Inzender: Arnold Tak    

Gegevens: Twee fotokaarten van een zwembad, dames met pothoeden.

Datering: ± 1930   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: klik op de foto’s

Geplaatst: 15 oktober 2002


 Reacties op Zoekplaatje 181 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Vlaardingen

Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op bijgaande link http://www.vlaardingen.tk/wijkinfo.html?wijk=foto_categorie_10
staat geschreven:

De Koniningin Wilhelminahaven is 100 jaar geleden gegraven en gaf de visserij meer ruimte. Ook vissers uit Scheveningen maakten gebruik van deze nieuwe haven totdat zij zelf een haven kregen in hun eigen stad.
Ten zuiden van de spoorlijn werd de Spoorhaven aangelegd die echter geen succes werd, en later diende om het drijvende zwembad te huisvesten.

De overige twee scans eveneens ingezonden door Theo van Gijlswijk - red.

Website: http://www.vlaardingen.tk/wijkinfo.html?wijk=foto_categorie_10
Donderdag 9-3-2006 17:02:15Theo van Gijlswijk (De Zilk): Sorry had te vroeg op de instuurknop gedrukt even mijn bericht in zijn geheel opnieuw.

Op http://www.qoop.nl/ geeft zoeken met 'vlaardingen sluiting zwembad 1934' vier foto's van sluiting zwembad 1934 in Vlaardingen. Hoewel de einddatum 3 maart is staan de foto's nu nog op Qoop. Met het sterke vermoeden dat Arnold Tak de koper van deze kaarten is, wil ik toch even de aandacht vestigen op de foto met de titel 'Vlaardingen 1934 sluiting zwembad'. Op deze foto van een hoog standpunt genomen is te zien dat achter de badhokjes een groot buitenwater is, rivier of haven.

In de allereerste reactie van TW Stam uit Nunspeet op 19-10 2002 schrijft hij:
In Vlaardingen lag in de spoorhaven een soortgelijk zwembad, maar op kaarten en foto's die ik daar van heb kan ik het niet helemaal vergelijken.

Zonder een fotobewijs te hebben gevonden lijkt de cirkel mij nu rond.Scan ingezonden door Theo van Gijlswijk-red.

Website: http://www.qoop.nl/
Donderdag 9-3-2006 16:43:52Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Onderstaande foto werd door Arnold Tak ingezonden. Hij schrijft erbij:

"de overeenkomsten zitten in:
- men zwemt in een stalen bak waarlangs een kabel loopt aan de binnenzijde
- de deuren van de kleedhokjes bestaan uit latten van 2 verschillende lengtes aan de bovenzijde
- de kleedhokjes hebben ronde witte nummerbordjes
- boven de kleedhokjes zijn hoge houten schotten aangebracht
- op de staanders tussen de kleedhokjes zijnhouten versieringen aangebracht met verschillende lengte en diepte (dit kun je op mijn andere niet gepubliceerde kaart veel beter en heel duidelijk zien)
nu nog de vraag: is het Vlaardingen?"

Zie voor verder commentaar van Arnold Tak zijn reactie hieronder.

Bert Scheijgrond,
Redacteur ZoekplaatjesDonderdag 9-3-2006 10:49:07Arnold Tak (Waddinxveen): vandaag heb ik een drietal fotokaarten binnen gekregen, welke ik had gekocht via Internet. Op één van de drie staat een droogstempel van foto v.d. Berg, Vlaardingen en achterop alle drie staat geschreven: sluiting zwembad zaterdag 22 september 1934 Kitty Wijnhorst. De opnames komen sterk overeen met mijn kaart, waarvan ik ook nog een tweede/andere heb. Ik zal het bewijsmateriaal separaat inzenden. Dus...conclusie: Vlaardingen? Nu nog een slimme beeldbankvorser die het definitieve bewijs levert.
Woensdag 8-3-2006 15:52:36B.L. van Wijnen (Rotterdam): Dit zwembad lijkt erg veel op het oude zwembad van Charlois "Tramput", rechts waar de mesnen staan moeten dan paardenstallen staan.
Woensdag 1-3-2006 13:14:42arno te duits (utrecht): Ik heb deze foto's eerder gezien. Volgens mij was het een zwembad in Hilversum of Utrecht. Er was in de Biltse Grift in Utrecht een openluchtzwembad. Ik heb al de site bekeken van het Archief Utrecht, maar daar vond ik de foto niet. Ik zal ook nog even een boek met oude foto's van Hilversum bekijken.
Dinsdag 28-2-2006 18:39:23H de Haas (Den Haag): Vroeger ben ik weleens in een bad geweest wat er volgens mij wel wat op lijkt, maar er zijn erg veel van dit soort openlucht baden geweest. Waarschijnlijk bedoelt A v Wayenberg hetzelfde bad wat ik voor ogen heb, nl. Soestduinen. Ik heb veel oude foto's van mijn vader doorgenomen maar hiervan geen foto kunnen vinden.

Groetjes Hans.
Zaterdag 25-2-2006 00:52:22Martin Snuverink (Voorburg): Kan A. Wayenberg aangeven over welke plaats hij het heeft?
Donderdag 23-2-2006 00:32:48a. Wayenberg (Soesterberg): Volgens mij kan het goed het zwembad zijn wat aan het Toepad bij de watertoren lag eind 60 jaren
Woensdag 22-2-2006 17:23:58G.J.Vuyk (Capelle a.d.Yssel): Deze foto doet mij erg denken aan Loosdrecht. Ik ben nog op zoek naar familie foto's die mijn veronderstelling kunnen staven


Woensdag 11-1-2006 22:13:47Marco valkenburg (Rotterdam): Ha Arnold,

Is dit niet het OUDE kralingsche zwembad.
Zie boek: Kralingen in oude ansichtkaarten (Toen boekje - europese bibliotheek)
Foto 157.
Kan er ook naast zitten, maar misschien een gooi in de goede richting.
Zondag 24-7-2005 01:05:11Gabriël Snuverink (Amsterdam): Alsof je sportief gekleed moet zijn om toeschouwer als touwschouwer door het leven te gaan. Ajax-supporters zie ik zelden tot nooit op kicksen de Arena betreden.
En bovendien lijkt het erop dat linksboven op de bovenste foto wel degelijk hokjes te zien zijn.
Zaterdag 23-4-2005 00:27:27theo (loosduinen): Dit is helemaal geen foto van een zwembad. Kijk naar de mensen, allemaal netjes gekleed, vlak langs de kant, geen badhokje te zien. Het lijkt op een of ander personeelsfeest bijv. bij een veilinggebouw in het Westland of een bedrijf aan het water. Men kent elkaar en de omgeving en is duidelijk betrokken bij wat er plaatsvindt, maar een zwembad is het zeker niet.
Woensdag 20-4-2005 02:55:31Martin Snuverink (Voorburg): Als Bas de Groningerstraatweg noemt, moet hij wel aangeven of dit in Leeuwarden, Grijpskerk, Surhuisterveen of een andere plaats is. Voorlopig neem ik aan dat hij Leeuwarden bedoelt.
Dinsdag 8-2-2005 00:20:06Bas (): misschien het zwembad aan de Groningerstraatweg
Via het Fries scheepvaartmuseum zijn foto´s daarvan te bekijken
Maandag 7-2-2005 12:08:46Gabriël Snuverink (Amsterdam): Zoeken met zoekterm 'zwembad' op de Beeldbank Amsterdam levert flink wat afbeeldingen van Amsterdamse openluchtbaden op, maar geen van deze komt overeen met dit zoekplaatje. Meer specifiek: dit is niet het Badhuis Obelt in Amsterdam-Noord, het Schinkelbad en ook niet het zwembad Westerdokssluis.
Vrijdag 14-1-2005 09:01:51Bastiaan (): We moeten toch in een andere richting zoeken, na het zien van de foto´s van de historische kring, die ik alleen in herinnering had opgeslagen, bleek de situatie daar toch dusdanig van te verschillen.

Het Zwembad Westerdoksdijk had ook van die houten pandjes en vergelijkbar dak als afgebeeld op de foto. Is dit wellicht ene aanknopingspunt?

In het Dolfinarium te Harderwijk staan ook houten pandjes aan een water als deze, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat dit toen al het geval was, en daarbij zijn de pandjes in het dierenpark behoorlijk nep.
Donderdag 6-1-2005 09:28:38Erwin Esselink (Delft): Op de website van de Historische Kring Diemen staan een paar foto's van het openluchtzwembad Diemerplas (zie link). Voorzover ik kan zien zijn er geen overeenkomsten met het zwembad op het zoekplaatje.


Website: http://www.historischekringdiemen.nl/fa/thumbnails.php?album=search&type=full&search=zwembad
Donderdag 30-12-2004 12:05:42G. de Jong (Lelystad): Toen ik deze foto zag dacht ik direct aan Diemen. Daarna zag ik dat ook al iemand hetzelfde had geschreven. Aan de Diemerplas is namelijk vroeger een openlucht zwembad geweest. Dat heb ikzelf niet meegemaakt maar aangezien ik lid ben van Historische Kring Diemen en ik veel gehoord heb,met commentaar op foto's van dit zwembad lijkt mij dit wel erg waarschijnlijk. Met vriendelijke groet, Gerrit de Jong geboren Diemenaar.
Woensdag 29-12-2004 22:14:09Bastiaan (Diemen): is het niet Diemen? Diemen heeft namelijk een dergelijk buitenbad gehad bij het water de Diem, vlakbij het Amsterdam-Rijkanaal (Merwede-kanaal). Inmiddels is dat buitenbad opgeheven met twee overdekte zwembaden in de gemeente.
Woensdag 17-11-2004 11:31:45Arnold Tak (Waddinxveen): als reactie op de laatste inzending kan ik melden, dat ik in het bezit ben van genoemd boekwerk. Hierin kan ik geen aansluiting vinden met de beide fotokaarten. De kaarten heb ik ooit gekocht in Zeeland, al zegt dit ook niet alles. Misschien dat dit de oplossing weer wat dichterbij brengt.
Donderdag 8-7-2004 00:57:22maup van embden (rotterdam): Dit lijkt erg op het kralingse zwembad te rotteram. Er is een boekje met oude foto's over van Joris Boddaert, waarin misschien vergelijkingsmateriaal te vinden is. Het zwembad is nog steeds gevestigd aan de Kralinger Esch.
Dinsdag 27-4-2004 16:07:30l.pronk (alkmaar): volgens mij is het in alkmaar.ik geloof dat de foto ook in een boekje over oud
alkmaar staat.ik heb dat nu niet bij de hand ,maar zal het nakijken.
Zondag 25-1-2004 13:57:46Cor Draijer (Zandvoort): In Zandvoort hebben we een vergelijkbaar openlucht zwembad gehad waar regelmatig zwemwedstrijden werden gehouden. Het was onderdeel van het Noorderbad, een complex vergelijkbaar met het centrum van een Centre Parcs maar dan van voor de oorlog. Er zijn een aantal foto's van en die moet ik ergens hebben. Aan de andere kant zie ik op de foto links achter het gebouw een boom staan. En die hebben we in Zandvoort niet aan de kust staan want die waaien bij de eerste de beste windvlaag om.
Website: http://www.draijer.net
Woensdag 7-1-2004 23:33:58H de Haas. (Den Haag): Als het hier een belangrijk zwemkampioenschap betreft is het misschien mogelijk om via de KNZB nog iets van de locaties te achterhalen. Ik ben op zoek geweest in oud materiaal van mijn vader maar het merendeel is helaas verloren gegaan. Wel heb ik nog een plakboek gezien van Willie den Ouden waarin een record werd vermeld in een openluchtbad te Zeist in 1926. Andere zwemmers en zwemsters welke ik kan noemen zijn Rie Mastenbroek en JH de Haas die destijds veel in het sportnieuws zijn geweest. Misschien kan iemand hier iets mee om dit bad te identificeren. Vr. Gr. Hans de Haas. ( Zoon van.JH)
Zondag 29-6-2003 01:13:26Krijn ('s-Gravenhage): Dit zwembad doet me sterk denken aan een zwembad in Wateringen (ZH) waar ik ooit (in 1958 ?) gezwommen heb. Het lag aan een - toentertijd - landweggetje wat naar de Zweth voerde.
Woensdag 7-5-2003 20:45:52H.Swagemakers (Lelystad): Misschien het 5 centenbad in Amsterdam (Zeeburg)?.Dat bestaat nu niet meer.Er is bij de Schellingwoubrug eeen nieuw zwembad gebouwd.
Vrijdag 4-4-2003 11:44:12Peter (Sommelsdijk): Ook in Rotterdam - Overschie was in vroeger jaren een zwembad als dit.
Ik heb helaas geen foto's om te vergelijken.
Donderdag 14-11-2002 23:50:41Visser (Leeuwarden): Vroeger waren in veel Nederlandse steden van dit soort zwembadinrichtingen te vinden.
Woensdag 30-10-2002 16:44:48TW Stam (Nunspeet): In Vlaardingen lag in de spoorhaven een soortgelijk zwembad.
Maar op kaarten en foto's die ik daar van heb kan ik het niet helemaal vergelijken.
Zaterdag 19-10-2002 22:48:51Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.