Reacties op Zoekplaatje 1498
De nieuwste inzending staat bovenaan!
opgelost!
De Kreek in Dinteloord
dick zweers (bergeijk): Martin, van harte proficiat !!
Zaterdag 10-11-2012 19:23:10
|
Bert van Bodegom (Rhoon): Ik sluit me bij Rob aan, Martin: Chapeau!
Vrijdag 9-11-2012 00:59:23
|
Rob Wagenaar (Zeist): Complimenten weer aan Martin, hij is een klasse apart. Hors Categorie zeggen ze in Frankrijk. Gefeliciteerd.
Donderdag 8-11-2012 10:24:28
|
Martin Snuverink (Voorburg): En weet je wat nu het leuke is? Ik ben nog nooit in Dinteloord geweest, maar ik ga er eens gauw kijken: een bijzonder dorp!
Dank voor de complimenten. Ik ben er zelf ook wel een beetje trots op, want het was niet écht makkelijk en ik heb er wel wat zoektijd aan besteed.
Dit zijn nu typisch van die plaatjes, waarin ik me vastbijt. Mooi toch?
Woensdag 7-11-2012 20:31:16
|
Ingrid Evers (Maastricht): WOW, Martin, knap! Dinteloord had ik misschien moeten herkennen. Ik troost mij met de gedachte dat het zoekplaatje 1) voor mijn tijd is/was, 2) het geheugen notoir onbetrouwbaar is. Congrats!
Woensdag 7-11-2012 19:37:00
|
Redactie (): Een razend knappe oplossing Martin! Je moet even goed kijken maar het klopt helemaal.
Woensdag 7-11-2012 18:52:52
|
Martin Snuverink (Voorburg): Eureka! En verrassend!
Dit is de Kreek in hartje Dinteloord. Er is niets meer van te herkennen.
Links achter de huizen is de Westvoorstraat en rechts achter de huizen de Oostvoorstraat.
De Kreek, waarvan een deel nog bestaat, liep naar het zuiden door tot het Zuideinde, waar hij inderdaad doodliep. Hier stond de fotograaf, niet op een brug, maar aan het begin van de Steenbergseweg. Hij kiekte in de richting van het raadhuis, dat op de foto achter de boom schuilgaat. Dit deel van de Kreek is gedempt; hier is nu het Raadhuisplein met een grote parkeerplaats.
De molen is de korenmolen zonder naam aan de Haven, die met het geallieerde bombardement op 5 november 1944 per ongeluk verwoest is. De afstand tot de fotograaf is 300 m. Zie http://www.molendatabase.org/molendb.php en zoek 2943.
Ik heb dit gevonden door turen op oude topokaarten van ZH, Zeeland en NB-west. Daarna ben ik bewijs gaan zoeken.
Zie voor het bewijs de link; bladeren naar pagina 13-14. Vergelijk het hogere huis met schilddak rechts van het water. Ik vermoed dat deze foto is gemaakt vanaf het houten voetbrugje. 1908.
In Klundert heeft een vergelijkbare situatie bestaan met Kreek, Voorstraat en Molenstraat, maar daar kon het niet zijn.
Website: http://www.europese-bibliotheek.nl/nl/boeken/Dinte [...]
Woensdag 7-11-2012 11:23:32
|
Martin Snuverink (Voorburg): Globaal zijn er veel overeenkomsten met de Binnenhaven van Numansdorp, maar in detail niet. Na een bezoek aan het dorp heb ik opgemaakt dat het definitief niet Numansdorp is.
De structuur van bebouwing en water is zó karakteristiek, dat dit op maar enkele plaatsen is te vinden en dus ook zeker oplosbaar is. Voorwaarden zijn:
• De foto is genomen vanaf een brug of dam.
• Het water loopt in min of meer noordelijke richting.
• De huizen staan met hun achterkant naar het water. Dan moet aan beide zijden een pad of weg langs de voorkant lopen.
• Het water is van oorsprong een natuurlijk water. Een dergelijke tweezijdige bebouwingsstructuur langs gegraven kanalen komt niet voor.
• De sloot is aan beide zijden dicht bebouwd, tot aan de oever toe.
• De molen in de verte staat dicht bij het water; de afstand is moeilijk te schatten.
Woensdag 7-11-2012 10:52:10
|
G.H. Woortman (OOSTERHOUT NB): Beste "Natas",ik bedoelde dat ik veel overeenkomsten zag met foto van Bert van Bodegom.
Vrijdag 2-11-2012 16:12:59
|
natas (dordrecht): Ik zie nergens een andere reactie van G.H. Woortman
Wat was uw tip?
Maandag 29-10-2012 16:15:29
|
G.H. Woortman (OOSTERHOUT NB): Mogelijk is men het oneens met mij.Doch ik zie wel veel overeenkomsten.
Maandag 29-10-2012 12:10:19
|
Bert van Bodegom (Rhoon): In het boek "De Hoeksche Waard zoals het was, 1900 - 1940" staat een foto van de Binnenhaven. Een jaartal wordt er niet bij vermeld. Ik zie geen overeenkomsten met het zoekplaatje. De Binnenhaven lijkt me ook breder dan het water op het zoekplaatje. Ik zal een scan aan de redactie sturen.
Maandag 29-10-2012 01:06:02
Foto ingestuurd door Bert van Bodegom - red.
|
Arie van der Weerd (Kampen): Gezien de enorme troep die op het water aanwezig is zou je haast denken dat dit een doodlopende sloot is of dat de fotograaf op een sluisje o.i.d. staat.
Donderdag 18-10-2012 18:44:34
|
Martin Snuverink (Voorburg): Numansdorp?
De foto is zeer waarschijnlijk genomen vanaf een brug. De sloot is aan beide zijden dicht bebouwd, tot aan de oever toe. Gezien de laagte van de voetbrug wordt de sloot niet meer bevaren. Het is dus geen Giethoorn-achtige of Rietveld-achtige nederzetting. De huizen staan met hun achterkant naar het water. Dan moet aan beide zijden een pad of weg achter (eigenlijk dus vóór) de huizen lopen. Deze zeldzame structuur lijkt inderdaad op die van de Lange Bleekerssloot in Amsterdam, maar die werd bevaren en had een hoge kwakel. De molen in de verte lijkt me geen hoge stellingmolen zoals de Victor in het verlengde van de Lange Bleekerssloot. Deze sloot is definitief afgevallen.
Let op het huis rechts met de daknok dwars op de sloot. Uit de schaduw van de schoorsteenpijp blijkt dat de zon hoog aan de hemel en pal naar voren staat, van de fotograaf uit gezien. Daaruit is af te leiden dat de foto niet min of meer, maar nagenoeg helemaal naar het noorden is genomen. Dus loopt de sloot naar het noorden, met een afwijking van hoogstens ±300.
Het gebouw vooraan rechts is een fabriek of werkplaats. Enkele vrouwen daar dragen een witte muts. Klederdracht? Wasserij? Visverwerking?
Dit tafereel is zó kenmerkend dat het te vinden moet zijn. De sloot kan wel gedempt zijn, maar als die in 1915 nog bestond, zal de sloot niet geheel betekenisloos zijn geweest.
In Amsterdam heb ik gekeken naar het gebied ingesloten door de Kostverlorenvaart, Frederik Hendrikplantsoen en –straat en Tweede Hugo de Grootstraat, dus het gebied van molen de Otter. Ongeveer waar nu de Rombout Hogenbeetsstraat is, hebben twee sloten, glopen, maar daarlangs liep een pad.
Een goede mogelijkheid is Numansdorp, de Binnenhaven, gezien vanaf de nog bestaande trambrug naar het noorden. Hier maakt de Binnenhaven nog even een flauwe bocht naar links. Het bruggetje verderop is een kwakeltje en zou de voorganger van de Heulbrug kunnen zijn. Vanuit dit gezichtspunt zouden we dan in de verte de korenmolen Landzigt of Landzicht zien. De romp hiervan bestaat nog. De afstand van de trambrug tot de molen is bijna 700 m, een flinke afstand die een stellingmolen toch niet uitsluit.
Aan de oostzijde loopt de Voorstraat , aan de westzijde de Havenstraat.
Sinds 1900 is de Binnenhaven niet meer in gebruik voor de scheepvaart en bij de deltawerken in de Molendijk zelfs geheel afgedamd van het Haringvliet.
De Binnenhaven was in 1999 ernstig vervuild. Zie http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012ddc30999f91eae3c53414&sourceid=1011.
Op http://www.breda-en-alles-daaromheen.nl/numansdorp-in-beeld.htm staat o.m. een recente foto van de Binnenhaven gezien van de Heulbrug.
Een bewijs vinden is de kunst.
Met negatief resultaat bekeken plaatsen zijn Wormerveer, Krommenie, Langedijk (Voorburggracht), Alphen a/d Rijn (Paradijslaan), Strijen (Oude Haven) en ’s-Graveland.
Website: http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=000000 [...]
Donderdag 18-10-2012 12:32:18
|
Lies-Kap Favié (Maassluis): Ja meneer Zweers, U heeft volkomen gelijk!
Vanaf de Zuidgeer liep
molen De Hoop"" inderdaad in zuidoostelijke richting.Ook de heer Snuverink heeft het bij het juiste eind."De Hoop" is een ronde stenen stellingmolen(2 koppelmaalsteen),die gebouwd is in 1792 op de plek van een houten voorganger (1620). De kap is gedekt met dakleer.Zoveel verstand als u beiden heeft wat betreft molens heb ik niet hoor.
Maar ik denk dus dat ik het zou kunnen gokken of de foto inderdaad van de Zuidgeer is?
Een en ander doet dit toch wel vermoeden en lijkt er sterk op. groeten van Lies.
Woensdag 17-10-2012 18:56:41
|
dick zweers (bergeijk): Excuus,Martin. Je schreef ook al over een naar zuidoost lopende Zuidgeer. Aangaande de Maassluise molen heb ook m'n twijfels. Het overstek van de kap t.o.v. de romp lijkt bij het zoekplaatje veel groter dan in M. Ik vermoed dat dit een achtkante molen is. Daar zijn i.t.t. de situatie bij een rondgemetstelde molen de overstekken groter, zeker als de blikrichting evenwijdig aan twee achtkantsvlakken is. D.i. niet meer dan een veronderstelling. Een andere is dat van deze molen de vlucht (lengte van de wieken) kleiner is dan in Maassluis. Verder zoeken in het Zuid-Hollandse...? Daar staan veel molens met een vangstok en een kap die niet met riet gedekt is.
Maandag 15-10-2012 09:05:36
|
dick zweers (bergeijk): Als ik mevr. Kap Favié (en het kaartmateriaal) goed begrepen heb liep de Zuidgeer in zuidoostelijke richting naar de molen. Deze staat dan met zijn wiekenkruis naar het oosten. Oostenwind komt vaak in de zomer voor. Klopt mijn veronderstelling mevr. Kap Favié?
Maandag 15-10-2012 07:24:31
|
Martin Snuverink (Voorburg): Uit de lichtval blijkt dat de foto min of meer naar het noorden is gemaakt. Als dit de Zuidgeer met molen De Hoop in Maassluis zou zijn, is de foto naar het zuidoosten gemaakt. De zon zou dan in het NW staan en dan is het hoogzomer tegen zonsondergang. Ergo….
Maandag 15-10-2012 06:00:35
|
Lies-Kap Favié (Maassluis): Zoekplaatje 1498.
Van de foto,die de heer Rob Wagenaar in heeft gezonden bezit ik het origineel.
Deze opname is in tegengestelde richting genomen,dus vanaf ongeveer de molen richting van de haven! Ja, het is jammer dat de molen niet goed is te indentificeren. Ik denk ook niet dat het zoekplaatje een ansicht is,maar een klein dun fototje ,gezien de afmeting.(Kan wel op karton geplakt zijn)
Korenmolen "De Hoop" heeft inderdaad geen rieten dakbedekking (de heer Dick Zweers).
Ik bezit wel meerdere kaarten en afbeeldingen van de Zuidgeer,maar altijd veel groen voor de huisjes enz.
Dus is het overzicht nogal slecht. Maar het bruggetje dat over de Zuidgeer lag,is voor mij
wel een indicatie dat het misschien toch Maassluis kan zijn. Wel erg leuk dat iedereen meedenkt.
Dank daarvoor!
Zondag 14-10-2012 21:29:53
|
dick zweers (bergeijk): Als het de Zuidgeer in Maassluis is verzet zich de molen van het zoekplaatje zich daar niet tegen. Een blik op Google-Earth maakt het voor mij duidelijker. De foto die mevrouw Kap Favié heeft ingestuur is veel dichter bij de molen genomen dan het zoekplaatje. Dat zou verklaren waarom we hier andere gebouwen zien. Ik vind het karakter van de gebouwen beter passen bij Maassluis dan bij Amsterdam.
Zondag 14-10-2012 20:12:09
|
dick zweers (bergeijk): Waarde Wagenaar. De kap staat wel degelijk vóór de molenwiek en is dus grotendeels te zien. Dat kan ik niet anders zien omdat de molen (van de staart uit gezien) rechtsom draait. Ik handhaaf m'n idee over de dakbedekking die m.i. niet van riet is. De molen is van het type bovenkruier, meerhoekig of rond gemetseld. Dat onderscheid is niet te zien. Wel is de vangstok zichtbaar maar dat attribuut komt in het grootste deel van ons land voor. De gedachte aan Maassluis komt me plausibel voor.
Als het om Amsterdam gaat dan zijn de meeste molens van de buitenring, waartoe de Kostverloren Vaart hoort, zaagmolens en veelal van het type paltrok zoals in de link bij het bericht van Wagenaar afgebeeld. Van dat type is deze molen zeker niet.
Zondag 14-10-2012 19:54:27
|
Lies-Kap Favié (Maassluis): Mogelijk is zoekplaatje,1498, een opname van de Zuidgeer in mijn woonplaats Maassluis. Mede door een particuliere gift van 22.000 gulden door de heer W.Richter Uitdenboogaardt is deze Zuidgeer
in 1930 gedempt. Links achterin zien we de stenen stelling molen "de Hoop"aan de Zuiddijk. Deze korenmolen werd hier omstreeks 1792 gebouwd.
Op het zoekplaatje kan ik niet zien om wat voor soort molen het gaat ,maar kenners weten dat wel? Het bruggetje ,meer naar achteren zou dan het Breggeslopbruggetje kunnen zijn ,die van de Zuiddijk naar het Zandpad (later Fenacoliuslaan)
liep. Er zijn niet veel goede opnamen van de ongedempte Zuidgeer in omloop dus weet ik niet honderd procent zeker of het hier inderdaad om de Zuidgeer gaat. Links zien we de achterkant van de woningen aan de Zuiddijk en rechts van de Taanstraat.
Maar ik heb wel een sterk vermoeden dat dit wel zo is. Dan zou ik deze foto zeer graag aan mijn verzameling willen toevoegen! Vr.groeten.
Zondag 14-10-2012 19:10:00
Foto ingestuurd door Lies-Kap Favié - red.
|
Wagenaar (Zeist): Het dak van de molen verdwijnt net achter een wiek en valt zo niet te identificeren.De foto is gedateerd rond 1915. Gezien de ronde hoekjes zou de foto een albumentype kunnen zijn.Vraag aan inzender:Heeft de foto een wat bruinige teint en is het een dun papier op karton? Dan zou dit een albumentype kunnen zijn, en dan is de foto voor 1890 te dateren. Dan zouden wat zaagmolens als het Heiblok rond Kerkpad en Molenpad en Kuiperspad in aanmerking kunnen komen. zie ook bijgaand artikel.
Website: http://www.theobakker.net/pdf/industriegebieden.pd [...]
Zondag 14-10-2012 17:34:29
|
dick zweers (bergeijk): Amsterdam had langs de Singelgracht korenmolens die meestal zeer hoog waren, ook vanwege de dichte bebouwing rondom. Een zone verder naar buiten was minder dicht bebouwd en in die zone stonden veel houtzaagmolens. Daarvan is De Otter aan de Kostverlorenvaart als enige over.
Het karakter van de gebouwen is m.i. niet Amsterdams en de dakbedekking van de molen evenmin. Gelieve mij te corrigeren als ik het verkeerd zie.
Zondag 14-10-2012 11:27:02
|
Rob Wagenaar (Zeist): De suggestie Amsterdam en omgeving Nassaukade levert in de beeldbank Amsterdam o.a. de voormalige Lange Bleekersloot op en molen De Victor. De molen van dit ZPtje lijkt een minder hoge molen, de sloot krommer en minder breed. In aanmerking komt ook het voormalige kwakerspad, indertijd in de buurt van de Clercqstraat en Hugo de Grootstraat
Website: http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/d [...]
Zondag 14-10-2012 09:58:57
|
dick zweers (bergeijk): Database verdwenen molens nr. 941, 'De Hoop' in Oudewater is dit zeker niet. Andere kanshebbers daar heb ik niet gevonden.
Toelichting bij vorige reactie: zo'n sterke glans vind ik bij geen enkele foto van een rietgedekte kap.
Zondag 14-10-2012 09:56:51
|
Dick Zweers (BERGEIJK): M'n twijfels aan de Amsterdamse stadsrand zijn zeer groot na raadpleging van 'De molens van Amsterdam' (Van den Hoek Ostende', 3 delen met alle molens waarvan in 1983 afbeeldingen bekend waren. De bebouwing was rond de molens aan de stadsrand veel opener dan op dit zoekplaatse.
Afgaande op het karakter van de gebouwen dacht ik aan Oudewater of die regio.
Zondag 14-10-2012 09:49:36
|
Dick Zweers (BERGEIJK): De molen heeft een ietwat bolle kap die nogal glanst. D.w.z. een bovenkruier en die zijn in Amsterdam alle (of bijna alle) met riet gedekt. Dit is iets als dakleer. Langs de stadsranden stonden veel paltrokmolens. Ik ga de Amsterdamse molens nader bekijken.
Zondag 14-10-2012 09:38:05
|
Martin Snuverink (Voorburg): Dan tussen singelgracht (Nassaukade) en Kostverlorenvaart. Eerst de molen vinden met de molendatabase.
Zaterdag 13-10-2012 17:28:39
|
Jacques Laureys (Twisk): Vermoedelijk is dit Amsterdam, rand van de stad.
Zaterdag 13-10-2012 13:54:58
|
Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.
|