Zoekplaatje 1463 

Inzender: Rob Wagenaar 

Gegevens: Foto uit collectie met foto's Woerden en Ellewoutsdijk Zeeland.

Datering: ca. 1880    Formaat: 12 x 17 cm

Datering: ?    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting  detail 1  detail 2

Geplaatst: 1 september 2012


 Reacties op Zoekplaatje 1463 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Rotterdamseweg, Delft

Martin Snuverink (Voorburg): Gefeliciteerd, Erwin, heel goed gevonden! Ben een beetje jaloers, want ik had totaal niet aan de Rotterdamseweg gedacht. Deze plek ben ik honderden keren in mijn leven gepasseerd. De foto moet van tussen 1890 en 1900 dateren. Het is al verin de middag. Het huis links is danig verminkt en heet nu Buitenrust. Op de plaats van het koffiehuis aan de zijsteeg is nog steeds een horecabedrijf. Dit was vanouds een wijkje waar veel personeel van scheepswerven woonde. In 1850 was de Rotterdamseweg al bestraat.
Van een telegraaflijn aldaar is niets gebleken. Aan dit telegraafspoor hebben we dus niets gehad, behalve dat ik wat kennis heb opgedaan over telegraaflijn-infrastructuur rond 1900. het is jammer dat de Delftse beeldbank (bij mij?) niet goed werkt.
Dinsdag 11-9-2012 12:29:28



Rob Ragenaar (Zeist): Prachtige vondst Erwin. Veel details kloppen. Met name het dubbele huis rechts is nog identiek inclusief de dichtgemetselde ramen boven de voordeuren en de afwisselende grote lichte hoekstenen. Op het linker huis staat nog steeds een soort draaduithouder of antenne.Het straatprofiel is ongewijzigd: de bestrating is geasfalteerd, het zanderige gedeelte is parkeerstrook en stoep geworden. De loop van de lange weg is ongewijzigd. De rooilijn rechts verspringt nog het zelfde. De zijweg voor het koffiehuis is er nog. Het koffiehuis is weg helaas, de sloot ook.Ik heb weinig twijfel meer
Dinsdag 11-9-2012 10:19:07



Erwin Esselink (Delft): De suggestie Delft of Leiden van Martin zette mij aan het denken. Als dit Delft is, waar zou dit dan kunnen zijn? Immers twee andere zoekplaatjes uit dezelfde serie (1464 en 1465) bleken ook Delft te zijn. Ik bedacht me dat dit de Rotterdamseweg zou kunnen zijn. Na enig zoeken in de beeldbank van het archief van Delft vond ik een oude ansichtkaart, die dezelfde plek toont. De dubbele woning rechts is de enige bebouwing, die nog overeenkomt met het zoekplaatje (www.virtueeldelftslexicon.nl, zoek op nr. 101643). Ook op streetview is het nog herkenbaar, het huidige adres is Rotterdamseweg 48 en 50.
Website: http://goo.gl/maps/taO7Q [...]
Dinsdag 11-9-2012 09:00:56



Martin Snuverink (Voorburg): Wim, zoals ik in mijn eerste reactie al had geschreven, was de lantaarn volgens mij rond, een Ritter-lantaarn dus.
Dit type vierkante voet komt voor in Delft (zie kenniscentrum), maar de meest gelijkende paal heb ik gevonden op het Plantsoen in Leiden. Zie Leiden verleden tijd, uitg. Boekhandel De Slegte, pag. 100.
Een zeskante lantaarn kan ik bij nader inzien ook niet uitsluiten. Deze kwam voor op de Delftse paal.
Ik kan dit tafereel echter onmogelijk plaatsen in Delft en Leiden.
Het Delftse telegraafkantoor in 1900 was aan de Hippolytusbuurt, waar tot voor kort nog het postkantoor was.
Dinsdag 11-9-2012 00:15:27



Redactie (): De lantaarnpaal heeft een vierkante voet. Als de lantaarn vierkant zou zijn, is die gedraaid ten opzichte van de voet. Lijkt me onwaarschijnlijk. Met de vierkante voet met zeshoekige lantaarn kom ik in Gouda uit, maar het kan zijn dat het kenniscentrum een lacune heeft en deze lantaarn ook in een andere plaats is gebruikt.
Maandag 10-9-2012 22:18:54



Redactie (): Bedankt Rob voor je reactie op mijn verzoek. De twee detailscans heb ik hierboven als 'detail 1' en 'detail 2' toegevoegd.
Maandag 10-9-2012 18:33:30



Wagenaar (Zeist): Ik heb voor de liefhebbers aan de redactie nog 2 detailfoto'gestuurd. De opvallende oplichting en lijnen in de verte is ook met sterke vergroting niet goed te duiden. De hameipoort van een brug zou kunnen, in het lichtste deel is de boog,maar dat zou ook iets (neo)gotisch kunnen zijn daarachter. De bestrating lijkt van zeer recente datum. De linkerzijde is nog zand. Mischien is hier een voorbereiding voor een tramrails gaande? Het wat classistich ogende huis rechtsvoor bestaat wat wonderlijk uit 2 huizen, 2 deuren in het midden naast elkaar, waarvan de linker de telegraafuithouder bevat. Op de rechter woning(?) bevindt zich een wit bordje met 2 woorden erop onder elkaar.ER worden klompen gedragen. Rachts voor dit gebouw staat zo goed als zeker een hondenkar.De ingang linksvoor leidt naar een tuin/bruggetje en is geen zijstraat zo te zien.
Maandag 10-9-2012 17:59:19



Ad van Opstal (Breda): Waar ik van uit ben gegaan zijn 6 lijnen, zeg maar zes kabels.
De lijn Utrecht Breda geeft op de kaart zes lijnen aan, en op het ZP zie ik zes isolatoren.
Niet alle lijnen die Leo R. aangeeft hebben zes lijnen.
Maar ik kan wel ergens overheen hebben gekeken.
Of alle lijnen langs spoorwegen hebben gelopen, weet ik ook niet, maar ik vond de lijnen met de kruisjes erin nogal overeenkomen met de loop van de spoorlijnen.
Maandag 10-9-2012 17:28:04



Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad een mooie en zinnige kaart van Ad. Een kansrijk gebied is naar mijn smaak Delfland en het binnenduingebied.
Ik geloof dat we er wel zeker van kunnen zijn dat we telegraaflijnen zien. Elektriciteitslijnen kwamen buiten de steden pas in na WO I. Ik houd altijd 1920 aan. En deze foto lijkt me niet van 1920 of later.
Als een dergelijke telegraaflijn door een dorp loopt, is de kans groot dat deze eindigt bij een nabij telegraafkantoor. Telegraafkantoren staan op de topokaarten doorgaans aangegeven met een symbooltje. Dit kan helpen bij het zoeken.
De weg ligt niet op een dijk, maar het kan wel een zeer oude dijkweg zijn die zich nauwelijks boven het landschap verheft. Het huis links heeft een brug met bermsloot. Dit wijst vrijwel altijd op ZH, NH, Utr, Fr, Gr.
Vóór de dubbele deur in de uitbouw van het Koffiehuis (ja, Theo, nu lees ik het ook!) staat een ijzeren spijlenhek van zo’n 1,5 m hoogte. Tussen hek en deur kan inderdaad wel een zijweg of zijstraat lopen. Maar dan zouden er twee evenwijdige zijstraten op pakweg 35 m van elkaar zijn. Niet onmogelijk, maar wel opmerkelijk.
Maandag 10-9-2012 13:26:55



Leo R. (De Bilt): Mooie kaart die Ad gevonden heeft. Er staan echter nog wel meer telegraaflijnen op die niet langs spoorlijnen liggen. O.a. Veghel/Gemert-Helmond-Asten, Venlo-Arcen, Driebergen-Wijk bij Duurstede-Wageningen-Ede, Sliedrecht-Kinderdijk-Ridderkerk, Kralingen-Lekkerkerk, lijnen in het Westland, Gouda-Schoonhoven, Alphen-Roelofarendsveen, Haarlem-Aalsmeer, Naarden-Huizen, Oosthuizen-Edam-Monnikendam, Zwolle-Coevorden, Zwolle-Blokzijl, Losser-Oldenzaal-Denekamp-Ootmarsum, Arnhem-Lobith, Tilburg-Waalwijk-Heusden/Vlijmen, en diverse lijnen op de Zeeuwse eilanden en bij Breskens lagen niet langs spoorlijnen, in ieder geval niet op het tijdstip dat de kaart is gemaakt. Evt. wel langs tramlijnen, maar daar heb ik minder verstand van. Als het werkelijk telegraaflijnen zijn die we op het zp zien, dan zijn we al dichter bij de oplossing, maar er valt nog genoeg te speuren...
Maandag 10-9-2012 10:59:50



Ad van Opstal (Breda): Ik heb een kaart gevonden waar de telegraaflijnen in Nederland rond 1900 zijn aangegeven.
(zie onderstaande link)
Daarop zie je dat de meeste telegraaflijnen langs spoorwegen zijn aangelegd.
Dit zijn de lijnen waar kruisjes doorheen staan.

Er is echter een lijn die niet naast een spoorweg loopt simpelweg omdat er die niet is.
Dit is de lijn Utrecht , Oosterhout, Breda.
Die lijn bestaat ook uit zes geleiders net zoals op het ZP.
Dus ik denk dat wij het ZP daar moeten vinden.
Dit alles wel met de aanname dat de lijnen met isolatoren telegraaflijnen zijn.

Website: http://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=inv2&miva [...]
Zondag 9-9-2012 20:58:39



Theo.B. (Den Haag): Als ik mij niet vergis is aan hoek linksvoor van het koffiehuis is te zien dat de lange gevel iets verbreed is met een stukje valse gevel. Zou dit een hoekpand zijn met de lange gevel aan een belangrijkere straat?
Vrijdag 7-9-2012 19:22:50



Leo R. (De Bilt): dien = niet
Vrijdag 7-9-2012 16:33:58



Leo R. (De Bilt): Het doet me aan 's-Graveland denken, maar dan dien het gedeelte waar van 1889 tot 1923 de 's Gravelandse paardentram reed. Een rondje Streetview heeft me nog niet verder geholpen, maar wie weet ziet iemand er iets in?
Vrijdag 7-9-2012 16:33:41



Theo.B. (Den Haag): Links van de uitbouw, boven de dakgoot staat een bord met tekst. Ik houd even een slag om de arm, maar kan er voorlopig niets anders van maken dan "koffiehuis".
Vrijdag 7-9-2012 15:26:48



Martin Snuverink (Voorburg): Goed, een koffiehuis dan, wat toen hetzelfde was als een café. Maar hoe zie je dat nou, Theo?
De fotograaf stond op een kruispunt van wegen en kijkt naar het oosten. Het lijkt erop dat de zijweg op de voorgrond naar links nog jong is, maar de sneeuw maakt dit lastig te beoordelen. Helaas is ook moeilijk te zien of de bermsloot links met daarover een degelijke gemetselde stenen brug, doorloopt langs de volgende huizen.
Het huis links met engelenraam is niet ouder dan van 1890.
De weg is een niet kaarsrechte dorpsstraat.
Ik neem aan dat de lijnen van de telegraaf of telephoon zijn en niet van de elektriciteit.
In de verte zien we op de as van de weg volgens mij geen rechthoekig object staan, maar gewoon het eind van de “bomentunnel”. De poort is echter zo mooi rechthoekig dat het wel eens de hameipoort van een ophaalbrug zou kunnen zijn.
De bomen zijn m.i. geen eiken of beuken, maar iepen.
Vrijdag 7-9-2012 14:51:35



swier (vianen): Zou de straat misschien vernoemd zijn naar de bomen? Eiken-beukenlaan? Een eind verder in de straat is een rechthoekig staand iets te zien. Waterpomp? Voetstuk?
Vrijdag 7-9-2012 13:14:36



Theo.B. (Den Haag): Het huis met wolfsdak/uitbouw is een koffiehuis.
Donderdag 6-9-2012 16:28:34



Martin Snuverink (Voorburg): 1880 lijkt me veel te vroeg voor deze foto. Ik zie een Ritter-lantaarn. Deze werden rond 1900 ingevoerd. Ik zie aan de zijkant van het huis met wolfsdak een uitbouw die voor 1800 veel te modern is. Ik zie rechts elektriciteitsdraden: een uithouder aan de gevel en verderop een uithouder aan een paal. Maar… dit kan ook een telegraaflijn zijn, want die waren er veel eerder. En dit kan ons helpen, want telegraaflijnen staan op topokaarten vanaf rond 1890 aangegeven en soms al in 1876! Vanaf 1880 werden dit telephoonlijnen. Het lijkt me wijs om hiervoor kaarten van 1900 tot 1915 te raadplegen.
Misschien zien we rechts wel een telegraafkantoortje??
Donderdag 6-9-2012 12:29:29



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):