Eigenaar: Jan Dekker  

Gegevens: Fraaie fotokaart van deftig (dubbel?) herenhuis in een stedelijke omgeving, misschien in de rand van een park. Het huis heet ‘Buitenlust’.


Datering: ± 1903   Formaat: 8,8 x 13,7 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 20 september 2002


 Reacties op Zoekplaatje 177 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Rotterdam

Susanna (Rotterdam): Leuk om deze hele zoektocht te lezen! Wij zijn ondertussen de gelukkige eigenaar van dit mooie huis en wonen hier met heel veel plezier. Het huis is uit 1870 en is ooit als buitenhuis gebouwd door een Rotterdamse handelaar 'uit de stad'.
Zondag 6-11-2016 13:43:34Jan Dekker (Haarlem): Nou Martin, je kunt zeggen wat je wilt, maar ik vind de vondst van de locatie wel degelijk erg knap! Proficiat en heel hartelijk dank!
Maandag 25-6-2007 09:47:47Martin Snuverink (Voorburg): Omdat ik dit zoekplaatje goed vond passen in Park Honingen (Rotterdam-Kralingen), vlak bij de bekende villa’s genoemd naar Wagner en zijn opera’s, heb ik daar eens rondgekeken. En met succes.
Tot mijn grote verbazing bestaat dit dubbele huis nog steeds, al is er een boel aan geknutseld. Het staat daar aan de Vijverlaan 82-84. De foto is over de Kleine Vijver heen genomen vanuit de tuin van villa Rienzi. De apart opgestuurde bewijsfoto heb ik op 23-06-2007 vanaf dezelfde plaats genomen (met dank aan de bewoner van Rienzi voor de toestemming).
Zie ook GAR (link), zoeken PBK 7723; foto van 1925. Dezelfde link geeft met zoeken op (spatie)II 157 een wijkkaart van 1933, waarop de samenhang goed te zien is. Ook funda.nl geeft beelden: zoeken op postcode 3062, Essenlaan 72; dan het 3e loepje op de Vijverlaan vanaf zuid.
De huizen erachter staan aan de Ess(ch)enlaan; vergelijk link, zoeken PBK 2127.
De naam Buitenlust staat er niet meer op en is geen enkel aanknopingspunt voor de oplossing gebleken. Aan de ’s-Gravenweg, op enkele hectometers afstand, staat een huis Buitenlust, dat er niets mee te maken heeft.
Nu moet men niet gaan zeggen dat de oplossing – na bijna 5 jaar - knap gevonden is. Het zou alleen knap zijn als het huizenpaar niet meer bestond. Zoals vaker hebben Rotterdamse speurders het laten afweten.Foto ingezonden door Martin Snuverink - red.

Website: http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/index.php?option=com_wrapper&Itemid=148
Zondag 24-6-2007 08:35:23W.Drommel (Oudorp): Martin Snuverink heeft gelijk er groeien weinig bomen zo hoog dicht aan de kust.
Ik vind het huis erg veel lijken op een huis uit Wassenaar. Het Nieuwe Huis den Deijl.Misschien verbouwd na een brand? Zie eventueel de website.
Website: http://www.freewebs.com/wdrommel/tryout.htm
Zaterdag 21-5-2005 23:01:02Martin Snuverink (Voorburg): De foto toont zeker niet de achterkant. De voordeur zit aan de zijkant onder de luifel, wat wel vaker voorkomt, vooral bij twee-onder-een-kap-villa's, maar ook bij vrijstaande huizen. Bovendien is het hoogst ongebruikelijk de naam van het huis aan de achterkant te plaatsen.
Kunnen in het winderige Zandvoort overigens wel zulke hoge, rechte bomen groeien? De link geeft 17 aardige foto’s van de Ho(o)geweg in Zandvoort. Daarop is geen boom te zien, noch een ander spoor van “Buitenlust”. Zandvoort lijkt me dan ook hoogstonwaarschijnlijk.
Website: http://www.freewebs.com/wdrommel/hogeweg.htm
Maandag 18-4-2005 22:38:39Jeannet de Swijger (Leiden): Dit lijkt mij de achterkant van het pand daar er namelijk geen voordeur te bekenen is. In Zandvoort waren er 2 "buitenlusten" namelijk Hoogeweg 34 en 62

Zie http://www.oudzandvoort.nl/
ga dan naar overzichten en dan villanamen.
Zaterdag 16-4-2005 17:25:17Wim de Koning Gans (Den Haag): Om een herhaling van zetten te voorkomen meld ik maar even dat dit niet het rijksmonument Buitenlust in Nieuwerkerk a/d IJssel is, uit 1883. De beschrijving zoals te vinden op http://www.nieuwerkerk.net/hvn/Rijksmonumenten.htm stemde mij hoopvol, maar de heer Den Boer uit Nieuwerkerk a/d IJssel heeft mij uit de droom geholpen.
Maandag 31-1-2005 23:02:41a van de meent-kranenburg (ede): volgens mij is dit niet in ede. in ede heet het buitenzorg en van de oude foto's die ik daar van ken heb ik deze nog nooit gezien.er is wel iemand in ede die heel veel oude fotos heeft van deze omgeving dat zou je eens moeten informeren bij de edestad of edesepost.
Maandag 5-4-2004 13:48:48Marijke Broerse-Meijnen (trecht): Volgens mij is het het Buitenlust in Ede gelegen aan een klein park.
Vrijdag 14-11-2003 17:34:38M.P. Klinkenberg (Emmeloord): Het telefoonboek uit 1915 kent slechts 2 'Buitenlusten'.
Er is een Cafe-Restaurant Buitenlust aan de Maliebaan 81 te Utrecht en er is een Hotel-Pension Buitenlust aan de Dorpstraat 71 te Hees (Nijmegen).
Qua uiterlijk kan het gebouw best dienen als restaurant of hotel.Op internet kom ik een foto tegen van Buitenlust te Utrecht en deze lijkt niet op bovenstaande foto. Deze valt dus af.
In Hoenderloo staat ook een hotel Buitenlust, maar ik zie geen herkenningspunten in dit gebouw.Maar een goede verbouwing kan wonderen doen.
Een zoektocht met google levert ook veel villa's met de naam Buitenlust op. Helaas kom ik niet verder, maar misschien dat een ander met deze info ver kan.
Vrijdag 14-11-2003 15:04:47P.Crefcoeur (Den Haag): De ornamenten rond de erkers en het baldakijn aan de zijgevel zijn duidelijk Jugendstil, maar de combinatie met franse jalouzie-ramen is merkwaardig. Het heeft iets weg van de vroege "badplaats-stijl". De symmetrische opbouw met middenschoorsteen duidt op mogelijk twee woningen van elk 3 ramen breed.
Wat is er aan de veranda-bouw op de achtergrond te zien? Er lijkt een rond plantsoentje naast het huis te liggen. Datering bouw welhaast zeker voor 1900, maar de foto zelf is van veel later datum(kleding personen), waarschijnlijk zijn de erkers oorspronkelijk open geweest, maar het is ook mogelijk dat het pand al veel ouder is en dat de erkers er rond 1900 aangebouwd zijn. Zonder nadere gegevens is naar de lokatie slechts te gissen.
Woensdag 5-11-2003 23:21:48Martin Snuverink (Voorburg): Het beeld lijkt bij eerste aanblik aardig te passen bij het door Harry Tak bedoelde Van Stolkpark (Hogeweg, Duinweg, Parkweg, Belvedereweg en Van Stolkweg), ware het niet de huizen in het van Stolkpark jonger zijn (rond 1900).
De huizen op de foto zijn duidelijk van eerder in de 19e eeuw. Bovendien staan de oudste huizen(blokken) in het Van Stolkpark met hun langste zijde loodrecht op de straat.
Ik denk dat we het niet in Den Haag moeten zoeken.
Donderdag 23-10-2003 23:01:13Harry Tak (Den-Haag): Zou dit niet kunnen liggen het wijkje achter de waterparty bij de indie's monument in Scheveningen/Den-Haag.
Zondag 21-9-2003 23:35:09  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):