Zoekplaatje 1331 

Inzender: Sander van Wijngaarden 

Gegevens: Kruising van waterwegen en bebouwing incl. brug.

Datering: ?    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 17 december 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1331 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Hoornsekade/Hoornsewal in Den Hoorn

wijngaarden (haarlem): Martin...bedankt voor de oplossing ..zeer knap !!
Donderdag 5-1-2012 22:30:07



Alice (): Martin je heb helemaal gelijk dit is inderdaad de Hoornsewal bij Delft. Wat ik bij de Lier zag was bijna het zelfde maar dan zonder de huizen
Donderdag 5-1-2012 09:57:48



Martin Snuverink (Voorburg): Den Hoorn bij Delft, Hoornsekade/Hoornsewal.
Hier volgt het ultieme fotografische bewijs.
Open de link. Op de oude foto ziet u rechts de bebouwing langs het jaagpad (Hoornsekade) en links van de boom de voorgevel van het huis dat ik eerder als winkel of café aanduidde. Het blijkt een smidse te zijn geweest. De overeenkomst is onmiskenbaar.
Kies nu uit de lijst links op de link: 16: Hoornsewal. De oude foto is genomen vanaf de (centrale) brug richting Delft. Uiterst links ziet u nog juist een stukje van het pand van de smidse.
De afbeelding van de lelijke scan (die wat mij betreft mag worden verwijderd) is ook te vinden op http://www.postcardsfrom.nl/, Den Hoorn ZH, tweede foto.
Website: http://tweegezichten.middendelfland.net/064hoornse [...]
Donderdag 5-1-2012 08:17:33



Alice (): Ik heb de indruk dat het toch buiten de Lier is, ik fietsen afgelopen zomer op de weg langs de Wollebrand in Honsereldijk richting de Lier toen we zo een zelfde lokatie vlakbij de Lier tegenkwamen we gingen de brug toen over en reden zo tussen de kassen richting het Woudt
Woensdag 4-1-2012 21:41:38



Martin Snuverink (Voorburg): Mogelijke oplossing.
De brug heeft wel akelig veel weg van de vroegere brug in het centrum van Den Hoorn (bij Delft, destijds gem. Schipluiden, nu Midden-Delfland) over de Gaag. Om niet te zeggen, tissum.
Als dit juist is, lopen de mannen op de Hoornsekade en is er geen sprake van een driesprong met een vaart naar rechts, want daar loopt de Dijkshoornseweg. Over de brug begint de Woudseweg en de Rijksstraatweg (als die toen al zo heette)..
Zie de link en zie ook http://westlandsmuseum.nl/index-bestanden/ansichtkaarten/denhoorn/den-hoorn.html
foto dh-0046-p.
Verder heb ik nog een foto van de brug gevonden in “Het Westland in oude ansichten” door J.G. de Ridder, foto 46 omstreeks 1904, genomen van de kant van Schipluiden. Het hoekhuis (café/winkel) is hierop te zien. Hoewel de afbeelding in het boekje zeer matig is, heb ik een scan naar de redactie gestuurd.
Website: http://jaar2008.middendelfland.net/denhoorn/denhoo [...]


Foto ingestuurd door Martin Snuverink - red.
Woensdag 4-1-2012 17:11:54



Martin Snuverink (Voorburg): Analyse.
We zien hier een driesprong of bocht van waterwegen, die gezien de hoogte van de vaste brug bevaren werden door kleine vaartuigen. Dit in combinatie met de platglas-kassen doet sterk aan het Westland met tuindersschuiten denken.
De foto is in omstreeks mei naar het zuiden /ZW genomen.
De twee mannen lopen op een jaagpad dat de hoek omgaat. Ze kijken op een huis, waarvan de pui van lijkt van een winkeltje of café, wat erop wijst dat dit bebouwde kom of een buurtschapje is. In de verte links zie ik ook nog bebouwing.
Het huis of de schuur op de voorgrond is opgetrokken uit rode rijnsteentjes of gele ijsselsteentjes en dus van vóór 1900.
Het niveau van het water in het slootje rechts lijkt me lager dan dat van de vaart. Dit betekent dat de vaart op boezemniveau ligt en het slootje op polderniveau. We zouden dan in het nattere deel van het Westland moeten zoeken. Het idee van Alice (ik neem aan: Alice Scholtes) is helemaal niet gek. Bij ZP 165 was de reactie van Alice op 12-9-2003 (!) immers ook raak. In de omgeving van De Lier kan ik op historische kaarten echter geen passende plek vinden.
Een datering is moeilijk te geven, maar ik ga ervan uit dat het na 1900 is. De WSM-stoomtram was er toen al. Dus niet zoeken langs het tramtracé.
Woensdag 4-1-2012 17:10:03



Alice (): doet mij denken aan de Lier in het Westland
Woensdag 4-1-2012 08:52:02



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):