Eigenaar: Hans van den Berg   

Gegevens: Hoekpand met Magazijn Juliana in ‘speelgoederen’ en ‘kindergeschenken’ op nummer 53. Telefoon 1439. Erboven de Centrale Tandheelkundige kliniek. Kelderluik in de stoep. De bestrating direct langs de stoep is anders dan op de voorgrond!

Datering: ± 1910   Formaat: 14 x 9 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 12 maart 2002


 Reacties op Zoekplaatje 154 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Haarlem

Jan Dekker (Haarlem): De heer Kerkvliet heeft mijn identificatiebericht van 17 juni vorig jaar kennelijk niet goed gelezen. Ik stel daarin alleen dat het zoekplaatje mij deed denken aan de (nu sigaren-)winkel. Die winkel heeft het adres Zijlstraat 45. Wie daarvandaan richting Grote Markt loopt ziet op de hoek bij de Zoetestraat [adres Zijlstraat 53 = het nummer dat ook op het zoekplaatje is te zien] de winkel van de foto. Daarover bestaat m i geen enkele twijfel.
Dinsdag 7-10-2003 14:04:02Daan Kerkvliet (Haarlem): Over de foto van de winkel heb ik de volgende opmerkingen:
1. In de rechtergevel zijn op de foto boven 2 ramen te zien, terwijl er in de winkel maar 1 raam is en dit is te smal als er van 2 ramen 1 raam gemaakt zou zijn, dit is ook te zien aan de rollaag er boven,
2. boven deze ramen zit een gekartelde rand bakstenen, in de winkel loopt dit profiel rond,
3. in de winkel in Haarlem zijn de consoles onder de erker gemetseld, terwijl ze op de foto van hout of ijzer zijn,
4. het kozijn van de winkelramen aan de onderkant is te laag in verhouding tot het stoepje voor de deur.
Door deze 4 feiten kan er alleen maar geconcludeerd worden dat de winkel op de foto niet de winkel op de hoek Nassaulaan - Zijlstraat is, hoewel hij er wel op lijkt.


Maandag 29-9-2003 08:49:37Jan Dekker (Haarlem): Omdat de afbeelding mij sterk deed denken aan de (nu sigaren-)winkel op de hoek van de Zijlstraat en de Nassaulaan (in Haarlem) keek ik op onze huisnummerkaart en zag dat het huisnummer 53 in de Zijlstraat een hoek verder richting Grote Markt is. Vrijdag j l heb ik ter plekke vastgesteld dat de winkel op de foto inderdaad het pand Zijlstraat 53 betreft. In de naar mijn inschatting tachtig jaar tussen het moment van de opname en nu is helaas alle fraaie belettering verdwenen. Maar verder verkeert het pand zo te zien nog geheel in oorspronkelijke staat (zij het nu wel wat vrolijker/lichter geschilderd).
In een boekje over Haarlemse winkelarchitectuur las ik zaterdag dat het gebouw is ontworpen door de (voor ons hier in Haarlem) bekende architect Jacob van den Ban; in Haarlem (en omgeving) is een groot aantal gebouwen van zijn hand te vinden (hij was actief in het laatst van de 19e-, en de eerste decennia van de 20e eeuw).
Maandag 17-6-2002 13:08:50Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.