Zoekplaatje 1343 

Inzender: flip bool 

Gegevens: Foto uit een album met zoutdrukken, waarschijnlijk gemaakt door een militair. Andere foto's uit het album zijn inmiddels geïdentificeerd als Breda, Delft, Leeuwarden en Venlo.

Datering: circa 1858    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: vergroting  albumpagina's

Geplaatst: 17 december 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1343 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Kalkhaven, Gorinchem

Leo R. (De Bilt): Er is een bewijsfoto opgedoken! Op de facebookgroep Oud Gorinchem heeft een Gorcumse verzamelaar een foto gepost van deze locatie in latere tijd. Duidelijk is daar dezelfde situatie te herkennen, zij het dat de Kalkhaven inmiddels gedempt is. Als het goed is, kunnen ook niet-Facebookleden de foto zien op onderstaande link.
Website: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4153744652 [...]
Maandag 13-1-2014 20:51:11



Redactie (): De aangekondigde zeven zoekplaatjes vallen binnen de categorie "zoekplaatjes uit het album" en zullen dus gewoon a.s. zaterdag verschijnen.
Woensdag 4-1-2012 22:34:26



Martin Snuverink (Voorburg): Het laatste bericht van de redactie is voor mij nogal kryptisch. Betekent dit nu dat de beloofde 7 ongelocliseerde foto's zaterdag a.s. niet zullen verschijnen? Dat zou jammer zijn.
Woensdag 4-1-2012 21:58:00



Redactie (): Flip Bool wil te zijner tijd over dit album gaan publiceren, en tot die tijd nog wat verrassingen in petto houden. Op deze site zullen dus alleen zoekplaatjes uit het album en geen opgeloste foto's komen te staan. Voor een royalere kijk in het album zullen we dus nog even geduld moeten hebben.
Woensdag 4-1-2012 21:05:45



Leo R. (Utrecht): Tof, ik ben benieuwd! De zoekplaatjesbrigade staat paraat!
Dinsdag 3-1-2012 12:46:01



Harm Renkema (Groningen): Ik ben eigenlijk ook zeer nieuwsgierig naar de andere foto's van dit album. Los van de nog te verschijnen zoekplaatjes. Het zijn toch unieke foto's. Is er een mogelijkheid om deze foto's via deze site te publiceren? Uiteraard met de welwillende medewerking van Flip Bool en de redactie.
Maandag 2-1-2012 21:04:14



Redactie (): Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om alle speurders en lezers een gelukkig en gezond 2012 te wensen!
Als antwoord op de vraag van Leo R.: a.s. zaterdag publiceer ik hier nog 7 ongelocaliseerde foto's uit het album. Eigenlijk 8, maar één daarvan is een gespiegelde variant van een andere foto. Maar daarover zaterdag meer.
Maandag 2-1-2012 20:59:05



Martin Snuverink (Voorburg): De locatie Kalkhaven is buiten kijf. Sjoerd Eeftens en ik zijn overigens van oordeel dat het lantaarntje niet van de Dalempoort kan zijn vanwege de afstand en omdat het lantaarntje van de Dalempoort voor zover na te gaan valt altijd 8 pilaartjes heeft gehad.
Maandag 2-1-2012 13:05:27



Martin Snuverink (Voorburg): De locatie Kalkhaven is buiten kijf. Sjoerd Eeftens en ik zijn overigens van oordeel dat het lantaarntje niet van de Dalempoort kan zijn vanwege de afstand en omdat het lantaarntje van de Dalempoort voor zover na te gaan valt altijd 8 pilaartjes heeft gehad.
Maandag 2-1-2012 13:05:27



Leo R. (Utrecht): Of de brug op de albumfoto naast het zp de Lange Jezijnsbrug is, is lastig te zeggen. De enige foto die ervan bewaard is gebleven, is het zp zelf. Ik betwijfel of er anderszins afbeeldingen van bestaan, maar ik zal het eens navragen. In Gorinchem zou het ook nog ter hoogte van de Lingesluis kunnen zijn, maar heel veel hoop heb ik niet. Ik ben trouwens heel erg benieuwd naar de andere Gorinchemfoto's in dit album! Bevat het album overigens nog meer onopgeloste zoekplaatjes?
Maandag 2-1-2012 11:02:07



Redactie (): De kadasterkaart toont rechte percelen. Is het denkbaar dat de Lange Jezijnsbrug of Jozijnsbrug ook op dit albumblad is afgebeeld?
Website: http://watwaswaar.nl/#UJ-PM-A-1-1v-1-31x2-1goK---1 [...]
Donderdag 29-12-2011 23:42:39



Martin Snuverink (Voorburg): Bewondering voor Leo.R.!
Donderdag 29-12-2011 23:30:44



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Benieuwd of de kavelgrenzen daar in een rechte hoek op de gevels stonden...
Bravo, oplossers, weer goed teamwerk ook! En leerzaam als altijd.
Donderdag 29-12-2011 23:28:28



Leo R. (Utrecht): Graag gedaan :-) Als Flip Bool nog een bestemming zoekt voor deze bijzondere kiekjes van Gorinchem, dan houdt het Regionaal Archief Gorinchem zich uiteraard aanbevolen.
Bestudering van de kadasterkaart van 1832 bevestigt nog eens dat Dennis de Waart de juiste locatie te pakken had. De kadasterkaart onthult bovendien dat het pand links op het zp overeenkomt met het nog bestaande huis Kalkhaven 55 (sectie C 484 op de kaart). Vergelijk, zoals al gezegd, de korte afstand tussen de twee ramen. Ter aanvulling: dat pand staat ook nog rechts op een foto uit ca. 1900 getoond in het Nieuwsblad voor Gorinchem en omstreken van 28/01/1977 op pagina 3 (zie de link), waarop de woninkjes met de kadastrale nummers 478 t/m 482 worden getoond.
De brug waarvan we rechts op het zp nog een klein stukje zien, heette overigens de Lange Jezijnsbrug of Jozijnsbrug.
Website: http://gorinchem.courant.nu/index.php?page=0&mod=k [...]
Donderdag 29-12-2011 22:47:06



Redactie (): Bravo Leo R. voor deze fraaie ontknoping! Het is onmiskenbaar de Kalkhaven in Gorinchem. De tekening die als bewijs dient is hooguit een zoekplaatje in de zin dat de precieze perceelnummers misschien nog niet 100% duidelijk waren. Inmiddels is duidelijk dat het album meer foto's van Gorinchem bevat, waaronder twee foto's met molens die herkend werden door Erwin Esselink.
Donderdag 29-12-2011 22:32:45



Leo R. (Utrecht): Hier volgt de ontknoping. Dit boeiende plaatje heeft een intrigerende geschiedenis, waarin een 19e-eeuwse amateurschilderes, een demping en een bombardement een rol spelen. Dennis de Waart heeft namelijk gelijk: dit is toch écht de nog niet gedempte Kalkhaven te Gorinchem met op de achtergrond het torentje van de Dalempoort.
Ik ben vanavond met dit zp naar het Regionaal Archief Gorinchem getogen, en zij hebben het gemis van een beeldbank op de website ruimschoots goedgemaakt met hun kennis van de stad. Toen ik de foto aan archiefmedewerker René van Dijk toonde, toverde hij meteen een schildering tevoorschijn, gemaakt door mejuffrouw A.M. Corné. Vanuit het huis van haar tante Willemina Diderica van der Velden (Robberstraat 25 te Gorinchem) maakte zij in 1856 een aquarel van de overkant van de straat, dat wil zeggen van de Kalkhaven Oostzijde. In 1915 schonk zij die aan de historische vereniging Oud-Gorcum en zo is het plaatje in het stadsarchief beland.
Ik heb het plaatje separaat aan de webredactie gestuurd. Het is bepaald geen Rembrandt, maar we herkennen overduidelijk de twee pandjes rechts op het zp en in potlood zelfs de aanzet van het pakhuis links ervan! René van Dijk had al enige studie gemaakt van de aquarel en had de locatie ervan geïdentificeerd als de kadastrale nummers C 487-488. Watwaswaar.nl ligt er weer eens uit, vandaar dat ik nu niet kan controleren waar dat precies is, maar gezien de toren van de Dalempoort op de achtergrond, mogen we ervan uitgaan dat Dennis de Waart al in den beginne de juiste locatie aanwees, namelijk het appartementengebouw Kalkhaven 57. Of dit nu betekent dat het pand geheel links op het zp nu overeenkomt met het nog bestaande pand Kalkhaven 55 is helaas op dit moment niet met zekerheid vast te stellen.
Wat betekent dit? Dat we hiermee tevens de oudst bekende foto van Gorinchem zien, en dat we de enig bekende foto zien van de Kalkhaven vóór de demping in 1871. De zoekplaatjesvorsers die meenden rechts een brug te ontwaren hebben gelijk: het is de brug die in het verlengde van de Robberstraat over de Kalkhaven heen lag. En tevens hebben we René blij gemaakt met fotografisch bewijs van zíjn zoekplaatje, namelijk de bovengenoemde aquarel van mej. Corné.
Tot slot: de locatie van het zoekplaatje is in 1944 bij een bombardement verwoest. De huidige flat is in 1952 gebouwd. (Nieuwsblad voor Gorinchem en omstreken, 04/08/1952)
Donderdag 29-12-2011 21:41:07




Bewijsbeelden ingestuurd door Leo R. - red.



Martin Snuverink (Voorburg): Het betoog van Ben Boot over die dakpannen is helemaal raak en verhelderend. Zelf had ik er nog niet aan gedacht. Helaas is de foto niet duidelijk genoeg om te beoordelen of de kolommen pannen bij de topgevel van het witte huis zijn afgesneden of niet.
Donderdag 29-12-2011 10:27:23



ben boot (rotterdam): ik had wel een voldoende voor wiskunde, maar met zulke vage gegevens bekijk ik het liever zo;
dakpannen liggen haaks op de nok, bij schuine kavels is dus de tweede of derde vertikale rij pannen aan de nok de eerste rij onderaan bij de goot. bij dit zoekplaatje krijg ik niet die indruk.
verder kan de knik in de kade ook een knik omhoog zijn, bijvoorbeeld naar de ophaalbrug waarvan misschien aan de rechterkant nog net een stukje van het contragewicht te zien is.

Zondag 25-12-2011 20:36:58



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Martin, je uiteenzetting vind ik als exacteling interessant, maar verder kom ik niet. Om aan geometrie te doen moet je twee basislijnen hebben. We hebben daarvoor alleen de kade, die afgezien van de knik, redelijk evenwijdig loopt aan de rooilijn. In mijn vorige bijdrage stelde ik al dat we in het ZP geen lijn hebben die daar loodrecht opstaat. De bestrating loopt op de kade naar beneden af en kan daartoe, zoals ik al opmerkte, dus niet dienen. Wel hebben we enkele zeer korte loodlijntjes, bijvoorbeeld in de lichte hoeksteen van het pakhuisje, enkele punten in de kozijnen en het gangetje in het lichte pandje waar de deur openstaat. Die korte lijntjes hebben naar mijn idee alle hetzelfde verdwijnpunt als de dakvlakken.
Filosofisch: het is met weinig of nauwelijks voorkomende verschijnselen zaak om nuchter te blijven en niet te gaan opmerken wat men wil opmerken. Ik moet toegeven: het is wel sportief dat je de bewijslast aan jouw kant acht, maar ik vind het uitgangspunt door het ontbreken van een loodlijn onhoudbaar.
Sterker nog: als de dakvlakken wel loodrecht op de rooilijn staan, en de kavels dus recht zijn gesneden, dan is de hoek van de zichtlijn van de fotograaf met de loodlijn op de gevels ongeveer 20 graden.
Benieuwd waar het is, dan zullen we het weten.

Zaterdag 24-12-2011 16:04:43



Hessel de Greeuw (Andijk): Het is alleen te zien op de vergroting van het plaatje (tenminste dat verbeeld ik me)
Rechts op de foto loopt de walkant naar binnen.
Het is net of we hier aan het einde van de straat staan en bij een kruizing met nog een gracht krijgen.
En om verder te kunnen is er een kleine brug geplaatst welke dan helemaal rechts is.
In Enkhuizen zijn vele van die grachtjes waar je alleen aan het einde met de fiets verder kunt over een bruggetje.
(Heb alle oude kaarten van Enkhuizen doorgelopen, maar nog geen herkenningspunt gevonden)
Nog een opmerking, volgens mij zie ik van alle drie de bomen een schaduw naar links gericht.
Als we aannemen dat de foto ca 12 uur genomen zou zijn dan zou links het noorden en rechts het zuiden moeten zijn.

Zaterdag 24-12-2011 15:29:43



Martin Snuverink (Voorburg): Toch kom ik weer terug op de schuine kavels. Ik blijf staande houden dat die er zijn en ik zal dit aantonen.
De fotograaf kiekte niet loodrecht op de projectie van de gevelwand, maar onder een kleine horizontale hoek, die gelijk is aan de hoek die de kademuur maakt met de onderkant van de foto. Die hoek is dan bij benadering arctan 0,05 = bijna 3 booggraden. Voorwaar een zeer kleine hoek.
Als de nok van het witte huis loodrecht op de voorgevel zou staan, zouden we van het dakvlak van dit huis maar heel weinig zien. Ergo, de nok staat (knap) schuin op de voorgevel. Hetzelfde geldt voor het bedrijfspandje.
Als zulke kavelsituaties in 1858 voorkwamen, dan komen die doorgaans nu ook nog voor, zij het dat er vaak nieuwere panden staan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar zulke situaties in kleine oude binnensteden.

Uitgesloten grachtensteden die ik heb bekeken zijn Harlingen, Sneek, Bolsward, Winschoten, Kampen, Medemblik, Purmerend, Edam, Weesp (Nieuwstad), Delft, Leiden. Gorinchem, Oudewater.
Steden die ik nog niet heb uitgesloten zijn Franeker (Schilbanken), Monni(c)kendam (Oudezijds Burgwal), Hoorn (Veemarkt), Meppel (Kleine Oever westzijde).
De meeste overige steden zijn te groot of hebben aan (gedempte) grachten helemaal geen schuine kavels in de juiste richting.
Dit neemt niet weg dat de oplossing in een andere stad dan de genoemde kan liggen.

Sjoerd, wat de afstand van 40 m betreft heb ik alleen beweerd dat die afstand geldt voor de Kalkhaven in Gorinchem. Ik heb niet beweerd dat de fotograaf 40 m van zijn doel afstond en ik zal dat ook niet beweren, omdat ik geloof dat die afstand kleiner is. Als we aannemen dat er aan beide zijdes een kade is van een breedte van 7 meter (dit is al behoorlijk breed) dan zou de gracht 26 m breed zijn. Dit is erg breed! Daarom geloof ik dat de fotograaf tussen de 25 en 30 meter van zijn doel stond. Duidelijk is dat hij op de etage van een huis stond. Hierbij moet ik een restrictie maken:deze afstand is op de Veemarkt in Hoorn 37 m.
Voortbordurend op Hoorn, Veemarkt: op de plattegrond van Kuyper staat op de beoogde plek van het torentje: Raadhuis. Op deze plaats stond rond 1900 Hotel Bellevue (Noorderstraat).

Reagerend op het commentaar van Rob Wagenaar. In Delft ben ik goed bekend. De Voldersgracht heeft maar aan één zijde een kade; aan de andere kant zie je achterzijde van de huizen op de Markt. De afstand tussen beide gevelwanden is circa 10 m en dit is te weinig voor het zoekplaatje. Bovendien zijn hier loodrechte kavels. Dus geen Voldersgracht.
De Langegracht bestaat niet in Delft, maar wel in Leiden. De Langegracht is steeds een onooglijk oord van kleine ambachtslieden, industrie en nutsbedrijven geweest. In 1964 is de Langegracht gedempt. De Lammermarkt heette destijds ook Langegracht. Op zich zou de foto wel passen bij de Langegracht, maar er zijn geen schuine kavels. Dus helaas.

Ik daag hierbij een ieder uit aan te tonen dat ik ongelijk heb met mijn schuine kavels.
Dit feuilleton wordt ongetwijfeld vervolgd.
Zaterdag 24-12-2011 14:13:11



Rob Wagenaar (Zeist): Op het albumblad van deze vroege foto plm 1858 staat een andere foto vooorstellende Verwersdijk Delft.De eerste fotografen waren vaak schilders, bekend met de kunsthistorie. Deze foto ademt in alles de sfeer van het straatje van Vermeer uit. Voor dat straatje is vaak de Voldersgracht te Delft genoemd als oorspronkelijk lokatie. Een andere veel genoemde maar minder waarschijnlijke lokatie is de Langegracht 22-26. Het is aan de echte diehards om voor deze foto deze lokaties te onderzoeken. Grote kans op succes!
Zaterdag 24-12-2011 12:45:20



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Met Martin ben ik het eens dat de fotograaf rond 40 meter van zijn doel af kon staan. Dat uitgangspunt noopt mij echter om de afstand van de gevelwand naar achteren tot het torentje op de helft in te schatten, namelijk ongeveer even ver als tot de schoorsteen, dus hooguit 20 m. De lichtintensiteit van die twee objecten is ongeveer gelijk, wat bij een sterk verschillende afstand ongelijk zou zijn, en verder naar achteren zouden deze zeker lichter van kleur en kleiner zijn. Een stadspoort op een dergelijk korte afstand achter de gracht die nog naar links doorloopt lijkt me geografisch niet waarschijnlijk.
Ik heb de foto afgedrukt en ben eens aan het meten gegaan met hulplijnen. Ik zie de schuine percelen na uitvoerige proeven niet en ook niet het voorover hangen van de gevels, hoogstens een ongelijke stand van enkele gevels ten opzichte van elkaar, maar dat is niets bijzonders. De kade zal wel iets aflopen naar de waterkant, maar daar kun je niet op afgaan; het aflopen vertekent ook het perspectief: daardoor wordt gesuggereerd dat de panden schuin op de rooilijn staan.
Verschillende aanzichten van torentjes brengen me tot de overtuiging dat we hier een zeskant zien, maar ook het dak laat enkele donkere ribben zien die dit waarschijnlijk maken.
Ook in Breda en op andere plekken bestonden dit soort pakhuisjes (Breda: Jan van Polanenkade, hier is het niet). Dus ik heb Gorinchem al verlaten.
Vrijdag 23-12-2011 11:00:26



Redactie (): Er is geopperd dat de Dalempoort in Gorinchem een zeskantig torentje gehad zou kunnen hebben. De Waterpoort had in 1854 een achtkantig torentje, zie de link. Het lijkt me niet aannemelijk dat het torentje op het zoekplaatje van één van beide Gorcumse poorten is.
Website: http://rce.pictura-dp.nl/20266262 [...]
Donderdag 22-12-2011 22:00:16



Martin Snuverink (Voorburg): Nog even over scheve kavels: ook het zoekplaatje G 1738 van Berry (zie serie oplossingen vanaf 10 oktober, opgelost 16-10-2011, Burgwal 35-39 in Kampen) toont scheve kavels. Dit was me bij het zoeken al opgevallen, al heb ik er toen geen melding van gemaakt, omdat H.W. Mol de oplossing al snel had gevonden.
Woensdag 21-12-2011 10:20:48



Redactie (): Op mijn verzoek heeft Flip Bool een scan van de albumpagina's gestuurd waarop deze foto voorkomt. "Met hulp van Carolien Provaas en het Stadsarchief Delft is de bovenste foto inmiddels definitief geïdentificeerd als de Verwersdijk in Delft met zicht op de Nieuwe Kerk voordat de spits in 1872 door de bliksem werd getroffen. volgens de medewerkers van het genoemde archief behoort deze opname tot de oudste, tot nu toe bekende fotografische stadsgezichten van Delft. De foto rechtsonder is nogal vaag, maar lijkt een aantal mannen op een sluis? weer te geven." Hoewel Flip er op wijst dat de foto's op een albumpagina niet persé met elkaar samenhangen, vind ik het toch nuttig deze foto in zijn context te laten zien.
Dinsdag 20-12-2011 19:50:38



Martin Snuverink (Voorburg): e daknokken van de huizen staan naar mijn waarneming duidelijk niet loodrecht op de voorgevels. Ook de linkerwand van het halletje of de gang achter de openstaande deur van het witte huisje staat schuin op de voorgevel. Ik heb vaak op dit soort details gelet, omdat ze erg wezenlijk voor oplossing of bewijs kunnen zijn.
Dat Kalkhaven 55 anno 2011 hetzelfde pand zou zijn als links op het zoekplaatje vergt van mij te veel fantasie. Ik ga bijna denken dat de wens de vader van de gedachte is.
Dinsdag 20-12-2011 15:22:10



Leo R. (Utrecht): De knap schuine percelen die Martin zit kan ik helaas niet in dit zp terugvinden. Waar leid jij dit uit af, Martin? Intussen houd ik de mogelijkheid open dat dit toch de Kalkhaven in Gorinchem is; het is niet ondenkbaar dat het pand links op het zp er nog steeds staat als Kalkhaven nr 55. (zie streetview) De kleine ruimte tussen de ramen en het poortje naast het pand ('uitrit vrijhouden' anno 2011) komen overeen. Mager bewijs, maar wie weet volgt er meer.
Website: http://maps.google.nl/maps?q=gorinchem&hl=nl&ll=51 [...]
Dinsdag 20-12-2011 11:27:10



Martin Snuverink (Voorburg): Een nieuwe poging. De Veemarkt in Hoorn, destijds 't Waaitje geheten, had bomen en is in 1897 gedempt. De kavels van de huizen staan schuin op de straat in de juiste richting. Er was in 1868 een kazerne, die nu bankgebouw is. Zie de plattegrond van Kuyper op de link (nr. 13). Voor de rest zijn daar geen of nauwelijks gebouwen van 1858 of eerder.
Rien Solcer constateerde dat de gevels op het zp voorover hangen. Ik heb dit niet gezien, maar neem het graag aan. Nu is dit vooroverhangen een typisch verschijnsel van Hoorn (maar niet uniek Hoorns). Kijk eens naar de prachtige foto’s op http://www.kwaad.net/Hoorn-Stadswateren.html !

Website: http://www.atlas1868.nl/nh/hoorn2.html [...]
Dinsdag 20-12-2011 00:00:19



Martin Snuverink (Voorburg): Beste Rien, de foto dateert van ca 1858. De Gouwekerk werd pas in 1902 gebouwd. Maar de Gouwekerk had wel op een ernaast gelegen perceel een voorganger, die in 1767 was gebouwd en waarvan Pieter de Swart de architect was. Als je weet wat Pieter de Swart alleen al in Den Haag heeft gebouwd (het Paleis Lange Voorhout, de Koninklijke Schouwburg, het Huis Huguetan aan het Lange Voorhout en de Lutherse kerk), dan kan ik me niet voorstellen dat dit iele lantaarntorentje, dat eerder weg heeft van iets in waterstaatsstijl, onderdeel van deze kerk heeft uitgemaakt.
De Peperstraat in Gouda is inderdaad een gracht, maar met aan één zijde een kade en aan de andere kant de achtergevels en erven van huizen aan de Westhaven. De Peperstraat heeft nooit bomen gehad, domweg omdat daarvoor de ruimte en de allure ontbrak. Voorts staan de erfscheidingen in de Peperstraat niet schuin op de straat.
De afstand van de Peperstraat tot de Raam is ca 150 m, te veel voor de schoorsteen; de Keizerstraat loopt er nog tussen; plaatsing op een achtererf zou kunnen.
Kortom, ik sluit de Peperstraat in Gouda volledig uit.
Maandag 19-12-2011 22:20:26



Rien Solcer (Waddinxveen): @Martin, sluit jij Gouda helemaal uit, zoals Han Boeve al eerder schreef, vind ik dit toch veel weg hebben van de Peperstraat, zelfde pandjes, knik in de kademuur, panden vooroverhangend en de schoorsteen op de achtergrond, daar stonden er veel van op de Raam, die achter de Peperstraat loopt. Graag je reactie.
Maandag 19-12-2011 20:06:51



Martin Snuverink (Voorburg): Het was me helaas nog niet eerder opgevallen, maar als ik het goed zie, staan de voorgevels knap schuin op de perceelsscheidingen. Dit verschijnsel komt in Gorcum in combinatie met een gracht niet voor. Het meest treffende voorbeeld van dit verschijnsel vind ik nog altijd in Delft het Vrouwjuttenland - Vrouwenregt - Oosteinde – met ook dezelfde richting – en het Achterom en de Lange Geer – met de verkeerde richting-, maar in Delft kan ik dit niet plaatsen. Dit verschijnsel komt ook nog wel elders voor.
Ook meen ik een knik in de kademuur te bespeuren.

Maandag 19-12-2011 17:36:38



Leo R. (Utrecht): De Kalkhaven in Gorinchem is gedempt in 1871 en bij mijn weten zijn er geen foto's bekend van dit water vòòr de demping. Áls dit de Kalkhaven is, is dit een bijzondere foto! Daarentegen ben ik het met Martin eens dat het torentje te dichtbij lijkt te staan om de Dalempoort te kunnen zijn. Ik ken Gorinchem heel redelijk en in deze stad zijn zeer veel pakhuizen van het type op het zp te vinden. Juist vanwege dit pakhuis zou ik Gorinchem niet te snel afschrijven.
Overigens: Het Regionaal Archief Gorinchem heeft al zeer veel afbeeldingen gedigitaliseerd, een zoekmogelijkheid op hun site laat helaas nog even op zich wachten. Ik zal eens bij ze informeren of ze ons met dit zp verder kunnen helpen...
Zondag 18-12-2011 22:57:04



Hessel de Greeuw (Andijk): Het torentje zou natuurlijk ook van een weeshuis of een hofje kunnen zijn waar een bel in hing.
Zondag 18-12-2011 20:59:38



dick zweers (bergeijk): Misschien is dit ver gezocht, maar is de Dalempoort in Gorcum nu echt ondenkbaar? De oudste afbeeldingen die ik kon vinden is een nauwkeurige tekening met achthoekig torentje. Dit wordt bevestigd door foto's. Aangezien dit zoekplaatje zo'n 40 jaar ouder is, kan een zeshoekig torentje inmiddels vervangen zijn door het laatstbekende achthoekige exemplaar. De vorm is voor het overige identiek en dat vind ik toch frappant. Ik heb geen weerwoord op de redenering van Martin over de plaats van de fotograaf.

Het opgeloste plaatje van de Zierikzeese poort toont ook een daktorentje dat er heel anders uitziet dan op jongere afbeeldingen, dus slechts denkbeeldig is een tussentijdse verandering niet.
Zondag 18-12-2011 16:51:11



dick zweers (bergeijk): Ondanks het raadplegen van veel foto's waarop dakruiters te zien zijn, ben ik niet wijzer geworden over de locatie van dit torentje. Gezocht in 'Ons eigen Land' (ANWB-uitgave ca 1920) en in 'Loosjes, Sprokkelingen'; 3 banden + banden Zuid-Holland; Gelderland & Overijssel.Ook gezocht in Beeldbank RCE met trefwoorden dakruiter en daktoren (per definitie niet uitputtend). De platen van Loosjes staan deels ook op deze site. De vorm van het koepeltje, als een hoed met brede rand, ben ik verder nergens tegengekomen. Ik heb sterk het gevoel dat de wijde omgeving van Gorcum de meeste kans biedt voor dit onderdeel van de foto.
Zondag 18-12-2011 12:55:38



dick zweers (bergeijk): Je hebt gelijk, Martin. Ook op de oudste foto's van de Dalempoort (collectie Steenberg) is het torentje achtkantig. Ik help graag mee met zoeken.
Zondag 18-12-2011 10:11:58



Martin Snuverink (Voorburg): Gorinchem? Wel knap gevonden, maar volgens mij niet juist. De Dalempoort heeft een torentje met 8 pilaartjes. Op het zp staan er 4 of 6. Bovendien is de Dalempoort volgens mij te ver van de Kalkhaven WZ (150 m). Nee, dit torentje staat op een gebouw aan de gracht of – waarschijnlijker - aan de straat er vlak achter.
De fotograaf nam een verhoogde positie in. De afstand tussen de gevelwanden van de Kalkhaven is ca 40 meter. De fotograaf moet zich dan boven het water moeten hebben bevonden, wat onwaarschijnlijk is. Ik denk dat de fotograaf op de etage van een huis kiekte. Dan moet het om een vrij smalle gracht gaan. Ik zoek mee.
Zondag 18-12-2011 09:46:01



dick zweers (bergeijk): Dennis, ik ben het geheel met je eens. Knap gevonden. Dit moet het torentje van de Gorcumse Dalempoort zijn. Het karakter van de bebouwing past daar ook uitstekend. Helaas kan ik verder geen gegevens aandragen.
Zondag 18-12-2011 09:00:05



Dennis de Waart (Heemskerk): Nog even een aanvulling op onderstaande reactie van mij: De Waterpoort in Gorinchem die in 1893-1894 werd afgebroken had exact hetzelfde torentje en dak en staat alweer lang in gewijzigde vorm herbouwd in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam. De situering van de Dalempoort met de Kalkmarkt komt m.i. het beste overeen met de situatie op het zoekplaatje, maar ik ben geen Gorinchem expert.
Zaterdag 17-12-2011 19:56:01



Dennis de Waart (Heemskerk): Gravend in mijn geheugen naar waar ik dit torentje toch eens eerder gezien had kwam ik op het torentje van de Dalempoort in Gorinchem. Het torentje op het zoekplaatje en de plaatsing op het dak van de poort kom exact overeen. De bebouwing van deze zeer oude opname zal, gezien de aard daarvan, reeds lang geleden zijn verdwenen. Op de iets verder weg gelegen Appeldijk vinden we op nummer 33 een pakhuis dat exact dezelfde kenmerken op de begane grond vertoont als het pakhuis op het zoekplaatje. Appeldijk 11 toont op de begane grond weer andere kenmerken die ook op het zoekplaatje bij het pakhuis voorkomen. Gezien de kijkrichting naar de Dalempoort kom ik als locatie van het zoekplaatje uit op de ( nog niet gedempte ) Kalkhaven ter hoogte van het huidige nummer 57. Het huidige nummer 15 een stuk verderop vertoont nog enigszins de kenmerken van de bebouwing die wij op het zoekplaatje zien. De helaas weinig overzichtelijk website van het archief in Gorinchem bood mij zover ik kon nagaan geen beeldbank ter ondersteuning van mijn veronderstelling. Beeldmateriaal op het web is schaars. Is er iemand die ( zeer ) oud beeldmateriaalop het web kan vinden van de Kalkmarkt rond het huidige nummer 57 in Gorinchem? Als het album door een militair zou zijn samengesteld komt Gorinchem in ieder geval niet helemaal uit de lucht vallen.
Zaterdag 17-12-2011 19:30:48



Han Boeve (Gouderak): Niet helemaal zeker, maar ik dacht van de vroegere Peperstraat in Gouda met op de achtergrond één van de torentjes van de Gouwekerk. Die combinatie klopt wel.
Zaterdag 17-12-2011 14:19:01



will.steeghs (Heel): Foto is genomen langs een gracht, torontje/dakruiter zou op een kerkje kunnen duiden, zie op voorgrond kademuur. Venlo valt hiermee zeker af, in het centrum waren geen grachten.
Zaterdag 17-12-2011 12:56:20



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):