Inzender: W. de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)    

Gegevens: Een iets rondlopende straat met twee onder één kapvilla's: driemaal rechthoekige erkers aan elkaar vast, daarachter een woningtype met afzonderlijke trapeziumvormige erkers. Tussen de huizen staan garages. Het kenteken van de auto is niet leesbaar.
Deze foto heeft een maand op www.gemeentearchief.denhaag.nl gestaan zonder dat de oplossing gevonden werd. Martin Snuverink voerde diverse redenen aan waarom dit niet in Den Haag kan zijn.

Datering: ± 1930   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 12 juni 2003


 Reacties op Zoekplaatje 241 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Heemstede

Gerard Nachbar (Almere): De situatie wordt helemáál duidelijk aan de hand van de historische loodrechte luchtfoto conform de link. Gebruik eventueel een moderne stratenatlas om de Herman Heijermanslaan te lokaliseren. Het is iets rechts van het van boven naar nbeneden lopende water, de Leidsche Vaart
Website: http://www.archeologienet.nl/pilotimages/Luchtfotos/luchtfotos/LFWO0000780.jpg
Maandag 30-5-2005 17:22:06Gerard Nachbar (Almere): Aller-, allereerst mijn complimenten voor Dennis!
Ik heb er een plattegrond van vlak na de oorlog bijgepakt. Die open ruimte rechtsonder was toen nog onbebouwd. Het betreft de hoek met de Jaques Perkstraat. De twee huizen rechts met steile daken (dat is de grote boogtangens van Martin)op de ansichtkaart staan al op de plattegrond en zijn derhalve van voor de oorlog; ik schat 1935 à 1938, vergelijk Amersfoortsche straatweg in Naarden - Bussum. De blikrichting van de fotograaf is westelijk. Wie behoefte heeft aan een actueel bewijsplaatje hoeft slechts 200 meter in oostelijke richting van station Heemstede-Aerdenhout te lopen. Hij of zij zal daar de nodige SUVs (PC-Hoofttractoren) vaststellen. Zelfs in de jaren dertig waren er al verlaagde trottoirbanden ter plaatse van de garage-inritten!
Maandag 30-5-2005 11:30:03Wim de Koning Gans (): Veel dank aan Dennis voor de mooie vondst waarmee dit moeilijke zoekplaatje eindelijk opgelost is.
Toen ik de kaart tevoorschijn haalde om er de locatie op te schrijven, bleek hij tot mijn verbazing een kartelrand te hebben. De kaart lijkt daarmee te passen bij zoekplaatjes 451 en 386, al zijn de marges links en rechts bij zoekplaatje 241 kleiner.
Maandag 30-5-2005 09:57:21Dennis de Waart (Heemskerk): Na bijna 2 jaar op zoekplaatjes.nl gestaan te hebben denk ik dat nu de oplossing toch gevonden is. Het betreft een opname van de Herman Heijermanslaan te Heemstede. Al zoekende kwam ik een fotokaart van deze laan tegen die qua bebouwing aan de linkerzijde exact overeenkomt met dit zoekplaatje. Zelfs de punten op de dakeinden van het vierde blok van links komen overeen. De laan blijkt een soort bocht te maken die op het zoekplaatje niet echt uit de verf komt ( door de hoek van de opname ? ). Aan de rechterzijde blijken ( iets later gebouwde ? ) huizen te staan. Ik zal de redactie een bewijsexemplaar toezenden ter illustratie.Foto ingezonden door Dennis de Waart - red.

Zondag 29-5-2005 22:45:13Gerard Nachbar (Almere): Ik denk aan een in de jaren 30 gebouwd deel van Naarden (ten zuiden van de Rijksstraatweg) dat tegen Bussum (Brediusweg) is aangeplakt. Het betreft het Rembrandkwartier. Het is aannemelijk dat één zijde van de straat is bebouwd. Andere zijde: smal of breed plantsoen, dan water. Ik denk dus dat Gabriël gelijk heeft.
Te denken valt aan: Rubenslaan, Van Dijcklaan, Teniersbaan. De opsomming is verre van volledig.
Ten Oosten van de Kennemer Straatweg in Alkmaar zijn dergelijke woningen ook gebouwd.
Zondag 23-1-2005 21:29:28Bastiaan (): Apollollaan heeft toch niet zoveel van deze bebouwing naast elkaar, en aan weerszijden van de overigens veel bredere (maar wellicht vroeger smallere) laan stonden panden van verschillende bouw en hoogte. Zijn er misschien delen van de laan ook afgebroken voor de ´hoogbouw´ die er thans aan ligt.
Donderdag 6-1-2005 09:21:40Gabriël Snuverink (Amsterdam): Dennis heeft gelijk: dit plaatje lijkt inderdaad op de Apollolaan, maar is het niet. Details als erkers, schoorstenen en beplanting verschillen.
Wat ik mij afvraag: loopt de 'groene' middenstrook niet schuin af, dus hebben we misschien te maken met een kade?
Maandag 6-12-2004 18:23:30Dennis de Waart (Heemskerk): Kort geleden even de mogelijke kentekencombinaties nagekeken. Deducerende bleven er twee mogelijkheden over: 1.: Bussum. Mogelijk betreft het hier de Middenlaan, maar daar kon ik geen afbeelding van te pakken krijgen. De Burgemeester ´s Jacoblaan, Kamerlingh Onnesweg, Oud Bussummerweg, en het Jan Jurrissenplantsoen te Bussum lijken sterk op de bebouwing van het zoekplaatje. 2.: Amsterdam. De Apollolaan bij het Dijsselhofplantsoen lijkt er ook sterk op. Zij het in beide gevallen met aanmerkelijke verschillen in de details. Nader onderzoek zal misschien het antwoord geven.
Vrijdag 24-9-2004 09:18:40Dennis de Waart (Heemskerk): Bedankt voor de reactie Wim. Je hebt gelijk dat het hier om 5 cijfers moet gaan, had er even overheen gelezen. Hieruit volgt dat de auto uit Noord - Holland komt en het kenteken tussen 1921 en 1928 is afgegeven. Ik heb zeer sterke vermoedens waar deze foto gemaakt is maar kan via internet nog geen bewijs vinden, steeds klopt het net niet. Archiefonderzoek naar het kenteken zal uitsluitsel moeten geven, maar daar zal ik eens tijd voor moeten hebben.Met een beetje geluk kan ik over enige tijd het antwoord geven.
Dinsdag 14-9-2004 21:12:15Haags Gemeentearchief (): Dennis, bedankt voor je reactie maar het kenteken bestaat wel uit vijf cijfers, waarvan het eerste echter onleesbaar is. Dus het kan wel Noord-Holland zijn (mits de auto niet te ver van huis was natuurlijk).
De vlek die ik op de plaats van het eerste cijfer ontwaar kan een 2, 3 of 5 zijn. De 0 zal op deze plaats wel niet gebruikt zijn.
Dinsdag 14-9-2004 10:25:43Dennis de Waart (Heemskerk): Ik denk helaas niet dat het hier om een G in het kenteken gaat. G betreft de provincie Noord - Holland, en daar zijn in 1919 de laatste viercijferige kentekens afgegeven. De auto op de foto is echter veel te " modern " om in aanmerking te komen om gebouwd te zijn in 1919 of daarvoor. Hij stamt eerder uit de late jaren `20, begin jaren `30.
Maandag 6-9-2004 09:12:42Haags Gemeentearchief (): Misschien helpt het een beetje wanneer ik nog wat aanvullende informatie over de auto geef. Het kenteken lijkt te beginnen met een G, maar echt duidelijk is het niet. Daarna vijf cijfers, waarvan het eerste zeer onduidelijk; de volgende lijken op 4238 of 4235. Ik kan me voorstellen dat niet in iedere provincie kentekens met vijf cijfers zijn uitgereikt, dus het beperkt misschien iets. Al kun je ook niet uitsluiten dat deze auto niet van een bewoner van de straat is, maar van een bezoeker.
Maandag 16-8-2004 10:36:23M.V. Wesstein (Den Haag): Dit is een gegoede buitenwijk vlak na oplevering, stijl jaren 20 (huizen: type '2 onder 1 kap' voordat deze kreet werd uitgevonden, auto is tijdperkbepalend, iig pré-WW II) wat me sterk doet denken aan Heemstede/Aerdenhout. In de omg v/h station aldaar staan soortgelijke huizen, zij het dat die een woonlaag meer hebben (uit m'n herinnnering). Overveen en Zandvoort zijn eveneens goede kandidaten (uitbreiding bebouwing omstreeks zelfde tijd)
Vrijdag 11-6-2004 05:06:54Redactie (): Pierre van der Pol van het Breda's Museum heeft naar deze foto gekeken en zijn conclusie is dat het niet in Breda is. Hij is wezen kijken op de Franklin Rooseveltlaan en heeft daar deze huizen niet aangetroffen!
Dinsdag 14-10-2003 11:58:24John Hendriks (Bavel): Ik denk dat ook, net als wat G.C. Waale zegt. Deze huizen zijn nog te zien, langs beide paralelzijden, langs de zuidelijke rondweg (Franklin Rooseveldtlaan) . Deze huizen staan tussen de afslag van Ulvenhout en het tunneltje onder het Oranjeplein.
Woensdag 27-8-2003 21:24:25G.C.Waale (Roermond): Volgens mij kan dit zijn huizen aan de nu zo genoemde Franklin Rooseveldtlaan in Breda/Ginneken, toen heette die straat Centuurbaan tot 1945 Daar is later de doorgaande autoweg gemaakt die later weer is
vervangen door de huidige autoweg ten Z van Breda
Zondag 27-7-2003 20:42:43Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.