Zoekplaatje 1712 

Inzender: Pim van der Zalm Uitleg

Gegevens: Foto zat tussen ansichtkaarten van Klundert en Moerdijk.

Datering: circa 1905    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 14 december 2013


 Reacties op Zoekplaatje 1712 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Boerderij De Eshof, Bredestraat 17 te Herveld

Redactie (): Misschien geen understatement van Erwin maar voorzichtigheid omdat niet iedere bron te vertrouwen is. De beeldbank van de gemeente Overbetuwe beschouw ik als een betrouwbare bron en dus kunnen we concluderen dat dit Boerderij De Eshof aan de Bredestraat 17 in Herveld is. Gefeliciteerd met de oplossing!
Woensdag 1-1-2014 17:04:57Martin Snuverink (Voorburg): Een beetje flauw understatement, Erwin. Je hebt heus wel gezien dat het dezelfde opname is. Niettemin gefeliciteerd!

Dinsdag 31-12-2013 17:29:55E. Petter (Den Haag): Het lijkt inderdaad de Eshof in Herveld te zijn. Zie link.
Website: http://overbetuwe.rvc.nl/details.asp?pg=584 [...]
Dinsdag 31-12-2013 15:51:36Pim van der Zalm (Zevenhuizen): Onderstaande reactie kreeg ik van Jas Jongeneel. Met zijn toestemming plaats ik deze (ietwat aangepaste)reactie; wellicht helpt dit in het verder zoeken.

Hoi Pim
Ik verzamel Herveld en Andelst.
Ik heb precies dezelfde fotokaart vandaar. Deze heb ik als volgt gekregen In "Opsporing verzocht" in de Briefkaart van de Betuwse Kring van prentbriefkaarten verzamelaars van Maart 2001 stond hij in met nog 2 andere kaarten. Een van die 3 kaarten was de Rijkslandbouw winterschool in Andelst. Ze waren door de Stichting Heemkunde Berg en Dal opgegeven. Deze heb ik gekocht. Ze zeiden dat ze met z'n drieën in een mapje bij elkaar zaten zodat er kans was dat ze alle 3 uit dezelfde plaats vandaan komen of vlak in de buurt er van. Zelf woon ik in Herveld dat is vlak naast Andelst dus alle 3 de kaarten gekocht. Goed geinformeerd maar niemand kan ze thuis brengen. Postbode van 90 jaar ook niet en een kennis van me welke 86 jaar is en in Andelst geboren op een boerderij en tot 65 jaar boer geweest wist het ook niet. Er is wel veronderstelt in Herveld: Groot Rome, maar hij lijkt er veel op maar net iets anders en de Eshof maar bij de vorige eigenaar hetzelfde antwoord gekregen Beide boerderijen zijn afgebrand: Eshof in de 30er jaren en Rome na de oorlog. Ook van de Betuwse verzamelaars geen reacties gekomen in 2001 Misschien komt het antwoord nog uit zoekplaatjes wie weet?
Groetjes Jas Jongeneel

Dinsdag 31-12-2013 15:21:37Jos van Oijen (Druten): Mag ik ook even wat aardrijkskunde bijschaven? Gameren ligt NIET in het land van Maas en Waal maar in de Bommelerwaard.
Het huis op de foto op Gelderland in beeld is van Mina Kuppen. En dat was niet Zandstraat 17 volgens de Heemkundevereniging Leeuwen.
Dit is een ander huis.
Maandag 23-12-2013 20:27:24Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ja, Martin, en dat zou ik niet weten?! Uit Gameren komt de helft van mijn familie. Maar dat stond er ook niet. Zoals zo vaak schiet je dan weer wat anders te binnen en is je gedachtenstroom al weggeklikt.
Het is zeer de vraag of de boerderij nog bestaat; veel is ten prooi gevallen aan dijkverhoging en rivierverbreding.
Woensdag 18-12-2013 15:55:45Martin Snuverink (Voorburg): @@Sjoerd, even je aardrijkskunde bijschaven: Gameren ligt niet in de Betuwe, maar in het Land van Maas en Waal (Bommelerwaard). Maar ook dit land behoort nmm tot het zoekgebied, dat zich kan uitstrekken tot in het Rijnstrangengebied in de Liemers bij Zevenaar en Aerdt.
Zuid-Gelderse boerderijen hebben vaak zeer brede T-huizen met een schilddak. In dit geval is het mogelijk dat het huis L-vormig is uitgebouwd, waarbij de buitenhoek van de L zien. De schoorstenen zijn zeker niet Noord-Nederlands, want de schoorsteenplaten hebben niet de daarvoor zo kenmerkende overstekken.
Een mogelijkheid is Zandstraat 17 in Beneden-Leeuwen: een herbouwde boerderij van dezelfde vorm op iets dat op een terp lijkt. Zie de link. Ook ttp://www.gelderlandinbeeld.nl/beeldbank/indeling/detail/start/18?q_searchfield=leeuwen lijkt hier veel op.
Website: http://goo.gl/maps/XBtNB [...]
Dinsdag 17-12-2013 23:18:11Stefan de Leeuw (Málaga): Ook hier in Amerongen, waar het niet is, de nodige gelijkenissen en is de (Neder-)Betuwe nabij zoals al door E. Petter gesuggereerd.
Website: https://www.google.nl/search?q=den+rooden+leeuw+am [...]
Dinsdag 17-12-2013 21:39:30Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): In het gebied ten noordoosten van mijn woonplaats dat ik goed ken (tussen Moerdijk en Klundert, zoals Pim in de aanhef opmerkt), kan ik dit gebouw niet plaatsen. Ik zie geen schoorsteenplaten in de Ooipolder, dus de Betuwe lijkt mij het eerste zoekgebied. In de streek van Gameren komen meerdere terphoeven voor, en zijn er ook schoorsteenplaten te vinden.
Maandag 16-12-2013 19:13:55E. Petter (Den Haag): De schoorsteenplaten kwamen ook voor in de Betuwe. Zie de foto uit 1906 van de link.
Website: http://kunsthofdeheuf.nl/over-ons/ [...]
Maandag 16-12-2013 18:42:24Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ook in de Ooipolder bij Nijmegen komen dit soort terpboerderijen voor, maar deze heb ik daar niet (meer) aangetroffen.
Komen de schoorsteenplaten ook voor in dit gebied? Want anders komen we toch in het noorden des langs uit. Niet in Friesland dunkt me, gezien de bouwstijl.
Maandag 16-12-2013 17:23:23E. Petter (Den Haag): In de Betuwe zie ik boerderijen met dezelfde gevelindeling.
Website: http://rijksmonumenten.nl/monument/36734/boerderij [...]
Zondag 15-12-2013 23:18:47  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):