Inzender: Arnoud Voet    

Gegevens: Vrijstaand huis aan een rivier, het pand staat op een landtong. De gevel is gepleisterd en met verschillende kleuren geschilderd. Op de voorgrond een paard en wagen; laden of lossen van zakken.

Datering: ± 1915?   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 7 mei 2003


 Reacties op Zoekplaatje 233 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Zaltbommel

op verzoek inzender verwijderd (Zaltbommel): Als meteen toen ik dit plaatje zag, wist ik dat dit inderdaad de havenopening van Zaltbommel was. Toen ik de tekst las werdt mijn vermoeden bevestigd. Het pand wat op deze foto te zien is is volgens mij in de jaren 30 gesloopt, waarna het 'huidige' veerhuis is gebouwd wat te zien is op de site van Gelderland in Beeld
Zaterdag 23-8-2003 21:55:34S.E.M. van Doornmalen (Zaltbommel): Deze foto betreft een woning aan de haveningang van Zaltbommel. Het pand staat er nog steeds. De zijden die op de foto staan zien er nog hetzelfde uit. Wel is er aan de voorkant van het pand wat veranderd, maar dat ziet u hier niet.
Website: http://www.streekarchiefbommelerwaard.nl
Dinsdag 27-5-2003 12:33:41

[Foto uit het Streekarchief Bommelerwaard van dit pand in de jaren '50 is toegevoegd door de redactie]
Redactie Zoekplaatjes (): Op www.gelderlandinbeeld.nl staat bij Zaltbommel onder 'Veer' een foto (de eerste van de vijf) waarop ook de gevel te zien is die op het zoekplaatje haaks op de rivier staat. De plaats van de ramen en de schoorstenen op het dak is identiek. Ik ga deze foto voorleggen aan het Streekarchief Bommelerwaard.
Dinsdag 27-5-2003 09:23:23Arnoud Voet (Capelle aan den IJssel): Het pand op de foto van Petre Schutte komt qua struktuur wel overeen.
Echter de raamindeling moet dan totaal veranderd zijn, hetgeen niet onmogelijk is. Toch geeft hen nog onvoldoende zekerheid. Wie weet meer?
Dinsdag 27-5-2003 00:06:50Peter Schutte (Zeist): Het veerhuis doet mij sterk denken aan dat van Zaltbommel. Het staat er nog steeds al is het dan waarschijnlijk nogal verbouwd. Duidelijk herkenningspunt is de merkwaardige opbouw op de dakkapel die ook nu nog aanwezig is. Ik mail wel een eigen foto van enkele jaren geleden, dan kunt u vergelijken.
Maandag 26-5-2003 23:15:21M. Snuverink (Voorburg): Dit is stellig een van de grotere rivieren: Waal/Merwede of Nederrijn/Lek. Gelderse en Hollandse IJssel zijn te smal. Er zijn kribben aanwezig. Het huis staat buitendijks en is enigszins verhoogd tegen overstroming. Een veerhuis? Uit de schaduwen en de half gesloten zonwering is af te leiden dat het huis aan de linkeroever staat. De rivier stroomt dus van rechts naar links. Het landschap op de achtergrond met "ijle populieren" a la Marsman wijst op komgronden (dus geen Betuwse boomgaarden), laat staan de Utrechtse Heuvelrug of de Veluwe.
De helling op de voorgrond lijkt een primitieve veerstoep. Het vaartuig links zou het veer kunnen zijn.
Gezien de breedte van de stroom lijkt de Waal waarschijnlijker dan de Rijn.
Ik denk aan het veerhuis van Brakel (zie http://www.vierheerlijkheden.nl/veerhuis.htm. Maar Beusichem is wellicht ook mogelijk. Ik ben benieuwd.Zondag 18-5-2003 14:37:09Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.