Inzender: Jan Vieveen     Te koop? ja   prijs: € 6,80

Gegevens: Villa Catharina Johanna. Achterzijde met deelstreep.

Datering: ± 1920?

Formaat: 9 x 14 cm

Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 18 juli 2000


 Reacties op Zoekplaatje 12 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Zeestraat 13, Zandvoort

Arie Koper (Zandvoort): Het pand is naar mijn mening Villa Catharina Johanna die in de vooroorlogse jaren gelegen was aan Zeestraat nr. 13 op Zandvoort. Er staan nog een aantal van dit soort huizen op Zandvoort onder ander aan de Grote Krocht.
Donderdag 8-1-2004 17:47:14Norman Visser (Leeuwarden): Eindelijk een oplossing van deze kaart. Het is dus Zandvoort ik heb de villa kunnen traceren op de site donderduinen. Zandvoort is in de oorlog half gesloopt vandaar dat niemand de villa herkende denk ik. Om nog even terug te komen op de tramrails dat is het dus niet. Het zijn zuiver electriciteitsmasten die ik op http://www.donderduinen.nl/Kustenraumung/Sloop-overzicht/Mezgerstraat__Dr__J_G__/Mezgerstraat_3/mezgerstraat_3.html zie. Het helmgras onder het prikkeldraad op de voorgrond van het zoekplaatje was ook steeds een aanleiding voor mij om het te zoeken in een kustplaats. Martin Snuverink vond het pand van een aandoenlijk lelijke art nouveau. Ik zelf vind het persoonlijk een prachtig Art Deco pand. Maar ja over smaak valt niet te twisten gelukkig :-)
Woensdag 31-12-2003 00:44:34Martin Snuverink (Voorburg): Deze foto kan niet in Noordwijk aan Zee zijn genoemen.
Zondag 28-9-2003 09:00:40Martin Snuverink (Voorburg): Huis ter Duinstraat in Noordwijk aan Zee? Een kansrijke optie, die aardig aan de reeds beschreven voorwaarden voldoet.
Wie gaat er kijken?
Woensdag 10-9-2003 15:37:21Peter Mulder
Website:
(Den Haag): Huis ter Duinstraat in Noordwijk aan Zee? Heb nu even geen tijd om te gaan kijken, maar in mijn herinnering is het een redelijke gok.
Maandag 8-9-2003 15:58:06Martin Snuverink (Voorburg): Ik zie het zo van achter in beeld naar voren: Huizen, trottoir, rijbaan, prikkeldraad, trambaan (enkel of dubbel spoor, dat is niet te zien), eventueel weer een rijbaan. De foto is dan genomen vanaf de trambaan of vanaf de eventuele voorste rijbaan. Vanaf de fotograaf gezien hangt de draad m.i. duidelijk aan deze zijde van het prikkeldraad. De trambaan is dus vrijliggend en van de rijbaan gescheiden door prikkeldraad. Het gaat om een destijds vrij brede en dus belangrijke weg.
Het is zeker niet tussen Den Haag en Leiden. Ik zou inderdaad verder zoeken in de Bollenstreek.
Zaterdag 16-8-2003 11:42:04Visser (leeuwarden): Beste Martin,
Ik kan het niet plaatsen dat de trambaan dan voor het prikkeldraad moet zitten. Als ik het nameet met een liniaal kan dat volgens mij niet kloppen. Op de straat zie ik dan maar 1 "spoor" zitten, wat dan waarschijnlijk de stoep moet zijn. In ieder geval gaat de zoektocht voort. Zal me benieuwen waar het is en of het werkelijk een spoorbovenleiding is.
Vrijdag 15-8-2003 16:54:55Martin Snuverink (Voorburg): Beste Visser,
Er zijn twee draden te zien. De onderste is kaarsrecht. Een stroomnetkabel hangt altijd door en is dus gebogen. Over de bovenste draad is weinig anders te zeggen, dan dat het de draagkabel van de bovenleiding moet zijn. De onderste draad is dan de rijkabel. Volgens mij moet het dus zeker om een bovenleiding van de tram gaan. Dit verklaart ook het prikkeldraad ter afscheidng van rijweg en trambaan.

Donderdag 7-8-2003 18:53:57Visser (Leeuwarden): Ik denk dat het geen trambovenleidingen zijn op de foto, maar leidingen voor het stroomnet.
Zaterdag 19-7-2003 18:28:25Martin Snuverink (Voorburg): Als de draden boven de weg bovenleidingen van de tram zijn, moet de foto jonger zijn dan van ca 1920. De blauwe tram Den Haag-Leiden werd in 1924 elektrisch, terwijl de tram Leiden-Haarlem pas in 1932 elektrisch werd. De gele tram Den Haag-Leiden dateert van 1927. De twee draden zijn vermoedelijk een draagkabel en een rijdraad. Dus is helaas niet te zien of het enkel of dubbelspoor is. De tram rijdt over een vrije baan, maar uit de foto is niet af te leiden of de weg uit gescheiden rijbanen bestaat met de tramweg in het midden. Dit laatste zou het geval moeten zijn als de zichtbare rijbaan te smal is voor tegenliggers op meer dan twee wielen. De breedte van de rijbaan (keien) lijkt daarvoor breed genoeg, zodat ik vermoed dat er maar 1 rijbaan is.
Het huis zelf is van de jaren 1910 en van een aandoenlijk lelijke art nouveau. Betwijfeld moet worden of het nog bestaat. Qua stijl komt het overeen met het voormalige Noordwijkse tramstation.
Een ander opvallend detail is dat het raam in de zijgevel op een lager niveau zit dan het raam in het front op de 1e etage. Dit wijst erop dat het achterste gedeelte van het huis lager ligt. Ik vermoed dat het voorste gedeelte later bijgebouwd is. Het huis zou dan langs een dijk of in een afgegraven duin- of geestgebied kunnen staan. Of zit hier het trappenhuis? Het zijdeurtje rechts is ook merkwaardig laag en klein.

Gelet op de massiviteit en de hoogte van het pand ter linkerzijde (drie bouwlagen plus een kap), zou dit in de bebouwde kom van een groter dorp moeten zijn. Dit gebouw maakt niet de indruk van een woonhuis en zal van ca 1900 dateren.Een hotel, school of huis van de verzorgingssector?
Beide panden zijn vrijstaand.

De foto is niet in een smalle hoofdstraat van een dorp genomen, omdat daar de tram over de straat reed en de bebouwing doorgaans gesloten is. Dus niet in de Voorstraat in Voorschoten, de smalle Parkweg in Voorburg, de Voorstraat in Noordwijk-Binnen en de Geversstraat in Oegstgeest enz.: beelden die ik me persoonlijk nog herinner. Het is dus waarschijnlijk aan een oude uitvalsweg van een dorp.
Ik ben de volgende plekken nagegaan:
- Koningin Wilhelminalaan, Parkweg en Oosteinde, Voorburg;
- Veursestraatweg en Leidseweg, Voorschoten;
- Rijnsburgerweg en Wassenaarseweg, Leiden en Oegstgeest.
- Noordwijk aan Zee.
Al deze mogelijkheden sluit ik uit, maar ik heb nog niet gekeken naar Sassenheim, Lisse, en verder tot aan Haarlem toe, kortom de Heereweg.
Het is natuurlijk helemaal niet gezegd dat de locatie in een Zuid-Hollands dorp is.
Ik hoop dat deze beschouwing helpt tot het vinden van de oplossing.

Zaterdag 5-7-2003 18:34:50H de Haas (Den Haag): Dit komt mij heel vaag ergens toch wel bekend voor. Ik denk hiebij aan het oude tracé van de blauwe tram tussen Voorburg en Leidschendam ergens aan de Parkweg. Preciez(s)er kan ik helaas niet zijn. Vr. Gr. Hans.
Zondag 29-6-2003 02:11:06Redactie Zoekplaatjes (): Ik ben in Hillegom wezen kijken. Aan de Weeresteinstraat 47 staat een heel ander huis en het buurhuis vertoont ook geen enkele overeenkomst. Terug bij af dus!
Zaterdag 26-4-2003 12:37:43Redactie Zoekplaatjes (): Desgevraagd heeft Aad Wannet mij laten weten dat dit Weeresteinstraat 47 in Hillegom is. Het huis zou inmiddels door verbouwingen vrijwel onherkenbaar geworden zijn.
Woensdag 26-2-2003 22:07:06Aad Wannet (lisse): vlgs mij is dit ook in Hillegom Was vroeger inderdaadvan de heer holleman
is tegenwoordig dierenarts praktijk staat ook in een oude anzichtenboek van Hillegom 1800 tot 1900
Dinsdag 25-2-2003 19:30:39P.Prins (Almere): Ik ben vandaag even in Hillegom geweest. Het is niet het oude gebouwtje waar de heer Holleman in gesitueerd was. Dit huis was heel anders. Ik heb wel het vermoeden dat een huis in Hillegom is. Succes
Dinsdag 20-8-2002 18:08:30h vreeken (almere): Aan de bovenkant van de foto zijn 2 draden te zien. Dit moet de bovenleiding zijn gewwest van de tram die er ooit heeft gereden. Volgens mij gaat het om de plaats Hillegom, de Leidschestraat ter hoogte van de Bachstraat/Maarten Trompstraat. In het pand zat vroeger een naaimachinewinkel van de heer Holleman. Als ik in de buurt ben zal ik de situatie eens opnemen (voor zover deze nog bestaat,
Sun Dec 2 18:51:17 2001Cathy du Bois (Hillegom): Helaas, ik kan u niet verder helpen. Alleen de namen van de Villa vielen me op. Catharina Johanna zijn mijn doopnamen. Succes met de speurtocht.
Fri Nov 9 20:05:32 2001e.verhulst (den haag): volgens mij is dit de rijksstraat weg van den haag naar wassenaar, vanuit den haag ,aan de linkerkant,vlak voorbij de Mercedes dealer.
Thu Jul 12 23:44:59 2001BigMama© (Swifterbant): Leidschendam, Damlaan?
Sat Jun 30 11:17:24 2001Verheijen (R.dam): Volgens mij staan deze huizen in Hillegersberg in Rotterdam aan de straatweg
Wed Jun 27 00:02:03 2001Wim de Koning Gans: Ik ben wezen kijken op de Haagweg in Rijswijk, daar is het helaas niet.
10 oktober 2000Wim de Koning Gans: Een interessante hypothese. Ik was vergeten de tramdraden te vermelden. Het prikkeldraad zal dus langs een middengedeelte met tramsporen staan. Den Haag is het volgens mij niet.
Dank aan dordt.nl voor het maken van een link naar Zoekplaatjes.
14 september 2000Jaap Bouman ( Dordrecht): Dit is mogelijk de Haagweg in Rijswijk. Na de brug staat aan de linkerzijde een rij van dergelijke huizen. Met dezelfde soort namen. Overigens staan er in Den Haag vrij veel van dit soort huizen.
Website: www.dordt.nl
14 september 2000Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.