Zoekplaatje 1419 

Inzender: John Kappers     Beschikbaarheid: ik ben niet de eigenaar  

Gegevens: Standard Esso benzinestation. Waarschijnlijk gemaakt ergens in het Gooi- en Eemland rond 1936.

Datering: circa 1936    Formaat: 15 x 20 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 9 juni 2012


 Reacties op Zoekplaatje 1419 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Benzinestation "SOS", Amsterdamsestraatweg, Baarn

John Kappers (Baarn): Beste Antoon, je hebt me overtuigd! Dank je wel.

Met vriendelijke groet,

John
Zaterdag 9-2-2013 15:42:30Antoon Bosselaers (Mechelen): Het is zeer zeker dezelfde locatie. Je moet de bomen eens goed bestuderen. Op het ZP zie je rechts tussen Esso en Standard een open plek in het gebladerte met een kromme zijtak naar links met daarop weer een zijtak naar links. Precies dezelfde tak zie je op de eerste bewijsfoto net buiten de cirkel. Geen twijfel mogelijk.
Het verschil in kleur is volgens mij te verklaren door de overgang van Standard naar Esso. Op het ZP zijn de twee hoge pompen wit en staat er Esso bovenop. Op de bewijsfoto zijn de twee hoge pompen nog zwart en staat er Standard bovenop. De huiskleur van Standard zal zwart geweest zijn, die van Esso wit. Het ZP is dus iets later gemaakt dan de bewijsfoto: de overgang naar Esso is op het ZP al wat verder gevorderd.
Zaterdag 9-2-2013 15:08:25John Kappers (Baarn):
Bij nadere bestudering zie ik helaas toch nog geen sluitend bewijs dat dit de locatie is waar de foto met mijn oom is genomen.
De omgeving ziet er identiek uit, maar de wijzerplaat op het hokje tussen u vraagt... wij draaien is bij SOS zwart evenals de werkkleding.
Mijn oom (middenvoor met bak) is van 1922 en de foto moet ongeveer dezelfde tijd als deze afbeeldingen, rond 1935, genomen zijn. Hij verhuisde eind 1936 van Baarn naar 's Graveland.

Het is natuurlijk zeker dat deze mooie foto's, waar ik overigens erg blij mee ben, uit het Esso Historisch Archief de stations Tip Top en SOS bij Baarn zijn.

Met vriendelijke groet,

John
Zaterdag 9-2-2013 14:16:47Redactie (): Iedereen bedankt voor zijn geduld, behalve Leo R. ;-) Esso Historisch Archief heeft laten weten dat de foto's hier gepubliceerd mogen worden, waarvoor mijn hartelijke dank!
Vrijdag 8-2-2013 21:36:06


SOS Noordzijde: Een overzicht van het hele station ca. 1935. Let op de nieuwere schrijfwijze van Esso. Foto afkomstig uit: Esso Historisch archief.


SOSnzijde193638: De pompen ter weerszijde van het wachthuisje zijn vervangen, ook is hier nog een verrijdbare pomp te zien. Tevens zijn de pompen voor het 'hoofdgebouw' vervangen. Foto afkomstig uit: Esso Historisch archief.


SOSnzijde193638: detail SOSnzijdenacht: Hier zijn duidelijk de letters SOS te zien. Foto afkomstig uit: Esso Historisch archief.


tiptopzzijdevoorafbraak: Tiptop is hier duidelijk te zien op het wachthuisje. Alle attributen zijn reeds verwijderd, zoals pompen en smeerbrug, alleen de boog met 'S EERSTA ION' staat er nog. Foto afkomstig uit: Esso Historisch archief.


Correct1961: Nieuw dubbel Esso tankstationRedactie (): De bewijsfoto's die Will Porrio heeft ontvangen van de beheerders van het historisch archief van Esso, zijn zeer overtuigend. Mooi dat er toch foto's zijn gevonden die het tankstation laten zien zoals het er op het zoekplaatje bijlag! We wachten nog op bericht of de foto's online geplaatst mogen worden.
Vrijdag 8-2-2013 14:20:17Leo R. (De Bilt): Ik zie nog geen bewijs :-)
Vrijdag 8-2-2013 10:47:42John Kappers (Baarn): Beste Allemaal,

Ik wil allen enorm bedanken voor jullie inzet en feliciteren met dit fantastische resultaat!

Hiermee is ook een stukje van mijn familiepuzzel gelegd.

En last but not least zoekplaatjes.nl van Wim dat dit alles en meer mogelijk heeft gemaakt!

Met vriendelijke groet,

John

Donderdag 7-2-2013 23:19:35Will Porrio (Vianen): Dit zoekplaatje is met zekerheid opgelost.
Via de beheerders van het historisch archief van Esso in de Botlek, zijn de toenmalige fraaie foto's van dit station (1935) boven water gekomen. Het betreft inderdaad het voormalige Esso (Standard) station van de fa. Correct aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn. Tegenwoordig staat daar nog steeds een dubbel Esso tankstation, zij het iets moderner.....
Als er belangstelling voor de z/w foto's is uit de 30-er jaren, laat dit even weten via de redactie van deze site, met opgave van emailadres, dan komen ze naar je toe.
Donderdag 7-2-2013 22:20:52Mar Struis (): Jammer dat de Essokalenderfoto niet voor iedereen is in te zien.
Ik zie hierin, ondanks twijfels van anderen, wel het bewijs voor de locatie van het ZP.
Mijn redenering is:

1) Op de plek van de huidige tankstations aan de Amsterdamsestraatweg (voorheen Rijksstraatweg) te Baarn bevond zich in de jaren 50 een dubbel Esso tankstation.
2) Het beide delen van het Esso tankstation bevonden zich aan de noord en zuidzijde van de weg en waren identiek ingericht met elk een wachthuisje.
3) Het Esso station was in de jaren 50 van NV Correct.
4) Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit Esso station in de jaren 50 nieuw was, het moet reeds voor de oorlog hebben bestaan.
5) Sinds de jaren 30 bestonden de benzinestations TipTop en SOS, beiden aan de Rijksstraatweg te Baarn.
6) Deze benzinestations waren ook van NV Correct (cq dhr. Fernhout)
7) Het is onlogisch te denken dat er in de jaren 30 op de Rijksstraatweg, gemeente Baarn, twee benzinestations van hetzelfde oliemerk bevonden anders dan bij elkaar aan beide zijden van de weg.
8) De bewijsfoto uit de Essokalender toont het station TipTop met een wachthuisje wat qua positie, formaat en kenmerken overeenkomt met het wachthuisje van het Essostation in de jaren 50.
9) Het landschap op de bewijsfoto plaatst het TipTop station aan de zuidzijde van de weg.
10) Het TipTop station in de jaren 30 en het zuidelijk Essostation in de jaren 50 zijn dus hetzelfde station.
11) Het SOS station moet het aan de noordzijde van de weg gelegen station zijn geweest.
12) Het TipTop en SOS station, beiden van dezelfde eigenaar en hetzelfde merk voerend, moeten (zoals ook de Essostations in de jaren 50) identiek zijn ingericht en dezelfde reclame uitingen hebben.
13) De kalenderfoto toont op verschillende punten aan dat TipTop identiek was ingericht en dezelfde reclame uitingen had als het ZP, waaronder dezelfde pompen, dezelfde mix van Esso en Standard, dezelfde pomp en vitrineopstelling, dezelfde bestrating, dezelfde ligging t.o.v. de weg, en volledig identieke “STANDARD’” logoletters (de laatste D is zichtbaar op ZP) op het dak van de wachthuisjes.
14) Het ZP moet dus wel het noordelijk gelegen SOS station zijn. De achtergrond van het ZP past ook bij de locatie.

De enige mogelijkheid dat het ZP niet het SOS station zou zijn, is als er ergens in de buurt, maar buiten Baarn, nog een Standard Oil station, van een andere eigenaar, maar identiek gebouwd en ingericht als de stations van Fernhout, zou zijn geweest. Dit is, zeker voor de jaren 30, zeer onwaarschijnlijk en er is tot nu toe geen enkel spoor voor gevonden.


Zondag 16-12-2012 11:27:03Peter Smaardijk (Leiderdorp): Dan plaats ik hier nog even mijn reactie aan Wim:
"Het lijkt mij dat "Tip-Top" [te zien op de foto van de kalender] aan de zuidzijde van de weg was. Op de achtergrond [van de kalenderfoto] waarschijnlijk de oprijlaan naar kasteel Groeneveld. Het zoekplaatje moet dan "S.O.S." zijn, aan de noordzijde. Inderdaad wordt het nu wel erg waarschijnlijk. Echt hard bewijs is het misschien toch nog niet..."
Maandag 10-12-2012 21:11:06Redactie (): Helaas voel ik me er niet prettig bij om zelfs maar een detail uit een foto op de Esso-kalender hier te publiceren. Ik heb beide foto's doorgestuurd naar Peter Smaardijk en John Kappers.
Maandag 10-12-2012 21:04:44Mar Struis (): ExxonMobil Nederland heeft recent (in het kerstpakket voor personeel en gepensioneerden) een kalender uitgebracht met oude foto’s van Nederlandse Esso stations. De foto van de maand juni van deze Essokalender 2013 betreft het benzinestation van het ZP. Vreemd is dat Esso zelf bij de andere maandfoto’s de locatie vermeldt maar niet bij deze foto, blijkbaar weten ze het zelf ook niet.
De kalenderfoto is uit ongeveer dezelfde tijd als ZP maar uit een andere hoek en betreft waarschijnlijk de pomp aan de overkant van de straat omdat de opstelling iets afwijkt. Op de foto (bovenaan de Essolube vitrine) is de tekst “Station …..Tip Top” te herkennen. We hebben hiermee dus een eerste bewijsfoto van de “Correct / Tip Top” pomp van Fernhout.
Op de foto is ook duidelijk een wachthuisje te herkennen met daarop het logo “STANDARD”, waarvan op het ZP aan de linkerkant nog net een hoekje van het dak met de letter “D” is te zien. Dit wachthuisje (in tweevoud, aan beide kanten van de weg) is ook nog steeds (een beetje gemoderniseerd en nu met het “ESSO” logo) terug te vinden op de foto uit de jaren 50 waarop Peter Smaardijk ons al wees (zie link).
We hebben dus toch te maken met de aan beide zijden van de straat gelegen Standard/Esso pomp aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn, waar zich nu nog steeds Benzinestations bevinden, ongeveer N-O van kasteel Groeneveld.
In verband met mogelijke auteursrechten zal ik met de redactie overleggen wat er van de kalenderfoto kan worden getoond.

Website: http://groenegraf.blogspot.nl/2012/09/amsterdamses [...]
Maandag 10-12-2012 12:19:28John (Baarn): Dank je Peter. Ja, het zou daar ergens best kunnen zijn. Het vermoeden is nog steeds dat het wellicht, zoals je al eerder opperde, "Correct" is. Die lokatie was ongeveer 300 verderop waar de Wakkerendijk naar Eemnes begint.
Ik heb tot nu toe geen enkel beeldmateriaal van "Correct" kunnen vinden,. Zelfs Esso heeft mij hieraan ook nog niet kunnen helpen....
Maar, ik geef nog niet op ;)

met vriendelijke groet,

John
Donderdag 6-9-2012 22:07:57Peter Smaardijk (Leiderdorp): Toch een foto van de Essopomp aan de Amsterdamse straatweg gevonden, jammergenoeg van veel later. Toch zou het hier kunnen zijn...
Website: http://groenegraf.blogspot.nl/2012/09/amsterdamses [...]
Woensdag 5-9-2012 22:08:54John Kappers (Baarn): Beste Ingrid,

Dank je voor het meedenken. Eigenlijk is Apeldoorn geen optie, het vermoeden is sterk dat het ergens rond Baarn moet zijn. Helaas is tot op heden nog geen vergelijkingsmateriaal gevonden.

Met vriendelijke groet,

John
Woensdag 5-9-2012 12:37:44Ingrid Evers (): Apeldoorn, Loolaan. Het ziet er anders uit, maar gezien de ruimtelijke sfeer misschien een optie?
Website: http://www.oud-apeldoorn.nl/straten-a-z/l/loolaan- [...]
Woensdag 5-9-2012 02:28:08Bas de Voogd (hellevoetsluis): Beste D. Kralt, ESSO werd in 1929 al ingevoerd als merknaam voor gelode super benzine. Daar naast verkocht de A.P.C. in NL normale benzine onder de naam MOTORSPIRIT. MOTORSPIRIT werd omgedoopt tot STANDARD vanaf juli 1931. ESSO altijd vanuit zilveren blikken of pompen; MOTORSPIRIT later STANDARD altijd vanuit roode bussen of pompen. Op 14 november 1938 vervalt de STANDARD naam als er nog maar sprake is van 1 kwaliteit benzine onder de naam ESSO. De foto is dus van vóór november 1938.
Zaterdag 9-6-2012 11:09:13Alard (Zevenaar): Hier zal waarschijnlijk wel een foto instaan.

Website: http://wakkerendijkinbeeld.webklik.nl/page/home [...]
Zaterdag 19-5-2012 08:50:46Peter Smaardijk (Leiderdorp): Alard, in een personeelsadvertentie in De Bel op 28 juli 1939 wordt een "nette jongen of meisje" voor het buffet van benzinestation "Correct" gevraagd; in diezelfde krant wordt op 12 april 1940 een "doorsmeerder en nette pompbediende" gevraagd. Dus er kon gegeten worden en doorgesmeerd!
Donderdag 17-5-2012 16:37:30Peter Smaardijk (Leiderdorp): De opening van het tracé Crailo-Groeneveld in de rijksweg Amsterdam-Amersfoort (buitenom Laren) was overigens op zaterdag 9 november 1929.
Donderdag 17-5-2012 14:53:33Peter Smaardijk (Leiderdorp): Ik denk dat de meest kansrijke plaats inderdaad de tankstations van de heer Fernhout (commissaris van de "Correct NV" is J.A Fernhout, v.a. 1951 P.A. Houweling) a.k.a. "Correct" en helemaal in het begin "Tip-Top" en "S.O.S." zijn, en dat deze op de bedoelde plaats (A'damse Straatweg/Zandheuvelweg/Wakkerendijk/nieuwe rijksweg naar Crailo) te vinden waren. Het onderstaande citaat uit De Bel van 18 juli 1952 maakt e.e.a. duidelijk. De nieuwe weg uit Hoevelaken is nu ook aangelegd, maar de aansluiting ervan op de weg naar Crailo nog niet omdat de viaducten over en bij de Wakkerendijk nog niet klaar zijn. Verkeer uit Hoevelaken rijdt nu, als het de borden volgt, rechtsaf de Wakkerendijk op en gaat via Eemnes en Laren verder richting Amsterdam. Zij die weten dat de weg naar Crailo vlakbij begint, doen dit echter niet en gaan op de Wakkerendijk linksaf en bij de "Correct"-pomp scherp rechts richting Crailo:

"Bij het ingebruiknemen van deze nieuwe weg Eemnes-Hoevelaken is ook bewezen dat men ook weer niet teveel het verkeer moet regelen. Zolang de beide viaducten over en bij de Wakkerendijk nog niet gereed zijn, is aangegeven dat het verkeer uit de richting Hoevelaken naar Noord-Holland, over Eemnes en Laren moet rijden. In de praktijk komt daarvan evenwel niet veel terecht, want vele automobilisten weten dat de weg door Eemnes smal en slecht is en ook de route door Laren oponthoud geeft. Van de nieuwe weg komende, draaien zij dan ook in Eemnes-Binnen het stuur naar links en gaan aan het einde van de Wakkerendijk bij het benzinestation "Correct", de Rijksweg op. Slechts de automobilist die ter plaatse niet zo goed bekend is, volgt de voorgeschreven route."

Een wielrijder klaagt in De Bel van 1 augustus 1952 over de voor fietsers levensgevaarlijke situatie bij benzinestation "Correct": "De auto's rijden met grote snelheid van en op de Wakkerendijk". Ook is het fietspad tussen "Correct" en de Shellpomp (ik vermoed die bij Kp 30) "verbazend slecht". Ik vermoed dat het fietspad-in-aanleg te zien is op de foto die ik eerder heb gelinkt (de tegels liggen al gereed).
Donderdag 17-5-2012 12:50:36Alard (Zevenaar): Aan het aantal personen te oordelen is het een groot benzinestation. Weet de eigenaar misschien of daar ook een eetgelegenheid bij was (persoon rechts) 2e van rechts duidt er misschien op dat er ook een doorsmeerstation bij was voor een kleine beurt.
Donderdag 17-5-2012 09:04:15Martin Snuverink (Voorburg): De genoemde advertentie in De Tijd is veelzeggend. Men vraagt meerdere pompbedienden voor meer dan één benzinestation. Ik vermoed dat het om twee tegenover elkaar liggende tankstations gaat. Kp 30 ligt in Eemnes en valt domweg af. Kp 31 ligt in Baarn. De stations zouden dan moeten hebben gestaan even ten oosten van de huidige rotonde waarop de Wakkerendijk uitkomt, daar waar de Zandheuvelweg op de Amsterdamsestraatweg uitkwam. Men heeft het uitdrukkelijk over Rijksstraatweg en niet over Amsterdamsestraatweg. Het gaat dus om een toen nieuwe verbindingsweg die tussen 1920 en 1933 is aangelegd, vermoedelijk kort voor 1932. De twee benzinestations lagen waarschijnlijk nagenoeg op de plaats van de huidige twee Esso-stations aan wat nu Amsterdamsestraatweg heet. De topografische militaire kaart van Soestdijk van 1943 (zie de link) maakt een en ander duidelijk. Daarop is op de bedoelde plaats ook vaag iets te zien wat de benzinestations kunnen zijn. Ik vrees dat het systematisch vinden van een bewijsafbeelding onmogelijk is. Maar misschien tovert Gerard Nachbar een luchtfoto uit de hoge hoed.
Website: http://watwaswaar.nl/#Wm-Xo-6-el-1v-1-----jLM [...]
Donderdag 17-5-2012 08:57:34Peter Smaardijk (Leiderdorp): Ik denk dat op de locatie die Gerard bedoelt een Shellpomp zat. De uitrit is te zien op een foto in het Eemlandarchief, met een Shellvlag
Website: http://www.archiefeemland.nl/collectie/fotos/detai [...]
Dinsdag 15-5-2012 20:12:29Peter Smaardijk (Leiderdorp): Gerard, ik denk dat de locatie die jij bedoelt het pand is dat op Google Maps met Witte Tentenverhuur wordt aangegeven (Oud Eemnesserweg 13). Het zou kunnen, maar ik denk persoonlijk dat de pomp eerder bij kilometerpaal 31 heeft gelegen.
Dinsdag 15-5-2012 18:15:25Gerard Nachbar (Almere): Op Blad 32A uit 1962 zie je nog beter dat het om een benzinestation gaat. Blad 32A uit 1974 toont dat alles is opgeslokt door knooppunt Eemnes.
Dinsdag 15-5-2012 15:55:14Gerard Nachbar (Almere): Ik heb er even een topografische kaart 1 op 25000 bij gepakt, en wel blad 32A, uit 1952. Zie www.WatWasWaar.nl. Een van west naar oost lopend stuk van de latere A1 is een 'weg in aanbouw'. Westelijk hiervan is een min of meer NW-ZO lopend weggedeelte te zien. Nabij 'KP30' (kilometerpaal) zie je een afrit plus oprit die heel goed bij een benzinestation past.
Een kilometertje noordwestelijk hiervan zie je 'De Witte Bergen', dat een rijke geschiedenis kent uit de tijd van vóór de Grote Toekan. Tom Manders (Dorus) deed er zijn shows in het tijdperk van de zwart-wit-tv.
Dinsdag 15-5-2012 15:48:57Peter Smaardijk (Leiderdorp): In ieder geval is "Correct" hetzelfde als de benzinepompen van de heer Fernhout, voorheen ook genoemd "Tip-Top" resp. "S.O.S.", en te vinden op de plaats waar de Wakkerendijk, de Zandheuvelweg en de Amsterdamse Straatweg bij elkaar komen en waar de nieuwe rijksweg Baarn-Crailo aftakt. Een onoverzichtelijk punt waar blijkens veel artikelen behoorlijk wat ongelukken gebeuren. Zie diverse artikelen in de Laarder Courant De Bel tussen 1935 (eerste vermelding: nieuwe inschrijving in het handelsregister van "Tip-Top" en "S.O.S." door Fernhout) en 1968 (laatste vermelding van het benzinestation "Correct").
Website: http://bel.courant.nu/ [...]
Dinsdag 15-5-2012 14:40:34Peter Smaardijk (Leiderdorp): Ook die plek zou zeker kunnen, Dik, maar over deze pomp kan ik vooralsnog niets vinden uit de tijd dat deze foto gemaakt is...
Maandag 14-5-2012 23:17:35d.kralt (meppel): @Peter, hebbes! Maar wat denk je dan van onderstaande locatie? Foto's te vinden op beeldbank Soest, zoeken op benzinestation.
Website: http://maps.google.nl/maps?q=52.1738,5.246208&hl=n [...]
Maandag 14-5-2012 22:55:27Peter Smaardijk (Leiderdorp): Dik, ik had die foto ook gezien. Dit is ter hoogte van het restaurant, nu Greenfields geheten. Daar is nu nog steeds een Shellpomp. De Essopomp is verderop richting de A1.
Maandag 14-5-2012 22:39:14d.kralt (meppel): Het Esso station Groeneveld, was voorheen een Shell Station. Zie streetview en onderstaande link.
Website: http://www.oud-baarn.nl/StratenAB/pages/ams4_jpg.h [...]
Maandag 14-5-2012 22:34:42Peter Smaardijk (Leiderdorp): Nog even voortbordurend op de advertentie in De Tijd: de leerling-bedienden kunnen zich melden op de Mossellweg 18 in Blaricum (en aan het station in Baarn). Toch even gezocht op het adres Mosselweg 18 en wie daar dan wel zou wonen: op het adres blijkt rond die tijd een aannemer te wonen, F.A. Fernhout, die ook benzinestations exploiteert. En dan kom ik uit op een zwaar auto-ongeluk in 1936 bij het benzinestation van dhr. Fernhout op de Rijksweg Amsterdam - Amersfoort, "juist op de grens van de gemeenten Baarn en Eemnes" (diverse artikelen van 17 en 18 juni). Dan hebben we het volgen mij over een lokatie ongeveer op de plaats van de huidige Essopomp "Groeneveld"! Het zal toch niet...
Maandag 14-5-2012 21:38:30Peter Smaardijk (Leiderdorp): Ik neem aan dat de Rijksstraatweg in Baarn nu de Amsterdamsestraatweg is. In 1940 vind ik overigens nog een paar advertenties waarin sprake is van benzinestations "Correct" aan de Rijksstraatweg in Baarn. Misschien dezelfde pomp? Benzinestations "Correct" aan de Rijksstraatweg in Baarn worden nog vermeld in het telefoonboek van 1950...
Maandag 14-5-2012 18:25:37John Kappers (Baarn): Beste D. Kralt,

Deze Rijk Hartog is dus mijn oom :).
Hij is in 1936 verhuisd naar 's Graveland en via Hilversum (1940) rond 1960 weer naar Baarn gekomen. Gezien zijn leeftijd op de foto zou die dan genomen moeten zijn tussen ongeveer 1938 en 1940, dus op 16-18 jarige leeftijd. Dit zou kunnen.
Zo komen we weer een stapje verder. Hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

John
Maandag 14-5-2012 17:52:00Peter Smaardijk (Leiderdorp): Volgens een advertentie in De Tijd van 8 juli 1938 is (zijn) er aan de Rijksstraatweg te Baarn "Standard Benzinestations", waar ze "eenige leerling-bedienden" kunnen plaatsen.
Maandag 14-5-2012 17:40:42d.kralt (meppel): Volgens verschillende bronnen werd de naam ESSO voor het eerste geïntroduceerd in 1938.
Omdat beide namen (ESSO en STANDARD OIL) op de foto voorkomen, is de foto dus van 1938 of later, maar voor 1947/1948 toen alleen de naam Esso nog werd gebruikt.
Op de foto zou de knielende jongeman Rijk Hartog uit Baarn zijn (geboren 1922). Deze Rijk is ook overleden in Baarn.
Informatiebron : Groene Graf. (http://www.groenegraf.nl/).Ik heb gekeken naar mogelijke plaatsen in Baarn voor een dergelijk, voor die tijd, groot tankstation.
De beste mogelijkheid lijkt mij de Biltseweg in Soest, vroeger Baarn. Ik heb echter totnutoe geen oude foto van dit tankstation kunnen vinden.
Maandag 14-5-2012 16:45:52John Kappers (Baarn): Beste Bas,

Dank je wel voor je reactie. Leuk om over deze pompen extra informatie te krijgen!

Ook zou ik graag willen weten waar deze pomp stond. Op deze foto staat een (inmiddels overleden) oom van mij die rond die tijd in Baarn woonde en verhuisde naar 's Graveland.

Met vriendelijke groet,

John
Zaterdag 12-5-2012 16:35:19Bas de Voogd (): datering is wel correct, overigens waren de electrische pompen ook van Gilbert & Barker
Zaterdag 12-5-2012 12:16:27Bas de Voogd (): de Standard pompen (normale benzine)waren al electrisch; de Esso pompen waren zilver van kleur, merk Gilbert & Barker type T8, handpompen en gaven gelode super benzine
Zaterdag 12-5-2012 11:56:49  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):