Eigenaar: Hans van den Berg  

Gegevens: Straat met eengezinswoningen met platte daken (rechts) en een mengvorm van platte en schuine daken (links, behalve op de voorgrond). Aan het einde een bocht naar links. Op grond van het model straatlantaarn kan dit niet in Den Haag zijn.

Datering: ± 1930   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 13 november 2002


 Reacties op Zoekplaatje 194 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Haarlem

Fred Stam
Website:http://www.historischschoten.n
(Schoten gemeente Haarlem): de lantaarnpalen hebben er tot in de jaren 60 gestaan. het waren "electrische" gietijzeren palen. Haarlem heeft nog lang gebruikt gemaakt van stadsgas voor het verlichten van de straten. En er is veel veranderd in die straat de bomen later geplant zijn groot geworden en er zijn veel opbouwen geplaatst, zo ook de eerste twee huizen aan de linkerkant.



Foto ingezonden door Fred Stam-red.

Zondag 8-5-2005 16:41:25



Gerard Nachbar (Almere): Dan zat ik er op 23-2-2005 in ieder geval niet zo ver naast! Op de luchtfoto uit de oorlog (zie link elders) kun je het knikje naar het noordwesten van de noord-zuid lopende straat terugzien. De straat in de verte is de Engelszstraat.
Het zoekplaatje bevindt zich iets ten zuiden van de Kleverlaan, die in Bloemendaal eindigt.
Website: http://www.archeologienet.nl/pilotimages/Luchtfotos/luchtfotos/LFWO0000774.jpg
Zondag 8-5-2005 16:15:18



fred Stam (Schoten gemeente Haarlem): Ik zat naar dit plaatje te kijken en ik wist het zeker; dit is bij mij in de buurt alleen waar? Toen wist ik het. Het is de Kempstraat, zijstraat van de MeesterCornelisstraat. Deze foto is genomen vanuit de meester Cornelisstraat. digitale foto in mijn bezit.
Website: http://www.historischschoten.nl
Zondag 8-5-2005 15:58:09



Gerard Nachbar (Almere): Om een beetje in de buurt van Haarlem-Noord te blijven: Santpoort, Bloemendaal (met name Overveen)? Of het tegen Bloemendaal aangeplakte Haarlemse Ramplaankwartier?
Misschien was (in tegenstelling tot Hillegersberg) een bepaald type lantaarnpaal (zie vorige bijdrage) zowel in de hoofdgemeente als de randgemeenten in gebruik.
Rieten daken associeer ik met plaatsen met een hoog hockeygehalte, dus ook wat dat betreft zou het kunnen kloppen.
Woensdag 23-2-2005 09:20:32



wijngaarden (HAARLEM): reeds een hele tijd zoek ik in haarlem naar deze straat .. de reden de lantaarnpaal is typisch haarlem,s en was veel in haarlem noord te vinden ..
echter tot op heden na veel gespeur de straat niet gevonden ..
de panden rechts doen ook haarlems aan .de panden links zijn aan de achterkant erg hoog opgetrokken wat je in haarlem weer zeer weinig vind ,er werd wel veel gebouwd met voortuintje,s
echter de panden op de achtergrond passen niet in het haarlems stadsbeeld ,ik meen zelf een rietendak te herkennen? is dit zo ?
indien rieten dak moet ik haarlem bijna zeker uitsluiten .



Dinsdag 22-2-2005 22:14:05



Martin Snuverink (Voorburg): Ik ben het met Gerard Nachbar volstrekt eens dat we het in Zuid-Holland of hooguit Haarlem en het Gooi e.o. moeten zoeken. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Delft en Leiden zijn n.m.m. al uitgesloten. Wellicht kan een Haarlem-kenner als Jan Dekker Haarlem ook nog uitsluiten. Wat blijft er dan nog over? Hilversum? Dordrecht? Schiedam? Gouda? In ieder geval moet het in een flinke plaats zijn en als de huizen niet gebombardeerd zijn, zullen ze vast nog bestaan.
Maandag 21-2-2005 23:42:02



Gerard Nachbar (Almere): Follow-up van 12-2-2005 20:39
De heer Jan van Rosmalen (ID / sector A&I Collecties en Documentatie Prentverzameling, Postbus 16113, 2301 GC Leiden; 071 5164943;
j.van.rosmalen@leiden.nl) heeft gemeld dat dit zoekplaatje zich niet in Leiden en genoemde omgeving bevindt. Dank voor de reactie overigens.
In een variant op het "ieder nadeel heb se voordeel" van onze beste voetballer aller tijden geldt dat zekerheid over het feit dat iets dat ergens niet is ons weer hoopvol stemt over ietsen waar iets wél kan zijn...!
Toch heb ik, als native Noord-Hollander, ex-Brabander, ex-Limburger en nu dus Flevolander, om de een of andere reden een Zuid-Hollands gevoel bij dit zoekplaatje. Is dat nou de beroemde mannelijke intuïtie...?

Maandag 21-2-2005 15:33:57



Martin Snuverink (Voorburg): Dit is definitief niet in de wijk Hof van Delft te Delft.
Zaterdag 19-2-2005 17:26:20



Gerard Nachbar (Almere): De WOII-luchtfotosite:
http://www.archeologienet.nl/divapilots/newlayout/index.cfm?fa=changemapservice&servicename=luchtfotos
biedt ook foto's van het bewuste gebied in Delft. Om de een of andere reden lukt de dieplink niet, maar plaatje LFO0000975.jpg van de Hof van Delft kun je sterk uitvergroten. In verband met actuele & urgente andere bezigheden kan ik een & ander niet uitgebreid besturen.
Ik heb overigens op 10 februari een e-mail naar info@leidenarchief.nl gestuurd met de vraag of dit plaatje Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest, Noordwijk (-Binnen en aan Zee) of Katwijk betreft.
Zaterdag 12-2-2005 20:39:07



Martin Snuverink (Voorburg): Een goede mogelijkheid is Delft, wijk Hof van Delft, omgeving Hof van Delftlaan.
De lantaarnpalen en het tepe woningen lijken overeen te komen, maar hiervan ben ik niet zeker. Dit moet ik nog verder uitzoeken.
Zaterdag 12-2-2005 18:57:40



Martin Snuverink (Voorburg): Voor zo ver het nog niet duidelijk is dat dit niet Amsterdam is, de lantaarnpaal is niet Amsterdams. De Amsterdamse paal uit 1922 heeft een speelse vorm met een getailleerde voet.
Dinsdag 20-7-2004 00:48:10



Martin Snuverink (Voorburg): Hoewel deze lantaarnpalen in Leiden voorkwamen, heb ik de typische dakconstructies als links op de foto noch in het gebied ten zuiden van de Witte en Zoeterwoudse Singel (omgeving Lammenschansweg, noch in de Lage Mors) te Leiden kunnen vinden. Zulk soort daken met aan de voorzijde een steil pannenvlak (facadebouw) komen vrij veel voor in Den Haag (o.m. Benoordenhout en Vruchtenbuurt), maar Den Haag was al uitgesloten. Op de achtergrond zien we huizen met een meer landelijke stijl. Deze passen uiteindelijk niet bij de genoemde Leidse buurten. De huizen zijn typisch van ca 1925 - 1930. Er zijn veel radioantennes, nog geen TV. Opvallend is verder dat de bovenwoningen geen bovenlichten hebben. Kortom, ik geloof dat het niet in Leiden is.
Weet iemand in welke plaatsen deze dakconstructies en deze lantaarnpalen nog meer voorkomen of voorkwamen? Dan hebben we de sleutel tot de oplossing!
Zondag 18-7-2004 17:04:41



Gerard Nachbar (Almere): In een luchtfoto van Leiden (zie bijgaande dieplink) zie je een paar vooroorlogse straten van de wijk Lage Mors. Dat is ten westen van de spoorlijn van Leiden naar Den Haag, die je ook in de luchtfoto ziet. Je kunt deze foto uitvergroten. Ik denk aan de Spieghelstraat. Je ziet aan één kant platte daken en aan aan de andere kant een schaduw. (In deze foto van 18 maart 1945 komt de zon ruwweg van links.) Er is echter alles behalve 100% zekerheid. Googlen levert plaatjes van makelaars op met erkers op de begane grond én op de verdieping. In het zoekplaatje zit echter aan het eind van de straat een knik. Kijken jullie er ook nog eens naar?
Website: http://www.archeologienet.nl/pilotimages/Luchtfotos/dsp_luchtfoto.cfm?foto_name=LFWO0000736.jpg
Donderdag 15-7-2004 12:43:28



Norman Visser (Leeuwarden): Het lijkt drommels veel op die buurt Martin. Je zit dicht bij de oplossing van deze plaat denk ik.
Website: http://www.profburgwijk.nl/wijk/wijkfotos/wijk_fotos.html
Woensdag 14-7-2004 01:40:38



Martin Snuverink (Voorburg): Zoek eens in Leiden (bijv. Professorenwijk, omgeving Lammenschansweg en Kerkstraat). Daar stonden deze lantaarnpalen. Op www.qoop.nl zijn foto's te vinden van de Zeemanlaan in Leiden met dezelfde lantaarnpalen. Ook qua stijl zouden de huizen van dit zoekplaatje in deze Leidse buurten passen.
Maandag 12-7-2004 00:44:22



Martin Snuverink (Voorburg): De redactie heeft mij goed begrepen.
Donderdag 23-10-2003 22:40:30



Redactie (): Volgens mij bedoelt Martin met 'Rijswijk en Voorburg zijn ook uitgesloten' dat ze net als Den Haag (zie de tekst bij het zoekplaatje) zijn uitgesloten. Dit woningtype mag dan veel voorkomen in de omgeving van Den Haag, in dit geval zullen we het toch echt elders moeten zoeken.
Maandag 20-10-2003 11:25:37



H de Haas (Den Haag): Volgens Martin Snuverink zou dus alleen Den Haag overblijven. Als ik naar de stijl van bouwen kijk dan lijkt het op de Rozenstraat, Klaverstraat, Chrysantplein enz. In de oorlog is er veel in die buurt afgebroken. Resedastraat, Anjelierstraat, Begoniastraat enz. Mogelijk heeft in deze omgeving ook deze bebouwing gestaan. De laagbouw rechts lijkt op de Begoniastraat wat de oorlog heeft overleeft maar is het niet vanwege het type lantaarnpaal. Mogelijk een suggestie.

Groetjes Hans.
Maandag 20-10-2003 01:48:22



Martin Snuverink (Voorburg): Een aanwijzing.
De huizen met de schuine facadedaken bestaan waarschijnlijk uit brede benedenhuizen en dubbele smalle bovenwoningen. Ik noem ze altijd driedeurshuizen. Deze komen veel voor in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Maar Rijswijk en Voorburg zijn ook uitgesloten op grond van het type lantaarnpalen.
Maandag 23-6-2003 01:25:21



Gabriël Snuverink (): Deze masten mogen dan nog steeds in Amsterdamse wijken staan, de straat op deze foto doet geheel on-Amsterdams aan. In de Watergraafsmeer zijn woningen bestaande uit 3 woonlagen en een schuin dak terug te vinden, maar woningen bestaande uit 2 woonlagen daterend van voor 1930 zijn een absolute zeldzaamheid. Bovendien komen voortuinen aan weerszijden van de straat nauwelijks voor. Derhalve wijs ik Amsterdam als locatie af.
Donderdag 19-6-2003 01:00:45



Kempff (Loon op Zand): Deze masten met eenvoudig armatuur erop stonden o.a. in Amsterdam en Hilversum.
De masten staan nog steeds in Amsterdamse wijken, zij het, met een modern armatuur.
Donderdag 22-5-2003 21:22:36



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.