Eigenaar: Groeten Uit      

Gegevens: Hotel, café en restaurant Gebrs. De Groot. ‘Verhuring van paarden en rijtuigen’.

Datering: ± 1910   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 25 juni 2002


 Reacties op Zoekplaatje 171 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Wijchen

Martin Snuverink (Voorburg): Perfect opgelost! Compliment. Zoals te verwachten was dus inderdaad bij een plattelandsstation.
Zaterdag 6-10-2007 07:58:40Ingrid Evers (Maastricht): Zó duidelijk staat dit pand niet op stationsweb, dat het meteen opvalt. Geweldige vondst, hoor.
Zaterdag 6-10-2007 02:11:26Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): En zo zie je maat weer: deze week bekeek ik de plaatjes van Wychen voor een ander doel en het café was me niet eens opgevallen.... Proficiat!!
Vrijdag 5-10-2007 20:02:02Leo R. (Utrecht): Iedereen kan weer rustig gaan slapen, want ook dit ZP is weer terecht.
We kijken hier naar de Stationslaan in Wijchen. Dit hotel stond tegenover het station, zie de foto op Stationsweb. Getuige de foto's op Stationsweb is het hotel afgebroken ongeveer in de tijd dat het nieuwe station werd gebouwd in de jaren zeventig. Op de plek van het hotel ligt nu een kaal stationsplein.
Wat betreft de agrarische connectie die vanwege de reclame voor veevoeder werd gelegd, Wijchen kent inderdaad een veemarkt, en de eerstvolgende wordt gehouden op zaterdag 23 oktober 2007 :-)
Website: http://stationsweb.brinkster.net/afbeelding.asp?dir=wijchen&num=21
Vrijdag 5-10-2007 10:11:52Wim de Koning Gans (Den Haag): Reinoud, bedoel je Café "De Oude Deel", Stationsstraat 125 in Putten? Blijkens de foto is dat het niet.
Website: http://www.deoudedeel.nl/MVC-009S.jpg
Zondag 9-9-2007 15:43:24Reinoud Mantel (Lage Mierde): Het doet mij sterk denken aan een Cafe aan de stationsstraat in Putten. Ongeveer hoek provincialeweg Ermelo Putten Nijkerk.
Maandag 20-8-2007 23:52:19Martin Snuverink (Voorburg): Gerrit Hendrik van Hengel en Gerrit Wijnand Lensvelt hadden een stoom-olieslagerij in Doesburg met twee stoommachines en 34 man personeel voor de productie van lijnolie. Bijproduct was lijnkoek, dat als veevoer werd verkocht. Het lijkt logisch dat men daarvoor in de regio reclame maakte, en vooral gericht op veehouders. Dit hotel had dus waarschijnlijk veel veehouders als gasten. En waar moet je dat dan zoeken? Waar regelmatig veemarkt wordt gehouden. Iedere dinsdag was er veemarkt in Doetinchem. Dan was er grote drukte en kwamen boeren met de stoomtram van Doesburg of zelfs van de andere kant van de IJssel via de schipbrug van Doetinchem. Het is ook goed mogelijk dat de gebr. De Groot als nevenhandel zelf lijnkoeken verkochten.
Op 28-03-1932 overleed in Doetinchem Cornelis de Groot, oud 47 jaar, hotelhouder (bron: Genlias.nl). Cornelis kwam uit de Beemster en is in 1919 in Purmerend getrouwd met Fijtje de Vries, eveneens uit Beemster. Cornelis was toen 34 jaar en caféhouder. De broer is waarschijnlijk Jan de Groot. Jan trouwde op 31-jarige leeftijd in Purmerend in 1917 met Ansje Maria Booij uit Ilpendam Jan was toen candidaat-notaris. Mogelijk heeft hij het niet tot notaris kunnen brengen en is met zijn broer een hotel in Doetinchem begonnen.
Er is dus een aardige kans dat het in Doetinchem of omgeving is. Gezien het landelijke uiterlijk eerder buiten dan binnen de stadspoorten. Bijv. het begin van de Keppelseweg bij het voormalige tramstation of bij de Veemarkt aan de andere kant van de stad.
Maar pas op! Overleden in Doetinchem wil nog niet zeggen: woonachtig in Doetinchem! Cornelis kan in het Doetinchemse ziekenhuis zijn overleden en het hotel kan dan in de omgeving van Doetinchem hebben gestaan.
Als het bovenstaande klopt, dateert de foto van 1917 of later. Dan hebben de broers vast een bestaand hotel overgenomen. Er hoefde nog geen telefoon te zijn, maar als die er wel was, komt in Doetinchem in aanmerking: A. Coops, Hamburgerstraat (binnen de poorten).
Maandag 21-5-2007 17:55:31Ingrid Evers (Maastricht): Misschien is het beter in Genlias naar de plaats van overlijden te kijken. Daaruit blijkt, dat sommige De Groots in Drenthe en Overijssel belandden, o.m in Almelo. Dat sluit misschien ook beter aan bij de reclame op het verandabeschot.
Maandag 21-5-2007 01:09:52Ingrid Evers (Maastricht): Ik heb de website www.genlias.nl doorzocht op 'de Groot' in de rol van bruidegom. Dat leverde 500 mannen op die allen in de noordelijke provincies huwden. Het lijkt waarschijnlijk, dat dit ZP daar ergens te plaatsen is. Ik weet niet, hoe nu verder te zoeken, maar voor de doorzetters onder ons volgen hieronder in alfabetische volgorde de plaatsen waar deze huwelijken werden gesloten: Adorp, Aduard, Appingedam, Baflo, Bedum, Beerta, ellingwolde, Bierum, Delfzijl, Eenrum, Ezinga, Finsterwolde, Groningen(stad), Nieuwe Pekela, Nieuweschans, Nieuwolda, Noordbroek, Oldehove, Oldekerk, Onstwedde, Oude Pekela, Sappemeer, Scheemda, Slochteren, Ten Boer, Termunten, Uithuizen, Ulrum, Usquert, Veendam, Vlagtwedde, Warffum, Wedde, Wildervank, Winschoten.
Zondag 20-5-2007 23:11:38Martin Snuverink (Voorburg): Een dergelijke nering zou je toch verwachten bij een spoorwegstation....
Maandag 9-4-2007 23:20:55dick zweers (bergeijk): Familie De Groot in Terwolde-De Vecht kan ons niet helpen.
Zaterdag 3-9-2005 23:01:29dick zweers (bergeijk): De familie De Groot in Terwolde-De Vecht zal ik morgenochtend opnieuw benaderen met de vraag of ze tijd hebben naar dit zoekplaatje te kijken. Het was beloofd maar misschien vergeten.
Zondag 28-8-2005 11:00:00dick zweers (bergeijk): N.a.v. de bijdrage van D. Kralt wil ik opwerpen dat dit bedrijf misschien heeft gelegen aan de Zutphensestraatweg (van Arnhem naar Zutphen) bijvoorbeeld in de buurt van Dieren. De Keppelseweg van Doesburg via Keppel naar Doetinchem zou ook kunnen, maar daar zou ik zo niet weten waar nog plaats kan zijn tussen de nog bestaande (en voormalige) hotels langs die route. Ik zal fam. De Groot (café De Vecht eens vragen of ze daar ook familie hadden.
Maandag 11-7-2005 08:40:00d.kralt (meppel): Op de borden van de luifel wordt reclame gemaakt voor de veevoeders van de fa. Hengel en Lensvelt, deze firma was gevestigd in Doesburg.

Zaterdag 9-7-2005 09:56:52Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Dick Zweers zond onder meer onderstaande foto's toe en schreef mij het volgende: "Gisteren heb ik foto's gemaakt in de buurtschap De Vecht (Terwolde) van café De Groot. Ik heb mevrouw De Groot nu in levende lijve ontmoet. Ik begreep van haar dat het café weliswaar in de volksmond café De Groot heet, maar dat de officiële naam altijd 'Café de Vecht' is geweest (zie bijlage). Het café dat in 1903 is afgebrand en daarna volledig nieuw is opgebouwd was nog het achttiende-eeuwse gebouw; een café, annex boerderij. De familie De Groot kwam uit Beekbergen en was de derde of vierde eigenaar na de brand. In 1910 was er dus nog geen café De Groot op De Vecht. Ik heb haar een link naar de bewuste pagina (ZP 171) gestuurd en een conceptteskt van de geschiedenis van dit café zoals ik die uit haar mond heb opgetekend. Vooruitlopend op het eventueel terugplaatsen van deze afb. in de rubriek onbekend is de familie De Groot alvast bereid mee te zoeken en te doen wat in hun vermogen ligt. Het kan best zijn dat het afgebeelde gebouw eigendom was van een familielid uit Beekbergen. Zodra ik van hen antwoord heb laat ik dat aan u weten".

Ik vind foto's en bovenstaande tekst voldoende reden om zoekplaatje 171 weer in de serie opopgeloste zoekplaatjes terug te plaatsen.

Bert Scheijgrond,
Redacteur ZoekplaatjesMaandag 4-7-2005 11:47:25dick zweers (bergeijk): Hier kan ik het niet mee eens zijn. Café De Groot bestaat inderdaad nog, maar lijkt in de verste verte niet op dit gebouw. Het dateert wel uit dezelfde tijd maar is veel kleiner. Aan de voorkant (zijde van Wetering en rijweg) is de oude hoofdvorm van het gebouw uit ca 1900 goed herkenbaar gebleven ten bewijze dat het hier gestelde onjuist is. Van verhuur van paarden en rijtuigen kan ik me ook niks voorstellen bij De Groot. Het zou me niet verbazen als het hier afgebeelde gebouw in Apeldoorn te zoeken is. Verklaring voor m'n commentaar. Ik kom uit het naburige Terwolde en ga nog geregeld in die omgeving op bezoek.
Vrijdag 24-6-2005 14:38:06ter beek (deventer): cafe de groot plaats de vecht bij teuge bestaat nog steeds..
Dinsdag 20-8-2002 16:48:22  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):