Zoekplaatje 1438 

Inzender: Sander van Wijngaarden 

Gegevens: Fotokaart met weg en huizen links fabriek. Extra scan namen op achterzijde den bosch ?

Datering: ?    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting  achterkant

Geplaatst: 30 juni 2012


 Reacties op Zoekplaatje 1438 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Sint Antoinedijk, Oud-Gastel

P.frijters (Kruisland): Deze foto is gemaakt aan de St. Antoinedijk,bij de toenmalige suikerfabriek met dezelfde naam St.antoine. Deze fabriek is einde twintigerjare uit productie genomen.er heeft daarna nog een conservenfabriek gevestigd geweest.
Woensdag 31-7-2013 21:23:26Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Google Maps maakt het nog bonter: de Mark stroomt hier bij Standdaarbuiten linksaf stroomopwaarts naar Oudenbosch, terwijl de Dintel rechtsaf gaat naar de spuisluizen.
Maandag 19-11-2012 18:10:41Martin Snuverink (Voorburg): Volgens de topokaart van 1900 heet de rivier beneden Standdaarbuiten nog Mark, en pas vanaf de brug van Stampersgat Dintel. Het water van Oudenbosch naar Standdaarbuiten heet op de topokaart van 1911 “Haven” (van Oudenbosch).
Volgens Wikipedia "loopt de Dintel van Oudenbosch naar Standdaarbuiten. Hier komt ook de Mark erbij en gaat het onder de naam Dintel naar Stampersgat."
Volgens de Winkler Prins (6e druk, 1950) is de Dintel de benedenloop van de gekanaliseerde Mark.
Volgens de topokaart van 1998 heet het water tussen Standdaarbuiten en Stampersgat Dintel.
Ik had mij gebaseerd op de topokaart van 1900, maar ik geloof nu dat de cartograaf ervan geblunderd heeft. Dus geef ik Mar Struis gelijk dat de suikerfabriek aan de Dintel lag, aangenomen dat hij Dintel bedoelde met Dinkel.
Maandag 19-11-2012 17:53:59Mar Struis (): Sjoerd en Martin, ik snap het nu, bedankt.
Maandag 19-11-2012 17:33:07Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Herstel: het gaat hier niet om de Dinkel maar om de Dintel. En om Stampersgat en Standdaarbuiten, Mar. Tja, een ongelukje schuilt in een klein hoekje. De Mark komt overigens in de Dintel uit. Dus als de Dintel erbij komt, houdt de Mark op.
Natas: goed gevonden! Proficiat.
Maandag 19-11-2012 17:11:46Mar Struis (): Martin, bedankt voor de uitleg over de juiste spelling van Standdaarbuiten, heb ik weer wat geleerd.
Dat het riviertje hier nog Mark heet en bij Stampergat pas Dinkel, ben ik niet direct met je eens, volgens een topografische kaart begint de Dinkel al bij Standaarbuiten, namelijk waar het watertje uit Oudenbosch erbij komt. De suikerfabriek ligt hier na bij de A17 en dus aan de Dinkel. Zie ook de link.
Website: http://www.bhic.nl/site/pagina.php?id=11663 [...]
Maandag 19-11-2012 17:01:23Martin Snuverink (Voorburg): Dit is weer zeer fraai opgelost! Mijn idee van een suikerfabriek aan een dijk in oostelijke richting en met een vaarwater aan de andere kant van de fabriek klopte dus.
Het is overigens niet, zoals de meeste mensen denken, Standaardbuiten, maar Stand(-)daar(-)buiten! En de rivier heet hier nog Mark. Pas bij Stampersgat gaat de Mark Dintel heten.
De suikerfabriek sloot 1921.
Op de link staan twee foto’s met het onderschrift “Foto's boven: suikerfabriek st Antoine aan st Antoinedijk 1920”. Deze zijn niet van deze suikerfabriek. De linkse foto is van de veel grotere suikerfabriek Dinteloord in Stampersgat, één van de twee nog bestaande suikerfabrieken in Nederland. Daar was een draaibrug (hier is nu geen brug meer) met een stoomtramspoor van de ZNSM lijn Roosendaal-Willemstad.
Website: http://heemkundekringhetlandvangastel.nl/straatnam [...]
Maandag 19-11-2012 15:26:12Ingrid Evers (): Volgens mij stond St. Antoine niet in Oudenbosch, maar in Oud-Gastel.
Website: http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A0103850 [...]
Maandag 19-11-2012 10:03:47Mar Struis (): Goed gevonden door Natas. Inderdaad een suikerfabriek aan een dijk van een riviertje (de Dintel). Het huidige adres is Sint Antoinedijk 13, 4751 SC Oud-Gastel. De buurt werd ook Standaardbuiten genoemd. De foto van het huidige resterende deel (zie link) is vanaf ongeveer dezelfde plek genomen als het ZP. De huizen rechts zijn er niet meer. Voor goede herkenning neem foto, met tekst `Groete uit Standaardbuiten`, op de site die Natas noemt en reis met google streetview in tegengestelde richting als ZP. Je herkent dan direct de eerste twee fabrieksgebouwen aan de rechterkant.

Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Oud_Gastel_-_ [...]
Maandag 19-11-2012 09:55:34Leo R. (De Bilt): Geen Den Bosch dus, maar Oudenbosch...
Maandag 19-11-2012 09:25:33Peter Smaardijk (Leiderdorp): Hier dus.
Volgens mij heeft Natas gelijk.
Website: http://goo.gl/maps/C0o4c [...]
Maandag 19-11-2012 08:21:18Natas (dordrecht): Zou het dit kunnen zijn.. Suikerfabriek St antoinedijk.. Foto zou dan van de andere kant genomen zijn .. Ik zoek nog even verder naar meer foto's..

Website: http://heemkundekringhetlandvangastel.nl/straatnam [...]
Maandag 19-11-2012 06:44:50Redactie (): Vandaag de kaart bekeken. Na enig turen op de tweede regel lees ik:
De Witt
Paul Aerens
Den Bosch.
Zondag 18-11-2012 19:51:20Martin Snuverink (Voorburg): Ik vermoed dat dit niet Venlo of zuidelijker is. Het huis vooraan rechts heeft namelijk schuiframen en is van waalstenen. Holland of Noord-Brabant ligt meer voor de hand. Mogelijk is deze weg een (oude) dijk en staat de fabriek buitendijks. Het hoeft geen hoge rivierbandijk te zijn. Als dit geen dijk zou zijn, is er ook geen reden om huizen en fabriek zo dicht aan de weg te bouwen.
Ik heb bij Den Bosch gekeken en daar zou alleen Orthen in aanmerking komen, maar daar is het niet.
De fabriek heeft 3 schoorstenen en dus evenveel stookinstallaties. Er zijn thermische processen. Dan kun je denken aan een kalkzandsteenfabriek, pannenbakkerij of aardewerkfabriek. Maar ook aan een suikerfabriekje buiten de campagne. Volgens NEHA waren er rond 1890 in NB 21 beetwortelsuikerfabrieken.
Wat is de functie van de dubbele toren? Een klein silogebouw?
Dergelijke industrieën hebben veel brandstof nodig en liggen i.v.m. de aanvoer van steenkool of turf vaak aan vaarwater of een spoorlijn. Het zou mij niet verbazen als aan de andere zijde van de fabriek een vaarwater met loswal is.
Op het bebouwde deel staan geen elektriciteitspalen, maar verderop wel.
De weg leek mij eerst ook licht glooiend, maar bij nader indien geloof ik dat dit alleen tot het eind van de schutting geldt. Aan de lichtval te zien is de foto waarschijnlijk in oostelijke richting genomen.
Deze foto moet op te lossen zijn.
Website: http://www.neha.nl/struve/ [...]
Zondag 11-11-2012 13:23:27Rob Wagenaar (Zeist): Een licht glooiend gebied,met 3 keurig geklede mannen die vermoedelijk niet wonen aan deze oude zuidelijke doorgaande weg. De middelste persoon lijkt van joodse huize. Links staat een fabriek.Zijn de heren hier voor bezichtiging, overname, handel? Ik neig naar de oostelijke mijnstreek in Limburg of Belgie en niet naar den Bosch. Komen de heren uit den Bosch misschien?
Zondag 15-7-2012 11:00:24  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):