Eigenaar: F.M. Sieval  

Gegevens: Zeilend scheepje met zakken (aardappelen?), boerderij met rieten kap.

Datering: ± 1910   Formaat: 8 x 11 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 17 april 2002


 Reacties op Zoekplaatje 165 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Den Hoorn (Schipluiden)

Martin Snuverink (Voorburg): Complimenten voor Marinus van Dintel. Ik ben blij dat dit zeer fraaie zoekplaatje nu eindelijk is opgelost. Ondanks mijn onterechte afwijzing van de Zwet bij Wateringen, waarvoor ik mij oprecht in een hoekje schaam, heeft Marinus de oplossing gevonden. Het verwijt van Sjoerd Eeftens trek ik me dan ook persoonlijk aan.
Deze Zwet (= grenssloot) was een van de eerste opties die ik in beschouwing had genomen, maar die had ik te gauw afgewezen op grond van dezelfde historische atlas. Daarbij heb ik kennelijk iets over het hoofd gezien, in de verkeerde richting gekeken en de knik niet goed opgemerkt.
De foto komt inderdaad treffend overeen met het kaartbeeld van de historische atlas. De boerderij staat echter niet in de Droogmakerij de Woudsche Polder, maar op het boezemland vlak aan de Zwet. Achter de boerderij liep een toen onverharde weg die nog steeds bestaat en nu een schakel is van de fietsverbinding tussen Wateringen en 't Woudt. Daar ligt nu een jachtwerf of zoiets.
De Westlander vaart inderdaad over een traject met een lage brugdichtheid. Op 625 m voorbij de boerderij (buiten beeld) is de brug over de Zwet bij Het/De Bonte Haas. In 1910 bestond dit rustieke cafι nog niet. De volgende brug was pas in Kwintsheul of over de Strijp aan de Middel Broekweg bij Honselersdijk.
Vermoedelijk is de Westlander op weg naar Kwintsheul of Naaldwijk, dus in zuidwestelijke richting. De weg waarop de foto is genomen was tot voor enkele jaren een doodlopende weg tot de Holle Watering, maar nu ook een doorlopend fietspad naar het recreatiegebied De Wollebrand.
Helaas heb ik geen eigentijdse foto van deze plek kunnen vinden.
Donderdag 15-9-2005 22:19:30



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Bravo, Marinus. En zo zie je maar weer, niet te gauw een locatie afwijzen. Laten we een slag om de arm houden.
Donderdag 15-9-2005 17:22:04



theo van gijlswijk (de zilk): Dus toch de Zwet!
In het gemeentearchief van Rotterdam staan veel tekeningen en aquarellen afgebeeld van J. Verheul Dzn. Ook deze boerderij aan de Zwethkade zuid 49-51, Den Hoorn.
Vrij zoeken met trefwoord: Zwetkade geeft twee afbeeldingen. Op afbeelding 1 is deze boerderij te zien

De gegevens die bij de afbeelding staan zijn:
Collectie: Prenten en tekeningen
Beschrijving: Wateringen aan de Zwet. Woudsche Droogmakerij, Wateringen (Zwethkade zuid 49-51, Den Hoorn, gem Schipluiden). Boerenwoningen, ιιn bewoond door J. Bellekom
Vervaardiger: Verheul Dzn., J. / tekenaar/fotograaf;
Datering: 01/05/1927 t/m 31/05/1927 ()
Techniek: tekening(en) / penseel en waterverf ( aquarel ),
Afmeting: Hoogte 21 cm / Breedte 43 cm /
Trefwoorden: Boerderijen; Zwetkade (Wateringen);
Catalogusnr.: VERHEUL NR. 93
Reproductie: CD 127-37;
Negatieven: / G 77098; / AD 61-1 kleur

Website: http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/
Woensdag 14-9-2005 10:47:04



Marinus van Dintel (Utrecht): Bladerend door het boek "Boerderijen in Zuid-Holland" van J. Verheul kwam ik bij toeval op blz. 62 de gezochte boerderij op de foto tegen. Het betreft een boerderij in Droogmakerij de Woudsche polder aan de Zwethkade zuid 49-51 in Den Hoorn. Naast de zichtbare boerderij (op de foto erachter) was een tweede boerderij gelegen. Hiervan steekt de daknok met schoorsteen nog net boven de zichtbare boerderij uit. De kapberg, waarvan een klein gedeelte zichtbaar is, was schuin achter deze tweede boerderij gelegen (deze tweede boerderij was i.t.t. de afgebeelde boerderij met het achterhuis van de Zwet afgekeerd). In de Historische Atlas van Zuid-Holland zijn (jaag-)pad, de knik in de Zwet en de inham terug te vinden.

Met vriendelijke groet,
Marinus van Dintel
SHBO
Woensdag 14-9-2005 09:56:27



Martin Snuverink (Voorburg): De Zwet bij Wateringen is inderdaad een voor de hand liggende mogelijkheid en een van de eerste locaties die ik heb bekeken. Maar de Zwet valt af, 1) omdat die recht is, en 2) omdat er destijds geen boerderij aan stond die in combinatie met de zijsloot overeenkomt met het beeld van de foto. Het deel van de Zwet ten westen van de Lange Wetering is weliswaar niet helemaal recht, maar weer te smal. Helaas valt de Zwet af.
Zondag 14-9-2003 11:10:38



Alice (Den Haag): Zoals ik het ziet lijkt het de Zwet bij Wateringen dicht bij de Bonte Haas ik meen te hebben gehoord dat daar boerderijen met rietendaken hebben gestaan er is in die buurt ook een molen met rietendak door brand verwoest
Vrijdag 12-9-2003 22:15:28



Martin Snuverink (Voorburg): Uit mijn eerdere betoog heb ik duidelijk geprobeerd te maken dat dit de Gantel niet kan zijn. De Gantel heeft en had over de gehele lengte (van 's-Gravenzande tot de Holle Watering) geen weg of jaagpad erlangs, ook niet tussen de Zwartendijkse Heul en de Poeldijkse veiling. Dit vanwege de vele zijsloten die toegang gaven tot de tuinderijen aan weerszijden. Dit is heel goed te zien in de Historische atlas schaal 1: 25000 (Robas 1989).
Woensdag 6-8-2003 01:11:33



J.Zuijderwijk (Amsterdam): De loop van het riviertje meen ik te herkennen als de Gantel tussen de brug bij de oude veiling Zwartendijk en Poeldijk maar op welke hoogte? Ik denk ter hoogte van wat vroeger het Musschengat heette en dan richting Poeldijk bekeken.
Of is het toch De Vliet? In ieder geval herken ik de locatie. Van zo'n veertig jaar geleden.
Dinsdag 5-8-2003 01:34:24



Martin Snuverink (Voorburg): Op 29 juni 2003 ben ik naar De Hoef gereden om mijn hypothese over deze buitengewoon interessante en waardevolle foto te toetsen. Ter plaatse kwam de situatie in eerste instantie sterk overeen met de foto. De bochten in de rivier klopten precies. Misschien lijkt de Kromme Mijdrecht daar iets breder dan op de foto. Vervolgens heb ik de bewoners van het erf dat nu ter plaatse van de vermeende boerderij op de foto ligt – de plantenkwekerij “Pluk de Dag” aan De Hoef Westzijde 28 – bezocht. De belangstellende bewoonster, die daar 40 jaar woont in een 40 jaar geleden gebouwde woning, liet mij een foto van hun erf uit 1924 zien, die niet overeenkomt met het zoekplaatje. Het hoofdgebouw anno 1924 had 4 vensters naast elkaar in de naar de rivier gekeerde kopgevel en een wolfsdak met pannen. Maar tussen 1910 en 1924 kan heel wat gebeurd zijn: brand en nieuwbouw.
Een zeer oude hooiberg is ter plaatse wel aanwezig. De zijsloot, zoals op de foto zichtbaar is, is daar ook geweest, maar enige jaren geleden gedempt. De kade maakt ter plaatse nog steeds een kronkel om de vroegere bedding van de zijsloot, die leidde naar een overtoom die voor kleine schuiten toegang tot de polder gaf, maar die verbinding had geen enkele functie meer. Bij die kronkel in de kade zijn nu twee landhuizen gebouwd.
Ik ben ervan overtuigd dat de foto daar is genomen, mede omdat ik geen locatiealternatieven heb gevonden.

Voor verdere toetsing raad ik aan de volgende uitgangspunten ter harte te nemen:
• De foto is genomen in het Groene hart van Holland (ZH, NH-Z, Utrecht-West).
• Gekanaliseerde rivier of veenstroom.
• Boezemwater.
• Beide zijden zijn bovenland, weliswaar polder, maar absoluut geen droogmakerij.
• Er zijn weinig (vaste) bruggen.
• De waterweg is geen trekvaart, want er is geen jaagpad, maar wel een bovenlocale (zeil)scheepvaartroute.

In Delfland heb ik geen enkele situatie gevonden die met de foto correspondeert.
Andere overwogen, maar verworpen locaties zijn:
• De Drecht (Vriezekoop) tussen Leimuiden en Bilderdam;
• De Grecht tussen Woerden en Woerdense Verlaat (bij de Kamerikse Nessen)
• De Waver, Angstel, Holendrecht, Gein, Aa, Gaasp.

Vrijdag 11-7-2003 06:57:25



H de Haas. (Den Haag.): Toen ik nog veel langs de weg zat, ging ik regelmatig naar Amsterdam. Vanaf mijn huis was het voor mij eenvoudiger om via Rijswijk naar de A4 te gaan welke toen nog in aanleg was dit was 1957-1958. De A4 liep toen door tot Leiderdorp. Van hieraf ging ik toen via Leimuiden en kwam bij Roelofarensveen uit op de A44. Onderweg kwam ik over een soortgelijke weg die mij in eerste instantie deed denken aan dit afgebeelde tafreel. Omdat ik twijfelde heb ik dus niet eerder gereageerd, maar na de laatste suggestie ben ik toch wat meer zeker geworden. Helaas heb ik geen wegenkaart meer uit deze tijd, zodat ik het niet kan controleren. Vr. Gr. Hans.
Donderdag 26-6-2003 01:09:09



Redactie Zoekplaatjes (): Ik heb de hypothese van Martin Snuverink per e-mail voorgelegd aan de archivaris van het Streekarchivariaat Vecht en Venen.
Dinsdag 24-6-2003 20:38:25



Martin Snuverink (Voorburg): Ter aanvulling op mijn vorige bericht:
Als dit de Kromme Mijdrecht, dan is het (tegenwoordige) adres van de boerderij: De Hoef Westzijde in De Hoef, gemeente De Ronde Venen, provincie Utrecht. De opname is gemaakt van De Hoef Oostzijde.
De spoorbaan van Alphen naar Mijdrecht dateert pas van 1913, hetgeen verklaart dat er op de foto geen spoorbrug is te zien.
Maandag 23-6-2003 11:08:15



Martin Snuverink (Voorburg): Enige topografische aandachtspunten:
• De weg langs het water links is eigenlijk te breed voor een jaagpad. De weg is waarschijnlijk dan ook meer dan een jaagpad.
• Eerst dacht ik dat het hek links op de foto dwars op de weg stond. Bij nader bekijken moet dit hek links langs de weg staan en toegang geven tot een erf links buiten de foto. De boom die links half op de foto staat kan tot dat erf behoren. Het hek ziet er te degelijk uit voor een toegang tot een weiland, maar is ook weer geen statig hek van een aanzienlijke boerderij.
• Westlanders zijn geen zeer oude schepen, maar gebouwd van staal rond 1900 – 1910.
• De vaart is niet recht, maar vertoont enkele knikken. Dit wijst erop dat deze waterweg oorspronkelijk een natuurlijk water was: een rivier of veenstroom. De breedte is ongeveer 20 m.
• De vaart is een boezemwater: het land links van de weg en rechts van het water ligt lager, maar is waarschijnlijk geen droogmakerij. Het is mogelijk dat de boerderij op zogenoemd bovenland ligt, dit wil zeggen op een strook niet uitgeveend land, waarachter een droogmakerij ligt. Dit komt onder meer voor langs de Kromme Mijdrecht. Ook Bergschenhoek ligt op bovenland.
• Rechts lijkt een bevaarbare zijsloot of zijvaart te beginnen, maar dit hoeft niet. Het kan ook heel goed een inham zijn.
• De functie van het paaltje met witte kop in het water bij de inham is niet duidelijk, maar dit kan een aanwijzing zijn als iemand weet waarvoor het dient.
• De boerderij is van een Zuid-Hollands of West-Utrechts type. In ieder geval niet van een type van ten noorden van het IJ en ook geen Fries type. Trouwens, het (gedeeltelijk) witkalken van een boerderij is naar mijn mening ook typisch Hollands.
• De boerderij heeft een hooiberg, wat erop wijst dat het om een veehouderij gaat.
• De boerderij ligt vlak aan het water. Er is aan die zijde geen weg voorlangs. Een achterweg is mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Voor de boerderij lijkt een plat vaartuig te liggen dat waarschijnlijk als overzet dient. Dit betekent dat de boerderij slechts over water bereikbaar is. Zulke boerderijen kwamen wel vaker voor.
• Rechts achter de boerderij is nog een bouwwerk.
• De wind komt van linksachter. Het is bewolkt weer.
• Het feit dat de boot zeilt, betekent dat de dichtheid van vaste bruggen over dit water gering is.
• Dat de boot aardappelen vervoert is speculatief. Gezien de hoge belading zijn aardappelen en grond minder waarschijnlijk. Het is eerder turf, hooi of riet.
• Mogelijk liggen er bij de bosjes ook erven.

Na alle topografische voorwaarden te hebben toegepast en na wat speuren in de Historische Atlassen van Noord- en Zuid-Holland (1 : 25000, Uitgeverij Robas Producties 1990), en na alle uitsluitingen, heb ik het vermoeden dat de foto is gemaakt:
• Aan de Kromme Mijdrecht;
• Tussen de buurtschappen Mennonietenbuurt en De Hoef;
• Ca 300 m ten noorden van de brug over de Kromme Mijdrecht ter plaatse van de oude spoorlijn;
• Van de weg aan de oostzijde van het riviertje in zuidelijke richting (richting Woerdse verlaat).

Als dit juist is, kan de boot heel goed riet vervoeren, afkomstig van het gebied van de Nieuwkoopse plassen. De boot is dan onderweg van Woerdse Verlaat naar de Amstel.
Aan de westzijde zan de kromme mijdrecht liep vanouds wel een landweg vlak langs het water. Dit is op de foto niet te zien, maar wel mogelijk.
Als mijn vermoeden juist is, dan bestaat de boerderij niet meer, voor zover ik kan afleiden uit de Luchtfoto-atlas van Zuid-Holland 1989.
Ik heb er nog geen veldonderzoek gedaan.

Het water kan in elk geval niet zijn:
• De Vlaardingervaart (heeft smal jaagpad, is breder)
• De Gantel (geen weg erlangs, aan beide zijden volgebouwd met kassen, ook al rond 1910)
• De Dulder – Zwet –Zwetkanaal
• De Drecht ter plaatse van Vriesekoop tussen Leimuiden en Bilderdam.

Andere onderzoekers: succes met bevestiging of weerlegging!

Martin Snuverink,
Voorburg

Zondag 22-6-2003 21:29:06



Maarten (Utrecht): Het schip op de foto herken ik als een Westlander. De foto is dus waarschijnlijk in het Westland (of iets ruimer) in Zuid-Holland gemaakt.
Maandag 28-4-2003 18:26:02



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.