Zoekplaatje 1516 

Inzender: Piet de Greef 

Gegevens: Ik zou graag willen weten waar deze foto genomen is en ter ere waarvan. Het stoombootje met mensen is van Kapitein G. Janssens uit O & N Gastel. Rechts achter staat ook nog een molen.

Datering: circa 1900    Formaat: 8 x 11 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 24 november 2012


 Reacties op Zoekplaatje 1516 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Dintel bij Stampersgat

Redactie (): Na het lezen van de laatste reacties en een blik op de kaart van 1903 (zie link) zie ik voldoende aanleiding de oplossing Stampersgat van Erwin te accorderen. De situatie klopt heel goed met het kaartbeeld en ik denk niet dat we buiten West-Brabant moeten gaan zoeken. Proficiat Erwin!
Website: http://watwaswaar.nl/#Ou-KO-8-1-1v-1-2Ut6-1MvI---j [...]
Dinsdag 27-11-2012 22:47:53



Erwin Esselink (Delft): De molen is een achtkant. In Noord-Brabant kwam dit type niet algemeen voor en vaak ging het dan om tweedehands molens. Ook deze molen wekt bij mij de indruk tweedehands te zijn (bedekking met dakleer) en gezien zijn hoogte is het een stellingmolen. Als de foto in westelijk Noord-Brabant genomen is, dan zijn er maar drie molens, die in aanmerking komen: die van Moerdijk, Nieuw-Vossemeer en Stampersgat. De situatie op de foto kan ik niet plaatsen in Moerdijk of Nieuw-Vossemeer, dus dan blijft alleen Stampersgat over. Als aangetoond kan worden, dat dit geen Stampersgat is, dan valt m.i. ook westelijk Noord-Brabant als zoekgebied af.
Dinsdag 27-11-2012 20:44:49



Peter M (A´veen): De fotograaf staat op een verhoging.
Ik weet niet waar de brug precies moest lopen maar misschien staat hij wel op de aanloop ervan??


Dinsdag 27-11-2012 20:21:59



Martin Snuverink (Voorburg): De schepen liggen langs een jaagpad. Langs Mark en Dintel liep een jaagpad aan de zuidzijde (linkeroever). Dit strookt met de oplossing van Erwin.
De draaibrug was er zeker nog niet. De houten brug van voor 1903 had een dubbele ophaalbrug die niet te zien is op de foto. Toch ben ik ervan overtuigd dat Erwin het goed gezien heeft en dat de foto in Stampersgat (destijds gemeente Oud- en Nieuw-Gastel) is gemaakt. Het huisje links aan de Steiledijk staat op dezelfde plaats op de kaart.
Ideeën voor alternatieven heb ik niet. De enige verklaring dit ik kan bedenken is dat de foto precies is gemaakt in de periode dat de ophaalbrug door een draaibrug werd vervangen. Ophaalbrug en draaibrug lagen op precies dezelfde plaats. In de verte zien wie iets dat voor een brug kan doorgaan. Dit moet een tijdelijke voorziening zijn geweest, want dit bouwwerk lijkt niet op de ophaalbrug en al helemaal niet op de draaibrug.. Dan zou de foto moeten zijn gemaakt in 1901 of 1902.
Dinsdag 27-11-2012 01:08:53



Martin Snuverink (Voorburg): In die omgeving was ik natuurlijk ook aan het zoeken: Dintel of Steenbergse Vliet.
Als dit de stellingmolen De Melkpot is (zie Molendatabase), moeten we de draaibrug (na 1903) of dubbele houten klapbrug (voor 1903) over de Dintel zien (hier is nu geen brug meer). De foto is dan gemaakt aan de kade van de nog bestaande suikerfabriek.
Ik zie wel iets wat een brug kan zijn, maar geen draaibrug of ophaalbrug. Voor mij dus geen volledige match.
Verder zien we op het achterdek een heldhaftige Mark Rutte met zijn karabijn op weg naar Brussel.
Zaterdag 24-11-2012 11:35:37



Erwin Esselink (Delft): Volgens mij is dit de Dintel bij Stampersgat. We kijken in zuidoostelijke richting. De molen op de achtergrond stond er van l897 tot kort voor 1920 (in complete staat).
Website: http://www.regionaalarchiefwestbrabant.nl/memorix/ [...]
Zaterdag 24-11-2012 10:04:40



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):