Zoekplaatje 1659 

Inzender: Cees Schuller Uitleg

Gegevens: De Thor Slikkerveer varend langs onbekend landschap, vermoedelijk ergens langs de Dordtse Kil met dijk. Niet belijnde niet verzonden fotokaart.

Datering: circa 1930    Formaat: 10 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 21 september 2013


 Reacties op Zoekplaatje 1659 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Dordtse Kil gezien van de Westelijke Kildijk in 's-Gravendeel naar de Wieldrechtse Zeedijk in Wieldrecht

Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Dit doet me een plezier, want er zijn veel prachtige boerderijen op het eiland van Dordrecht ten offer gevallen aan de uitbreidingsdrift. Voor de duidelijkheid: op deze foto ligt de dijk links buiten beeld; de boerderij lag feitelijk aan de noordzijde van de Kilweg, die haaks op de dijk lag. Daaraan stonden ook de monumentale entreezuilen die zichtbaar zijn op de bekende ansichtkaart. Veel boerderijen hier hadden (en hebben) deze gemetselde zuilen en dat in dit kleilandschap waar alles verzakt. Dank, E. Petter.
Zondag 22-9-2013 10:26:50E. Petter (Den Haag): Er is ook nog een mooie foto van Krab en Landzicht, zie link
Website: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64 [...]
Zondag 22-9-2013 10:17:18Redactie (): Hierbij een directe link naar foto 555_12918 van het Regionaal Archief Dordrecht (84. is het volgnummer in het zoekresultaat). Dank Martin en Sjoerd!
Website: http://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/inde [...]
Zondag 22-9-2013 10:02:13Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Na bestudering van de prentjes, foto's en kaarten uit Wat Was Waar kan ik niet anders dan tot dezelfde conclusie komen als Martin. De boerderijen Wielhoven en Kilzigt kunnen het niet zijn. Van Landzigt, zoals het vroeger heette, zijn geen andere prentjes te vinden, behalve de statige entree van het erf, maar wel van het huisje links op het ZP. Dat is in WOII zwaar beschadigd en te zien op foto 84.555-12918 van Regionaal Archief Dordrecht. Leuk weerzien met jeugdervaringen trouwens, vooral de EDAD-bussen.
De weg lag overigens voor 1953 wel op de dijk, maar dat heb ik niet bewust meegemaakt.
Zondag 22-9-2013 09:49:22Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik had ook al een vermoeden dat het hier in de buurt kon zijn maar kon geen afdoende bewijs vinden. Toen ik tussen 1958 en 1969 in Dordrecht woonde, kwamen we hier vaak, althans: aan de Dordtse zijde, dus die dijk ken ik goed. Alles is hier veranderd.
Het klopt dat er enkele gebouwen stonden aan de dijk. Zo stond toen, nabij Wieldrecht, de garage van de EDAD, de Eerste Dordrechtse Autobus-Dienst als meest zuidelijke gebouw tussen de rivier en de dijk, ten zuiden van de veersteiger. Het was daar een troep, maar ze hadden van die mooie speldjes om te sparen... Huisjes stonden er verder zuidelijk niet (meer), de weg ging na die garage onderlangs, terwijl die op het ZP op de dijk ligt. Een eindje verder, links beneden, in een grote boerderij, woonde Steef M., een klasgenootje van me. Maar er stonden daar meer boerderijen, waaronder een heel grote, niet ver van de draai die de Wieldrechtse Zeedijk daar naar het oosten maakt.
Ik denk dat er meer duidelijkheid nodig is, want een overigens prachtige aquarel als deze is nog wat mager. Er is vast een kartografisch prentje te vinden.
Zondag 22-9-2013 09:06:04Martin Snuverink (Voorburg): De foto is inderdaad genomen van de Dordtse Kil. De fotograaf stond op de westelijke kildijk in ’s-Gravendeel ter hoogte van de Badhuisstraat en kijkt in oostelijke richting naar de Wieldrechtse Zeedijk, die onmiddellijk aan het water lag en ligt. Aan de kruin van de dijk stonden huisjes. Achter de dijk stond de grote boerderij is Krab- en Landzicht, toen Kilweg 1 te Wieldrecht. De boerderij heeft in de jaren 1970 plaats moeten maken voor het Industrieterrein Dordt-West. J. Verheul Dzn heeft in 1932 de boerderij op tekening fraai vastgelegd. Zie de link.
Website: http://collecties.gemeentearchief.rotterdam.nl/Pub [...]
Zondag 22-9-2013 06:20:46Natas (Dordt): Volgens in oude ansichten is het de Thor VII..zie link
Website: http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/veerhuis-e [...]
Zaterdag 21-9-2013 19:51:10Cees Schuller (Drimmelen): De Thor lijndienst onderhield vier diensten, Waalwijk - Rotterdam, Geertruidenberg - Rotterdam, Willemstad - Rotterdam en de veerdienst 's Gravendeel - Dordrecht. Alle lijndiensten voeren door de Dortsche Kil.
Bekend is dat de Willemstad boot de Thor VIII was met de naam Willemstad op de zijkant.

Het schip wat hier vaart is waarschijnlijk de Thor VII.
Zaterdag 21-9-2013 11:36:25roel van kleef (sliedrecht): Rederij Arie Smit uit Slikkerveer, had schepen varen, die de naam Thor droegen met een nummer in Romeinse cijfers. Op deze foto is niet te zien, om welke Thor het gaat. Aangezien de maatschappij ook een dienst onderhield op Willemstad, zou de locatie Dordtse kil goed mogelijk kunnen zijn. Misschien kan de HV Ridderkerk hier meer over zeggen.
Zaterdag 21-9-2013 11:06:17  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):