Zoekplaatje 1550 

Inzender: van wijngaarden  

Gegevens: dorpsbeeld met militairen poststempel lage zwaluwe / den bosch 1913

Datering: precies 1913    Formaat: 14 x 9 cm    Extra beelden: vergroting  achterzijde

Geplaatst: 16 februari 2013


 Reacties op Zoekplaatje 1550 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Hoofdstraat 73, 's-Gravenmoer

E. Petter (Den Haag): Gefeliciteerd met de oplossing. Zie ik dat nu goed en staan dezelfde bomen nog op dezelfde posities als 100 jaar geleden ?
Vrijdag 22-2-2013 15:11:31Martin Snuverink (Voorburg): De link was weggevallen. Excuses.
Website: http://goo.gl/maps/zqRlA [...]
Vrijdag 22-2-2013 11:08:23natas (): Ja die zie ik ook nu net ..
lijkt er ook op.. de afgeronde ramen komen hier zo te zien wat vaker voor
Vrijdag 22-2-2013 11:03:38natas (): sorry,
link klopt weer niet en het is nr 21..

Website: http://maps.google.nl/maps?q=21+Hoofdstraat,+'s+Gr [...]
Vrijdag 22-2-2013 10:56:49Martin Snuverink (Voorburg): Eureka!
Natas zit met Hoofdstraat 16 te ’s-Gravenmoer op het goede spoor. Dank voor de tip.
Het is echter niet Hoofdstraat 16, maar Hoofdstraat 73. Hier is ook de door mij voorspelde zijstraat ertegenover, i.c. de Provincialeweg, hier nu geheten Wilhelminalaan. Deze bestond ook al in 1912, al was het toen nog een macadamweg. Op de T-kruising stond een handwijzer naar o.m. Oosterhout; inderdaad een strategisch punt voor een straatlantaarn.
Op de afbeeldingen van het BHIC en op streetview is te zien dat de rechter stijl van het rechterbovenvenster iets meer naar rechts staat dan de rechterstijl van het 2e benedenvenster. Dit is ook op het zoekplaatje te zien.
Zie de link en
http://www.bhic.nl/index.php?id=10137, zoeken PNB001026095 en PNB001026096.
Vrijdag 22-2-2013 10:53:33Natas (Dordrecht): 16 Hoofdstraat, 's Gravenmoer, Noord-Brabant
Lijkt ook wel .. Ook licht gebogen ramen en ramen onder en boven even hoog ..


Website: http://maps.gstatic.com/m/streetview/?panoid=tLURK [...]
Vrijdag 22-2-2013 06:26:06Danny Kölker (): De link
Website: http://www.huislijn.nl/koopwoning/noord-brabant/sp [...]
Vrijdag 22-2-2013 01:42:35Danny Kölker (Den haag): Hetstraat 38 In Sprang-Capelle
Vrijdag 22-2-2013 00:39:34Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Als ik de verhoudingen van het huidige huis bekijk, lijkt het mij dat de schouders van de klok bij de huidige woning hoger zitten dan bij de woning van het ZP. Nu zou ik wellicht wel vensters anders inmetselen maar nog niet zo gauw de schouders aanpassen, temeer niet omdat die samenhangen met de goothoogte.
Als we een ouder ZP hadden, zo van rond 1880, zouden we wellicht de tramrails ontwaren, maar die werd opgebroken voordat de Langstraatspoorweg werd aangelegd. Hiertoe werd de Heistraat naar het westen zuidelijk afgebogen. En dat brengt mij op de volgende twijfel. Op streetview zie je die afbuiging wel, maar de bomen op het ZP laten zien dat de weg daar rechtdoor loopt. Kortom: ik heb ook twijfels, al zijn de gelijkenissen frappant.
Ik zal er morgen eens langsgaan; dit is in mijn werkgebied.
Donderdag 21-2-2013 17:41:09Natas (): Op het kaartje uit 1866 zie link... zie ik een zijstraat tegenover heistraat 258 net als nu ..
Daarnaast staat er nu een lichtmast voor het huis .. Beide een lichtbron.. Ook ik ben nog niet overtuigd dat dit het pand van het zp is ...
Website: http://www.atlasenkaart.nl/nederlands/toonkaart.ph [...]
Donderdag 21-2-2013 16:18:00Martin Snuverink (Voorburg): Natas, voor het huis Heistraat 258 anno nu staat geen lantaarnpaal. Voor het huis van het zoekplaatje is een lantaarn, maar je mag er nog niet van uitgaan dat dit Heistraat 258 is.
Zoals ik al eerder heb geschreven, er is geen lantaarnpaal, maar een elektriciteitsmast waaraan een lantaarn is bevestigd. Die lantaarn is niet opvallend, maar een gewone vierkante gaslantaarn. In 1914 kreeg Capelle elektrische straatverlichting.
De lantaarnarmatuur lijkt nog het meest op die van Sint Annaland, Oud-Vossemeer, Sint Maartensdijk en Tholen. Dit is allemaal op het eiland Tholen, het domein van verzamelaar Tjerk van Maanen. Misschien kan Tjerk aangeven of Tholen een kans maakt.
Opvallend is de plaats van de lantaarn. Vanaf de elektriciteitsmast steken draden de straat over, wat betekent dat er aan de overkant bebouwing of een zijweg moet zijn. Een zijweg zou de plaats van de lantaarn rechtvaardigen. Nu was er tegenover Heistraat 258 tot ten minste 1972 in het geheel nog geen zijweg en ook geen bebouwing. Nu is hier de Burgemeester Vermeulenstraat.
Door dit voortschrijdend inzicht is de kans kleiner geworden dat Heistraat 258 de gezochte boerderij is. Het blijft zoeken naar een bijna eendere gevel in deze omgeving. Vooral letten op de zeldzame gebogen rollaag.
Graag een second opinion.
Donderdag 21-2-2013 13:54:59Natas (): Opvallend vind ik ook de lantaarnpaal voor het huis
heistraat 258.
Donderdag 21-2-2013 08:06:49Martin Snuverink (Voorburg): De vondst van Natas is hoogst interessant. Ik had beweerd dat de kavels aan de Heistraat in Capelle schuin lopen (waardoor de voorgevels van de huizen niet evenwijdig aan de straat staan). Dit geldt voor het grootste deel van de Heistraat, maar uitgerekend niet voor de meest westelijke 500 meter, waaraan nummer 258 staat.
Je moet op streetview (vergroten) eens goed naar de gevel van 258 kijken. Dan zie je:
- de afstand tussen rechter zijkant en eerste venster is 3¾ strek;
- de afstand tussen 1e en 2e venster is eveneens 3¾ strek;
- de afstand tussen 2e en 3e venster is 3 strekken;
- de afstand tussen 3e en 4e venster is 2¾ strek;
- de afstand tussen 4e venster en linkerzijkant is 3½ strek.
Kortom: onregelmatigheid en asymmetrie troef. Een dergelijke asymmetrie meen ik ook op het zoekplaatje te ontwaren.
Let nu eens op het steenverband tussen de vensters. Daar zitten heel rare onregelmatigheden, die aantonen dat er met de gevel - zacht gezegd - drastisch is geknutseld.
Let nu eens op de parterrevensters. Dan zie je dat de onderdorpels bij de vier donkere kozijnen ontbreken. Dit is zeer opmerkelijk en in Holland - dacht ik - niet gebruikelijk. Of dit op het zoekplaatje ook al zo was, kan ik niet goed zien, maar het lijkt er wél op.
Let nu eens op de bovenvensters. Daar hebben de kozijnen wél (donkere) onderdorpels. Vreemd!
De bovenvensters zijn overigens duidelijk lager dan de parterrevenster.
De afstand tussen de bovenvensters is 3 strekken.
Boven alle vensters zien we een gebogen rollaag en niet zoals vrijwel overal elders een hanekamrollaag. Dit is vrij bijzonder en geldt zowel voor het zoekplaatje als voor Heistraat 258.
Van de parterrevensters zijn alle rollagen 19 steendiktes breed, behalve het tweede venster van rechts, dat slechts 17 steendiktes breed is, alsof hier ooit een deur heeft gezeten.
De gevel lijkt grotendeels vernieuwd. Er zijn bovenvensters met openslaande ramen in gekomen, lager dan die van het zoekplaatje.
Op de topokaarten van 1907 en 1920 (Raamsdonk) stond behalve Heistraat 258 nog maar één ander huis op het westelijke stuk van 500m aangegeven. Thans zijn er twee (nieuwe) huizen, zo blijkt uit streetview. Op het zoekplaatje zien we in totaal 3 huizen.
Dan is er nog iets. Het dakleer op het zoekplaatje is 21 pannen hoog. Op Heistraat 258 tel ik er 18. Maar ik moet zeggen dat dit niet doorslaggevend is: de maat van de pannen van Heistraat 258 lijkt groter dan die van het zoekplaatje.
Bij nadere bestudering lijkt ook op het zoekplaatje de voorgevel niet helemaal evenwijdig te staan aan de straat, met een afwijking die qua richting overeenkomt met Heistraat 258.
Heistraat 258 staat vrij dicht aan de weg, pakweg enkele meters. Dit komt overeen met het zoekplaatje. Het volgende huis op het zp staat verder van de weg. Dit is ook het geval op oud kaartmateriaal.
Volgens http://www.bhic.nl/index.php?id=10137 is de kortgevelboerderij Heistraat 258 gebouwd in ca 1870 en verbouwd ca 1970.
het station Capelle Nieuwevaart aan de halvezolenlijn (van Lage Zwaluwe naar ’s-Hertogenbosch) lag op bijna 300m afstand van Heistraat 258.

Mijn conclusie is dat Heistraat 258, ondanks verschillen, een grote kans maakt. Nu is het eerst zoeken naar het ultieme bewijs en pas na falen een alternatief te zoeken.

Website: http://www.bhic.nl/index.php?id=10137 [...]
Donderdag 21-2-2013 01:25:44Natas (): Dit pand aan de heistraat capelle lijkt ook wel .. Alhoewel ik betwijfel of de bovenramen even hoog zijn als onder
Website: http://www.huizenvinder.nl/huizen-te-koop/overzich [...]
Woensdag 20-2-2013 16:22:58Martin Snuverink (Voorburg): Volgens mij is het huis vooraan rechts een typische Langstraatse kortgevelboerderij met lijstgevel.
Opvallend is dat de ramen van de verdieping even hoog zijn als die van de begane grond, die uit 4 traveeën bestaat. De3e travee is waarschijnlijk de voordeur, maar dit is niet zo goed te zien. Boerderijen met 4 ramen op de kop en de voordeur opzij komen in de Langstraat weinig voor; vaak zijn het dan verbouwingen.
Het zoekgebied is tamelijk beperkt: de oude zeedijk (“De Langstraat”) tussen Waspik (’t Vaartje) en Capelle (Waspiksedijk en Hoofdstraat tot waar de Winterdijk begint). Ook aan de Heistraat in Capelle (Vrijhoeve) komen zulke boerderijen voor, maar ook daar geldt het bezwaar van de schuine verkaveling. Schansstraat 37 te Raamsdonk heeft er veel van weg, maar de voordeur zit op de verkeerde plaats. De weg (dijk) tussen Raamsdonk en Waspik komt niet in aanmerking vanwege de schuine verkaveling.
De oude boerderijen liggen bijna allemaal aan de beschermde, binnenkant van de dijk; de zuidzijde dus.
Aan ’t Vaartje/Waspiksedijk tussen Raadhuisstraat (Waspik) en Winterdijk oostelijk van Capelle tel ik nu aan de zuidzijde 20 boerderijen van voor 1900 met de kopgevel naar de dijk. Hiervan hebben er vijf een geschouderde lijstgevel. De gezochte heb ik niet gezien. Op de topokaart van 1904 staan er naar schatting 37. In ieder geval is een deel verdwenen en vermoedelijk ook deze boerderij als , die daar gestaan heeft.
De lantaarn is bevestigd aan een houten elektriciteitspaal en geeft weinig aanknopingspunten. De armatuur komt wel overeen met de foto waarnaar Natas heeft verwezen. Ik geef Waspik meer kans dan Capelle.
Dinsdag 19-2-2013 09:55:02Natas (): Pand lijkt er op maar op oude foto's van schansstraat zie ik weinig bomen en begroeing..
Dinsdag 19-2-2013 06:21:06E. Petter (Den Haag): Ik begrijp de twijfel, want het buurhuis op het ZP lijkt met de nok dwars op de straat te staan, terwijl het op google de nok parallel aan de straat heeft...
Maandag 18-2-2013 21:28:30Peter Smaardijk (Leiderdorp): Ik twijfel hier sterk over, maar Schansstraat 37 in Raamsdonk vind ik wel lijken.
Website: http://goo.gl/maps/a5gy6 [...]
Maandag 18-2-2013 21:09:25Natas (): Op onderstaande link zoeken op waspik 196764 1912 Waspik - Stationstraat

Op2 na laatste kaart
Website: http://www.postcardsfrom.nl/ [...]
Maandag 18-2-2013 13:31:32Natas (): Omgeving waspik? Zag net een foto waar ook zo' n lantaarnpaal stond ..maar ik ben geen kenner en ik vind het moeilijk te vinden in het kenniscentrum. Ben even link naar foto lantaarnpaal zoek .. Die volgt

Maandag 18-2-2013 13:27:17  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):