Zoekplaatje 1369 

Inzender: Sander van Wijngaarden 

Gegevens: Straatbeeld met huisnrs 23/25 en opvallende witte huisnummers op ZWARTE achtergrond .. nijmegen?

Datering: ?    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: vergroting  detail

Geplaatst: 28 januari 2012


 Reacties op Zoekplaatje 1369 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Hamerstraat 23-25, Bussum

Redactie (): Martin had al opgemerkt dat de openslaande deuren waarschijnlijk vervangen zouden zijn door vensters, maar dat het erkers geworden zijn is wel heel verrassend. Grote klasse van E. Petter om dit te zien.
Zaterdag 5-4-2014 21:20:33van wijngaarden (haarlem ): lijkt mij gewoon te kloppen ..wel ongelofelijk knap dat je dit herkend met deze erkers erop...
Zaterdag 5-4-2014 21:07:46E. Petter (Den Haag): Ervan uitgaand dat dit vanwege de huisnummers ook Bussum is, zou het heel goed de Hamerstraat kunnen zijn. De raamindeling boven klopt en ook de ornamenten lijken te passen. De erkers zijn niet origineel zoals op http://www.beeldvanbussum.nl/?historische_collectie&7814 te zien is.
Website: http://www.beeldvanbussum.nl/?historische_collecti [...]
Zaterdag 5-4-2014 20:58:41G.H. Woortman (OOSTERHOUT NB): Is dit wel in Nederland?Zou ook BelgiŽ kunnen zijn.
Zondag 13-1-2013 16:34:57Sjef Zondag (Vlijmen): Het verhaal van de rondtrekkende fotograaf kan ik bevestigen. Ik ben in het bezit van een foto van een groep kinderen die in Schiedam op straat gefotografeerd werd. Ik heb die foto gekregen omdat de naam van mijn overgrootvader op de winkelruit op de achtergrond stond. De schenker stond als klein jochie op die foto.
Zondag 11-3-2012 01:11:52Jos Joosten (Nijmegen): De suggestie "Nijmegen" deel ik niet: ik geloof niet dat er in Nijmegen huzien staan/stonden met trapportieken zo direct aan het trottoir. Wat betreft het soort foto: ik heb een dergelijke foto uit de jaren twintig - grote verzameling willekeurige kinderen - uit de straat waar ik zelf als kind lang woonde. Ik kreeg die lang geleden uit de eerste hand van een oude dame die er zelf als kind op stond. Zij vertelde mij dat het in haar jeugd, toen een fototoestel nog een relatieve luxe was, vaker gebeurde dat een langskomende fotograaf een willekeurige club kinderen die op straat speelde bijelkaar zette en fotografeerde en vervolgens afdrukken van de foto aan de ouiders verkocht.
Misschien is dat een verklaring?
Zaterdag 10-3-2012 18:21:28Peter Miebies (Castricum): Als nieuwkomer op deze site, wil ik proberen een duit in het zakje te doen.
De locatie herken ik niet en ik heb daarom eens naar de groep gekeken om te zien of vast te stellen valt waar we hier nou naar kijken. Daarom een paar veronderstellingen.
De groep bestaat uit kinderen van zeer gevarieerde leeftijd, van peuter tot puber zou ik zeggen. Uitzondering: de 3 volwassen vrouwen die met 1 Š 2-jarigen op de arm staan. De vrouwen lijken alle drie soortgelijke kleding aan te hebben. Het kind op de arm van de rechter vrouw heeft een emmertje in de hand met o.a. de tekst "... den ..." bovenaan en "VITEL..." in het midden. Op de 2e rij links vooraan, lijken 2 broertjes te zitten, misschien wel een tweeling. Het ontbreken van klompen als schoeisel, duidt op een stadse omgeving/achtergrond.
Het gebouw maakt niet de indruk iets met de groep te maken te hebben.
Een paar mogelijkheden.
Schoolfoto. Dat denk ik niet. Dan zou tenminste ook het hoofd v.d. school resp. de bovenmeester er op moeten staan. In die tijd (begin 20e eeuw) was het gebruikelijk om dan een leien bord te tonen met daarop de naam van de school en de "klasse".
Verenigingsfoto. Dat denk ik ook niet. Er is geen enkel voorwerp (instrument, bal, vlag) zichtbaar dat op een gezamenlijke interesse duidt.
Sanatorium. Nee, de "uniformen" van de 3 dames lijken meer ingegeven door de mode/werkkleding op dat moment. Het lijkt niet op een verpleegstersuniform.
Internaat of weeshuis. Zou kunnen. Uit het ontbreken van nonnen zou je dan kunnen concluderen dat het geen RK-instelling is.
Misschien hebben anderen n.a.v. bovenstaande verdere ideeŽn.

Zaterdag 18-2-2012 11:56:40Martin Snuverink (Voorburg): Dit zijn duidelijk woningbouwverenigingshuizen uit de jaren 1920. De openslaande deuren van de woonkamer aan de voorzijde met zulke smalle tuintjes zijn zeer opvallend. Als de huizen nog bestaan, zullen vanwege warmte-isolatie, tocht en inbraakgevoeligheid deze deuren wel veranderd zijn in gewone vensters. Dan zijn de woningen veel moeilijker herkenbaar geworden. Gezien de oneven nummers links, is dit niet in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Dordrecht, Den Bosch en Groningen. Zie het kenniscentrum. Misschien dat de donkere huisnummerbordjes (eerder groen dan zwart?) nog een aanwijzing geven.
De windhaken aan de buitenkant voor openslaande houten ramen zijn volstrekt normaal bij eenvoudige woningbouw Het is zelfs buitengewoon onhandig en rommelig om ze binnen te hebben. De keukendeur en de openslaande tuinstolpdeuren van ons huis (1989) heeft ook de windhaken buiten.
Donderdag 16-2-2012 17:12:26Redactie (): De detailscan heeft nu een hogere resolutie.
Maandag 6-2-2012 22:31:01Alard (Zevenaar): Heb met photoshop iets geprobeerd en kom tot de volgende conclusie: 1e regel staat fam Riet of fam Huet. 2e regel niet te lezen.
Maandag 6-2-2012 22:08:33wijngaarden (haarlem ): zelfs met 2 loepen en zonlicht is het voor mij niet te lezen ..wellicht dat iemand die de scan kan bewerken met de computer nog iets naar boven haalt .
Maandag 6-2-2012 19:01:17Redactie (): Het detail van het bordje staat erbij, ik vrees dat er weinig uit te halen is. Valt het met een goede loep niet te lezen, Sander?
Maandag 6-2-2012 18:37:07v.drijver (Randwijk): Vitello was een margarine merk van de firma Van den Bergh (vanaf ongeveer 1898)
Maandag 6-2-2012 14:48:06v wijngaarden (haarlem): scan naar redactie gemaild , het kind op de arm heeft een beker(? )vast met de tekst ,,vitell..,,?
ook hiervan is een scan gemaild
Maandag 6-2-2012 14:25:18Theo.B. (Den Haag): Kan er een detailscan van het naambordje geplaatst worden?
Zondag 5-2-2012 14:27:53Theo.B. (Den Haag): Niet dat ik er dagelijks op let, maar haken om openstaande ramen vast te zetten aan de buitenkant van de kozijnen komt op mij bijzonder curieus over.
Kan Dick Zweers hier iets mee? Mogelijk in combinatie met witte glaslatten.
Zaterdag 28-1-2012 18:59:37Theo.B. (Den Haag): Een bijna leesbaar bordje op de deur van nr. 23?

Zaterdag 28-1-2012 18:46:18  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord ťťn in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):