het water is m.i. te smal voor Lek en Nieuwe Maas. Bakkerskil zou kunnen.
Zaterdag 14-2-2015 08:51:24Cees Hoogendijk (Wierden): Hey Martin, ben even nieuwsgierig naar de reden waarom dit geen getijderivier zou kunnen zijn.
Zaterdag 14-2-2015 01:03:35Martin Snuverink (Voorburg): Dit kan vrijwel niet aan een getijderivier zijn. Dus geen H. IJssel, Nwe Maas, Lek, Noord e.d.
Vrijdag 13-2-2015 23:35:39Jacques Laureys (Twisk): Slikkerveer, Ringdijk misschien ?
Vrijdag 13-2-2015 18:52:05  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):