Zoekplaatje 1850 

Inzender: Dennis de Waart Uitleg

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van steeg in binnenstad. Links een muurlantaarn, rechts een hijsbalk.

Datering: circa 1915    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 9 augustus 2014


 Reacties op Zoekplaatje 1850 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Vijversteeg, Rotterdam

Ingrid Evers (Maastricht): Geweldige oplossing, heren. Congrats.
Zondag 17-8-2014 16:43:22Dennis de Waart (Heemskerk ): Heren: met recht hartelijke dank voor de knappe oplossing van dit, naar mijn idee bijna onmogelijk op te lossen, zoekplaatje.
Vrijdag 15-8-2014 21:30:46Redactie (): Uiteraard ook lof voor Wijnand Bloemink die de stoot gaf tot het zoeken in Rotterdam.
Vrijdag 15-8-2014 20:01:56Redactie (): Heel mooi. Proficiat Martin en Dik! Het gaat dus niet om een muurlantaarn maar om een lantaarnpaal met uithouder. Deze stonden in Den Haag ook in smalle straten, uiteraard met een andere lantaarn dan in Rotterdam.
Vrijdag 15-8-2014 19:57:30d.kralt (m): Het is inderdaad de door Martin genoemde Vijversteeg.
Van de foto in de door Martin opgegeven link van het GAR uitgaande, het volgende:
a. de lantaarnpaal klopt
b. de plantenbakken op het pand na de lantaarnpaal kloppen
c. over het pand daarna is (door mij) niet veel over te zeggen
d. dan volgt het pand met vier bovenramen en een dikke lijst daaronder. Van de vier bovenramen steekt de dorpel van het tweede raam uit. Is op beide foto's goed te zien.
e. dan volgt een pand met een hoge bedrijfsdeur met daarboven 2 ramen.
Is op beide foto's goed te zien, met als super extraatje de stand van de spionnetjes
Let op! bovenstaande beschrijvingen zijn gegeven vanuit de foto van het GAR.
Kortom het is de Vijversteeg

Website: http://collecties.gemeentearchief.rotterdam.nl/Atl [...]
Vrijdag 15-8-2014 19:40:51Wijnand Bloemink (Holten): Beste Martin, dank voor de uitgebreide analyse. Jouw publicatie heb ik inderdaad niet en dan wordt het lastig reageren.
Vrijdag 15-8-2014 18:55:57Kees Kleijwegt (Rijswijk): Wellicht ten overvloede: op deze foto een Rotterdamse steeg met dezelfde lantaarn.
Website: http://www.marinus58.nl/internet-service/index2%20 [...]
Vrijdag 15-8-2014 14:23:34Martin Snuverink (Voorburg): Het huisnummer 6 (scherp gezien Dik!) wijst erop dat de steeg van het zp een eigen naam heeft, van N naar Z telt en de even nummers links heeft, zoals gebruikelijk in Rotterdam. Het ovale bordje bevestigt ook al dat dit Rotterdam is. Bovendien betekent dit dat de steeg aan de noordzijde een ingang moet hebben.
Aan de minuutplan en andere kaarten te zien was de Kleine Leeuwenlaan eerder een gang dan een steeg, dus iets van 2 m breed. Dit is te smal. De Kleine Leeuwenlaan liep aan de noordzijde dood. Dan moet de fotograaf het slop zijn ingegaan en aan het eind zich hebben omgekeerd om de foto te maken: technisch goed mogelijk, maar niet erg voor de hand liggend. Verder was Kleine Leeuwenlaan in 1912 nog maar een meter of 25 lang.
De foto van de link, ook al van Henri Berssenbrugge, geeft rechts de gevelwand weer waar de Kleine Leeuwenlaan op uitkijkt. Deze komt niet overeen met het zoekplaatje. De panden waarop de KLlaan uitkijkt telden 3 bouwlagen plus kap. Foto 115 in ‘De Stadsdriehoek van Rotterdam deel 1, die niet in de GAR-beeldbank staat, geeft beide zijden van de Leeuwenlaan weer, dus ook de ingang van de Kleine Leeuwenlaan.
Hiermee ben ik uitvoerig ingegaan op de suggesties van Wijnand. Jammer dat Wijnand niet op mijn suggestie is ingegaan. Een goed excuus kan zijn dat men geen beschikking heeft over het papieren materiaal waarnaar ik heb verwezen.
Website: http://collecties.gemeentearchief.rotterdam.nl/Atl [...]
Vrijdag 15-8-2014 13:52:20Wijnand Bloemink (Holten): Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Met andere woorden, het wordt hoog tijd er maar even mee te stoppen. Zien we rechts boven het dak van het witte huis aan de hoofdstraat niet een boom uitsteken? Die staat natuurlijk op het Westerse kerkhof achter de Leeuwenlaan.
Het zou fantastisch zijn als straks blijkt dat de foto in Leeuwarden is gemaakt.
Vrijdag 15-8-2014 13:14:13Wijnand Bloemink (Holten): Als we dan toch in Rotterdam mogen blijven is de Kleine Leeuwenlaan in het Zandstraatkwartier misschien ook nog een mogelijkheid (bij korenmolen De Hoop aan de Coolvest). Zie de kadastrale minuut van de link. Deze loopt keurig volgens de Snuverinkse criteria noord-zuid en kwam uit op de Leeuwenlaan. Op de foto staan hier huizen met een dwarskap en dat zou aardig kunnen kloppen. Op de minuut staan de huizen hier met hun rug tegen het Westerse kerkhof en zijn de percelen relatief ondiep en breed, waarop je dergelijke kappen mag verwachten. Ook de zichtbare perceelscheiding op het zoekplaatje klopt aardig met die op de minuut. Ik heb de indruk dat er op de foto links voor de straatlantaarn een dwarsgangetje aanwezig is, maar een verdere vergelijking is niet eenvoudig. Er zit natuurlijk tussen minuut en foto een gat van rond de tachtig jaar en dan kan er veel veranderen. Tenslotte zie ik op het linker pand aan de hoofdstraat nog iets van lichtgekleurde reclameborden. En ook dat is wel weer heel erg Rotterdams.
Website: http://watwaswaar.nl/#P2-R6-6-ed-1v-1-2Y9Q-1q7c--- [...]
Vrijdag 15-8-2014 12:37:52d.kralt (m): Op de rechter deurpost van het eerste huis links staat huisnummer 6 op een ovaal huisnummerbordje. Op de volgende panden zitten ook nummers, maar die kan ik niet ontcijferen.
Vrijdag 15-8-2014 12:31:43Martin Snuverink (Voorburg): Rotterdam is zeer waarschijnlijk. De lantaarn ziet er knap Rotterdams uit. De meeste vermeende muurlantaarns blijken op een (Haagse) paal met uithouder te zijn bevestigd. Op het zoekplaatje lijkt dit ook het geval.
De steeg is ongeveer 3 m breed. De zon staat in de lengte van de steeg. Aannemende dat het redelijk het midden van de dag is, loopt de steeg noord-zuid en kijken we naar het zuiden. Omdat de meeste foto’s van zuid naar noord worden genomen, is het lastig optisch bewijsmateriaal te vinden. De meeste stegen en gangen in de binnenstad van Rotterdam liepen oost-west, maar in het oosten, in de driehoek Botersloot – Goudsesingel – Achterklooster – Kipstraat, waren wel wat N-Z-stegen.
Goede kandidaten zijn de evenwijdig lopende Vijversteeg (zie link) en Gietersteeg tussen Goudsesingel en Achterklooster. Het moet dan de meest oostelijke van deze twee zijn. We zouden dan op het Hulpziekenhuis aan het Achterklooster uitkijken. Bekijk hiervoor de KLM-luchtfoto uit 1923, die als afbeelding 9 in ‘De Stadsdriehoek van Rotterdam deel 5’ staat. Het moet gaan om de hierop bijna niet zichtbare steeg links van het moderne drieassige lichtgekleurde gebouw aan de Goudsesingel (Goudsevest). Helaas heb ik deze foto niet op het web kunnen vinden.
Verder liep er tussen Goudsesingel en Bredestraat nog in het blok tussen Lange Frankenstraat en Geref. Burger Weeshuis een nogal lange steeg met huisjes, waarschijnlijk de Thoolensteeg; deze is het niet, alleen al omdat de huizen aan de Bredestraat, waarop men zou uitkijken, te hoog zijn. De Hennepgang liep naar het zuiden dood. De Vlasgang is te smal.
Ik heb geraadpleegd ‘De stadsdriehoek van Rotterdam Deel 5’ (Feringa en Voet) en de archieffoto’s van vooral Henri Berssenbrugge.
Website: http://collecties.gemeentearchief.rotterdam.nl/Atl [...]
Vrijdag 15-8-2014 10:42:38E. Petter (Den Haag): Er lijkt nog geen muurlantaarn uit Rotterdam in het kenniscentrum te staan. Hier zijn er een paar (de laatste is dezelfde die Wijnand noemt):
Uit GAR Rotterdam:
PBK 2002-18
1981-1055
2008-3337
IX 2013.01-1
IX 2013.01-2
Donderdag 14-8-2014 22:08:50Wijnand Bloemink (Holten): Zandkwartier moet natuurlijk Zandstraatkwartier zijn.
Donderdag 14-8-2014 17:51:23Wijnand Bloemink (Holten): Toen ik deze (overigens prachtige) foto voor het eerst zag kreeg ik daar direct een Rotterdams gevoel bij, zonder daarbij harde argumenten te hebben (mijn hele familie komt uit Rotterdam, misschien zit dat toch nog ergens diep in de genen). Ik ben het met Jan Spoolder eens dat het witte huis niet zo erg Amsterdams is en dus ook niet zo erg Rotterdams. Nadere beschouwing levert echter toch nog wel een paar argumenten op voor Rotterdam. In de eerste plaats de lantaarn. Nu weet ik verder weinig van lantaarns af, maar de lantaarns die op historische Rotterdamse foto's zijn te zien, lijken er wel als twee druppels water op (zie link). Ze zijn zelfs op enkele plaatsen weer recent aangebracht, waarbij gesproken wordt over het 'Model Rotterdam'. In de tweede plaats de zeer lage begane grond van het huis links in het midden. Als je je een beetje uitrekt kun je bij de vensterbanken van de verdieping. Ik heb dat altijd als erg karakteristiek voor het historische en nu verdwenen Rotterdam gevonden, met name in het Zandkwartier, hoewel dat elders ook wel zal zijn voorgekomen, zoals in de Amsterdamse Jordaan. In de derde plaats de spionnetjes die je nog steeds veel in Rotterdam ziet. Maar ook hiervoor geldt hetzelfde: Amsterdam, etc. Tenslotte zie ik niet zo veel in het op- of aflopen van de straat. Als je de ooghoogte van de fotograaf projecteert op de deur van het witte huis, dan mankeert daar niet zo veel aan. Ik ga voorlopig voor Rotterdam.

Website: http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/nieuws/straat [...]
Donderdag 14-8-2014 17:48:50Jan Spoolder (Utrecht): Ik zie overeenkomsten (ook verschillen) met de Molenstraat in Utrecht. Die komt verderop uit op de Plompetorengracht.
Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldma [...]
Dinsdag 12-8-2014 21:52:40Dennis de Waart (Heemskerk): Het doet mij niet echt Amsterdams aan Ingrid. De kaart komt volgens de aanbieder mogelijk uit Rotterdamse bron, voor de waarde die we daaraan mogen toekennen.
Dinsdag 12-8-2014 18:44:38Natas (Dordt): Doet mij (als Dordtenaar) denken aan de kleine spuistraat dordrecht.. Alleen zijn de panden denk ik niet zo hoog als sommige op het zp
Website: http://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/inde [...]
Dinsdag 12-8-2014 18:17:43Ingrid Evers (Maastricht): Iets dergelijks zien we ook op deze foto, geloof ik.
Website: http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/d [...]
Dinsdag 12-8-2014 17:51:24Jan Spoolder (Utrecht): Op de achtergrond lijkt een dwarsstraat te lopen met daaraan een wit huis waarvan de nok parallel aan deze dwarsstraat loopt. Een situatie die ik me in Amsterdam niet zo goed kan voorstellen.
Wel bijvoorbeeld in Utrecht. Het zou een steeg kunnen zijn die uitkomt op bijv. de Springweg of de Lange Nieuwstraat, maar er zijn nog diverse andere mogelijkheden binnen of buiten Utrecht...
Dinsdag 12-8-2014 13:55:21Ingrid Evers (Maastricht): De straat loopt enigszins af, wat te zien is aan de voet van de gevels. Sommige huizen staan op vlucht. De muurlantaarn heeft een simpele rechte, horizontale bevestigingsstang. Dit model is nog niet opgenomen in het kenniscentrum. Omgekeerd schitteren Amsterdamse muurlantaarns daar in afwezigheid. Zou dit Amsterdam kunnen zijn, bijvoorbeeld ergens tussen Zeedijk en Warmoesstraat?
Dinsdag 12-8-2014 12:48:30  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):