Zoekplaatje 1811 

Inzender: svdhorst Uitleg

Gegevens: Kamphuis Bosch en Duin, foto uit album over bouw van barakken. Een van de andere foto's [extra foto - red.] laat een barak zien met opschrift "Rijks Arbeidsdienst Barakkenbouw". Waar en wanneer gemaakt is onbekend, evenmin de bestemming van de barakken.

Datering: ?    Formaat: 8,3 x 5,2 cm    Extra beelden: vergroting  extra foto

Geplaatst: 3 mei 2014


 Reacties op Zoekplaatje 1811 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Arbeidskamp Hooghalen

Redactie (): De mededeling van de inzender van 8 maart vond ik niet voldoende om de foto opgelost te verklaren. Mar Struis heeft zich zeer ingespannen voor dit zoekplaatje en zich in meerdere kampen verdiept. Daarom volg ik zijn redenatie en is de foto (en het album) bij deze opgelost verklaard.
Donderdag 26-3-2015 18:26:11



Mar Struis (): Inzender S van der Horst gaat er, op basis van wat hij al eerder vermoedde, vanuit, dat het Zoekplaatje (feitelijk bestaand uit een compleet fotoalbum) de bouw van het Arbeidskamp Hooghalen betreft. Hij werd in zijn vermoeden bevestigd door een gevonden brief van overste Thierens. Op 8 maart jl. werden wij zoekers al bedankt voor onze bijdragen. Is daarmee het zoekplaatje opgelost? Laten we e.e.a. nog eens beschouwen.

Het kamp Hooghalen werd reeds voor de oorlog gebouwd ten behoeve van de Rijksdienst voor de Werkverruiming en direct na de capitulatie ingezet voor de Opbouwdienst. Al snel werd het kamp omgebouwd tot één der eerste en grootste NAD kampen. Het kamp had een grote kantine en een grote sporthal. Het diende o.a. voor de opleiding van het NAD middenkader. Na de oorlog was er een militaire school voor sportinstructeurs gevestigd. Het kamp lag ten noorden van Hooghalen, ingeklemd tussen de (pas na de oorlog geëlektrificeerde) spoorlijn Assen - Hoogeveen en de Asserweg.

Het album en de brief zijn blijkbaar van een bouwkundig opzichter geweest die betrokken was bij barakkenbouw in het noorden van het land. De datering komt overeen met het ombouwen naar het NAD kamp Hooghalen wat in begin 1941 gereed was.

De foto’s in het album laten verschillende soorten barakken zien in verschillende stadia van bouw, waaronder deels gereed en in gebruik. Dit past precies bij de gefaseerde opbouw van NAD kamp Hooghalen.

Het album toont ons een ruime, speelse en niet al te symmetrische parkachtige opzet, met veel barakken en bijgebouwen. Een dergelijke opzet heb ik bij geen ander NAD kamp gevonden. Zowel eerdere kampen van de Werkverruiming als latere NAD kampen waren kleiner, meer symmetrisch en soberder.

Het getoonde terrein is geaccidenteerd. met zand en lage begroeiing. In de omgeving zien we korenakkers en riet gekapte boerderijen en bomen. Uit het opschrift op het kamphuis blijkt dat we in een bos- en duinachtige omgeving moeten zoeken. De locatie van een aantal arbeidskampen in het noorden van het land voldoen aan deze omschrijving, zoals o.a. Appelscha en Gasselte, maar passen niet precies wat betreft de opzet. Kamp Hooghalen past hier wel bij.

Van de omgeving van kamp Hooghalen is een mooie RAF luchtfoto van 22 maart 1945 bewaard gebleven (zie link), waarop het kamp goed is te zien. Te herkennen zijn; een exercitieterrein, gebouwen, een vijver en een wachthuisje. De eerste foto uit het album zou (vier jaar eerder) genomen kunnen zijn in noordelijke richting vanuit een positie ten zuiden van de vijver bij de ingang, het wachthuisje stond toen echter meer naar de ingang. De zichtbare boerderijen staan op ongeveer 1200 meter afstand.

Wat mij betreft is Kamp Hooghalen inderdaad de oplossing.

Website: http://watwaswaar.nl/#iu-p6-6-1-1v-1-4WgK-3QGG---f [...]
Donderdag 26-3-2015 15:00:06



Mar Struis (): Luitenant Kolonel der Genie A.L. Thierens was Adolph Leonard Thierens, geboren te Wamel op 14-4-1885, overleden 19-6-1980 te Garderen.

Overste Thierens woonde van 1936 tot 1942 in Groningen en was als Eerstaanwezend Ingenieur der Genie verantwoordelijk bij de bouw van militaire gebouwen in de wijde omgeving van Groningen, waaronder bij de op 21 maart 1940 opgeleverde Marechaussee kazerne te Assen (hij was aanwezig bij de feestelijke oplevering) en hoogstwaarschijnlijk ook bij de eveneens in begin 1940 opgeleverde Johan van de Corput kazerne te Steenwijk.

Zijn mobilisatie positie in 1940 was bij de staf van de Vesting Holland te Den Haag. Na de capitulatie trad hij toe bij de door de Duitsers ingestelde Opbouwdienst, hij was toen functioneel geen militair meer. Formeel werd hij per 1-11-1940 op non-actief gesteld. Uit de gevonden brief blijkt dat hij tot minimaal 26-6-1941 bevelvoerende was bij de bouw van legeringplaatsen en barakken door en voor de Opbouwdienst, wederom in de wijde omgeving van Groningen. Hij maakte daarbij gebruik van personeel welke hij ook reeds voor de oorlog gebruikte en voerde zijn militaire rang met de vermelding “op n.a.” (op non-actief). Waarschijnlijk bleef hij verantwoordelijk voor de bouw van barakkenkampen tot begin 1942, dus ook gedurende de omvorming van de Opbouwdienst naar de NAD.

Zoals vele, na de capitulatie niet gevangen genomen, officieren werd ook Overste Thierens per 15-5-1942 alsnog in krijgsgevangenschap genomen. Hij verblijft o.a. in het Duitse Kgf kamp te Stanislau. Na de bevrijding gaat hij met pensioen.

Thierens was een grote verzamelaar van prentbriefkaarten en een “Zoekplaatjesoplosser” avant la lettre. Zijn verzameling bevindt zich in het Barneveldse gemeentearchief.


Dinsdag 10-3-2015 14:52:29



S. van der Horst (): In de gevonden brief staat de volgende tekst :

Ondergetekende verklaart, dat de Heer ... van 1 Aug. 1938 tot 27 Maart 1941 als tijdelijk opzichter tekenaar bij de Genie-dienst in dienst is geweest, waarvan 1 Sept. 1940 tot 1 Maart 1941 onder zijn bevelen. De Heer ... werd o. a. te werk gesteld ten behoeve van de legering voor den opbouwdienst te Steenwijk en bij de bouw van het barakkenkamp te Hooghalen voor voornoemden dienst.
Hij heeft het hem opgedragen werk tot tevredenheid verricht.
Groningen 25 Juni 1941
De Luitenant-Kolone1 op n.a.
Eerstaanwezend ingenieur
A.L. Thierens.

Maandag 9-3-2015 11:51:12



Mar Struis (): Ook in de omgeving van Hooghalen was de combinatie bos en duin te vinden. Het is goed mogelijk dat daar een Kamphuis met de naam Bosch en Duin te vinden was.

Kamp Hooghalen (niet te verwarren met Heidekamp Hooghalen of Kamp Westerbork te Hooghalen) is gebouwd in 1938-39 als kamp voor de Rijksdienst voor de Werkverruiming.
Vanaf januari 1941 was het in gebruik als Kamp voor de Nederlandse arbeidsdienst, het was daarmee een van de eerste NAD kampen. De bouw van degelijke kampen was op zich geen militaire aangelegenheid, het viel, ook tijdens de bezetting, voor een groot deel onder de Rijksgebouwendienst

Na de capitulatie van het Nederlandse leger in mei 1940 werd de Opbouwdienst opgericht waarbinnen Nederlandse militairen (vooral beroeps) te werk werden gesteld. Deze Opbouwdienst werkte vanuit bestaande werkkampen, waaronder mogelijk ook het toen reeds bestaande Kamp Hooghalen. De Opbouwdienst bestond tot december 1941 en werd feitelijk voortgezet als de NAD. Sommige officieren en onderofficieren werden kaderleden bij de NAD. Wellicht was de door S. van der Horst genoemde officier van de Geniedienst zo’n beroepsofficier die op deze wijze betrokken raakte bij de NAD en de bouw van barakken.

Ik ben benieuwd wat de officier der Geniedienst allemaal heeft geschreven en hoe dit tot plaatsaanduiding van de foto’s uit het album leidt.

Maandag 9-3-2015 11:05:55



S. van der Horst (Eindhoven): Het probleem is waarschijnlijk opgelost. Tussen oude papieren vonden we een schrijven van een Luitenant-Kolonel der Geniedienst omtrent de bouw van het barakkenkamp Hooghalen in opdracht van de NAD.
Allen die eerder gereageerd hebben dank voor de bijdragen.
Zondag 8-3-2015 17:46:48



Mar Struis (): Ik ben alle 19 kampen van de Rijksdienst voor de Werkverruiming (zie overzicht op Wikipedia) inmiddels nagegaan en kan daarbij geen passende situatie vinden wat betreft de opzet of de omgeving.

Wat betreft opzet (ruimer en groter dan kampen van Werkverruiming) en ligging passen een aantal kampen van de Nederlandse arbeidsdienst (NAD) beter. Bovendien meen ik nu toch wel NAD uniformen te herkennen, namelijk op foto 45 van 50 van het album. Ook wappert hier een Nederlandse vlag in de mast, typisch voor een NAD kamp.

Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om kamp Dobbendal te Gasselte, dit had slingerpaadjes, verhogingen en vijvers.

Gasselte komt misschien ook in aanmerking omdat hier een soort hotel/restaurant "Paviljoen Bosch en Duinzicht" was (zie link, dia nr.15), wat erop wijst dat de omgeving bos en duinachtig was.
Wellicht is het kamphuis "Bosch en Duin"daar dan ook te plaatsen.

Overigens lijkt het mij goed mogelijk dat het album verschillende locaties en momenten toont, in ieder geval zijn er verschillende fasen van bouw te zien.

Website: http://www.archief-optspoor.nl/slideshow/slide.htm [...]
Dinsdag 1-7-2014 13:05:59



Martin Snuverink (Voorburg): Bij nadere beschouwing van de foto's op picasaweb krijg ik de indruk dat het hier om een vrij groot project gaat. Meer dan een werkkamp, maar veeleer de oprichting van iets waarvoor werkkrachten in een kamp moesten worden geïnterneerd. Het vele metselwerk suggereert meer permanente voorzieningen en installaties.
Op de 3e foto zie ik een geaccidenteerde horizon, die me doet denken aan de Havelterberg en de Bisschopsberg. Het hele projectterrein is geaccidenteerd; zand(verstuivingen) en heide.
Daarom vermoed ik dat hier wellicht vanwege de bezetter het vliegveld (Fliegerhorst) Havelte in 1942 werd gebouwd. Hieraan hebben 4000 mensen gewerkt, die voor een deel in een barakkenkamp van 51 onderkomens werden ondergebracht.
Ab Logtmeijer heeft hier in 2012 uitgebreid over geschreven. Zie de link.
Website: http://www.hlogtmeijer.nl/vliegveld%20havelte/Vlie [...]
Zondag 29-6-2014 07:52:03



Michel Zwier (Wijdenes): Op de picasa foto`s lijkt het wel op kamp vledder waar dienstweigeraars te werk werden gesteld bij de Heidemij
Dinsdag 24-6-2014 16:38:33



Mar Struis (): Op de nu toegevoegde picasa foto's zie je gordijnen, ligstoelen en een koffer bij het huisje"Bosch en duin". Nee, dat is dan geen barak die bij de rest hoort, maar eerder een reeds bestaand losse bungalow met eigen voorzieningen dat gebruikt werd door de bouwopzichters als logiesverblijf. Het geluier van de mannen duidt er op dat dit een vrije dag (zondag?) betreft. Waarschijnlijk verbleven ze in de buurt van het bouwterrein en fietsen ze dagelijks op en neer. Men keek toen niet op van een flinke fietsrit, de locaties kunnen dus kilometers uit elkaar liggen.

Verder valt nu uit de extra foto's af te leiden dat er ook beton is gebruikt (foto 3 van 50), deze foto geeft ook een vergezicht wat kan helpen bij het zoeken.

S. van der Horst gaat er vanuit dat alle foto's in het album van één en het zelfde barakkenbouw project behoren. Hoe zeker is hij hierover?

Dinsdag 24-6-2014 12:38:33



S. van der Horst (Eindhoven): Betreft de opmerking van Peter Heuseveldt.
Het blijkt dat ik niet alle foto's op picasaweb heb geplaatst. Ik heb nu de serie aangevuld. De foto's staan in de volgorde van het album. De foto met de barak waarop de tekst "Bosch en Duin" staat is dus echt op dezelfde locatie gemaakt als de rest. Sorry voor de eventuele verwarring.
Zondag 22-6-2014 23:07:50



Peter Heuseveldt (Helmond): Voor wat het waard is, mij doet dit meer aan een vakantiehuisje denken zoals je die redelijk veel zag in de jaren '50 en '60. Ik kan me dergelijke huisjes wel herinneren van vakanties uit mijn jeugd. De hele atmosfeer (mensen die in tuinstoelen van het fijne weer genieten, de meegebrachte fietsen tegen het huisje geparkeerd, enz.) doet me daar ook aan denken. De jongere man draagt duidelijk zomerkleding (naar de mode van destijds). Dat de oudere man keurig in het pak en zelfs met hoed buiten zit, spreekt het vakantie-idee niet noodzakelijkerwijze tegen; mijn grootvader (Sjoerd Eeftens heeft hem wel gekend) ken ik niet anders dan in (donker) pak; in de eigen tuin ging hooguit het colbertje uit bij zeer warm weer, In "bos en duin" liep hij echter volledig gekleed in das en pak rond, vakantie of geen vakantie. Dus dat zag je wel meer in die tijd.

Zou "Bosch en Duin" wellicht op een vakantiebestemming in onze beboste kustgebieden kunnen wijzen?
Zondag 22-6-2014 09:10:29



Mar Struis (): Kampen met geheel of gedeeltelijk houten barakken werden vlak voor de oorlog, buiten die voor de Werkverschaffing en de Rijksdienst voor Werkverruiming, ook gebouwd voor vluchtelingen (zoals Westerbork) en voor militairen (waaronder bij Amersfoort en in Schoorl). Toen de oorlog uitbrak waren er dus al veel barakkenkampen, die door de Duitsers, naast de in de oorlog gebouwde NAD kampen en de speciaal door de Duitsers gebouwde opvangkampen, konden worden gebruikt voor hun foute zaak. Vreemd genoeg is hierover weinig geschreven, ook niet door Loe de Jong. Een aantal kampen zijn na de oorlog nog wel gebruikt voor allerlei doelheden, inmiddels zijn de meeste sporen echter uitgewist en is er weinig informatie over te vinden.

Wat betreft ons ZP, als we kijken naar de foto's in het picasaweb album van S. van der Horst zien we de opbouw van een nieuw kamp. Dit kamp wordt opgebouwd door het bouwbedrijf van Eesteren, waarschijnlijk met hulp van arbeiders van de Rijksdienst voor Werkverruiming.
Er worden houten barakken gebouwd met "prefab" onderdelen, gedeeltelijk wordt metselwerk, zoals voor de riolering, toegepast. De omgeving is licht bebost, waaronder met naaldbomen, de grond lijkt op zand. De eerste foto in het album laat een afgeronde situatie zien, een afgebouwde barak met een vijver en een grindpad. Voor de barak staat een wachthuisje. Op de achtergrond is een lager gelegen korenveld met een rietgekapte boerderij zichtbaar. Deze foto biedt het meeste houvast om te bepalen waar dit was.

Het ZP zelf is niet opgenomen in het picasaweb album. Het wijkt ook sterk af.
Waarschijnlijk is deze barak geen onderdeel van het nieuw gebouwde kamp van de picasa foto's, om de volgende redenen:
- Het heeft een zeer afwijkende bouw met een plat dak.
- Het is niet gebouwd uit "prefab" onderdelen.
- De amateuristisch geschilderde tekst past niet bij oplevering van nieuwbouw.
- De hemelwaterafvoer gaat direct naar de grond in afwijking van de nieuwbouw waarbij in een centrale afvoer (waarschijnlijk naar de vijver) is voorzien.
- Het heeft een brievenbus, wat eerder wijst op een losstaand pand.
- De bebossing is hoger.

Volgens mij hebben we hier dus te maken twee zoekplaatjes.



Zaterdag 21-6-2014 21:11:57



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het was niet mijn bedoeling om in een woordenstrijd te belanden, noch om wie dan ook af te vallen. Ik weet dat het spraakgebruik soms anders is. Het ging erom dat de bezetter diverse kampen misbruikt heeft als doorgangskamp.
Vrijdag 20-6-2014 14:29:21



G.H.Woortman (OOSTERHOUT NB): Toch even een reactie op de opmerking van de heer Eeftens. Vught was wel degelijk een concentratiekamp.Je kon er beter niet in komen, zoals familie van mij heeft ondervonden.
Vrijdag 20-6-2014 10:55:34



Mar Struis (): Het gaat hier toch om het oplossen van het ZP, niet om discussie over de betekenis van woorden?
Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Concentratiekamp [...]
Donderdag 19-6-2014 22:21:19



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): We moeten uitkijken met het woord "concentratiekamp". Nederland heeft geen enkel concentratiekamp gehad. Er waren wel enkele opvangkampen en doorgangskampen, van welke laatste Westerbork, Vught en Amersfoort er één hadden. Dat de opvang- en doorgangskampen werden misbruikt door de bezetter staat buiten kijf.
Donderdag 19-6-2014 22:04:36



Mar Struis (): Het opschrift "Rijks Arbeidsdienst Barakkenbouw" op de extra foto suggereert dat dit een onderdeel is van een door de Duitse bezetters ingestelde dienst. Hoewel in Duitsland wel een "Reichsarbeidsdienst" (RAD) heeft bestaan, heette de vergelijkbare dienst hier echter "NederlandseArbeidsdienst" (NAD), de Arbeiders hiervan droegen uniformen.

In het kader van het voorzien van werk en steun aan werklozen zijn er in Nederland na de beurskrach van 1929 vele projecten en (werk)kampen opgezet, in eerste instantie vooral door stichtingen en gemeenten, later ook door het rijk, onder de namen;
1931-1939 (Rijks)Werkverschaffing (onder subsidie en inspectie van het rijk)
1939-1945 Rijksdienst voor de Werkverruiming
1940-1944 Nederlandse Arbeidsdienst (in het begin Nederlandse Opbouwdienst)
1944-1954 Rijksdienst Uitvoering Werk (in het eerste jaar Dienst Uitvoering Werk)

Vooral voor en tijdens de oorlog zijn hierbij houten barakken in kampen gebruikt, Wikipedia vermeldt 19 kampen van de Rijksdienst voor de Werkverruiming en 36 van de Nederlandse Arbeidsdienst, waarvan een aantal eerder van de Rijksdienst voor de Werkverruiming waren.
Veel van deze kampen zijn door de Duitsers als concentratiekamp gebruikt.

Gezien het opschift en het ontbreken van uniformen betreft het hier, volgens mij, de Rijksdienst voor de Werkverruiming, in de periode 1939 tot ongeveer 1941.

Donderdag 19-6-2014 17:34:54



E. Petter (Den Haag): Fochteloo ligt in een veengebied en eigenlijk past het korenveld daar niet dat ik op de eerste Picasa foto zie. Dat korenveld past ook niet bij de locatie "Oude Willem", midden in het bos. Het past wel bij de locatie "Geeuwenbrug". Daar was ook een vijver, zie plattegrond in de link.
Website: http://www.dieversarchief.nl/onderwerpen/geeuwenbr [...]
Dinsdag 6-5-2014 09:05:43



E. Petter (Den Haag): Fochteloo ligt in een veengebied en eigenlijk past het korenveld daar niet dat ik op de eerste Picasa foto zie. Dat korenveld past ook niet bij de locatie "Oude Willem", midden in het bos. Het past wel bij de locatie "Geeuwenbrug". Daar was ook een vijver, zie plattegrond in de link.
Website: http://www.dieversarchief.nl/onderwerpen/geeuwenbr [...]
Dinsdag 6-5-2014 09:05:43



Hilde (): Fochteloo lijkt idd. Zie daar ook die schoorstenen. En soort van vijver. Een van de barakken is ontmanteld en elders opgebouwd. Is ook filmpje van (zie link). Vergelijk foto 12 picasa met video op ong. 1 minuut. Nog geen teken van kamphuis met plat dak. Misschien directiekeet?
Website: http://m.youtube.com/watch?v=sUehKmAv0-s [...]
Maandag 5-5-2014 23:40:00



E. Petter (Den Haag): De barakken van kamp Fochteloo komen toch wel erg goed overeen, zie link en http://www.dekrantvanmiddendrenthe.nl/nieuws/regio/35932/verhuizing-barak-kamp-fochteloo-hele-klus.html
Dit kamp was ook in de jaren dertig al gebouwd als werkverschaffing.
Website: http://www.fochteloo.nl/webalbum002.php [...]
Maandag 5-5-2014 22:32:00



E. Petter (Den Haag): Het NAD kamp in Geeuwenbrug (bij Diever) lijkt een ander kamp dan "Diever A" en "Diever B" die "aan de Bosweg bij de Oude Willem" lagen. Voorlopig nog wel enige verwarring.
Website: http://www.dieversarchief.nl/onderwerpen/geeuwenbr [...]
Maandag 5-5-2014 21:18:06



E. Petter (Den Haag): De barak van de link (hergebruik voor een ander doel) lijkt een redelijke match met de 14e foto van Picasa.
Website: http://www.dieversarchief.nl/eetzaal-en-keuken-van [...]
Maandag 5-5-2014 20:56:08



E. Petter (Den Haag): Er werden in de kampen ook joden ondergebracht, zie link
Website: http://www.joodsewerkkampen.nl/content.php?Pagina_ [...]
Maandag 5-5-2014 20:38:56



E. Petter (Den Haag): Nog vergeten te vermelden: Het werkkamp "Aan den Straatweg Diever-Wateren"
Maandag 5-5-2014 20:33:54



E. Petter (Den Haag): In het nieuwsblad van Friesland vind ik een bericht over een juist opgeleverd werkkamp Diever, zie link
Website: http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010760177:mp [...]
Maandag 5-5-2014 20:32:40



S. van der Horst (Eindhoven): Helaas is op de originele foto dit niet te lezen (te klein). De digitale foto kun je enigszins uitvergroten, waardoor het inderdaad lijkt op "van Eesteren". De rest blijt onleesbaar.
Toch nog even de opmerking dat de bouwkundig opzichter (op een na laatste foto, in donker pak) in de jaren '38-'39 in Diever verbleef. De barakken zullen dus niet te ver uit de buurt kunnen liggen.
Maandag 5-5-2014 20:24:03



Theo.B. (Den Haag): Een bouwkeet van van Eesteren?
Website: http://www.boele.nl/ [...]
Maandag 5-5-2014 19:28:10



Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op foto 2 uit de serie op Picasaweb staat rechtsboven een bouwkeet/schuur met op de rechterzijkant onder de nok 3 regels tekst. Op de middelste regel meen ik te lezen in hoofdletters ELTEREN. Kan dit kloppen? En valt de tekst op de bovenste en onderste regel ook nog te lezen, SvanderHorst?
Maandag 5-5-2014 17:55:24



B Hilhorst (Amsterdam): NAD-Kamp President Steyn te Holten wellicht? Bouwstijl bevat heel wat overeenkomsten. Holten ligt tegen Gelderland aan dus het kenteken is niet onwaarschijnlijk.
Website: http://www.deweekkrant.nl/media/item?mediaid=39934 [...]
Maandag 5-5-2014 13:37:16



Hilde (): Foto 21 op picasa toont schoorstenen die overeenkomen met schoorstenen op plaatje bijgevoegde link (stukje arbeidsdienst). Betreft N.A.D. Kamp Hemrik Noord, Hemrik Zuid of Donkerbroek. Op andere foto's betreffende N.A.D. Kampen heb ik die schoorstenen nog niet gezien. Geen verwijzing nog naar geplaatste zp, dat er qua bouwstijl ook echt anders uit ziet.
Website: http://www.pa2e.nl/info2.htm [...]
Maandag 5-5-2014 11:46:51



S. van der Horst (Eindhoven): Aan Leo,

ik heb een aantal foto's op picasaweb geplaatst.
Via bijgevoegde link te bekijken.
Website: http://home.claranet.nl/users/svdhorst/ [...]
Zondag 4-5-2014 12:02:28



S. van der Horst (Eindhoven): Op een enkele foto is wel een barak te zien met een schuin dak, licht hellend naar twee kanten met in het midden een nok. De meeste andere foto's betreffen de werkzaamheden, naar mijn idee voor riolering (gemetseld) of fundering. Ook is er een foto van de binnenruimte van een grote barak. De dakspanten zijn goed zichtbaar. Het is dus echt een serie foto's betreffende de bouw van de barakken.
Zondag 4-5-2014 11:20:19



Leo R. (De Bilt): De Beeldbank WO2 biedt foto's van NAD-kampen (NAD = Nederlandse Arbeidsdienst) maar die foto's tonen enkel barakken met schuine daken. De trefwoorden 'Bosch en Duin' en 'Kamphuis' leveren daar geen relevante hits op. Het huisje op het ZP ziet er eigenlijk ook meer uit als een vacantiehuisje. Hoe zien de andere foto's in het album eruit?
Zondag 4-5-2014 11:07:41



H de Haas (Den Haag): Voor wat betreft de datum kan het kloppen, de wagen op de tweede foto is een Ford uit 1938.
Zaterdag 3-5-2014 15:16:41



S. van der Horst (Eindhoven): Het opschrift op de foto heeft me waarschijnlijk op het verkeerde been gezet. Ik heb navraag gedaan in Zeist (Bosch en Duin valt daaronder. Maar waarschijnlijk moet het Bos en Duin zijn, behorend bij een kampement in Hooghalen (Drenthe).
De bouw heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in de jaren 1938/1939. Het kenteken op de extra foto is in 1938 in Gelderland uitgegeven, weet ik inmiddels. Bovendien weet ik ook dat de bouwkundig opzichter in de betreffende jaren in Diever een onderkomen heeft gehad.
Zaterdag 3-5-2014 14:54:53



Leo R. (De Bilt): Rijksarbeidsdienst zou iets uit de Tweede Wereldoorlog moeten zijn, en ze bouwden inderdaad ook barakken (noodwoningen), zie het pro-Duitse krantje 'De Waag : algemeen cultureel, politiek en economisch weekblad voor Nederland' van 07-07-1944 (Krantenviewer KB).
Het kenteken met een M wijst op Gelderland.
Zaterdag 3-5-2014 12:04:31



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):