Eigenaar:      

Gegevens: Bij uitzondering hier een meer recente foto. Een grafmonument?

Datering: ± 2000   Formaat: 10 x 15 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 12 juni 2003


 Reacties op Zoekplaatje 249 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Loenen (Geld.)

Peter (): Het Columbarium is in 1925 gebouwd aan de rand van het landgoed Groenouwe in Loenen (Gld). Het ontwerp is van Dolf Broese van Groenou: een kruisvormige basis wat op hoger niveau overgaat in een achtzijdige opbouw. Het dak is een halfronde koepel, belegd met koper. Om het columbarium heen staan vier banken met op de zijkant in relif het familiewapen met de volledige namen van de bouwers van Groenouwe, Wolter en Emilie. Dit wapen is zevenkantig, met daarin een zeven-puntige ster, met een "sleep" van zeven stralen. Het getal zeven staat voor het aantal kinderen van Wolter en Emilie Broese van Groenou.

Het is overigens een columbarium (graf gewelf voor lijkurnen), in plaats van een mausoleum (praalgraf).

Volledige details op mijn website.
Website: http://www.peacreations.nl/pages/loenen.htm
Zaterdag 23-4-2005 14:25:28Wouter Swolfs (Amsterdam): Dit bouwwerk, genaamd Mausoleum, is inderdaad in het bezit van de Familie Broese van Groenou. Het staat aan de rand van het grondgebied van de familie en is omgeven door een hek dat het voor buitenstaanders onmogelijk maakt om de grond te betreden. Het Mausoleum bestaat uit 8 zijden, n voor elk kind.
Donderdag 10-3-2005 17:52:12Peter (): Dit columbarium is in bezit van de familie Broese van Groenou, en staat inderdaard aan de Imboschweg in Loenen (gld). Het staat op het terrein van het landgoed aldaar. De overleden familieleden zijn daar bijgezet. Ook Aletta Jacobs is, voor de her-begravenis, hier bijgezet geweest. Het is in rond 1925 gebouwd naar aanleiding van de dood van Wolter Broese, die aan het hoofd stond van een uitgebreide familie. Meer info komt een dezer dagen op mijn website.
Website: http://www.peacreations.nl
Maandag 22-9-2003 21:42:48M. Snuverink (Voorburg): Een uitvoerige beschrijving van dit columbarium is te vinden op http://www.apeldoorn.org/webmag/pand/44.htm (link werkt niet-red.).

Zondag 3-8-2003 17:01:28Gerrit Jan van Eijbergen (Loenen): Dit grafmonument staat aan de Imbosweg in Loenen. Dichtbij De Ruine van Hotel Zilven
Vrijdag 18-7-2003 00:11:51Victor Lansink (Utrecht): Het ding lijkt mij nog vooral een follie. Ik zou een terzake kundig persoon raadplegen of het boek van Wim Meulenkamp er op naslaan.

Website: http://www.lansink.tomaatnet.nl
Dinsdag 17-6-2003 16:11:12M. Snuverink (Voorburg): Dit bouwwerk, dat inderdaad op een grafmonument lijkt, staat hoogstwaarschijnlijk niet in Nederland en wel om de volgende redenen.
1. Het gebouw lijkt opgetrokken uit een voor Nederland ongebruikelijk baksteenformaat, namelijk Duits DF (240 x 115 x 52 mm). In Nederland is het meest gebruikelijk het waalformaat, in veel mindere mate het vechtformaat (platter dan waalformaat) en tot 1901 het ijsselformaat (gele ijsselsteentjes).
2. Een zo opvallend grafmonument in Nederland dat voldoet aan de foto zou toch zeker te vinden moeten zijn op de website www.dodenakkers.nl, maar dit is niet het geval.
3. Ik heb nog gedacht aan de ingang van een ijskelder, maar dit is eveneens onwaarschijnlijk. Een dergelijke plechtige ingang staat in geen enkele verhouding tot de functie. Ook zijn de drie treden onhandig voor een ijskelder. Bovendien is het bouwwerk te modern voor een ijskelder.
Ik raad aan Duitsland als zoekgebied te kiezen.

Zaterdag 14-6-2003 14:20:12Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.