Zoekplaatje 1335 

Inzender: Cees Schuller 

Gegevens: Zwart wit kaart verzonden 1902, bruin/wit opname verzonden 1914. Type schip is een Ewer of Ever, Noord-Duits type. Op de zwart/wit kaart is een dwarshelling te zien en daarachter onderstuk van een molen ? Beide kaarten van voorzien van de tekst Groeten uit Holland. Vermoeden is noord Nederland. De zwart/wit kaart is verzonden van Gent naar Kortrijk, terwijl de bruin/wit kaart van Nijmegen naar den Haag is verzonden. Kaarten zijn helaas niet scherp, matige kwaliteit papier - afdruk

Datering: 1902-1914    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting  achterkant  tweede kaart  achterkant tweede kaart

Geplaatst: 17 december 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1335 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Liethgraben, Schulau (Dld.)

Cees Schuller: Ik ben aangenaam verrast dat dit oude zoekplaatje nu ook bij "opgelost " kan worden ondergebracht. Bedankt voor dit speurwerk, hulde.
Donderdag 8-8-2024 10:39:52



Redactie: Ongelooflijk dat het nu toch gevonden is. Dit zogenaamde Hollandse tafereel was dus in de omgeving van Hamburg.
Woensdag 7-8-2024 21:08:36



Stefan de Leeuw: Ach, je moet je niet laten beknotten. En Martin alsnog bedankt voor het 2012 voorzetje.
Woensdag 7-8-2024 20:52:17



E. Petter: Het dokument in link 1 geeft nog meer info.
link 1: https://s13c2b9ffda453687.jimcontent.com...
Woensdag 7-8-2024 20:02:12



E. Petter: Geweldig! En dat via een knotwilg. Als ik het goed begrijp ziet het er nu uit als in link 1.
link 1: https://maps.app.goo.gl/ADwR9MbWMy4EFkme...
Woensdag 7-8-2024 19:37:07



Stefan de Leeuw: Plus de boerderij of schuur van Adriaan.
link 1: https://www.wedel.de/kultur-bildung/wede...
Woensdag 7-8-2024 18:56:50



Stefan de Leeuw: Ik denk dat de boom rechts op het zoekplaatje en die op de link verraden waar het wel is: Der Liethgraben in Schulau 1890.
link 1: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:...
Woensdag 7-8-2024 16:29:27



Adriaan (Dibbler): De vermeende molenstomp lijkt me de achterkant van een boerderijtje/schuur te zijn. De halfronde schuurdeur is duidelijk zichtbaar. De illusie van een stomp wordt gewekt door een boompje dat ervoor staat en de rechterzijde deels afdekt.
Woensdag 7-8-2024 14:33:58



Adriaan (Dibbler): In link 1 een grotere versie van de tweede afbeelding die op 5-1-2012 door de redactie is geplaatst. Hierop is bebouwing op de achtergrond te zien. Enkele boerderijen en in het midden lichtgekleurde panden waarvan één een opbouw of toren lijkt te hebben.
link 1: https://www.oudhollandposters.nl/assets/...
Woensdag 7-8-2024 13:20:47



H de Haas (Den Haag): Dat de waterstand in dit gebied beïnvloed is door de hoogte van het zeewater, dat moge duidelijk zijn, maar geen waddengebied want wilgen groeien niet in zeewater.
Zondag 12-8-2012 15:54:46



Theo Bakker (Maastricht): Met betrekking tot het scheepstype en het voorkomen daarvan kan men kijken op:
http://www.schiffsspotter.de/Ewer/Fisch_Ewer_Catarina_ALT_287.htm
Dat het een getijdekreek moest zijn was al uitgedokterd. Gezien het voorkomen van het scheepstype zou dat het Waddengebied moeten zijn, waarschijnlijk de Duitse Wadden.
Website: http://www.schiffsspotter.de/Ewer/Fisch_Ewer_Catar [...]
Zondag 12-8-2012 15:06:53



Dick Zweers (BERGEIJK): Molenstomp of niet; de raamdetails zijn echt Duits. M.i. niet zinvol buiten (aangrenzende delen van) Duitsland te zoeken. Ik voel veel voor wat Peter Smardijk suggereert.
Zaterdag 7-1-2012 12:19:38



Redactie (): De afgebeelde plek was blijkbaar geliefd bij fotografen en leende zich voor prentbriefkaarten die in meerdere landen in de handel lijken te zijn geweest. Harm Renkema stuurde mij twee kaarten met een Franse achterzijde.

"Bijgaand nog een andere ansichtkaart van hetzelfde haventje. Toevallig kwam ik deze tegen op internet. Niet zo'n goede kwaliteit helaas."




"Volgens mij is bijgaande kaart ook van dezelfde plek, alleen van de andere kant genomen. De achterkant is hetzelfde als de vorige."


Donderdag 5-1-2012 18:47:09



ben boot (rotterdam): laat ik ook eens een gokje wagen; Schellingwouderdijk.
het bouwsel is overigens rechthoekig, er is duidelijk een hoekvorst te zien. dat de muur naar boven toe smaller lijkt komt door de tuigage van de boot. het pand staat schuin en toevallig staat er ter plaatse ook een een schuin pand.

Website: http://g.co/maps/27x9v [...]
Woensdag 4-1-2012 23:45:42



Martin Snuverink (Voorburg): Dat dit buitendijks gebied is, lijkt me wel duidelijk. Een molen in getijdengebied lijkt me niet voorstelbaar. Dus kan het volgens mijn boerenlogica geen molenstomp zijn. Het kan wel een schuur zijn. Vandaar mijn eerdere, maar weer verlaten gedachte aan een zalmvisserij aan een van de rivieren.
Nieuwe Statenzijl buiten de zijl (sluis) is ondenkbaar: dit is kweldergebied zonder enige bebouwing. Op de achtergrond van de foto is duidelijk een rivier(monding) of estuarium te zien en in dit geval vermoedelijk van de Wezer (beneden Bremen) of de Elbe (beneden Hamburg). De Jadeboezem (bij Wilhelmshaven) lijkt me een minder kansrijk zoekgebied.
Beckumersiel (Ned. Beckumerzijl) is een van de vele mogelijkheden. Ik heb geen idee hoe het er hier een eeuw geleden uitzag.
Woensdag 4-1-2012 23:43:23



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Laat ik ook eens een gokje wagen: Beckumersiel, aan de Beneden-Wezer, net ten zuiden van de kerncentrale. Geen bewijs gevonden, maar de plek lijkt mij niet onmogelijk...
Woensdag 4-1-2012 22:24:47



Martin Snuverink (Voorburg): Hannover am Meer, meinen Sie? Wunderschön gefunden! Das glauben Sie selbst doch nicht?
Woensdag 4-1-2012 22:07:54



Jan Jac. Hoefnagel (Balk): Hannover? Zie link naar site
Website: http://www.antik-falkensee.de/catalog/product_info [...]
Woensdag 4-1-2012 20:41:28



Gerard Nachbar (Almere): Uitgaande van de hypothese van getijdewerking en Noord-Nederland is buitendijks land aan de Dollart, noordelijk van de sluis Nieuwe Statenzijl een optie.
Je vindt het ten noorden van Bad Nieuweschans. De Duits-Nederlandse grens bevindt zich oostelijk hiervan, en dan zo'n beetje op plasafstand. Wat echter weer niet plausibel is, is een gebouw op buitendijks land - tenzij het een schapenschuur o.i.d. is.
Website: http://maps.google.nl/maps?q=Bad+Nieuweschans&hl=n [...]
Woensdag 4-1-2012 10:57:40



Hans (Niekerk): Deze boten liggen afgemeerd op getijde water.Dat kun je zien aan de lange trossen en ten tijde van de foto de lage waterstand. Knotwilgen komen ook voor langs de Duitse kust,ja zelfs tot in MVP.
Dinsdag 3-1-2012 17:42:42



Johan Mulder (Zuidhorn): Omdat velen van jullie zeggen dat dit in het noorden zou kunnen zijn, dacht ik aan het Reitdiep. Even nagekeken, maar dat kan niet: sinds 1877 is eb en vloed uit het Reitdiep verdwenen door het aanleggen van een sluis bij Zoutkamp. Lauwerszee zou nog kunnen, want ik zie toch wel een grote watermassa op de achtergrond. Maar dan is het water zout (vegatatie) en verwacht je toch dijken. Volgens mij liggen de boten niet voor een sluis te wachten; naast de linkerboot zie ik een roeibootje. Deze foto blijft mij erg boeien.
Dinsdag 3-1-2012 17:14:50



Ziegel (Spaarndam): Even mooi weer spelen met de kennis van een sluiswachter uit Spaarndam welke ik gevraagd heb of hij deze schepen herkent, hier zijn reactie:

Citaat:
De beschrijving op "Zoekplaatjes" klopt, het schip valt onder de ever-familie. Ever is een verzamelwoord voor Noord-Nederlandse en Noord-Duitse schepen: platbodems veelal met zwaarden en kenmerkend, een platte spiegel. Een "klipper met peerdekont" (= een soort tjalk-achterschip) werd ook wel ever genoemd in het Noorden.
De vaart lijkt mij Gronings. Ik denk dat de schepen voor een sluis, links van de foto, wachten. Er is meer begroeiing dan de knotwilgen en er staat een (sluiswachters-)huis.

Met grote dank aan Carsten Thöne.


Dinsdag 3-1-2012 09:53:00



Alard (Zevenaar): Was vorig jaar met een boottocht in de buurt van Zwartsluis. Zou het daar kunnen zijn. Zie op de achtergrond open water wat lijkt op een groot meer. Iedereen verder de beste wensen voor 2012.
Maandag 2-1-2012 09:05:49



dick zweers (bergeijk): Ik heb deze foto al eerder gezien en vermoedde dat het omgeving Giethoorn was. Het scheepstype is dus Noord-Duits en ik zie dat bevestigd in de vcrm van de raampjes in de molenstomp. Liggende ruiten in combinatie met een middennaald heb ik in NL nooit gezien. Als we nu gemakshalve even van Ost-Friesland uitgaan dan wordt het zoeken aan de hand van deze molenstomp misschien wat gemakkelijker. Grondzeilers zijn daar altijd in de minderheid geweest t.o.v. stellingmolens. Of dit een waterverplaatsende molen is geweest durf ik niet te zeggen. Er staan langs het water (bijv. ook in Giethoorn) of ginds ook korenmolens van het type grondzeiler (d.i. een molen waarvan de wieken kort boven het maaiveld draaien). Allen een goed 2012 gewenst met veel inspiratie en goede resultaten.
Maandag 2-1-2012 08:47:39



Hans (Niekerk): Inderdaad vrachtscheepjes,daar denk ik aan. Onze tjaken /skutsjes waren rond de vorige eeuwwisseling ook niet bijster groot.Deze ewer types scharrelden wat in de prielen rond en op het wad ,het Duitse.Het huis op de achtergrond staat ook duidelijk op een warf ( terp ).Het hek achterop de voorste boot doet me zeer Noord-Duits aan.
Donderdag 29-12-2011 21:18:26



Martin Snuverink (Voorburg): Akkoord, geen vissersschepen, maar wat dan wel? Ik vind ze wat klein voor vrachtschepen, wat log voor sportschepen en wat oncomfortabel voor passagiersvaart. Dan toch maar vrachtscheepjes?
Wat de werf betreft, het is maar wat je een werf noemt. Er is een primitieve vorm van helling, maar technische faciliteiten ervoor (een inrichting) zie ik niet. Ik zie ook geen andere bedrijfsfaciliteiten als een loodsje en een werkplaatsje. Ik heb het idee dat het schip gewoon bij (zeer) hoog water op de kant is getrokken en daar is vastgelegd. Ongeveer hetzelfde gebeurde met de bomschuiten op Scheveningen en elders langs de Hollandse kust. De schuiten werden to aan de duinvoet op het strand getrokken voor de winterberging en in het voorjaar op rondhouten met veel paarden weer naar zee. Een helse klus. Zie de vele schilderijen van vooral H.W.Mesdag.
Omdat dit tafereel zich 110 jaar geleden afspeelde in waarschijnlijk Noord-Duitsland, lijkt me dit een nagenoeg onoplosbaar zoekplaatje. Maar je weet nooit….
Donderdag 29-12-2011 12:14:38



Hans (Niekerk): Ik kan me natuurlijk vergissen,maar wanneer ik de vergroting vergroot,dan lijkt me dat hier sprake is van een scheepswerf.Achter het voorste schip ligt er één omhoog op de werf.We hebben zeker niet te doen met vissersschepen,want daarvoor zijn de rondhouten en verdere uitrusting niet geschikt.Wel zijn de zeilen weggenomen.Het geheel komt mij Noord-Duits voor.
Donderdag 22-12-2011 17:09:12



Martin Snuverink (Voorburg): Uit: http://de.wikipedia.org/wiki/Ewer:
“Ein Ewer (vermutlich vom holl. envarer = Einfahrer, was auf eine ursprüngliche Ein-Mann-Besatzung hindeutet) ist ein kleinerer, aus Friesland stammender Segelschiffstyp mit Flachkiel und einem Masten oder zwei Masten. Einmastige Ewer werden als Giekewer bezeichnet, zweimastige heißen Besanewer. Bei zweimastigen Ewern ist der achtern stehende Besanmast deutlich kürzer als der vor ihm stehende Großmast. Er ist also ein Anderthalbmaster. Ewer sind gaffelgetakelt. Vor dem Großmast fahren die Ewer üblicherweise Klüver und Fock. Typisches Merkmal sind das flache Unterwasserschiff und häufig Seitenschwerter, mit denen bei Am-Wind- und Halbwindkurs die Abdrift verringert wird.”
De achterste mast heet dus de bezaansmast. Het schip is dan een bezaanever (Du: Besanewer). Gezocht naar een afbeelding ervan; zie: http://www.kustvaartforum.com/viewtopic.php?f=3&t=3906&start=700, 4e grote foto:
De bezaanever Johanna uit Hamburg, gebouwd 1903 in Elmshorn/Elbe.
Uit web-onderzoek maak ik op dat deze schepen eigenlijk alleen maar in het Waddengebied van Duitsland (Oost-Friesland) voorkwamen. Getijdengebied dus, met de grootste kans langs de Elbe beneden Hamburg.
Dit scheepje lijkt me een vissersvaartuig voorzien van een visbeun of -bun om gevangen vis levend mee te kunnen nemen.
Dat dergelijke schepen zo verdwaald zijn dat zij in de Ooijpolder bij Nijmegen terechtkwamen vind ik onwaarschijnlijk. Ik vrees dat dit in Noord-Duitsland gezocht moet worden; een naald in een hooiberg.
Of de molenstomp Duits kan zijn, daar heb ik geen idee van. Wie wel?
Woensdag 21-12-2011 10:09:01



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Vergetenm te melden in mijn vorige bijdrage: Gezien de verzendplaats Nijmegen is de omgeving van de Ooipolder ook een optie; hier waren en zijn ook kreken en er waren molens.
Dinsdag 20-12-2011 14:59:20



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): De molendatabase geeft in de rubriek verdwenen molens op trefwoord stomp 31 stompen. De laatste, bij Wijde Wormer doet er qua ligging aan een kreek wel aan denken maar er zijn teveel verschillen. Ik kan niet beoordelen hoe laag het water in de hoogzomer kan staan in dat gebied. Maar ook het ZP doet niet denken aan een omgeving met veel oeverbescherming tegen hoog water.
De stomp op het ZP ziet er uit alsof HIJ al langere tijd een stomp is.

Dinsdag 20-12-2011 14:56:55



Martin Snuverink (Voorburg): Jan, de kreek Holle Mare (nu een reservaat van het Zuid-Hollands Landschap) was voor 1881 al afgesloten van het getijdenwater. De Bernissedijk sluit het bekken van de Holle Mare volledig af van het buitenwater. Er is en was geen doorvaart mogelijk.
De molen komt op de topokaart van 1881 nog voor, maar in 1892 nog hoogstens als molenstomp. In werkelijkheid staat de bewoonde molenstomp er nu nog idyllisch bij, maar zij wijkt te veel af van het zoekplaatje.

Maandag 19-12-2011 17:33:49



Ingrid Evers (): De eigenaar heeft het scheepstype geïdentificeerd als een Ewer of Ever.
Maandag 19-12-2011 16:44:55



Jan Lemmens (Rotterdam): Voormalige molen Hollemaarsedijk en de kreek Holle Mare te Zwartewaal?

Beeldbank Voorne, Putten en Rozenburg: ZW_H15_06
Maandag 19-12-2011 15:22:54



Martin Snuverink (Voorburg): Dit watertje kan een (getijde)kreek zijn. In de Biesbosch maar ook elders waren er vele. Er is dus getijdenwerking, maar niet aan de kust of aan zeer zoute zeearmen gezien de wilgen. Het gebouw links lijkt inderdaad een molenstomp. Maar een molen is op een dergelijke plek helemaal niet te verwachten: buitendijks gebied, misschien een gors of griend. In de verte is een brede rivier of zeearm te zien.
Er ligt een schip op het droge, maar om nu te spreken van een (scheeps)werf met dwarshelling lijkt me overdreven.
Rond 1900 bevond zich buitendijks van het dorp IJsselmonde in de Buiten Gorzen de Zalmvisserij Merode. Zie http://www.historieijsselmonde.nl/1537.php. Hier kan ik het niet plaatsen. Er waren langs de benedenrivieren meer zalmvisserijen die buitendijks in de gorzen of grienden waren gevestigd en ook wel gebouwtjes hadden, al waren deze vaak van hout. Andere voorbeelden zijn Klein Profijt bij Rhoon en de Krabbegors bij Dordrecht, beide in de Oude Maas. En in Sliedrecht op de Huibert de Baat’s Plaat (nu Adriaan Volkersingel).
Misschien zit ik er helemaal naast en heeft dit niets met zalmvisserij te maken, maar als je niets probeert kom je niet verder.
Het identificeren van het platbodem (waarschijnlijk vissers)scheepstype met gaffeltuig en lange boegspriet zou wel eens de sleutel van de oplossing kunnen zijn. Ik ben langs de hele lijst van de link gelopen, vond van alles wat erop lijkt, maar ben er niet uitgekomen. Wie wel?
Website: http://www.vaartips.nl/visserij.htm [...]
Maandag 19-12-2011 14:03:31



Cees Schuller (Drimmelen): Ik had de kaarten gekocht om uit te zoeken of het mogelijk Biesbosch kaarten waren.
Het is n.l. inderdaad een getijden-kreek.

Van de omliggende plaatsen geen combinatie oude molen (?) met scheepswerf/dwarshelling kunnen vinden. Verder gezocht in Eems-Dollard gebied vanwege scheepstype, ben daar echter niet bekend.


Zaterdag 17-12-2011 22:43:55



Gijs van Kranenburg (): Is hier eb en vloed aanwezig ? De schepen liggen droog gevallen ? Misschien Biesbosch ?
Zaterdag 17-12-2011 16:10:18



Ingrid Evers (Maastricht): De boten liggen voor anker in de uitmonding van een kleine rivier. Het lijkt me geen gegraven kanaal en duidelijk is, dat dit geen doorgaande waterweg is. Een andere boot kan immers niet passeren.
De kaart is overigens niet zw/w, maar naar ik vermoed een blauwe cyanotype druk.
Zaterdag 17-12-2011 14:42:33



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):