Zoekplaatje 1767 

Inzender: Jacqueline de Bakker Uitleg

Gegevens: De achterkant ziet eruit als een briefkaart en zonder tekst dus geen plaats of uitgever bekend

Datering: ?    Formaat: 9 x 13,5 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 8 maart 2014


 Reacties op Zoekplaatje 1767 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Uitzicht vanaf de hoek Jacobus de Waalstraat-Roversbergsepad in Lamswaarde

Blommaart (Goes): Het pand op de voorgrond met vlaggenmast is de oude raffaisenbank, het hoge pand met aangemetselde schoorsteen was café en later winkel.
Vrijdag 12-9-2014 20:18:17



Redactie (): Zie de link voor de "ontbrekende schakel" tussen beide foto's.
Website: http://www.qoop.nl/showartikel.php?artikelID=10472 [...]
Maandag 10-3-2014 20:51:16



Redactie (): Het eerste huis rechts op het zoekplaatje is goed te zien op onderstaande foto. Het is Jacobus de Waalstraat 5.
Website: http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/beeldbank?q_ [...]
Maandag 10-3-2014 20:33:22



Dibbler (): Lamswaarde, Zeeuws-Vlaanderen. Zie commentaar bij 1766.
Maandag 10-3-2014 17:26:57



Wijnand Bloemink (Holten): Deze bijdrage had net zo goed bij zoekplaatje 1766 kunnen staan want ik ben er absoluut van overtuigd dat ze bij elkaar horen en vanuit of vanaf hetzelfde huis zijn gefotografeerd. ZP 1767 laat de hoofdstraat zien, 1766 de straat of steeg aan de achterzijde. Daarvoor bestaat een hele reeks argumenten. Het huis van waaruit de foto’s zijn gemaakt heeft kale grèspijpen als schoorsteen en de hoogte van de camera ten opzichte van de schoorstenen is gelijk. Evenals trouwens ten opzichte van de straten en het landschap. Mogelijk heeft het huis een plat dak en staat de fotograaf eerst aan de voorzijde en later (of omgekeerd) aan de achterzijde. Grèspijpen zijn in dit dorp klaarblijkelijk niet algemeen, want verder komen ze zo te zien op de foto’s niet voor. Het buurpand (met de vlaggestok) heeft ook gemeenschappelijke kenmerken. De dakpannen op het geveltopje voor (1767) zijn gelijk aan die op het zichtbare dakvlak achter (1766), evenals de nokvorsten op de hoekkepers. Een opvallend kenmerk is ook dat er op verschillende plekken nogal witte specie is gebruikt om de vorsten vast te zetten, op beide foto’s zichtbaar. Witte specie is trouwens veel toegepast op en aan de daken van dit dorp, zoals beide foto’s laten zien en wat tamelijk uitzonderlijk is (en Zeeuwse associaties oproept).
Ook de lage zonnestand met fel licht en harde schaduwen is op beide foto’s gelijk. De hoek waaronder de zon de gebouwen op beide foto’s belicht is ook gelijk. Veel tijd tussen het maken van de foto’s kan er niet zijn geweest. Ook het landschap met het hoge water is op beide foto’s gelijk.
Over de architectuur van de huizen en hun positie ten opzichte van de straat valt ook nog veel op te merken, maar dat mogen anderen bedenken.

Maandag 10-3-2014 13:50:24



Martin Snuverink (Voorburg): De velden lijken me te wit om aan een overstroming te wijten, geconcludeerd na vergelijking van andere zoekplaatjes van deze site geselecteerd met het zoekwoord overstroming. Ik vermoed dat de velden bedekt zijn met een laag oude sneeuw. In het dorp en op de daken ligt geen sneeuw meer.
Maandag 10-3-2014 07:29:15



Hessel de Greeuw (Andijk): Het gebouw rechts zal een belangrijk gebouw zijn.
BV een gemeente of Polderhuis gezien de degelijke vlaggenstok aan de gevel
Zaterdag 8-3-2014 17:57:25



Martin Snuverink (Voorburg): Het symmetrische huis op de voorgrond vind ik juist typisch voor de westelijke helft van Noord-Brabant. Ik weet niet zeker of hier een overstroming is.
Zaterdag 8-3-2014 10:39:15



Dennis de Waart (Heemskerk ): Het pand in het midden doet vrij Zeeuws aan. Rechtsboven zien we volgens mij de kap en wieken van een molen. Een belangrijke aanwijzing.
Zaterdag 8-3-2014 09:52:53



Ingrid Evers (Maastricht): Opname bij gelegenheid van een overstroming van de rivier. Genomen vanaf een kerktoren? Links vooraan enkele personen die over een balustrade kijken. Wat kan de relatie zijn van dat 'balkon' tot het gebouwtje uiterst links?
Zaterdag 8-3-2014 08:16:44



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):