Reacties op Zoekplaatje 1571
De nieuwste inzending staat bovenaan!
opgelost!
 Kerkstraat 16A, 's-Hertogenbosch
Paul Blanken (Rotterdam):
Gefeliciteerd Dik Kralt!
Het moet toch heel veel tijd en moeite hebben gekost omdat te kunnen oplossen...
Maandag 17-3-2014 10:56:02
|
d.kralt (m): @Martin : Het geheim is als volgt te omschrijven:
toen het zoekplaatje nog op de site van het HGA stond heb ik voor mezelf een beeld gevormd van de muur en het hek rechts en de gevelindeling van het pand links. Toen ik zocht naar zptje : "3798 wsch. 's-Hertogenbosch 1907" keek ik in de beeldbank van Den Bosch naar "school" kwam dit zptje tevoorschijn. Een beetje toveren kan ik wel natuurlijk.
Zondag 16-3-2014 18:35:52
|
Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad ongelooflijk knap. Maar laat Dik nu toch even vertellen hoe hij aan de oplossing is gekomen. Want al lijkt het zo, Dik is toch geen tovenaar die zijn geheimen niet verklapt.
Zondag 16-3-2014 15:18:50
|
Stefan de Leeuw (Andalucia): Buitengewoon en onverwacht, D. Kralt. Met dit plaatje is eerst (en o.a.) de Haagse ploeg een maand mee bezig geweest en blijkt achteraf de conclusie "niet Den Haag" de juiste.
Zondag 16-3-2014 12:56:45
|
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (): Wow! Inderdaad een schitterende vondst. Deze foto's zullen voor mijn Bossche collega's ongetwijfeld heel waardevol zijn. Veel dank Dik!
Zondag 16-3-2014 08:23:26
|
Jan Spoolder (Utrecht): Formidabele vondst, D. Kralt. Ongelooflijk dat je dit hier hier gevonden hebt. Chapeau.
Zondag 16-3-2014 01:13:48
|
d.kralt (m): Dit is een pand aan de Kerkstraat 16 A te 's-Hertogenbosch. Ten tijde van de mobilisatie 14-18 was dit inderdaad een school, en wel van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen waar militairen waren ingekwartierd. Onderstaande link komt van de site van de Bossche-Encyclopedie waar het allemaal na te lezen is:
http://www.bossche-encyclopedie.nl/panden/kerkstraat%20-m1427.htm
Website: http://www.bossche-encyclopedie.nl/panden/kerkstra [...]
Zaterdag 15-3-2014 23:37:07
|
H de Haas (Den Haag): Bij het zoeken op internet kwam ik opeens de regel: Militaire woningen in Den Haag tegen. Het zou gaan om woningen in de Atjehstraat en wat bouwstijl betreft zou dit heel goed kunnen. Op het HGA slechts 1 foto gevonden van de achterzijde van een pand met tuin, daar kan ik verder niets uit halen, dus wie weet bestaan er nog meer foto's over dit onderwerp.
Zaterdag 22-2-2014 15:40:30
|
Ingrid Evers (Maastricht): Als het hier inderdaad om KNIL-militairen gaat, betreft het misschien de reguliere kazerne voor de Koloniale Reserve. Deze was gelegerd in de Prins Hendrikkazerne, Daalseweg, Nijmegen, die in 1911 in gebruik werd genomen. Zij was de vervanging van de 'Waalkazerne', waarschijnlijk een eerdere locatie aan de Waalse Kade.
Ik heb in de beeldbank van het gemeentearchief Nijmegen bij de Prins Hendrik-kazerne geen aanknopingspunten gevonden. De 'Waalkazerne' heb ik niet kunnen vinden.
Het is de vraag of de KNIL-militairen alleen in Nijmegen gelegerd waren. Ik heb dat niet verder uitgezocht.
Wat betreft de suggestie dat de opname mogelijk buiten Nederland werd gemaakt: drie op de website van 'Ga het na' gevonden kazernes van het KNIL in Nederlands-Indië zijn dermate afwijkend in bouwstijl dat ik vermoed dat we het met dit zoekplaatje niet buiten Nederland hoeven te zoeken.
Zondag 22-9-2013 01:30:58
|
H de Haas. (Den Haag.): De bouwstijl van dit gebouw lijkt sterk op die van de Ripperda kazerne in Haarlem.
Zaterdag 21-9-2013 13:34:15
|
Paul Blanken (Rotterdam): Volgens bijgevoegde website zijn de kepi's van het model 1897 en werden alleen door KNIL manschappen gedragen!
Dit model kepi is de enige kepi waarvan:
- Er maar 2 randen zichtbaar zijn (de middelste die de kokardes kruist ontbreekt!).
- De rand boven het riempje dikker is uitgevoerd.
Gezien de temperatuur lijkt me, dat deze foto's zelfs niet in Nederland gemaakt hoeven te zijn.
Website: http://www.freewebs.com/kepie/DSC01496.JPG [...]
Woensdag 31-7-2013 10:11:51
|
Martin Snuverink (Voorburg): De Oranjekazerne is gebouwd in 1824, terwijl de neo-gevel op het zoekplaatje van na 1890 dateert. Als dit al onderdeel van de Oranjekazerne zou zijn, moet dit een uitbreiding zijn aan de achterzijde, dus tussen het carré van het hoofdgebouw en de Kazernestraat. Hier staat nu nog het gebouw van de Hoge Raad en destijds de Stadsrijschool of ’s-Gravenhaagsche Manege (Bibliotheekstraat 2). Ook hier kan het niet zijn geweest.
De conclusie dat dit niet in Den Haag is kan worden gehandhaafd.
Dinsdag 2-4-2013 09:22:00
|
H de Haas (Den Haag): Nog een aantal punten die de Oranje kazerne uitsluiten. Ten eerste is dit verder in het jaar, omdat de zon vrij hoog staat. Dan is er de gevel, men merkte op dat dit de binnenplaats is,maar dat kan het niet zijn, omdat de gevel van het ZP pal op het zuiden staat en dat kom ik bij de O.K. niet tegen. Ik vermoed dat deze foto in Mei of Juni is genomen en dan rond het middag uur. Iemand een beter idee?
Dinsdag 2-4-2013 01:47:41
|
E. Petter (Den Haag): In de week na de brand van 6 Maart 1919 was het koud (5-7 graden) en was de zon niet te zien.
Het zoekplaatje kan daarom niet in de week na de brand genomen zijn.
Website: http://www.knmi.nl/kd/daggegevens/index.cgi [...]
Maandag 1-4-2013 17:06:09
|
H de Haas (Den Haag): In het begin heb ik alle fotomateriaal wat beschikbaar is van kazernes in Den Haag bekeken en heb nergens een gevel of gebouw gezien met biezen in de gevel en al helemaal niet aan de Oranje Kazerne. Dit zou ik meer zoeken in de Archipel buurt, Sweelinckplein, Bezuidenhout, Regentesselaan en zo zijn er meer wijken in Den Haag waar dit zou kunnen zijn. Alle genoemde gebieden heb ik al uitgekamd helaas zonder resultaat.
Maandag 1-4-2013 14:05:44
|
Stefan de Leeuw (Spanje): De heer Cees Somers, als conservator verbonden aan het Historische Museum Grenadiers en Jagers, denkt op mijn verzoek al twee weken met ons mee, waarvoor mijn dank. Op 30 maart 2013 liet hij alvolgt weten:
- Nog niet met zekerheid. Maar een beredeneerde inschatting tot op heden is dat het de linkerachter binnenkant plein van de Oranjekazerne Den Haag is die in 1919 is afgebrand.
Hij is vergelijkbaar met andere foto’s. Ik kan alleen de opbreking van de stenen (nog) niet verklaren maar de foto’s van de wasplaats zijn ook een verdere bevestiging van de locatie. -
en
- Kijk ook eens naar de keuken. Vuur tussen de muurtjes, pan aan haak, opscheppen in gamellen. Uniformen. M.i. van vóór 1914 (in mobilisatie nog afgedragen). Geen platte knopen met leeuw, maar bolle koperen knopen Kan nergens op kraag of kepi(grenadier) embleem ontdekken. Donkere stof. Stalmuts is m.i. ook in 1914 afgeschaft. De stalmuts heeft een springende granaat. Ik denk rood. Grenadiers en de artillerie gebruikten hetzelfde embleem. -
Met de nodige voorzichtigheid wil ik (Stefan) daar aan toevoegen dat men mogelijk oude kleding aan had omdat veel kleding bij de brand verloren ging. In ieder geval is er nu nog meer stof tot nadenken.
Zondag 31-3-2013 14:07:14
|
Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.
|