Zoekplaatje 1722 

Inzender: Rob Wagenaar Uitleg

Gegevens: Winterse foto met potlood beschreven: O.Groningen?-Drenthe? In het dorp is een witte ophaalbrug te zien. Bij het bruggetje over de rechter sloot hangt een bord aan de boom. Niet leesbaar, maar op woord lengte te oordelen staat er mogelijk Verboden Toegang en er onder kleiner art 461. etc.

Datering: circa 1900    Formaat: 12 x 17 cm    Extra beelden: vergroting  detail

Geplaatst: 4 januari 2014


 Reacties op Zoekplaatje 1722 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

R.J. Nieuwoldstraat, Veendam

Sicco Fockens (): Dank! Ik vond zelf kort na het verhaal van december 2020 de luchtfoto in de bijlage, en daar lijkt het knikje minder groot dan op het zoekplaatje. Misschien is door het verwijderen van de drie rijen bomen op het zoekplaatje de knik wat uit het pad gehaald.
Ik moet zeggen dat ik nu ook pas zie dat de panden aan de noordkant (links op het zoekplaatje) wel heel goed overeenstemmen.
Website: https://hdl.handle.net/21.12105/9e13c70f-94ec-d6c7 [...]
Zondag 22-1-2023 20:50:32Rob Wagenaar (): Altijd prettig als een zp'tje wordt opgelost.Bijzonder als dat na 9 jaar alsnog gebeurt.Sicco wist het al langer en bleef bescheiden.Dibbler leverde het harde bewijs. Beiden, bedankt!
Zondag 22-1-2023 16:34:00Dibbler (): Ik denk dat Sicco het met de R.J. Nieuwoldstraat in Veendam bij het rechte eind heeft. Foto's van de bebouwing aan het Beneden Westerdiep op deze locatie zijn inderdaad zeer schaars, maar er zijn m.i. toch genoeg aanknopingspunten.

Allereerst de door Sicco al gemelde overeenkomsten met topotijdreis (1908), met het bosje aan de zuidzijde en de knik in de weg naar het noorden. Ook de bebouwing op het zp (boerderij, grotere schuur links en kleiner schuurtje rechts) correspondeert met de kaart.

Op het zp zien we de gevels van twee panden met de perceelscheiding recht tegenover de brug. Dit komt overeen met de situatie van de nummer 35 en 37 aan het Beneden Westerdiep (zie link). De gevelindeling van nummer 35 correspondeert met wat op het zp zien, er is een verdieping bijgekomen en de deur vervangen door een raam.

De luchtfoto op https://hdl.handle.net/21.12105/fb05bf47-8e0a-5c88-ee60-3cfdb662cae5 is vanuit de tegengestelde richting genomen. Linksboven is vaag de klapbrug te onderscheiden. We zien de achterzijde van de genoemde panden aan het Beneden Westerdiep. Twee percelen naar rechts staat een woning met aangebouwde schuur. Op het zp is deze combinatie tussen de boerderij en de schuur links te zien. Het is nummer 43, waarvan de gevelvorm nu nog herkenbaar is (zie streetview).
Boven de brug zien we de voorzijde van de boerderij waarvan we op het zp in het midden de achterkant zien. Schuin achter de boerderij is de schuur te zien die op het zp links in beeld is

De ongedateerde luchtfoto https://www.beeldbankgroningen.nl/beelden/detail/6a6796f6-6c08-cdc2-09e8-252175231225 toont de situatie vanuit een andere hoek. Het bosje is inmiddels verdwenen en het kleine schuurtje aan de weg is vervangen door een groter exemplaar.
Website: https://goo.gl/maps/WtZ9F5jwxwL4XC918 [...]
Zaterdag 21-1-2023 13:06:07Sicco Fockens (Blijham): Een noordeljk zoekplaatje met daarop zo te zien een houten ophaalbrug. Deze houten ophaalbruggen kwamen in Groningen en Drenthe af en toe voor, ik heb foto's gezien van zulke bruggen over de Hoogeveensche Vaart, in Veendam, en over een enkel Maar in Noord Groningen, waar ik dit zp niet zou zoeken.
De bebouwing en het redelijk gegroeide bosje wijzen erop dat het kanaal al enige tijd aanwezig was toen de foto rond 1900 werd gemaakt. Ik denk dus niet aan een Mond in de Veenkoloniën of de Verlengde Hoogeveense Vaart.
Een situatie die wel overeen kwam met het plaatje is de huidige R.J. Nieuwoldstraat in Veendam, waar deze uitkomt op het Beneden Westerdiep. Op topotijdreis is te zien dat hier een West-Oost lopend pad was, met aan de zuidzijde een bosje, waarbij het pad na een slinger op een ophaalbrug afliep.
Ik twijfel nog of de schaduwen van de bomen op de schuur links van het beeldmidden kunnen kloppen, en ik vind nog geen foto's van de bebouwing van het Beneden Westerdiep.
Website: https://goo.gl/maps/sgSR1YR1TRd4rRpFA [...]
Dinsdag 22-12-2020 12:11:15  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):