Zoekplaatje 1356 

Inzender: flip bool     Beschikbaarheid: gaat naar een archief of museum 

Gegevens: Foto uit een album met zoutdrukken, waarschijnlijk gemaakt door een militair. Andere foto's uit het album zijn inmiddels ge´dentificeerd als Venlo, Gorinchem, Breda, Delft, Leeuwarden, Zierikzee, Zutphen en station Laren-Almen. De foto staat op albumpagina 82, naast een foto van Breda. De scan is geconverteerd naar grijswaarden en het contrast is verbeterd.

Datering: circa 1858    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 7 januari 2012


 Reacties op Zoekplaatje 1356 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Turfmarkt, Leeuwarden

Redactie (): Alles klopt, zelfs de bogen in het metselwerk boven de kelderramen ter hoogte van de twee heren met hoed zijn op de tekening te zien. Een heel mooie vondst. Bedankt Martin!
Zondag 8-1-2012 09:18:19Martin Snuverink (Voorbrurg): Voor zover dit niet reeds duidelijk is geworden: het is niet Delft.
Maar ik heb wÚl een alternatief: Leeuwarden. Turfmarkt, hoek Tuinen. Vˇˇr de demping van de Turfmarkt omstreeks 1894 was er een trapjesbrug over de gracht van de Tuinen. Aan de oostzijde van de Turfmarkt was ook een hoge kademuur, een smalle kade en panden met souterrains. Een tekening van deze plek is te vinden op de link, zoeken FDTURFMAA001.
Alles lijkt nu precies te kloppen.
Website: http://www.beeldbankleeuwarden.nl/ [...]
Zondag 8-1-2012 01:07:14Jan Lemmens (Rotterdam): Een ansichtkaart (1911?) van de Verwersdijk met links de Nobelbrug en in het midden de brug naar de Molenstraat. De panden links zouden de panden van de zoekfoto moeten zijn. Wat Martin al aangeeft geen souterrains en geen lage kade.
Website: http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/watermark. [...]
Zondag 8-1-2012 00:46:41Ad van Opstal (Breda): De link die Martin Snuverink opgeeft werkt bij mij niet goed in mijn browser.
Maar ik heb wel een andere site gevonden waar foto`s van de Verwersdijk op staan.
Ik moet zeggen dat de contouren van de bebouwing en brug wel veel overeenkomen met die op het zp.
Vooral op de eerst zwart wit foto.
De genoemde Paardenmarktkazerne is volgen Wikipedia een Artilleriemagazijn en ľkazerne.
Dit zou kunnen verklaren waarom die militairen daar lopen.
Of dit de juiste locatie is kan ik niet beoordelen.

Website: http://www.vanderkrogt.net/delft/straatfoto.php?st [...]
Zaterdag 7-1-2012 17:34:23Msartin Snuverink (Voorburg): Een smalle gracht met smalle kade en vrij hoge kademuur. Smalle huizen met souterrains. Links een trapjesbrug.
Hierbij denk ik aan Delft, het laatste stukje Verwersdijk, vanaf het laatste huis van de Molenstraat (48) bij de brug. De trapjesbrug zou dan de Nobelbrug aan de Kantoorgracht zijn, die in 1995 door een befietsbare boogbrug is vervangen. Dit is vlak bij de Paardenmarktkazerne die van 1845 dateert. De bebouwing aan de Verwersdijk lijkt heel oud maar is veel jonger dan het spul op het zoekplaatje.
Ik weet niet of de hoogte van de kade en de souterrains deze locatie uitsluiten.
Zie ook de link, zoeken Nobelbrug (3 afbeeldingen).
Graag een 2nd opinion.
Website: http://www.virtueeldelftslexicon.nl/index.aspx?p=a [...]
Zaterdag 7-1-2012 16:28:29Jaap Boersema (Nieuwegein): Gele rijders. Ik weet niet beter dan dat Arnhem hun basis was. De kazerne stond aan wat nu het Gele Rijdersplein is.

Jaap Boersema
Zaterdag 7-1-2012 13:24:19Ad van Opstal (Breda): Hebben de drie militairen die daar lopen niet het uniform van de Gele rijders (Rijdende Artillerie) aan.
Ik weet niet waar die in die tijd gelegerd waren.

Zaterdag 7-1-2012 13:08:00  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord ÚÚn in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):