Eigenaar: F.M. Sieval   Te koop of te ruil? nee  

Gegevens: Dorpsstraatje. Zeeland? Zie de vrouw in klederdracht. Tweede huis van rechts een slager? (varkenskop bovenin de gevel).

Datering: ± 1915?   Formaat: 11 x 16 cm    Extra beelden: vergroting  detail met vrouw in klederdracht

Geplaatst: 17 april 2002


 Reacties op Zoekplaatje 169 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


IJsselmonde

ruud spruit (rotterdam): Zag Uw foto op deze site. Ik kan u bevestigen dat deze foto op de bovenstraat in Oud IJsselmonde is gefotografeerd. Waarom? Er zit nl hedendaags in de school die niet te zien is op de foto een Judo club genaamd Hashi. (kijk op Hashi.nl)Zij gaan dit jaar verbouwen en kwamen via de gemeente aan een tekening vd verbouwing uit 1948. Wij wisten al dat het een school moest zijn geweest maar wie kan mij vertellen hoe die school nu geheten heeft. Ik zie graag een reactie tegemoet.


Vrijdag 27-2-2004 21:37:45Redactie (): Gerard van Houdt heeft gelijk. Ter controle heb ik het boek 'Grepen uit de geschiedenis van IJsselmonde' van H.L. Baars (2e dr. 1977) geraadpleegd, en daar blijkt deze foto in afgebeeld te staan, tussen pagina 32 en 33. Het onderschrift luidt Bovenstraat.
Woensdag 15-10-2003 12:12:04Gerard van Houdt (Amersfoort): Ik ben er vrij zeker van dit de dorpsstraat in het dorp IJsselmonde (nu de Bovenstraat in de gemeente Rotterdam) is. De dubbele woning rechts vooraan was de zeilmakerij van Taselaar. Het huis daarachter was de slagerij van Hagendijk. Tot voor enkele jaren was dit nog steeds een salgerij. Beide huizen bestaan nu nog.
Links vooraan valt net buiten de foto Cafe de Gouden Leeuw. Wel zichtbaar links is de toenmalige woning van de onderwijzer. De school zelf ligt daarachter en is niet zichtbaar. Ook deze gebouwen bestaan alle nog.
Dinsdag 14-10-2003 22:22:44Stephan de Vos (Overschie): De klederdracht die de vrouw behoort inderdaad toe aan de Zuid-Hollandse
eilanden (dus IJsselmonde, Hoeksche Waard, Voorne-Putten, Goerree-Overflakkee,
eiland van Dordrecht), 't is de zogenaamde 'krullenmuts'.
De lokatie van de foto moet dus volgens mij dan ook gezocht worden op een
van de dorpen op die eilanden. Maar welke ? Ik zou dat zo op het eerste
gezicht niet durven zeggen, een dorp valt in ieder geval af: Rijsoord.
Vrijdag 6-6-2003 23:42:39Jim van Nieuwenhuijzen (Tilburg): Over de plaats kan ik weinig vertellen, maar de vrouw in klederdracht lijkt mij op de klederdracht welke werd gedragen in de Hoekse Waard (o.a. Oud-Beijerland, Westmaas, Strijen, Heinenoord etc.). Onder de rook van Rotterdam.De klederdracht gelijkt namelijk veel op de Zeeuwse klederdracht, maar behoort toe aan die van Zuid-Holland.
In Rotterdam werd deze klederdracht natuurlijk ook wel gezien doordat enkel verhuisde dorpelingen dit bleven dragen.
Maar over de plaats, bijv. oud-Beijerland was ook een groot dorp, wie weet...

Van de klederdracht ben ik bijna zeker !!!!!

Website: http://members.home.nl/j.vannieuwenhuizen
Maandag 7-4-2003 01:49:40de Wit J. (De Lier): Het geheel doet mij eerder denken aan Vlaams Belgie
Zaterdag 18-5-2002 22:59:58MNH Adriaanse (Middelburg): Ik ben geen taal-purist, maar Zeelands? dat kan echt niet.
Wel eens gehoord van Zeeuws?, als in de Zeeuwse kust etc.
Vrijdag 17-5-2002 23:18:22giel van hooff (helmond): Ik ben geen kledingdeskundige, maar de vrouw in klederdracht doet mij eerder Brabants dan Zeelands aan. Het lijkt mij een redelijk doprp met een telefoonaansluiting.
Maandag 22-4-2002 16:19:28Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.