Zoekplaatje 1483 

Inzender: Dennis de Waart 

Gegevens: Niet gelopen fotokaart met groep buurtjeugd en volk tijdens feestelijkheden in een straat in middelgrote plaats of stad. Uiterst rechts een oude vrouw in dracht. Aan het einde van de straat verheft zich een forse kerk met spitsboogvensters en topgevels. In de topgevel links een rond roosvenster. Op de deurkozijnen van de pandjes rechts het huisnummer 15 en twee keer het huisnummer 17 van rechts naar links oplopend naar de kerk toe. Opname door Comprecht Sanders, fotograaf, Swammerdamstraat 68 II, Amsterdam, die in een groot deel van Nederland fotografeerde. De opname is gemaakt tussen 1918 en 1928. Doet wat sfeer betreft in de verte denken aan ex-zoekplaatje 857, Vlaardingen, van dezelfde fotograaf.

Datering: circa 1925    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting  detail

Geplaatst: 22 september 2012


 Reacties op Zoekplaatje 1483 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Achterom te Utrecht met op de achtergrond de Leeuwenberghkerk

Dibbler (): De dank gaat ook naar jou uit Dennis, want in je omschrijving heb je de bouwstenen voor mijn succesvolle zoekactie geleverd.
Zoeken via Goofgle Afbeeldingen op 'topgevels' en 'spitsboogramen' levert al snel onderstaande site op.
Website: http://reliwiki.nl/index.php?title=Utrecht,_Servaa [...]
Vrijdag 12-10-2012 08:25:06



Dennis de Waart (Heemskerk): Hartelijk dank aan Dibbler voor deze onverwachte, plotseling snelle oplossing.
Donderdag 11-10-2012 22:40:06



Martin Snuverink (Voorburg): Mooi van Dibbler om de Leeuwenberghkerk te herlennen, want geen van de huizen staat nog overeind.
Ik vermoed dat de foto is gemaakt op of kort na 31 augustus 1923 t.g.v. 25 jaar Koningin Wilhelmina, maar het kan ook een gewone koninginnedag in een ander jaar zijn geweest: kinderen met een (oranje?) sjerp om.
Donderdag 11-10-2012 13:44:34



Dibbler (): Dit is het Achterom te Utrecht met op de achtergrond de Leeuwenberghkerk.
Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldma [...]
Donderdag 11-10-2012 11:10:24



M.V. Wesstein (Den Haag): Is het wel een kerk? Alle kerken van enig statuur die ik op Streetview heb gezien hebben enorme ramen. Wellicht een school? Ook denk ik dat dit geen middelgrote gemeente is, maar juist in de grote(re) steden gezocht moet worden, vanwege de korte afstand tussen woningen en kerkgebouw (áls het een kerk is!).

De straat is vrij kort gezien de lage huisnummers rechts en de klaarblijkelijke afsluiting van deze straat door het gebouw. Overigens moet er bij de huisnummers 17 tenminste één zijn met een toevoeging (17a, mogelijk ook 17b), wat inhoud dat dit pand nieuwer is dan de rest v/d straat of dat het is gesplitst sinds de bouw. Het is hoe dan ook een substantieel gebouw, wellicht een (voormalig) weeshuis? Links is er 1 pand dat extra gepavoiseerd is, naast de versieringen in de straat zelf. Dat houdt weer een hoger dan gemiddeld inkomen voor de eigenaar/bewoners in.

Een weeshuis of internaat zou de grote hoeveelheid kinderen van diverse leeftijden verklaren, alsmede de ietwat verheven positie van beide dames rechts uit het midden. De kinderen die links uit het raam hangen horen blijkbaar niet bij de groep.

Locatie durf ik niet te noemen, er kan veel veranderen in 90 jaar...
Woensdag 10-10-2012 19:53:21



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):